Slovenija

Polemično o predsedniškem zakonu

Ljubljana, 17. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so opravili drugo obravnavo tako imenovanega predsedniškega zakona, ki bo uredil zagotavljanje pogojev za delo predsednika republike. Kljub nasprotovanju opozicije je DZ podprl dopolnili LDS.

Poslanci NSi in SDS nasprotujejo predsedniškemu zakonu
Poslanci NSi in SDS nasprotujejo predsedniškemu zakonu FOTO: POP TV

V poglavje, ki določa organizacijo predsednikovega urada, je DZ na predlog poslanske skupine LDS s 30 glasovi proti 22 vnesel rešitev, ki bo položaj generalnega sekretarja in njegovega namestnika v uradu predsednika uredil drugače kot položaj ostalih javnih uslužbencev. Tudi šef kabineta in svetovalci predsednika republike bodo po sprejetih rešitvah imeli položaj in pravice funkcionarjev.

Predlogom LDS so nasprotovali opozicijski poslanci, med katerimi je Miha Brejc (SDS) opozoril, da s tem največja vladna stranka izkazuje popolno nerazumevanje sistema javnih uslužbencev in skuša uvesti izjemo. Po prepričanju Jožefa Jerovška (SDS) se s tem uvaja predsedniški sistem. Če bo DZ uveljavil rešitev, po kateri bodo v uradu predsednika funkcionarji, bo spremenil ustavni sistem, je ocenil Jerovšek. Bogdan Barovič (SNS) pa je opozoril, da dopolnilo LDS uvaja rešitev iz predloga zakona, ki so jo na podlagi mnenja zakonodajno pravne službe pred volitvami predsednika države poslanci že zavrnili.

Kaj sploh določa zakon?

V predlogu zakona je zapisano, da bi nekdanji predsednik, če se ne zaposli ali upokoji, še eno leto po prenehanju mandata dobival predsedniško plačo. Po enem letu pa bi imel pravico do 80 odstotkov plače, vlada je sicer predlagala 90 odstotkov. Nekdanji predsednik bo imel med drugim tudi pravico do pisarne, svetovalca in šoferja.

Največ eno leto po končanem mandatu bo imel nekdanji predsednik pravico do varovanja, vlada je prvotno predlagala, da bi imel to pravico do smrti. Pravico do šoferja in službenega vozila bo imel toliko časa, kolikor let je bil predsednik in ne dosmrtno, kot je predlagala vlada.

Zakoncu aktualnega predsednika republike, če ga seveda ima, bo država delno krila stroške, ki jih bo imel zaradi družabnih obveznosti, kot je na primer nakup večerne obleke. Država bo za te stroške zakoncu namenila 15 odstotkov predsedniške plače.

Kar se tiče položaja aktualnega predsednika zakon ureja predvsem sestavo njegovega urada in funkcije njegovih uslužbencev, ki pa se ne razlikujejo od sedanjih. Zakonu nasprotujejo poslanci NSi in SDS.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA