Slovenija

V dih jemajočih razgledih uživa vse več tujcev

Ljubljana, 09. 08. 2018 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenske gore po zadnjih podatkih na leto obišče 1,7 milijona obiskovalcev, ki jim je na voljo kar 180 planinskih koč, zavetišč in bivakov s skoraj 7.400 ležišči in več kot 10.000 sedišči. Slovenske gore pa obišče tudi vse večje število tujih turistov, kar je jasen signal,da slovenski vršaci skupaj z mrežo planinskih poti in planinskih koč postajajo eden najpomembnejših turističnih produktov Slovenije.

V začetku poletja je bil obisk slovenskih planinskih koč zaradi nestabilnega in neugodnega vremena dokaj slab, zadnji tedni pa kažejo precej boljšo podobo, opažajo na Planinski zvezi Slovenije (PZS). Če se bo lepo vreme nadaljevalo proti koncu avgusta, bomo priča zelo dobri planinski sezoni, napovedujejo.

Nekatere planinske koče v Julijskih Alpah sicer že zdaj beležijo izjemno dobre rezultate. »Mreža planinskih poti in koč je razpršena po vsej Sloveniji in praviloma je v kočah zunaj visokogorja glavnina obiska izven poletja in večina obiskovalcev je domačih. A tudi sredogorske in nižje ležeče planinske koče postajajo zanimive za tuje turiste in beležijo rahel porast tujih gostov," pove Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec PZS za področje Gospodarske komisije.

Dušan Prašnikar
Dušan Prašnikar FOTO: Manca Čujež

Pisana zasedba: vse od Belgijcev, Nizozemcev, Fincev, Romunov, Rusov do Izraelcev, Špancev in Italijanov

Priljubljena koča v Julijskih Alpah, dom Valentina Staniča pod Triglavom na 2332 metrih nadmorske višine, sicer trenutno beleži manjši obisk kot lani, že od konca zadnjega vikenda pa pričakujejo vrhunec sezone.

V priljubljeni koči v Julijskih Alpah so letos uredili novo suho stranišče, novi pridobitvi sta tudi topla voda in plinska cisterna.
V priljubljeni koči v Julijskih Alpah so letos uredili novo suho stranišče, novi pridobitvi sta tudi topla voda in plinska cisterna. FOTO: Manca Čujež

"Prevladujejo tujci, ki jih je poleti vsaj 80 odstotkov, največ Hrvatov in Nemcev, veliko je Belgijcev in Nizozemcev, letos so nas obiskali tudi Finci, Romuni, Rusi, Švedi, Švicarji, Bosanci, Francozi, Srbi, Izraelci, Španci, Italijani ... izredno pisana zasedba. Glavni cilj jim je seveda vzpon na Triglav, dosti obiskovalcev pa hodi tudi po Slovenski planinski poti," pove oskrbnik koče Branimir Huzjak in doda, da obiskovalci osebju močno olajšajo delo, če si rezervirajo prenočišče. "To sicer deluje v kar 80 odstotkih, nekaj je odpovedi zaradi vremena, nekaj jih tudi ne javi, da jih ne bo, navadno Slovenci. Težko je, če imaš zasedeno in ne moraš sprejeti drugih planincev, potem pa tisti z rezervacijo ne pridejo. Vedno se potrudimo, da imajo vsi streho nad glavo," še doda sogovornik.

Število nočitev v planinskih kočah po letih
Število nočitev v planinskih kočah po letih FOTO: PZS

Britanec Alex Jordan: 'Slovenske planinske poti so med najlepšimi v Evropi'

Nad slovenskimi vršaci pa je navdušen tudi Britanec Alex Jordan, ki s hojo po Slovenski planinski poti od Maribora do Debelega Rtiča to poletje zbira sredstva za dobrodelni projekt Botrstvo"Slovenske planinske poti so med najlepšimi v Evropi, če ne celo na svetu! So dobro vzdrževane in jasno označene, predvsem na bolj priljubljenih odsekih, prav tako so odlične, če iščete mir in tišino, saj so celo poleti večinoma le redko preveč obiskane. Razgledi so ponekod dih jemajoči in obstaja več zahtevnosti za različno izkušene planince. Res cenim njihovo prijaznost, saj sem med hojo po Slovenski planinski poti za Botrstvo od vseh dobil toliko pomoči in podpore. Posebej moram izpostaviti oskrbnika Doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti, ki sta mi šla resnično na roko, zato hvala Dejanu in Nives," je z navdušenjem dejal Britanec, ki je to poletje redni obiskovalec planinskih domov, ki jih povezuje mreža več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, ki prepredajo praktično celotno državo.

Alex Jordan je to poletje redni obiskovalec planinskih domov.
Alex Jordan je to poletje redni obiskovalec planinskih domov. FOTO: Alex Jordan

Pred odhodom v gore velja vedeti ...

Na vrhuncu poletne planinske sezone pa pri PZS znova poudarjajo, naj si vsi obiskovalci slovenskih gora izberejo ture, za katere so prepričani, da so nanjo ustrezno psihofizično pripravljeni in imajo ustrezno opremo, ki jo znajo uporabljati (na turi se prilagodite najšibkejšemu udeležencu). Pred odhodom naj obiskovalci preverijo tudi vremensko napoved, stanje planinskih poti, odprtost planinskih koč, priporočljiva pa je tudi vnaprejšnja rezervacija prenočišča in uporaba lastne posteljnine. Poleg tega ne uporabljajte planinskih poti, ki jih je za uporabo zaprlo planinsko društvo, skrbnik planinske poti. Odpravite se na pot dovolj zgodaj ter o svojih poteh in načrtih obvestite domače. In ne pozabite -  ko dosežemo določen vrh, smo šele na polovici poti – naš cilj je tudi varen sestop. Več informacij pa najdete tukaj

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oga1
10. 08. 2018 07.38
+3
Ja sedaj moraš še v gorah plačati takso, požrešna država, pa tako je pač
rr3
09. 08. 2018 19.43
+28
Saj je super vse, samo svinjarija, ki jo puščajo za seboj bo kmalu neobvladljiva, če se ne bo kaj premaknilo tudi v tej smeri.
gasper111
09. 08. 2018 19.59
+33
Se strinjam. Nekateri so res svinjuhi. Razumem, da ti lahko ponesreči iz žepa pade ovitek od bonbona ne razumem pa kako lahko "izgubiš" 1,5l plastenko. Sem enkrat nekomu, ki je v pričo mene odvrgel smeti (7J, Ledvička) komentiral " a vi, ki ste prišli prvi ste lahko uživali v neokrnjeni naravi jaz in moj otrok, ki sva prišla za vami pa morava gledati vaše smeti". Pa se sploh ni dal motiti samo nekaj je zagodrnjal v smislu "kaj te pa briga" in odšel dalje. Obrnil in pobral smeti je šele, ko sem za njim zavpil, da ga bom prijavil. Da ne omenjam njegovega pogleda potem. Sploh nisem dojemal, da je možno biti tako primitiven.
METKA102
09. 08. 2018 20.40
+3
lakala28
09. 08. 2018 22.10
+13
Že nekaj let imam prakso, da kamorkoli grem, vse smeti (praviloma embalažo in račune iz trgovine) odnesem s seboj domov, kjer jih razvrstim za reciklažo. Podobno sem izvedel tudi že na sindikalnem pikniku (v tem primeru vse odpadke). In seveda izpadel čudak. A le za nekatere. Obstaja drugačna rešitev, sploh pa v gorah, ob jezerih...?
Apostol1
10. 08. 2018 08.25
+2
Ne sekiraj se ,midva z ženo sva povsem izključila plastične vrečke v trgovini , tudi tiste na samopostrežni blagajni in sva tudi čudaka vsaj po pogledih nekaterih ,ki sva jih deležna.
Mungos2
10. 08. 2018 08.51
-1
Rozca24
09. 08. 2018 19.27
+3
Največjo galerijo slovenskih hribov spremljaj na Facebook-u in Instagramu Hribovc. Super ideje za izlete.. moje mnenje.
Mungos2
09. 08. 2018 18.41
+40
Slovenija je veliko lepša od Hrvaške. Razen morja in kamenja nimajo nić !!!
poper00
09. 08. 2018 20.33
-20
Ne razumem kdo ti lahko ,da plus za ta veleum .Verjetno tvoji kolegi?
gasper111
09. 08. 2018 18.41
+46
Slovenske gore so zakon. Sicer drugje razen v Dolomitih in Savojskih Alpah, ki so oboji tudi zelo lepi še nisem bil, pa vendar je v slovenskih gorah vsaj pri meni vedno prisoten nek poseben občutek - energija, ki ga ne znam povsem opisati, prepričan pa sem, da ga pozna večina tistih, ki zahajajo v gore in ti verjetno tudi vedo o čem govorim.
Gospod .
09. 08. 2018 18.16
+30
Prejšnji vukend glih prenočil na gorenjskem v eni lepi koči. Noro aktiven dan, ko se vspenjaš ter vidis vso to lepoto 😀