25°C

Poletne temperature se poslavljajo, a sončno vreme se bo še nadaljevalo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Rok Nosan /
KOMENTARJI
31
September se je prevesil v drugo polovico, in čeprav smo že v meteorološki jeseni, je vreme še povsem poletno. Temperature že dva tedna vztrajajo nad dolgoletnim povprečjem, trenutno pa je pretopla praktično vsa Evropa. Tako bo ostalo še kakšen dan, potem pa se bodo temperature le spustile k bolj običajnim vrednostim za ta čas.

V četrtek nas bo prešla oslabljena hladna fronta in nam prinesla za okoli pet stopinj Celzija nižje temperature.
V četrtek nas bo prešla oslabljena hladna fronta in nam prinesla za okoli pet stopinj Celzija nižje temperature.FOTO: Thinkstock

Ob takšnem vremenskem razvajanju marsikoga še vedno vleče tudi na morje, ki ima v Kopru prijetnih 24 stopinj Celzija. Dve stopinji manj ima Blejsko jezero, medtem ko temperatura Bohinjskega jezera dosega 20 stopinj Celzija. Precej drugače je z rekami, ki se po obilnih padavinah ob koncu avgusta niso prav veliko ogrele. Večina njih ima od 15 do 18 stopinj Celzija.

Kljub temu da smo že krepko zakorakali v meteorološko jesen, so razmere marsikje še povsem poletne. Najvišje temperature beležimo na Primorskem, kjer niso vroči le popoldnevi, ampak so zelo topli tudi noči in jutra. V Podnanosu in Dolenjah pri Ajdovščini so danes ob šesti uri zjutraj izmerili kar 24 stopinj Celzija. Tri stopinje manj so izmerili v Vedrijanu v Goriških brdih, pri 20 stopinjah Celzija pa se je živo srebro ustavilo v Novi Gorici, Kopru in Godnjah na Krasu. 

Vzrok za tako visoke temperature je šibka burja, ki na Primorskem vztraja že več kot en teden. Drugod po državi je vetra manj, zato so jutra precej bolj sveža, marsikje jih spremlja tudi megla ali nizka oblačnost. September je po številu dni z meglo primerljiv z ostalimi jesenskimi in tudi zimskimi meseci. Če v avgustu v povprečju beležimo šest meglenih dni, ta številka v septembru naraste že na 12, kar je le en dan manj kot decembra, ki velja za najbolj meglen mesec v letu. Na srečo pa megla septembra še ni tako vztrajna in nam običajno vzame le kakšno uro ali dve dopoldanskega sonca.

Tudi danes se bo megla hitro razkrojila, tako da je pred nami še en sončen in poletno topel dan. Več oblačnosti bo le nad hribovitimi predeli zahodne in severne Slovenije, kjer bo pozno popoldne ali zvečer nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. Na Primorskem se bo tudi danes ogrelo malo nad 30 stopinj Celzija. V večjem delu vzhodne in osrednje Slovenije pričakujemo od 27 do 29, na Gorenjskem pa 25 stopinj Celzija.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Jutri prehod oslabljene hladne fronte s plohami in nevihtami, ob koncu tedna pa spet več sonca

V četrtek se bo po delno jasnem začetku dneva oblačnost povečala. Ob dotoku hladnejšega zraka bodo popoldne predvsem na severu in vzhodu nastajale plohe in nevihte, ki pa večjih območij ne bodo zajele. 

V petek se bo nad našimi kraji spet okrepilo območje visokega zračnega tlaka, ki nam bo ob koncu tega in na začetku prihodnjega tedna prineslo prijetno zgodnje jesensko vreme. Ob jutrih bo prav prišla kakšna jopica, saj se bodo temperature spuščale pod 10, v alpskih dolinah, na Notranjskem, Kočevskem in Koroškem tudi pod pet stopinj Celzija, popoldnevi pa bodo prijetno topli s temperaturami nad 20 stopinj Celzija.