Slovenija

Poletni leti na grške otoke tudi do 100 odstotkov dražji

Ljubljana, 05. 03. 2023 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
180

So vas ob iskanju destinacij za poletne počitnice presenetile visoke cene letalskih vozovnic? Povpraševanje po potovanjih po koncu pandemije covida-19 je še vedno v porastu, posledično pa raste tudi strošek letalskega prevoza. Še toliko bolj izrazite so sezonske podražitve – leti na grške otoke v času prihajajočega poletja so tudi do 100 odstotkov dražji. Kako poiskati ugodne vozovnice? Bodo agencije ob potovanjih s čarterji tudi letos računale dodatek za gorivo?

Po dveh letih omejitev zaradi pandemije covida-19 se je letalski promet v lanskem in letošnjem letu vrnil v stare tirnice. Z vzponom povpraševanja po letalskem prevozu pa so se dvignile tudi cene letalskih vozovnic. 

"Po primerjavi cen za odhode iz treh med Slovenci najbolj priljubljenih letališč Ljubljana, Zagreb in Benetke med trenutnimi nivoji cen in nivoji cen v prvi polovici februarja 2020 in 2019 ocenjujemo, da so se cene letalskih kart v povprečju zvišale za 15 odstotkov," je za 24ur.com povedal Miha Pogačar, urednik spletnega portala Po svetu, ki je pred leti kot prvi v Sloveniji bralcem ponudil informacije o ugodnih letih. 

Po Pogačarjevih izračunih so se od leta 2020 od bolj oddaljenih destinacij najbolj podražile letalske karte za Japonsko (okoli 35 odstotkov), za približno 30 odstotkov so višje tudi cene letalskega prevoza na Tajsko, v Avstralijo, Namibijo, Singapur in Južno Korejo. Vozovnice za ZDA in Kanado so se v povprečju dvignile za 10 odstotkov, na podobnih nivojih kot pred pandemijo pa ostajajo leti v Mehiko, Indijo in Kostariko. 

Minimalno so se podražili leti v Srednjo in Južno Ameriko čez ZDA, a morajo potniki še vedno izpolnjevati pogoj cepljenja proti covidu-19 (za vstop v ZDA), cene za lete mimo ZDA na te destinacije pa so se v povprečju dvignile za okoli 50 odstotkov. 

Ceneje na Irsko, dražje v Španijo in Grčijo

Poleg podražitev pa je tudi nekaj pocenitev, predvsem tam, kamor iz bližnjih letališč odslej letijo tudi nizkocenovniki. To so Združeni arabski emirati, Maldivi, Egipt, Islandija, Ciper, Savdska Arabija, Armenija, Jordanija in Oman. Znotraj Evrope so se v povprečju najbolj pocenili leti na Irsko, Norveško in druge severne destinacije, podražili pa so se leti v Španijo in Grčijo, ugotavlja Pogačar. 

Ob tem poudarja, da smo bolj kot splošnim podražitvam priča dvigom cen v vrhuncih sezone – tako so se letos tudi do 100 odstotkov podražili poletni leti na priljubljene grške otoke. "Vseeno pa po analizi sprememb cen lahko opazimo, da v povprečju podražitve niso tako velike, kot jih subjektivno dojemamo, saj jih pogosto primerjamo z res ugodnimi cenami, ki so bile za nekatere destinacije na voljo v času pandemije (to velja predvsem za Sredozemlje), kar pa ni reprezentativno za normalne razmere," še dodaja Pogačar. 

Vozovnice za grške otoke v prihajajočem poletju so tudi do 100 odstotkov dražje.
Vozovnice za grške otoke v prihajajočem poletju so tudi do 100 odstotkov dražje. FOTO: Shutterstock

Potniki se po covidu-19 torej vračajo, potovanja pa so vedno bolj dražja. Zakaj? Po besedah Pogačarja je razlogov za dvig cen več, v prvi vrsti so se zvišali stroški dela zaradi inflacije, prav tako pa tudi primanjkuje ustreznega kadra (pilotov in drugega osebja). Letalska industrija po letih premora zaradi covida-19 beleži povečano povpraševanje, zvišale pa so se tudi različne takse in ekološke dajatve. V luči vojne v Ukrajini so evropske države uvedle določene omejitve, denimo za lete čez Rusijo, kar je najbolj prizadelo cene letalskih kart za Daljni vzhod. V lanskem letu se je večkrat dvignila tudi cena nafte. 

Ne samo klasični letalski prevozniki, cene so dvignili tudi priljubljeni evropski nizkocenovniki. Se približujemo koncu obdobja "smešno poceni" letov? "Ja, ta trend je vedno bolj opazen, tako kot posledica nižjih cen s strani običajnih prevoznikov kot tudi z zviševanjem cen. Osebno smo tovrstne trende pričakovali, saj se je v zadnjih letih močno zmanjšala razlika v obsegu storitev med tema tipoma prevoznikov in tudi v višini stroškov dela, tako da je cenovna prednost nizkocenovnikov v veliki meri izginila," odgovarja Pogačar. 

Se lahko ponovi lanski kaos na letališčih?

Lansko poletno sezono, ko je letalska industrija znova bolje zadihala, je zaznamoval kaos na evropskih letališčih, predvsem v Veliki Britaniji in na Nizozemskem. Potniki so v dolgih vrstah čakali pred letališči na varnostno kontrolo, izgubljali so se kovčki. Razloga za kaos pa sta bila, kot so poudarjali prevozniki, pomanjkanje kadra in (pre)veliko povečanje prometa. 

Pogačar meni, da so letališča na letošnjo sezono bolje pripravljena, prav tako znajo sedaj bolje oceniti povečan obseg potnikov. Lani jih je namreč število potnikov presenetilo. Ukrepi za izboljšanje razmer se že kažejo v uvajanju kvot na letališčih glede števila letov oz. potnikov. Posledično pa to pomeni, da bo verjetno že v naslednjih mesecih prihajalo do več odpovedi letov v poletni sezoni, a manj problemov na samih letališčih. Neznanka pa ostajajo stavke, ki so pogosto napovedane le teden ali dva prej. 

Čakajoči potniki na letališču Heathrow.
Čakajoči potniki na letališču Heathrow. FOTO: Profimedia

Kakšne so pravice potnikov ob odpovedi leta?

Če letalska družba let odpove več kot 14 dni pred načrtovanim odhodom, lahko potniku ponudi ustrezen nadomestni let ali pa vračilo denarja. V tem primeru ni potrebe po odškodnini. Če pa je let odpovedan v 14 dneh pred odhodom in je za to kriva letalska družba, potniku pripada tudi ustrezna finančna odškodnina. 

Pogačar potnikom svetuje, naj zelo podrobno spremljajo spremembe letov, saj so trenutno zelo pogoste. V primeru odpovedi naj potniki dobro preverijo alternative, ki so na voljo, in naj se ne zadovoljijo s preprostim vračilom denarja. Pri večini letalskih družb je namreč ob odpovedi enega leta možno ustrezno prilagoditi tudi ostale povezovalne lete. "Dodatno svetujemo, naj nakupe letalskih kart opravijo bodisi preko slovenskih turističnih agencij, ki v njihovem imenu spremljajo te spremembe, bodisi direktno preko spletnih strani letalskih družb. Izogibajo pa se naj nakupom preko diskontnih spletnih turističnih agencij, kjer je pogosto težko karkoli urediti po nakupu," poudarja Pogačar. 

Potnikom prav tako svetuje, naj se izogibajo kombinacijam letov na ločenih kartah, saj je lahko v tem primeru en let odpovedan ali prestavljen, drugi pa ne, potnik pa nato nima možnosti, da ustrezno prilagodi tudi drugi let. 

Nasveti za nakup ugodnih kart

Pred pandemijo covida-19 je skoraj vedno veljalo, da je letalsko karto najbolje kupiti čim prej. Danes je situacija povsem drugačna, razlaga Pogačar, zato so nasveti v tem trenutku zelo nehvaležni. Zgodi se namreč, da so zelo drage že karte za naslednje leto. 

Sam svetuje, naj bodo potniki čim bolj fleksibilni, tako glede lokacije kot termina potovanja. "Če vam nek cilj ali termin nista 100 odstotno nujna, poglejte tudi alternative, ki mogoče niso med tistimi destinacijami, ki so se letos najbolj podražile."

Najdražji termini za potovanja z letalom sicer ostajajo enaki – poletne počitnice, božič, novo leto ter slovenske šolske počitnice. Pogačar svetuje, da preverite tudi odhode z ljubljanskega letališča. V letošnjem letu so, kar se tiče destinacij v Aziji, odhodi iz Brnika pogosto ugodnejši od odhodov z drugih letališč v sosednjih državah. 

Rezervacije za poletne počitnice so se, kot pravijo na slovenski turistični agenciji, začele že decembra lani.
Rezervacije za poletne počitnice so se, kot pravijo na slovenski turistični agenciji, začele že decembra lani. FOTO: Shutterstock

Zanimanje za počitnice primerljivo z letom 2019

Na slovenski turistični agenciji Palma pravijo, da je zanimanje za poletne počitnice veliko, rezervacije pa so se pričele že lani decembra, ko so bili na voljo tudi najvišji popusti. Povpraševanje je primerljivo z obdobjem pred covidom-19, se pravi z letom 2019. 

Čez poletje bo z ljubljanskega letališča letelo več čarterjev, in sicer na devet grških otokov, v Turčijo, Španijo in Egipt. Poleg že omenjenih sta med Slovenci priljubljeni tudi Hrvaška in Črna gora. 

Če so bile lani aktualne podražitve goriva, pa so v letošnjem letu cene dvignili tako hotelirji kot tudi ostali ponudniki turističnih storitev. Dvig cen za letošnjo sezono je pri agencijskih ponudbah nekje med 10 in 25 odstotkov, odvisno od posamezne nastanitve in izbranega termina, pravijo na Palmi. Cene na Hrvaškem so se dvignile že pred 1. januarjem, v povprečju za okoli 10 odstotkov, ponekod pa tudi več. 

Dodatek za gorivo

V lanskem letu so morali potniki, ki so potovali s čarterji iz Ljubljane v organizaciji slovenskih agencij, plačati tudi dodatek za gorivo. Kaj pa letos? Na Palmi odgovarjajo, da so potnikom v okviru "first minute" ponudb omogočili doplačilo garancije fiksne cene goriva, s katero zagotavljajo, da cena potnikovega aranžmaja v primeru spremembe cene goriva ostane nespremenjena. 

Na agenciji sicer svetujejo, da z rezervacijami pohitite, saj so cene ob zgodnji prijavi najnižje, ponudba pa največja. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
06. 03. 2023 14.53
-4
To je pa res nujno, se nekam klatit po vrocini.
Janez Novak 13
06. 03. 2023 14.11
-1
Me sploh ne gane. Tudi letos ostajam doma, ker za dopust sploh ne bo denarja.
zmerni pesimist
06. 03. 2023 08.16
+5
Kakšne dezinformacije
BigPandaBear
05. 03. 2023 21.35
+17
Še vedno ceneje pridem skozi, če greva z ženo za en teden v Grčijo kot pa za en teden na Bled.
devlon
06. 03. 2023 14.54
Mirko41
05. 03. 2023 20.58
+14
Trenutno cca 130 EUR povratna Krf iz Zagreba z znanim nizkocenovnikom v vrhuncu poletne sezone.
mb3zb6
05. 03. 2023 19.51
+11
Slovenija ima tako super pozicijo, da je praktično cela Evropa dosegljiva z avtom.
janez653
06. 03. 2023 10.42
+9
pingvinislo5
05. 03. 2023 18.53
-3
letalske vozovnice znotraj EU bi morale tako ali tako biti 200 eur in več... kmal v mestih zaradi toplogrednih plinov tudi prdnit ne bomo smeli več...a lahko pa letimo okoli po evropi na vikend izlete za 10 eur z nizkocenovci.
andro69
05. 03. 2023 18.46
+7
Za nas v javni upravi je zelo poceni...
Slava b
05. 03. 2023 18.35
-1
Bomo pa doma z nogami v Pahorju ob grškem jogurtu,španski sangriji,pa hrvaških buckah.
jank
05. 03. 2023 17.43
-1
Pa kaj, če so podražili leti, bomo pa še do Grčije peljali z jahtami. Marčič & Dimnik companija prev sodelovanju z Janezom.
andro69
05. 03. 2023 18.42
+8
DasaizDalasa
05. 03. 2023 17.36
+7
Evropejci se moramo malo pogledati v ogledalo. Radi bi bili zeleni, se vozili z električnimi avti za 50 k-eur in več, jih plačali z natiskanim denarjem iz Bruslja ki poganja inflacijo in ukinili živinorejo. Istočasno bi se pa vozili po vsem svetu za zabavo z avioni ki kurijo na tone goriva in to množično.
Hugh_Mungus
05. 03. 2023 21.05
+4
No, če smo realni, je onesnaževanje s potniškim letalom parkrat letno zanemarljivo v primerjavi z vsakodnevnim onesnaževanjem avtomobilov, s katerimi se pretežno vozi en človek sam...sploh če vzamemo v račun SUVe. Kar pojdi računat, cifre so že znane.
zmerni pesimist
05. 03. 2023 17.01
-5
mojcd
05. 03. 2023 15.46
-9
Vse se drazi itak
Broj1 TNT
05. 03. 2023 15.22
+5
moj znanec me je lani nagovarjal da bi šli skupaj za 14 dni v egipt pa jaz nisem hotel it !pol me pa kliče čez en teden da naj pridemo na obisk,pa sem vprašal a ste že doma ,pa zakaj?in je rekel da zaradi driske!sem rekel zato ti pa res ni bilo treba iti v egipit saj ti dajo v lekarni dulcolax brez recepta pa še precej ceneje pride!
St. Gallen
05. 03. 2023 18.06
+10
Broj1 TNT
05. 03. 2023 15.14
-1
nemogoče !saj se samo na hrvaškem vse draži!
Delavec_Slo
05. 03. 2023 14.04
+5
Ne sekirajte se imamo Falcona, če leti lahko na dunaj na k...jo, lahko tudi nas cukne na dopust v Grčijo!
Delavec_Slo
05. 03. 2023 14.03
+16
Letos grem v Turčijo ali Grčijo, pa mi ne nabijajte s propagando za Hrvaško!
zmerni pesimist
05. 03. 2023 13.51
-4
Zdaj pa ne vem več kdo je tu nor
Antena
05. 03. 2023 13.49
+6
Na hrvaskem ne bo nic drugace
t3d0m3d0
05. 03. 2023 13.47
+12
Ta članek je kontra spam reklama za dopust na Hrvaškem.