Slovenija

Žrtev spletnega 'groominga' med otroki vse več: na kaj moramo biti pozorni?

Ljubljana , 25. 05. 2021 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Z mednarodno kampanjo Ples petih korakov Policija opozarja na vse večjo problematiko spletnega 'groominga' – pojava, ko posameznik z otroki in mladostniki naveže stik, običajno po spletu, nato pa jih preslepi in prisili v spolno dejanje, pri čemer lahko otroka celo posname. Žrtev groominga je vse več, kar je predvsem posledica epidemije, postanejo pa lahko tudi žrtve spolnih zlorab, izkoriščanja in trgovine z ljudmi, še opozarja Policija.

25. maja po vsem svetu obeležujemo mednarodni dan pogrešanih otrok. Slovenska policija se  v sodelovanju z evropsko mrežo policijskih strokovnjakov PEN-MP in nevladno organizacijo Amber Alert Europe pridružuje mednarodni preventivni kampanji, poimenovani Ples petih korakov. 

Cilj kampanje je povečati zavedanje o posledicah t. i. spletnega groominga pri otrocih, saj se je v zadnjem času (predvsem kot posledica epidemije) število žrtev povečalo. "Bežanje otrok od doma je velikokrat ključni pokazatelj, da je otrok žrtev groominga ali podobnih spletnih zlorab in izsiljevanj, saj zaradi pomanjkanja razumevanja v svojem socialnem okolju o svoji stiski ne more spregovoriti z odraslo zaupno osebo," opozarja Policija. 

Kaj je spletni grooming? 

Grooming je pojav, ko nekdo z otrokom zgradi spletno (ali realno) zvezo in otroka nato preslepi oziroma prisili v določeno seksualno dejanje, kot je npr. snemanje fotografije ali videoposnetka s spolno vsebino. Velikokrat se začne z nedolžnim pogovorom, ki se nadaljuje s pogovorom s seksualno tematiko, pošiljanjem golih fotografij ali videoposnetkov (t. i. 'sexting') ter prenašanjem spolnih dejanj preko spletne kamere, včasih pa se spletni zlorabljalec z otrokom celo dobi v živo. 

Kako poteka spletni grooming?

 

Spletni grooming v večini primerov poteka v petih korakih:

  • vzpostavljanje prijateljstva spletni groomer bo začel komunicirati z otrokom; pri tem se bo pogosto pretvarjal, da je tudi sam otrok ali najstnik. Groomerji otrokom po navadi pošiljajo veliko sporočil po različnih kanalih na družbenih omrežjih, pogovor pa se nato nadaljuje v spletnih klepetalnicah.
  •  
  • ohranjanje prijateljstva – groomer bo z različnimi komplimenti poskušal prijateljstvo z otrokom dvigniti na nivo tesnejšega odnosa; prizadeval si bo za vzpostavitev zaupnih odnosov, ki bodo temelj za kasnejše izsiljevanje.
  •  
  • ocenjevanje tveganja – groomer se bo začel zanimati za otrokovo življenje, za družinsko situacijo, za njegove odnose s starši/učitelji/prijatelji, spraševal bo o otrokovem prostem času. Otroku bo govoril, da je njun odnos skrivnost. Želel bo vedeti, kdo v družini še uporablja računalnik ter kje v stanovanju se računalnik nahaja. S tem prepreči, da bi ga pri njegovem početju zalotil otrokov starš ali skrbnik.
  •  
  • izolacija otroka – groomer bo poskušal otroka izolirati od njegovih staršev in prijateljev. Predstavljal se mu bo kot njegov edini zaupnik in prijatelj. Včasih otroka celo prepriča, da njegovi starši in prijatelji niso vredni zaupanja in da lahko zaupa samo njemu.
  •  
  • pogovor o spolnosti otroka postopoma navaja na tematiko spolnosti. Sprva pošilja zelo subtilna seksualna sporočila, ki se nanašajo na otrokov videz ali telo. Groomer poskuša izvedeti, koliko otrok ve o spolnosti, nato pa ga začne spodbujati, naj mu pošilja svoje intimne fotografije. Te nato služijo za izsiljevanje otroka, ko poskuša dobiti še več fotografij ali izsiliti srečanje v živo.

Policija ob tem opozarja, da se grooming lahko nato nadaljuje s pravim spolnim odnosom. Groomer lahko včasih svojo žrtev prepriča v udeležbo v spolnih aktivnostih – otroka denimo posname med določenim spolnim aktom. Do tega ga pripravi tako, da ga čustveno izsiljuje ali pa ga prepriča, da je spolni odnos med njima nekaj normalnega. "Vsak primer groominga je specifičen. Spletni groomerji so še posebej dobri v pretvarjanju, kar pomeni, da je še posebej težko prepoznati, kaj je resničen namen osebe, s katero se otrok pogovarja." 

Obenem Policija poudarja, da ne obstaja le en tip groomerja. Veliko različnih ljudi uporablja internet zato, da bi otroke preslepili, prisilili ali prepričali v to, da jim pošljejo svoje gole fotografije. Pogosto to storijo odrasli, ki se pretvarjajo, da so otrokovi vrstniki, ni pa nujno. Včasih pa se – nasprotno – niti ne trudijo zakriti svoje starosti ali spola, se pa otroku predstavljajo kot športni trenerji, slavne osebnosti in vplivneži, da bi z otrokom razvili t. i. pokroviteljsko razmerje.

Groomer je lahko katerega koli spola, starosti, narodnosti in rase, tudi njihov videz je različen. Grooming se lahko dogaja zgolj kratek čas, včasih pa lahko traja več let. Včasih groomerji z otrokovo družino celo vzpostavijo prijateljske odnose, da bi si pridobili zaupanje staršev.

Groomerji se velikokrat izdajajo za otrokove vrstnike, otroku govorijo, da imajo podobne interese in težave, kot jih ima sam. Tako vzpostavijo zaupen odnos, ki se kasneje spremeni v izkoriščevalskega. Pogosto se groomerji zakrijejo za fotografijo nekoga drugega, ki je videti podobno star kot otrok. Včasih vzpostavijo stik s samo enim otrokom, včasih pa z več otroki naenkrat in počakajo, da se eden izmed njih odzove.

Uporabljajo iste spletne strani, igrice in aplikacije, kot jih uporabljajo otroci. Veliko časa namenijo temu, da bi otroka dobro spoznali, pozanimajo se o otrokovih interesih in to znanje uporabljajo, da bi z njimi zgradili odnos. Otrokom lahko začetna pozornost, ki jo dobi od novega "prijatelja", celo ugaja, saj mu groomer nudi podporo, izkazuje razumevanje ali izraža potrditve. Na tak način z manipulacijo, izsiljevanjem in kontrolo otroka počasi izolira od njegovih prijateljev in družine. Ni pa nujno, da se grooming vedno začne na internetu, kjer lahko ljudje zakrijejo svojo pravo identiteto. 

Kaj lahko naredimo, da bi zaščitili otroka pred spletnim groomingom?

Otrokom je treba najprej dati vedeti, da osebe, ki jih spozna na internetu, niso vedno to, za kar se predstavljajo, ter da znajo biti neznanci na spletu zelo prepričljivi in si bodo neizmerno prizadevali, da bi dobili to, kar si želijo. Zato je izjemnega pomena, da se otroci o odnosu, ki ga vzpostavijo po spletu, pogovorijo s starši ali s kom, ki mu zaupajo, če se jim zazdi, da ta odnos presega njihove želje in jim povzroča nelagodje.

Da bi preprečili grooming, Policija svetuje:

 

  • Z otrokom se pogovorite o prednostih in slabostih svetovnega spleta. Pojasnite mu, da nimajo vsi spletni "prijatelji" namena ostati zgolj "prijatelji" – nekateri želijo otroke izkoristiti za zadovoljitev svojih izprijenih potreb.
  •  
  • Otrokom povejte, da se lahko o neprijetni situaciji, v kateri so se znašli na spletu, vedno pogovorijo z odraslo osebo, ki jim bo nudila pomoč, če bodo v težavah.
  •  
  • Računalnik postavite v dnevno sobo ali pisarno in vzpostavite nadzor nad otrokovimi spletnimi dejavnostmi. Svetujemo, da otrok računalnika nima v svoji spalnici.
  •  
  • Z otroki se pogovorite o tem, katere vsebine iz svojega življenja lahko delijo na spletu. Pojasnite mu, da podatki, kot so rojstni datum, naslov in šola, ki jo obiskuje, pa tudi podatki o bančnem računu in starših ne sodijo na splet. Nikoli naj ne objavljajo in ne pošiljajo svojih intimnih fotografij.
  •  
  • Otrokom pojasnite, da v trenutku, ko fotografijo pošljejo ali objavijo, nad njo za vedno izgubijo nadzor. V zgolj nekaj minutah se lahko slika razširi na tisoče spletnih naslovov in po družbenih omrežjih.
  •  

Včasih lahko namreč otroci, ki so žrtve groominga, hkrati postanejo še žrtev spolnih zlorab, izkoriščanja ali trgovine z ljudmi.

Kateri so znaki, ki kažejo, da je otrok postal žrtev spletnega groominga?

Policija opozarja, da je z gotovostjo težko opredeliti, kateri znaki kažejo na to, da je otrok žrtev groominga. Starši morajo biti pozorni na vsakršno spremembo vedenja. "Predvsem starejši otroci se lahko obnašajo, kot se sicer zdi normalno za najstnika, v resnici pa prikrivajo težave, s katerimi se soočajo." 

Starši bi morali biti pozorni takrat, ko otrok začne skrivnostno odgovarjati na vprašanja, kako preživlja svoj prosti čas (tudi na spletu), ko ima denar, ki ga ni dobil od staršev, ali nove stvari, kot so oblačila in mobilni telefon, katerih izvora ne zna pojasniti. Znak za alarm je tudi, ko začne otrok popivati ali se drogirati, ko preživlja več časa na družbenih omrežjih in mobilnih napravah ter postaja vznemirjen in odsoten ali je pod stresom. Na to, da se v otrokovem življenju dogaja nekaj, kar nedvomno ni primerno za njegovo starost, lahko kaže tudi njegovo seksualizirano vedenje, jezik ali znanje o spolnosti, ki za otrokovo starost ali razumevanje ni primerno. Včasih pa lahko otroci zaradi odnosov, ki so jim izpostavljeni na spletu, več časa preživijo stran od doma ali so za nekaj časa celo pogrešani.

Policija opozarja, da je žrtev groominga vse več. (Fotografija je simbolna.)
Policija opozarja, da je žrtev groominga vse več. (Fotografija je simbolna.) FOTO: Dreamstime

"Vsak otrok lahko postane žrtev groominga, še posebej pa so temu izpostavljeni otroci s posebnimi potrebami, zanemarjeni otroci in otroci, ki so žrtev nasilja. Groomerji bodo izkoristili vsako ranljivo točko pri otroku, da se bodo lahko z njim povezali, ta pa bo od njih postal odvisen, kar zmanjšuje možnosti, da bi otrok o tem odnosu komu povedal," poudarja Policija. 

Opozarja tudi, da so posledice groominga lahko tako kratkoročne kot dolgoročne. Otroci imajo lahko težave  z nespečnostjo, anksioznostjo ali motnjami pozornostji. Grooming lahko otroke privede tudi do občutkov sramu in krivde, težav s hranjenjem, težav z drogo in alkoholom, do samopoškodovanja ali celo do samomorilnih misli.

Zaradi težav na spletu otroci pogosto pobegnejo od doma, saj jih je strah posledic, ko bodo starši izvedeli za njegove spletne aktivnosti, lahko pa gredo od doma tudi zato, da bi se srečali s spletnim izsiljevalcem. "Če starši otroka pogrešajo, naj to nemudoma prijavijo in pri tem dobro preverijo njegove profile na družbenih omrežjih in v klepetalnicah." 

Koronavirus pasica nova

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.