Slovenija

Policija vozniku avtobusa ni prepovedala vožnje, izločil se je sam

Ljubljana, 22. 01. 2021 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
126

V družbi Žonta, ki je moldavskemu vozniku za odvoz in popravilo avtobusa lani na silvestrovo zaračunala več kot 5.000 evrov, zanikajo vse očitke iz pritožbe, ki jo je odvetnik v njegovem imenu posredoval na Dars. Kot pravijo, so storili vse potrebno, da so odpravili napako na avtobusu, zaradi katere mu je slovenska policija prepovedala nadaljnjo vožnjo. A ljubljanski policisti so nam pojasnili, da se je voznik iz prometa na počivališče Lom umaknil sam, oni pa niso ugotovili nobene kršitve cestnoprometnih predpisov.

Po tem, ko je odvetnik Boris Marčič v imenu moldavskega voznika avtobusa Milosa Mihaela, ki je 31. decembra lani z več kot 50 potniki obtičal v Celju, na Dars naslovil pritožbo glede njihovega izvajalca – družbe Žonta – češ da ga je ta ogoljufala, oni pa trdijo, da so v postopku avtovleke in popravila avtobusa delovali pošteno, smo za pojasnila prosili še Policijo. 

Voznik namreč trdi, da popravilo avtobusa, za katero so mu zaračunali 5.100 evrov, avtobus pa so zadrževali, vse dokler znesek ni bil na njihovem računu, ni bilo tako nujno in bi pot na Portugalsko lahko nadaljevali, na Žonti pa odgovarjajo, da je bila prav Policija tista, ki je vozniku avtobusa prepovedala nadaljnjo vožnjo.  

Policija: Voznik se je iz prometa izločil sam 

S PU Ljubljana so sporočili, da so policisti 31. 12.  2020 nekaj pred 2. uro na primorski avtocesti naleteli na avtobu z moldavskimi registrskimi označbami, ki je počasneje vozil po avtocesti. O avtobusu, ki bi lahko predstavljal nevarnost v prometu, so takoj obvestili Dars. 

"Avtobus so pospremili do počivališča Lom, kjer je voznik pojasnil, da je prišlo do nenadne napake na avtobusu in se je zato umikal proti počivališču Lom, kjer se je tudi samoizločil iz prometa. Ker avtobus ni več predstavljal nobene nevarnosti in policisti niso ugotovili nobene kršitve cestnoprometnih predpisov, so kraj zapustili, nadaljnje okoliščine postopanja voznika avtobusa pa niso znane," so zapisali. 

Spomnimo 

31. decembra lani je v Celju skupaj z voznikoma avtobusa obtičalo 51 državljanov Moldavije, ki so bili na poti na Portugalsko, a se jim je pokvaril avtobus. Za to, da niso ostali na mrazu in silvestrske noči preživeli pod milim nebom, je poskrbela tamkajšnja civilna zaščita, ki jim je priskrbela prenočišče in hrano. 

Po besedah poveljnika Teodorja Goznikarja so potniki na prostem, nekateri brez ustreznih oblačil za ta zimski čas, stali devet ur, bili so prepuščeni sami sebi. "Zeblo jih je, bili so lačni. Zaradi epidemije tudi zanje velja prepoved gibanja po državi, zato se je civilna zaščita hitro odzvala in poskrbela zanje," je povedal. Zanje so organizirali nadomestni avtobus podjetja Nomago, ki jih je varno pripeljal do celjskega hostla, kjer so jim priskrbeli hrano in pijačo. Naslednji dan, ko se je Veleposlaništvo Republike Moldavije na Portugalskem s podjetjem Žonta dogovorilo za popravilo in je bil avtobus popravljen, pa je ta nadaljeval svojo pot. 

Odvetniška pisarna iz Slovenj Gradca je nato prejšnji teden na Dars poslala dopis, v katerem je opozorila na številne nepravilnosti v postopku izvajanja avtovleke in popravila omenjenega avtobusa. Med drugim so vozilo, ki bi ga lahko odpeljali na servis v Ljubljano, odpeljali v svojo servisno delavnico v Celje, vozniku pa na koncu zaračunali več kot 5.000 evrov. Ker jih ni imel pri sebi, je plačal 600 evrov, pri preostanku plačila pa je posredovala ambasada. Kljub temu da je ta overila podpis in potrdila plačilo, ki je bilo posredovano Žonti, jim avtobusa niso vrnili, vse dokler denar ni prišel na njihov račun, kar je bilo šele naslednji dan. Računa vozniku nikoli niso izdali, na dveh predračunih pa je bilo precej neutemeljenih visokih zneskov in nejasnosti, trdi odvetnik. 

Družba Žonta je po njegovem mnenju kršila zakonodajo, poslovne običaje in prakse – tako s kršitvami predpisov o finančnem poslovanju kot s kršitvami obligacijskega zakonika, pogodbenih določil in dobrih poslovnih običajev. Povsem neustrezno, necivilizirano in nekulturno naj bi bilo tudi komuniciranje njihove uslužbenke z uradniki ambasade na Portugalskem, v kar pa se njegov klient ne spušča.

"Takšna ravnanja vašega izvajalca storitev, še posebej če gre za poslovna razmerja s tujimi koristniki storitev, nedvomno škodujejo ugledu Republike Slovenije in vaši cenjeni družbi," je odvetnik opozoril Dars in izrazil upanje, da bo ta ukrepal zoper izvajalca. Dodal je, da njegov klient zaradi možnosti odškodninskih zahtevkov s strani potnikov, ki so imeli "zaradi nezakonitega ravnanja vašega izvajalca izredno zanimive novoletne praznike in silvestrovo", razmišlja tudi o neposrednih zahtevkih zoper družbo Žonta. 

V družbi Žonta vse očitke zanikajo

Pravni zastopnik družbe Žonta Milan Krstić nam je včeraj na zaprosilo za komentar pojasnil, da z dopisom, ki ga je prejel Dars, niso seznanjeni. "Po zagotovilih moje stranke so njeni delavci storili vse potrebno, da so odpravili napako na avtobusu, zaradi katere je slovenska policija vozniku avtobusa prepovedala nadaljnjo vožnjo," je zapisal.

Na očitke voznika, ki so jih pozneje prebrali v našem članku, pa so se v družbi odločno odzvali z besedami: "Ni res!" 

Na Žonti v  pritožbi vidijo zelo verjetno možnost, da je "nekdo po naročilu konkurenčne družbe naslovil pritožbo ali pripombe na Dars". "Pogosto se dogaja, da lastnik konkurenčne družbe s sedežem v Žalcu nagovarja stranke družbe Žonta, d. o. o, tako da se pritožijo zaradi raznih neutemeljenih razlogov," je še povedal Krstić. 

Po njegovih besedah so družbo Žonta za njeno ravnanje in pomoč moldavskim državljanom pohvalili tudi moldavski konzularni predstavniki.

Dars: Zadevo skrbno preučujemo 

Z Darsa pa so v odzivu na naše vprašanje sporočili, da so kot upravljavci avtocest in hitrih cest v Republiki Sloveniji dolžni poskrbeti za odstranitev vseh ovir z avtocest in s hitrih cest, med katere sodijo tudi okvarjena, poškodovana ali zapuščena vozila, ter s tem zagotoviti varen pretok prometa. 

"Glede konkretnega primera pojasnjujemo, da smo dopis odvetnika prejeli v petek, 15. januarja 2021. Zadevo skrbno preučujemo z vidika morebitnih kršitev pogodbe o odvozu vozil, sklenjene med DARS, d. d., in Žonta, d. o. o.; ob morebitnih ugotovljenih nepravilnostih pri izvedbi odvoza navedenega vozila z avtoceste bomo tudi ukrepali," so zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaž 63
23. 01. 2021 14.57
+1
Ma to ti je cestna mafija. Ne razumem pa, kako je lahko Policija dovolila oz. se strinjala z vleko avtobusa. Po posnetku je avtobus kar v redu, ni neka starudija.
bc123456
23. 01. 2021 14.09
+1
DARS, DO KDAJ BO PRI VAS PODKUPNINA POGOJ ZA NABAVO MATRJALA IN STORITEV, POTREBNA JE NEODVISNA INSPEKCIJA NABAVE.
relos
22. 01. 2021 20.19
+9
... v indijskem oceanu somalijski pirati, na slovenskih avtocestah Žonta pirati
rcarlos
22. 01. 2021 19.39
+9
Zanimivo kolk pidarij lahko Žonta naredi pa zgleda da je tak zaščiten, da mu noben nič ne more, glede na to da se mu ne prepove kakršnokoli delovanje... Njemu bi že zdavnaj mogli zapret firmo
bc123456
24. 01. 2021 08.46
+2
CRLOS, ZAKAJ JE ŽONTA ŠE IZVAJALEC NA AVTOCESTI , BODO POVEDALI DIREKTORJI NA DARS-u, ČE IMAJO JAJCA
setisfekšn
22. 01. 2021 19.14
+1
Dars in slovenske železnice grozljivi zgubaši in prepad brez dna+pa nove vlake kupujejo da se prazni vozijo po železni cesti!za 250 mil eur za to železje
setisfekšn
22. 01. 2021 19.11
+4
Hvala vam vrli in pošteni slovenci ki ste po krivici odvzeli praznovanje novega leta nedolžnim državljanom Moldavije in jih oglobili za 5100 eur zaradi vašega izprijenega pohlepa!sram vas je lahko!!!
felix59 drugič
22. 01. 2021 18.29
+10
Spomnimo: ker ženska na tržnici ni izdala računa za šopek peteršilja , jo je inšpektor oglobil za 3000 evrčkov ! Koliko bo banda žontarska plačala za neizdajo računa ???
iga_biba
22. 01. 2021 18.08
+3
Ni bila firma Krstič v filmu Kdo tam poje? Mimo LJ v CE da je račun višji, pa še uporabo sanitarij na račun. Niti Moldavci niso po juhi priplavali.
Da se mene pita..
22. 01. 2021 16.48
+6
Škoda da ni šel na scania servis v Ljubljani,prišparal bi denar,čas pa še živce.
Darko32
22. 01. 2021 18.27
+4
Ugotovili, d aje z vozilom vse vredu in ŽONTA bi pokasiral vse, ker je poskušal izvesti prevaro.
janick
22. 01. 2021 16.09
+11
DARS bi moral že zdavnaj ukrepat, ne pa da so tam nastavljeni samo zato, da vlečejo predobre plače. In potem DARS da izjavo za javnost, da ima manj dobička kot prejšnja leta?? Ostali državljani, ki pa delamo od doma, ali smo na čakanju, pa nimamo manj dohodkov? In DARSovci se preživljajo se s prodajo Vinjet. V prejšnjih letih seveda niso objavili prihodke, čeprav je vsakemu nematematiku jasno, da 2000 kamijonov in 5000 avtov na dan prinese več kot 100.000 eur/teden... In zdaj DARSovci jamrajo, da imajo manj prihodkov, kot prejšnja leta. Ali bi morali uvesti samnoprispevek za pomoč DARSU??? Ko pa pride predlog, da bi znižali ceno vinjet, ker je jasno, da vsaj pol leta ne bomo mogli normalno vozit po AC, je pa seveda odločno zavrnjen. In tale Feštajn-Žonta zgodba se vleče že predolgo, da nebi bila odgovornost na DARSU. In čistilka ni nič kriva, ampak uprava, da dovoli mafijska posla!!! Če take stvari pridejo v javnost, koliko je šele stvari, ki jih pometzejo pod preprogo. Ali bomo res dovolili, da bodo z našim denarjem delali tako? DARS je namreč ŠE VEDNO državno podjetje. To naj bi pomenilo, da je podjetje v lasti tebe in mene.
motorka57
22. 01. 2021 18.34
+6
....tu je alfa in omega, Žonta je samo ime, zadaj pa je zloglasni podjetnik iz Zasavja, ki se predstava z avtomobili..... Ni človeka, da nebi bil njegov, če pa je v napoto, je drugi dan že kupljen....
RamzesII
22. 01. 2021 16.08
-1
Za kakšno napako je pa šlo, ki je niti policisti, ki so šli avtomehanike, niso našli.
Madžaroš
22. 01. 2021 16.11
+4
to so naši mediji ki iz nič vedno nekaj naredijo
RamzesII
22. 01. 2021 16.07
-3
"Ker avtobus ni več predstavljal nobene nevarnosti in policisti niso ugotovili nobene kršitve cestnoprometnih predpisov, so kraj zapustili" Na počivališču oz. parkirišču, kako pa bi tam lahko kršil CPP predpise?
ArseneLupin
22. 01. 2021 16.57
+2
Oh joj, kdo vam je kriv, če površno berete članek? Berite še enkrat, morda boste potem razumeli!
zibertmi
22. 01. 2021 16.05
+3
balkanska posla.veljaki delajo po svoje brez posledic
tiger1974
22. 01. 2021 16.00
+16
Po vseh njihovih svinjarijah ne vem, kdo to mafijo še vedno ščiti. Že samo, kako so dobili koncesijo z razbitimi komioni, nevarno ustavljanje na avtocesti in neupravičeno izdajanje za uslužbence DARSa (obstaja celo video), to z Moldavci in še bi lahko naštevali. Sramota.
drago888
22. 01. 2021 15.53
-15
Tole je vse nabijanje v prazno. poznamo samo eno stran pa še to vrjetno od konkurence ki ne prenese Žonte. Naj dajo iz Žonte argumente in dokaze kako je iz njihove strani bilo. Do sedaj smo lahko ugotovili da jih niso ustavljali po cesti kot se je pisalo ampak jih je policija pospremila dol. Kaj je tu spornega za Žonto???
Žac
22. 01. 2021 16.00
+16
Npr. ni izdal račun, pa še na predračunih so bile postavke katere so bile neresnične(vleka po noči, nadure in še in še kaj pa ni res).
drago888
22. 01. 2021 16.09
-7
poma nimaš kar pišeš. da niso izdali računa si prebral samo iz poptv-ja. A misliš da so toliko glupi da bi pokasirali keš in še to brez računa hahahhahaha. bolano
Žac
22. 01. 2021 16.16
+12
Ti pojma nimaš. Prebral na poptv-ju, izjavil njihov voznik, izjava odvetnika, družba Davia Travel na Portugalskem katera je plačala. Pa če oni vsi lažejo po tem vsaka čast. A Žonta tako pošten. Angel. Ti si sigurno zaposlen pri njem.
drago888
22. 01. 2021 16.26
-5
bog te usliši baje dober plača hahahha. Ena neresnica je že odkrita da so jih policisti spremljali dol ne pa žonteki.
Tama79
22. 01. 2021 16.32
+12
Drago sporno je to, da jih niso odpeljali na servis Scanie v Ljubljano, ampak k sebi v delavnico. To ti vse pove.
drago888
22. 01. 2021 16.40
-4
to ničesar ne pove.Ne more te nihče na tem svetu prisilit da te odvleče nekm 200 km vstran. ni šans. Razen da so se strinjali
diMarzio
22. 01. 2021 16.45
+9
ne nakladaj, drago. kako naj bi eni Moldavci vedeli, kam jih pelje. A ti bi pametoval v njihovi državi? Padli so pač mafiji v roke ko zrela hruška.
drago888
22. 01. 2021 16.55
-4
di Marzio mogoče imaš prav ampak mi ne da miru eno dejstvo.Peljejo jih 200km vstran(nihče ne joka in kliče ambasade), Popravljajo avtobus(nihče ne joka in kliče ambasade). Lačni in premraženi (nihče ne joka in kliče ambasade). Ko je treba pa plačat pa jok in stok in ambasada. Pa ja tu smrdi ko strela
ArseneLupin
22. 01. 2021 17.07
+5
Že to, da avtobus namesto iz LOMA namesto v LJUBLJANO,, na SCANIA servis , mimo, LJUBLJANE vlećeš v ŽALEC! To, da zavajaš glede odpiralnega časa SCANIA servisa! SCANIA SERVIS ima 24 h pomoč!
Sloncek_boncek
22. 01. 2021 17.49
+4
Ajde Drago iz aviona se vidi, da si Žontin .. dej nehi zagovarjat .. drgač se da pa tud mal poguglat "Feštajn DARS", pa bo slika kompletna .. nateguni, da ni večjih
Darko32
22. 01. 2021 18.30
+4
drago888 ŽONTA ni pooblaščeni servis. Žonta je peljal mimo servisa in očitno je, da mu ni bilo interes popravljati ampak kako pokrasti čimveč denarja. Že to pove vse, da ni izdal uradnega računa in ni povedal kaj je vzrok. To pove o poštenju teh barab. Tako ti lahko pokradejo nove dele in gradijo stare. Plačaš pa boš še zraven za te lumaprije. Če bi meni to naredil bi on prosil POLICAJE, da ga zaprejo.
Darko32
22. 01. 2021 18.34
+3
ArseneLupin Vesel sem, da si me dopolnil. Tukaj je šlo za BALKANSKO kriminalno ekonomijo in opravljanje atomehaničnih storitev za katere niso pooblaščeni. Tukaj se lahko zgodi še hude odškodninski zahtevki v višini novega avtobusa. Potem pa bomo videli kdo bo opravljal servis zakar ni pooblaščen. On ima vlečno službo na AC in tako, če bi res bila okvara bi peljal na ta servis v Ljubljani. Ker so pa hoteli krasti pa so naredili to, kar so naredili. Zato od teh barab in teh koncev ne kopujem nič in še manj, da bi po netu naročil.
soncnica60
23. 01. 2021 14.51
+1
Ta Feštajn ima sredi Vranskega odpad starih, stolčenih vozil, stiskalico ... Prišli razni inšpektorji na ogled te svinarije, pa je vse po predpisih... Prava mafija, vse podkupljeno in jim nobeden nič ne more....
Žac
22. 01. 2021 15.51
+19
Že otroci in polovica Evrope vedo kdo je Žonta, razen na DARS-u ne. In nič ne kaže da bo boljše, žal. To se bo nadaljevalo. A na DARS je potrebno priti z eno veliko metlo in pomesti vse ven od čistilke pa vse do vrha in nastaviti kompletno, dobesedno, vse na novo.
Gemi101
22. 01. 2021 16.23
+3
Na Darsu dobro vedo kdo je in koliko jim da v plavi kuverti.
soncnica60
23. 01. 2021 14.53
Madžaroš
22. 01. 2021 15.46
-8
servisi niso poceni, a je to kakšna novost ?
Žac
22. 01. 2021 15.56
+9
Mogoče bi na servisu scania v Ljubljani cenejše šli skoz. Ampak je mehanik lagal da ta servis ne dela na staro leto. Kaj ni bilo res.
Madžaroš
22. 01. 2021 16.08
-3
jah jaz lahko tudi zdaj rečem da bi mu popravil vse za 1€
motorka57
23. 01. 2021 12.20
....bi ja popravu, sploh veš kaj ima avtobus v drobovju?
Teofil
22. 01. 2021 15.33
+17
Poleg ovadbe direktorja Žonte je potrebno ovaditi tudi odvetnika za lažno predstavljanje situacij in zavajanje,najti pa je potrebno človeka na ministerstvu ,ki omogoča take stvari in ga odstraniti z položaja,rok takoj brez možnosti pritožbe
Teofil
22. 01. 2021 15.33
+7
Poleg ovadbe direktorja Žonte je potrebno ovaditi tudi odvetnika za lažno predstavljanje situacij in zavajanje,najti pa je potrebno človeka na ministerstvu ,ki omogoča take stvari in ga odstraniti z položaja,rok takoj brez možnosti pritožbe
Longyohn
22. 01. 2021 15.31
+11
Nekako v stilu "postenih svercerjev" avtomobilov. Vsi vedo kaj delajo ampak oni se zmeraj pocnejo svoje in so pri tem uspesni. Sam njim se pac izognes ko ti crkne prevozno sredstvo na avtocesti pa si obsojen na te "postenjake" z mentaliteto najbolj pokvarjenih narodov ...