Slovenija

Policisti uporabili več kot 400 plinskih nabojev in bomb, solzivec tudi v vodnem topu

Ljubljana, 06. 10. 2021 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tadeja Voščun, Urša Zupan
Komentarji
3947

Policija je na protestih v središču Ljubljane, ki so se sprevrgli v nasilne izgrede, večkrat uporabila prisilna sredstva – vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse. A očitke o pretirani uporabi zanikajo, češ da je šlo večinoma za plinska sredstva, ki puščajo relativno majhne posledice, imajo pa velik učinek. Trem osebam so zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper javni red in mir odvzeli prostost. Ena se je na Policiji zglasila sama. Dve osebi sta še vedno pridržani.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Protest v Ljubljani
    01:54
    Iz 24UR ZVEČER: Protest v Ljubljani
  • Iz 24UR: Torkovi protesti
    03:50
    Iz 24UR: Torkovi protesti
  • Iz SVETA: Kaos zaradi protestov
    03:10
    Iz SVETA: Kaos zaradi protestov
  • Iz 24UR ZVEČER: Protestniki obkolili varovane avtomobile
    01:35
    Iz 24UR ZVEČER: Protestniki obkolili varovane avtomobile
  • Iz 24UR ZVEČER: Dnevno dogajanje na protestih
    02:57
    Iz 24UR ZVEČER: Dnevno dogajanje na protestih
  • Iz 24UR ZVEČER: Danijel Lorbek o protestih
    01:31
    Iz 24UR ZVEČER: Danijel Lorbek o protestih
  • Policija uporabila solzivec
    00:40
    Policija uporabila solzivec
  • Ustavljena delegacija, solzivec in vodni top
    01:35
    Ustavljena delegacija, solzivec in vodni top
  • Policija uporabila vodni top
    00:26
    Policija uporabila vodni top

Vlada je pred vrhom EU-Zahodni Balkan prvič v zgodovini samostojne Slovenije aktivirala 9. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije in zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda sprejela sklep o omejitvah oz. prepovedala gibanje na določenih območjih v Ljubljani, okolici Brda pri Kranju in na Bledu, in sicer 5. in 6. oktobra. Kljub temu so se v prestolnici zbrali nasprotniki vlade in protikoronskih ukrepov, ki so tam vztrajali šest ur, mirni protesti pa so se sprevrgli v izgrede. 

Policija pridržala 25 oseb, dve sta še vedno pridržani

Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU) je v izjavi za javnost pojasnil, da so včeraj pridržali 25 oseb, 22 od teh na podlagi določil Zakona o nalogah in pooblastilih policije, večinoma je šlo za kršitelje javnega reda in miru. Tri osebe so bile pridržane zaradi suma storitve kaznivega dejanja Hujskanje k upiranju in kaznivega dejanja Preprečitev uradnega dejanja uradni osebi. Ena od njih se je sama zglasila na policijski postaji na območju Gorenjske, pridržali pa so jo, "ker so bili podani razlogi za sum, da je oseba storila kaznivo dejanje, tudi priporni, in je bilo dovolj razlogov za odreditev policijskega pridržanja."

V tem trenutku sta dve osebi še vedno pridržani, eni pa je bilo pridržanje odpravljeno in je v bolnišnici. Po njegovih besedah Policija še zbira obvestila in dokaze o kaznivih dejanjih, izvaja t. i. 48-urno pridržanje. "V tem času je treba zbrati vsa obvestila, dokazila in potem osebo privesti z ovadbo pred preiskovalnega sodnika ali pa izpustiti." Na vprašanje ali Policija morda zavlačuje, je odvrnil: "Nikakor ne. Zbirajo se obvestila in dokazila. Ko bodo zbrana vsa in bodo sestavljeni elementi za podajo kazenske ovadbe, ali če ti ne bodo podani, bo pridržanje odpravljeno."  

Aretacija Zlatka na protestih
Aretacija Zlatka na protestih FOTO: Aljoša Kravanja

Prekomerna uporaba prisilnih sredstev?

Sladič je zavrnil namige, da so solzivec metali tudi iz helikopterja, česar nikoli ne počnejo. "Gre predvsem za to, da imamo pogled iz zraka na dogajanje, neko podporo policijskim enotam na tleh." Prav tako je zavrnil informacijo, da je Policija zadrževala 30 avtobusov s protestniki.

Policisti so za razganjanje najbolj nasilnih skupin v času, ko je trajalo posredovanje policije, na območju širšega centra Ljubljane večkrat uporabili prisilna sredstva zoper množico (vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse). Ob tem se pojavlja vprašanje, ali je bila takšna uporaba prisilnih sredstev res potrebna. 

Sladič je priznal, da je Policija včeraj uporabila več prisilnih sredstev oz. plinskih sredstev kot prejšnji teden. Na različnih lokacijah je uporabila vodni top, vodi v njem pa je bila dodana zmes plinskega sredstva. Uporabila je tudi skupno nekaj čez 400 plinskih nabojev in plinskih bomb. "Plinski naboji se izstrelijo s posebnim orožjem v zrak in delujejo z razpršitvijo na tleh, ostalo so bile pa plinske bombe, ki se aktivirajo ročno."

Pri vseh postopkih so zaznali lažje poškodbe dveh oseb – protestnikov. Po do sedaj znanih podatkih sta se nadihali plinskih sredstev, ena oseba je v policijskem postopku izgubljala zavest, zaradi česar so ji nudili prvo pomoč, kasneje pa so jo oskrbeli v UKC Ljubljani. Lažje poškodovanih je bilo tudi šest policistov. Štirje so poškodovani, ker so vanje prileteli različni predmeti, predvsem granitne kocke.

A očitke o prekomerni uporabi je zavrnil. "Res je, uporabljenih je bilo veliko različnih prisilnih sredstev, a o pretirani uporabi težko govorimo, namreč poškodovani sta bili samo dve osebi. V pretežnem deležu so bila uporabljena plinska sredstva, ki puščajo relativno majhne posledice, torej ne prihaja do poškodb oseb, njihov učinek pa je kar velik. Možno je nasilno množico oz. posameznike in skupine, ki razgrajajo, s tem učinkovito odvrniti od nadaljnjih napadov."

Med nasilneži tudi pripadniki navijaških skupin

Kaj pa kolateralna škoda, ki so jo s tem povzročili – v Tivoliju, na primer, so bile družine z otroki, po mestu pa turisti. Vsi so se nadihali solzivca. "Dinamika izgrednikov je bila zelo pestra, množica se je umikala s Kongresnega trga na različne predele mesta, tisti najbolj nasilni izgredniki so delovali na več lokacijah hkrati. Tam, kjer je bila potrebna uporaba teh sredstev, je žal prišlo do posledic oz. učinka teh sredstev tudi nekoliko širše. Dodatno to povzroči posledice na osebah, ki se tam znajdejo naključno. Policija je že preventivno, dan prej, obveščala širšo javnost in opozarjala na nevarnost, posebej smo opozarjali na ranljive skupine, na vodenje otrok na proteste oz. smo to celo odsvetovali," je odgovoril Sladič.

Na vprašanje, ali je že znano, kdo so bili izgredniki, je povedal, da lahko govorimo o skupinah, ki so že od prej poznane kot nasilne. "Držijo tudi podatki v medijih, da so vmes tudi pripadniki nekaterih navijaških skupin," je dodal. 

Incident na Slovenski: vozilo tuje delegacije ujeto med protestniki

V povezavi z incidentom, ki se je zgodil na Slovenski cesti, kjer je med protestniki obtičalo vozilo tuje delegacije, je povedal, da imata Policija in Center za varovanje in zaščito za take primere izdelane posebne protokole. "Lahko jim rečemo rezervni načrti. In v tem primeru je bil ta uporabljen, zagotovljena je bila varnost tuji delegaciji, uporabljena druga pot in vse se je končalo brez dodatnih incidentov." A kako so se sploh znašli tam? "Dinamika protestov in varovanja samega je bila zelo, kako bi rekel ... vseh dogodkov je bilo naenkrat veliko. Konkretno pa zaradi varnosti postopkov, ki zadevajo varovanje kolon, tujih oseb in tujih delegacij, ne moremo razkrivati," je še dodal.

O učinkovitosti policijskega dela

Tako za uporabo prisilnih sredstev kot ostalih postopkov Policije bomo z analizo, ki se bo v teh dneh zagotovo izvedla, ocenili učinkovitost, je še napovedal. "A sem že uvodoma poudaril, da je bila dinamika protestnikov, predvsem dela, kjer so bili nasilneži, takšna, da je narekovala delovanje policije na več območjih. Bilo je veliko gibanja, kmalu po pozivanju k premiku je bil protest razpuščen, udeleženci so bili večkrat pozvani k mirnemu razhodu in upoštevanju navodil Policije, vendar se je to ponavljalo na različnih lokacijah in je bilo potrebno tudi delovati."

Policisti pravijo, da so ravnali strokovno.
Policisti pravijo, da so ravnali strokovno. FOTO: Aljoša Kravanja

Policija je obravnavala tudi več kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, poškodovana so bila tudi službena vozila Policije.

Po podatkih UKC Ljubljana je njihova reševalna služba zaradi protestov imela v torek štiri intervencije. Ena poškodovana oseba je zaradi lažjega pretresa možganov čez noč ostala na opazovanju in bo danes predvidoma odšla domov. Oskrbeli so še dve lažji poškodbi, eno zaradi solzivca in drugo zaradi nezgode med kolesarjem in pešcem, v enem primeru pa zdravniška pomoč ni bila potrebna.

Policisti zdaj nadaljujejo z zbiranjem obvestil o dogodku v smislu odkrivanja vseh kaznivih ravnanj, prav tako obravnavajo več kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari, med drugim so bila poškodovana službena vozila policije, so še sporočili z GPU.

V poročilu o včerajšnjem dogajanju so zapisali tudi, da so policisti včeraj izvajali naloge varovanja najvišjih tujih predstavnikov držav in na območju središča Ljubljane opravili tudi varovanje neprijavljenega shoda. Trg je bil ograjen, po 15. uri pa se je tam po njihovi oceni zbralo okoli 3000 ljudi. 

Pri varovanju shoda so sodelovale različne policijske enote policijskih uprav, posebna enota, konjenica, policisti vodniki službenih psov, specialna enota, letalska policija ter center za varovanje in zaščito. Sladič je v oddaji Svet povedal, da je bilo v včerajšnje varovanje protesta in varovanje dogajanje na Brdu vključenih več kot 2000 policistov. "Za pomoč smo poklicali policiste takorekoč vseh policijskih uprav." 

Protesti v Ljubljani
Protesti v Ljubljani FOTO: Bobo

Lorbek: Naša navodila so bila, da moramo čim prej in učinkovito zagotoviti javni red

Danijel Lorbek, direktor uprave uniformirane policije na GPU, je v oddaji 24 UR ZVEČER pojasnil, da Policija vodni top uporabi takrat, ko je "javni red huje in množično kršen ter ga ni drugače mogoče zagotoviti". Dodal je: "Naša navodila so bila, da moramo policisti čim prej in učinkovito zagotoviti javni red, tudi z uporabo prisilnih sredstev." 

Iz GPU so še sporočili, da varovanje dogodka vrh EU-Zahodni Balkan poteka v skladu s predvidenim načrtom, policisti so zagotovili varnost varovanim osebam, varovane kolone so z manjšimi prilagoditvami potovale po predvidenih trasah. "Za uspešno izvedbo policijskih nalog izreka generalni direktor Policije dr. Anton Olaj pohvalo vsem policistom in policistkam, ki so sodelovali pri varovanju." 

Policiste je za njihovo delo pohvalil tudi notranji minister Aleš Hojs. "Čestitke možem in ženam v Policiji za današnje preprečevanje nasilja in vandalizma po ljubljanskih ulicah. “Miroljubni” protesti, ki so se začeli že pred formiranjem vlade, nadaljevali s petkovimi kolesarji, so ponovno pokazali svoj pravi obraz," je zapisal.

Policija v luči možnosti novih protestov okrepila prisotnost v središču Ljubljane

V luči nekaterih napovedi na družbenih omrežjih, ki kažejo, da bi tudi danes lahko prišlo do protestov v središču Ljubljane, je danes policija okrepila prisotnost okoli parlamentarnega poslopja. Stranka Resni.ca sicer tokrat ni med tistimi, ki bi vabili na shod.

Lorbek je včeraj v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da je Policija tudi danes pripravljena na morebitni protestni shod. "Zagotovljeno imamo zadostno število policistov." Kot so za STA povedali na Policijski upravi Ljubljana, delujejo v skladu s pristojnostmi, med drugim izvajajo naloge varovanja DZ in bodo v primeru protestov skrbeli za javni red in mir.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3947)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez23
07. 10. 2021 20.22
-1
Dejstvo je, da so najprej petkovi , sedaj pa še ostali protestniki izgubili podporo političnih strank in večine ljudstva. Med vplivnimi Slovenci , pa tudi ni nihče protestiral. Ostal so osamljeni le upokojeni Kučan je prišel , ter Zlatan Čordić in sedaj še Zoran Stevanović. Zanimivo , da niti ljubljanski župan Janković ne pride , v oddaji na POP tv je zavzel zelo nevtralno držo. Takšni protesti, ki so brez vodje in utemeljenega razloga, saj so ukrepi proti covid 19 skoraj enaki po vsem svetu, pa gredo na živce tudi policistom. Še posebej če v 40-letnega slovenskega policista meče granitne kocke nek 20- letni priseljenec, tedaj bo policist z veseljem vrgel solzivec.
Malinha
12. 10. 2021 14.57
+2
ervirus
07. 10. 2021 17.09
-1
Hruh ti odžirajo prisleki
Kostorog
07. 10. 2021 13.46
+1
Lovska zgodba prihodnosti, nekje na slovensko madžarski meji, sedim na preži, prihajajo,, čreda, na čelu dve zanemarjeni vodeči Svinji, za njima debel kosmat merjasec in še eden čuden puklasti, za njimi cela čreda različnih pujskov, joj so že v koruzi, ušli bodo, namerim, sprožim, zasliši se kruljenje, grem pogledat, kakšno razočaranje, majhna nedonošena neugledna, razkuštrana 13 biserna svinja, saj se bodo še vrnili itak se nimajo kam skriti, lov se nadaljuje.
A3umf
07. 10. 2021 13.21
+3
Ni tolerance, do nasilja in je tudi ne sme biti! Razgrajace je potrebno poloviti in jih obvezno na javnih delih zaposliti!
ervirus
07. 10. 2021 17.09
-1
marko_
07. 10. 2021 10.54
+5
Ne vem, kaj so na proteste vlačili pse in konje. Živali pač ne sodijo na proteste, kjer se uporablja solzilec. Kakšen naj bi bil sploh namen živali tam? Se mi zdi, da je nek komandir preveč gledal akcijske filme in premalo uporabljal zdravo pamet. Ali bodo prihodnjic na proteste pripeljali še kakšno žirafo in slona iz živalskega vrta.
ervirus
07. 10. 2021 17.10
-1
avioo
12. 10. 2021 10.56
-2
ovca marko je sama prišla na proteste,ki tam ne bi smela bit,ampak doma pri mamici.
marko_
07. 10. 2021 10.42
+3
Kaj to pišejo novinarji ne moreš verjeti. Nasilna je bila izključno policija. Mogoče je bilo zvečer drugače, ko pridejo pogledat avanturisti in huligani, če se dogaja kaj zabavnega. Sem bil v koloni večtisoč ljudi, ki se je iz trga umikala pred solzilcem. Šli smo mimo kolone parkiranih policiskih vozil, praznih. Niti eden ni udaril ali brcnil v vozilo, kar bi bila pričakovana reakcija.
NinaT
07. 10. 2021 09.52
-6
pravilno kr spricajo nej levake😂
avioo
12. 10. 2021 10.57
-3
dule100
07. 10. 2021 09.33
-5
Kaj pa zdaj? Frontmeni levakov so v čuzi! 👏👏👏
silvo.uzmah
07. 10. 2021 09.26
-6
Kaj res morate na ulici pravico iskat, pravilno je policija reagirala saj na koncu je ona tista, ki ščiti SLO državljane, v kolikor pa ugotovijo da so v izgrede vmešane huliganske skupine navijaških skupin se pa tudi ve kakšna je rešitev, še nadaljne dve leti igranja tekem brez gledalcev, pa naj doma televizije tolčejo.
murinar
07. 10. 2021 09.22
-6
Ti protestniki so povečini južnih korenin in malo mentalno zaostalih Slovencev ! Tu ni dvoma !
marko_
07. 10. 2021 10.48
+6
Pridite drugič pogledat na proteste, kakšnih korenin so protestniki, če se že toliko spoznate na botaniko. Običajno neslovenci ne skandirajo MI SLOVENCI in ne nosijo zastav. Najbrž pa ima kdo tudi ć na koncu priimka npr. Zlatko.
avioo
12. 10. 2021 10.58
-3
kritikjanos
07. 10. 2021 09.13
+7
HOJSOVE MEVŽE
Uporabnik1960185
07. 10. 2021 09.02
-3
Drgač se protestirat hod ko je vetrovno, a niste vedeli to? Vi bi po lepem vremenu.
Dadas
07. 10. 2021 08.58
+8
Na lastni narod ja streljala JLA, konec pa tudi poznamo.
Dadas
07. 10. 2021 08.57
+4
Sovražimo neofašistično policijo.
kivzfccz
07. 10. 2021 08.38
-10
Mene oči niso pekle. Gledal sem po tv, kako se D rhal obnaša.
NinaT
07. 10. 2021 09.53
-5
avioo
12. 10. 2021 11.00
-3
jaz sem tretji prav užival sem😀🤣👍
Diverzanti
07. 10. 2021 08.29
+3
Vlada že joče,ha,ha.Bolnice bi morale biti polne,POLNE VSEH TEH BREZ MASK,ha,ha'očitni se jih virus izogiba kot hudič križa,ha,ha.Madona je ta gripa res nevarna,še vrabci se smejijo,ki pravijo da čakajo še tiste od lani.
ksrecko
07. 10. 2021 08.29
-3
koso mediji nastrani lopovov se konča resna država 24ur sajniste resni četudi potpirate komuniste.
boki23
07. 10. 2021 08.21
+12
Seveda, da očitke o prekomerni uporabi prisilnih sredstev zavračajo... Kdor pa je bil v bližini in opazoval dogajanje je lahko na lastne oči videl kako so policisti začeli brez pravega razloga metati in streljati solzilec med množico... Potem se pa čudijo reakcije protestnikov... To je bilo za pričakovati in žal so policisti tisti kateri so sprožili agresijo na obeh straneh...
zima2022
07. 10. 2021 08.20
+11
Očitno policija izkorišča možnost, da na protestih preizkuša svojo opremo. Električni paralizator še niso preizkusili. Ne bi se čudil, če bi ga na naslednjih protestih uporabili.
avioo
12. 10. 2021 11.01
-3
morajo uporabit da vidimo veselico😀🤣
setisfekšn
07. 10. 2021 08.10
-6
Žalostno je vse skupaj z vseh strani!vsi skupaj delajo vse narobe!