Slovenija

Policija ni prisluškovala

Ljubljana, 06. 06. 2006 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policija trdi, da ni prisluškovala Mitji Ribičiču, ki je osumljen povojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo.

Po včerajšnjem prvem sodnem zaslišanju Mitje Ribičiča, osumljenega kaznivega dejanja hudodelstva zoper civilno prebivalstvo, ki ne zastara, je njegov zagovornik izjavil, da naj bi policija in Slovenska obveščevalna služba (SOVA) izvajali pritisk na njegovega klienta.

Osumljenec za hudodelstvo zoper civilno prebivalstvo Mitja Ribičič po včerajšnjem zaslišanju pri preiskovalni sodnici
Osumljenec za hudodelstvo zoper civilno prebivalstvo Mitja Ribičič po včerajšnjem zaslišanju pri preiskovalni sodnici FOTO: B.M.

Odvetnik Peter Čeferin je po Ribičičevem zaslišanju pred preiskovalno sodnico protestiral "zaradi nekega dodatnega psihološkega pritiska, ki je navzoč ves čas, od kar je Ribiči prejel zahtevo za preiskavo". Po besedah Čeferina je bil namreč vse od dneva prejema zahteve za preiskavo pred stolpnico, v kateri živi Ribičič, "24 ur dnevno parkiran kombi", ki naj bi včeraj "izginil". Odvetnik je pokazal tudi fotografije, ki kažejo, kje je bil parkiran kombi.

Kot je znano, živi Ribičič v stanovanjski hiši, ki je v neposredni bližini Policijske uprave Ljubljana. "Morda so samo opazovali, a za hudo bolnega Ribičiča je bil to vsekakor hud pritisk," je povedal Čeferin. Kombi je po njegovih trditvah last ministrstva za notranje zadeve.

Ob tem je Ribičičev odvetnik povedal, da "če bo policija ali pa SOVA rekla, da je kombi stal tam zato, ker je v bližini policija, bi izrazil dvom nad tako razlago, saj policija ali pa SOVA ne bi pustila kombija izven garaže cele noči in 24 ur, ne da bi ga v tem času kdo uporabil".

Bel kombi, ki ga policija uporablja za preiskovanje zahtevnejših kaznivih dejanj
Bel kombi, ki ga policija uporablja za preiskovanje zahtevnejših kaznivih dejanj FOTO: POP TV

Policija odprla kombi

Kombi, ki je v minulem mesecu stal pred hišo nekdanjega majorja Ozne, je namreč ljubljanska policijska uprava danes odprla za javnost in pokazala, da ni namenjen prisluškovanju, ampak da ga kriminalistični tehniki uporabljajo za preiskovanje zahtevnejših kaznivih dejanj. Kot je zatrdil tudi notranji minister Dragutin Mate, Ribičiču niso prisluškovali, ker za to tudi niso imeli odredbe sodišča.

Sporen kombi pred blokom na Valvasorjevi ulici v Ljubljani
Sporen kombi pred blokom na Valvasorjevi ulici v Ljubljani FOTO: POP TV

Kot je za 24ur.com dejal policijski vir, ki ne želi biti imenovan, naj bi šlo za "insinuacijo", s katero želi Ribičičev zagovornik preusmeriti pozornost s predkazenskega postopka na ljubljanskem okrožnem sodišču. Policijska vozila so v bližini Ribičičevega doma parkirana vsa leta, trdi vir, vendar naj bi to postalo sporno šele v trenutku, ko je bil osumljenec povabljen k preiskovalni sodnici. "Psihološko je mogoče razumeti še živeče osebe, osumljene vpletenosti v povojne poboje, ki so prepričane, da so vloge spremenjene in da slovenska policija proti njim uporablja enake metode, kot so jih nekoč sami," je še povedal vir z ministrstva za notranje zadeve.

Nujna medicinska pomoč za preiskovalca pobojev

Uslužbenci kriminalistične policije, ki so preiskovali povojne poboje, so bili po navedbah vira deležni vrste pritiskov. Anonimni klicatelj je tako naročil reševalno vozilo za enega od preiskovalcev, ker naj bi šlo za "življenjsko nevarnost": neznanec je poklical na številko 112 in zahteval nujno medicinsko pomoč na dom enega od kriminalistov. "Očitno imajo pristaši nekdanje komunistične tajne policije natančne podatke o naših stanovanjih in o naših najbližjih" je povedal vir z notranjega ministrstva.

Nekateri osumljenci so bili prav tako vnaprej obveščeni o preiskavi, še preden so kriminalisti opravili informativne pogovore z njimi. Preiskovalcem povojnih pobojev so poleg tega dali vedeti tudi, da naj bi bil z njimi "zelo nezadovoljen tudi Janez Zemljarič", ki je bil v osemdesetih letih sekretar za notranje zadeve Socialistične republike Slovenije. "Mreža nekdanjih sodelavcev Ozne in njihovih naslednikov je v Sloveniji še vedno zelo navzoča," je povedal vir z notranjega ministrstva.

Kočevski Rog: Eno od prizorišč množičnih pobojev po koncu druge svetovne vojne
Kočevski Rog: Eno od prizorišč množičnih pobojev po koncu druge svetovne vojne FOTO: POP TV

O uvedbi preiskave mora odločiti sodnica

Kot je znano, so kriminalisti maja lani ovadili Ribičiča zaradi suma storitve kaznivega dejanja genocida po koncu druge svetovne vojne spomladi 1945. Vrhovno državno tožilstvo je aprila letos na Okrožno sodišče v Ljubljani zoper njega vložilo zahtevo za preiskavo zaradi kaznivega dejanja hudodelstva zoper civilno prebivalstvo.

Po večkratni zavrnitvi preiskave je preiskovalna sodnica včeraj prvič zaslišala Ribičiča, ki je prebral izjavo in obtožbe zanikal, vrhovni tožilec Andrej Polak pa je med drugim predlagal ustanovitev komisije zgodovinarjev. Ta naj bi preučila osebno odgovornost Ribičiča za poboj najmanj 217 ljudi. Sodnica se bo v nadaljevanju postopka odločila, ali bo proti nekdanjemu majorju komunistične tajne policije OZNA uvedla sodno preiskavo ali pa zahtevala, naj o tem odloča tričlanski sodni senat.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
07. 06. 2006 14.32
No Pimo, Hitler hvalabogu ni zmagal tudi zaradi partije (SZ). Zgodovinska dejstva so jasna. Jasno je kdo je vojno povzročil, kakšne namene je imel in gdo je zmagal. Celemu svetu je bilo jasno, kaj je fašizem pomenil. Med ostalimi tudi ZDA, VB... Toliko jim je bilo jasno, da so se s komunisti (SZ) združili proti fašizmu. In jasno je kdo je na drugi strani prisegel fašistom. In jasno je kdo je s tem Slovenijo poklonil fašistom. Celemu svetu je to popolnoma jasno torej to ni oprano komunistično natolcevanje.Tebi očitno to še ni jasno. In mi prosim napiši zgodovinska dejstva, ki jih imaš ti v mislih. Mogoče še česar ne vem. In tole ni moja partija. Jaz sem prisegel, da bom branil svojo domovino, ki je bila takrat pač Jugoslavija. Danes je to Slovenija, za katero sem se tudi dejansko boril. Enačiti prisego Hitlerju in prisego domovini , kakršnakoli že je, je največja bedarija. Jugoslavija je bila zadolžena približno toliko, kot je danes vsaka od držav naslednic. Po drugi strani bi ti bilo lahko jasno, da je bila Slovenija in Jugoslavija pred vojno agrarna država brez pomembnejše industrije. In primerjati jo tudi po 60 letih z VB, Nizozemsko, ki so imele industrijo že takrat, vključno s kolonijami, ki so predstavljale izvor poceni surovin, je še ena bedarija. Za celotno Evropo po vojni niti pod razno niso bili enaki pogoji. Nemčija si je npr hitro opomogla s poceni Ameriškim kapitalom.
kgb@akcija.net
07. 06. 2006 13.18
si mogoče pomislil da je razlog tudi v ljudeh in ne le v družbeni ureditvi. Sicer prisega je prisega in kazen ki je sledila je bila dobra in poučna za kasnejše generacije
Vegos
07. 06. 2006 13.11
Pimo, koliko pa pravzaprav zaostajamo za Zahodom? Imaš tu kakšne trdne podatke, ali so to le velike besede?
pimo
07. 06. 2006 12.51
No pomi, Hitler ni zmagal , zato lahko pustiš svoje hipoteze in za celotno evropo so bili po vojni skoraj enaki pogoji .Pa mi povej zakaj še sedaj toliko zaostajamo za zahodom, ( da ne omenjam povojne preteklosti) če nam je pa tale tvoja partija toliko dobrega naredila! In potem se nekateri bebci primerjate z Romunijo ali Albanijo in pravite kako nam je šlo dobro. Normalen človek se mora ozirati proti razvitejšim od sebe in jih poskuša dohiteti in ugotoviti svoje pomanjkljivosti. Zaradi teh vaših zlatih 45 let bomo mlajša generacija še dolgo gagali in plačevali titovo utopijo. Kar se tiče kolaboracije okoli katere nekaj pametuješ, si najprej preveri zgodovinska dejstva in pričevanja, ne pa oprano komunistično natolcevanje, boš videl da ti bo tale prisega hitlerju pomenila toliko kot prisega za varovanje bratstva in jedinstva v JNA, če si ga mogoče doživel.
Vegos
07. 06. 2006 12.47
Ko berem takele debate se mi splošna volilna pravica zazdi...nepraktična...ker za objektivne volitve bi moral vsak posameznik volit kritično po svoji vesti, ne pa po volji zunanjih vplivov, ki jim žal večina podleže. Tako da ja, objektivne volitve? Lepo vas prosim. Kontra je zelo dobro opisal predvolilne strategije. Žal, tako je.
davor.vinko@dz-rs.si
07. 06. 2006 12.34
rad vam bi povedal zakaj se stvari ne premaknejo in končno uredijo. Clani bivšega režima sedijo na vrhu Slovenske politike. Pa da nebi kdo mislil, da je to samo Drnovšek ali bivši Kučan. Ne , mnogo to se možje, ki sedaj delajo v vladi. Jih naštejem samo nekaj. Janez Janša, Dimitrij Rupel, Franc Pukšič, veliki auroposlanec Miha Brejc....... kako naj teli možje pluvajo po bivšem sistemu, če pa so bili sami člani . Toliko v razmislek
pomi@auspuh.com
07. 06. 2006 11.53
Ja saso.lap, navkljub podobnosti s tvojim priimkom je tvoj komentar eno navadno nekritično lapanje. Ne zagovarjam sicer partije. Vseeno pa si poglej malo zgodovino pred 1941. Kakšna je takrat Slovenija bila. In kaj je po vojni partija kljub vsemu iz tega naredila. In oceni, kakšna bi bila, če bi zmagal Hitler, kateremu so prisegli tudi domači koloboracionisti, ki jim še danes rastejo peruti.. Primerjaj še politične, ekološke, pravne, kulturne in druge norme, ki so veljale takrat z današnjimi. Da te na hitro podučim: EU vključno z vsemi njenimi normami leta 45 še ni bilo.
slap
07. 06. 2006 00.08
ej dragi moj kontra.han, lapam lahko le jaz in nobeden drugi, ker se tako pišem,..
drifto
06. 06. 2006 22.59
saso.lap ne lapaj. Sem za da se kaznuje tiste, ki so "morili" pred, med in po vojni. Sam najbolj na Ku...c mi pa gre, da tisti vpijete in razlagate kak rezim je bil komunizem, ki ste lepo prisli do naslovov doktorjev pa magistrov, si naredili bajte in vikendice...... So pa res vas zatirali v komunizmu, da ste lahko prisli do tega. Sicer bo pa takole: Tresla se gora rodila se miska. Volitve se blizajo in je treba nam slovenckom peska v oci nametat, da bomo (bodo) glasovali za nas, ki popravljamo krivice. jA NA ZALOST ZE 16 LET TAKO DELAMO-JO. Se nobena stranka ni zmagala na kak drugacen nacin beri posten nacin. Pa zgleda da se bomo se stoletja kregali zaradi vojne. Ko bo pa ta izcrpana bomo sli pa se mal nazaj v zgodovino ko so nas Ilirci pobijali........ Slovenc slovencu krvnik
slap
06. 06. 2006 22.31
Kdaj bo slovenski Parlament zbral toliko moči in zrele politične volje, da bo dokončno obsodil minulo obdobje in sprejel obvezujoče sklepe za prihodnost ? Kot demokratična država smo samo verbalno pred štirimi leti ukinili komunizem, takratna skupščina, niti sedanji Državni zbor pa ni sprejel enega samega dokumenta, ki bi bivšo komunistično diktaturo obsodil zato, ker je : * Vodstvo KPS, ZKS in članstvo odgovorno za način vladanja od 1945 do 1990, posebno pa za programirano uničevanje tradicionalnih vrednot evropske civilizacije * Partija odgovorna za ZAVESTNO kršenje človekovih pravic, za moralni in gospodarski zlom v okviru nekdanje Jugoslavije * Partija odgovorna za pravne zločine in intelektualni teror proti nosilcem drugačnih svetovnih nazorov * ZKS bila odgovorna za zamenjavo ustreznega tržnega gospodarstva z direktnim upravljanjem, pozneje abotnim samoupravljanjem * Partija bila odgovorna za uničenje tradicionalnih načel lastninskega prava, za zlorabo vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture v politične in ideološke namene * ZKS bila odgovorna za brezobzirno uničevanje narave I. Državni zbor bo moral sprejeti in obsoditi bivši komunistični režim, vključno s tistimi, ki so ga aktivno podpirali, ker je : - onemogočal Slovencem svobodno izražati svoje politične nazore za domačo slovensko rabo, ter jih prisiljeval izražati svoje soglasje tudi s stvarmi, za katere so vedeli da so laž ali zločin in to s preganjanjem ali z grožnjo preganjanja posameznikov in njihovih družin - kršil osnovna načela demokratične pravne države, mednarodne sporazume, ter svoje lastne zakone in na tak način uveljavljal svojo voljo in interese komunistične stranke - sistematično kršil človekove pravice, s tem da je s posebnimi metodami zatiral nekatere politične, verske in socialne skupine - uporabljal za preganjanje Slovencev vsa dovoljena in nedovoljena oblastniška sredstva in to zlasti : * moril in zapiral v zapore in taborišča prisilnega dela (DKD), pri zasliševanju in v zaporih uporabljal proti njim brutalne metode vključno s fizičnim in psihičnim mučenjem in izpostavljanjem nečloveškim mukam, * jim neupravičeno odvzemal premoženje in s tem kršil njihove lastniške pravice, * jim onemogočal opravljanje dela in funkcij, ter jim preprečeval nadaljnje strokovno izobraževanje, * jim onemogočal svobodno potovanje v tujino ali svobodno vrnitev Za uresničitev svojih ciljev režim ni okleval storiti in podpirati zločina, ter nudil neupravičene ugodnosti tistim, ki so pri zločinih in preganjanjih sodelovali. Za vse storjene zločine in druga dejstva so polno odgovorni vsi tisti, ki so komunistični režim snovali, organizirali, nadzorovali, podpirali in izvajali ne glede na politično ali ideološko prepričanje. II. Zaradi vseh navedenih dejstev lahko in mora Državni zbor Republike Slovenije ugotoviti, da je bil režim zasnovan na komunistični ideologiji, ki je odločal o upravljanju države in usodah državljanov v leti 1945 - 1990 : - zločinski, - nelegitimen in zato - vreden obsodbe Komunistična stranka SLOVENIJE je bila ne glede na preimenovanja iz KPS v ZKS, SDP, ZL, .. ZLOČINSKA ORGANIZACIJA vredna obsodbe, podobno kot druge organizacije zasnovane na njeni ideologiji, ki so bile v svojem delovanju usmerjene v zatiranje človekovih pravic in demokratične ureditve. III. Nasprotovanje Slovencev komunističnemu režimu, ki so ga posamezno ali skupinsko na podlagi demokratičnega političnega ali verskega prepričanja ali moralnih načel izražali z uporom, z drugo dejavnostjo ali zavestno in javno na ozemlju svoje države ali v tujini in to tudi v zvezi s tujo demokratično javnostjo, je bilo - legitimno, - pravično do svojega naroda, - moralno utemeljeno in s tem - vredno vsega spoštovanja Vsak, ki je bil neupravičeno prizadet in preganjan s strani komunistične
kgb@akcija.net
06. 06. 2006 22.23
če policija res ne bi prisluškovala bi ignorirala vse skupaj,tako pa.....
TRN V PETI
06. 06. 2006 20.44
Obsodba je pomembnejša od obsojenca.
pomi@auspuh.com
06. 06. 2006 15.42
vinko, mogoče bi bilo dobro, da si prebereš ustavo RS preden trosiš neumnosti. Načeloma je zdaj tako, da si nedolžen, dokler se ti ne dokaže krivda. Mogoče je bilo včasih drugače ampak zdaj ni več.
jsmazarot@email.si
06. 06. 2006 15.39
sovražnost pravite? kakšna sovražnost? maščevanje! pobijmo vse kar ve kaj smo slabega v vojni naredili in ki ima karkoli kar nam lahko škodi in koristi! slabo poznate našo zgodovino, slabo!
jsmazarot@email.si
06. 06. 2006 15.17
To pa v današnih časih ni mogoče. če bi naredili tiho (brez medijev), bi bilo ko bi izvedeli ti, še veliko hujše! (rekli bi da bi so ga hoteli "odstraniti"). saj veste kako je pri nas: vsako stavr obesiti na veliki zvon!
Vegos
06. 06. 2006 15.14
jsmazarot, res lepo bi bilo če bi se vojna končala potem ko se nekaj ljudi podkraca na kos papirja. Ampak kaj, ko sovražnost samo zaradi tega ne bo prenehala...in dokler ne preneha, je zgoraj omenjeni kos papirja zgolj kos papirja, ki nekaj pomeni le formalno, vsebina se pa ne uveljavlja...
Vegos
06. 06. 2006 15.07
Se strinjam, to je res, ampak to bi morali naredit čisto normalno, brez pompa in metanja kosti ljudstvu. Ostalo energijo bi pa lahko vložili v recimo reševanje zaostankov...
jsmazarot@email.si
06. 06. 2006 15.07
Vse se vrača in vse se plača! Kar je po 15.5.1945 bilo je zločin in ne vojna! Ne pozabite na to!
vinet
06. 06. 2006 15.03
VEGOS, mogoče je tudi v tem kaj resnice, sem neobremenjen glede preteklosti, kljub temu pa mislim, da bi morali takoj ukinit vse privilegije vsem, za katere obstaja utemeljen sum, da so v tistih časih zagrešili kakršen koli zločin, ne glede na kateri strani so bili. Ne bi smeli še naprej mižati in se sprenevedat, njim pa izplačevat ne vem kakšne penzije in dodatke. Tudi nezakonito pridobljeno premoženje bi jim morali odvzeti. ŠE ENKRAT, ne glede na kateri strani so bili !
Vegos
06. 06. 2006 14.32
Vinko, ravno zaradi delitve na NAŠE in NJIHOVE se take p**arije dogajajo. Lahko bi počasi nehali s tem in začeli sodelovat pri aktualnih problemih. Kaj praviš?