Slovenija

Nadzor Knovsa na NPU: Mahnič Bobnarjevi dejal, naj pomisli na svojo prihodnost

Ljubljana, 18. 02. 2020 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
892

"Neutemeljeni napadi na policijo in vsiljevanje izmišljenih zgodb o njenem delu so del vsakokratnih dramatičnih razmer v politiki in daleč od dejanskega dela kriminalistov," so v odziv na poročanje portalov blizu SDS zapisali na Generalni policijski upravi. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec in premier Šarec sta medtem zanikala poročanje o vzpostavitvi vohunske mreže.

Na Generalni policijski upravi (GPU) so danes zavrnili poročanje nekaterih portalov blizu SDS o tem, da naj bi nekateri kriminalisti po navodilih iz kabineta predsednika vlade Marjana Šarca preverjali nekatere strankarske funkcionarje.

"Ravnanje s podatki in dokumenti je sledljivo," je policija zatrdila v odzivu.
"Ravnanje s podatki in dokumenti je sledljivo," je policija zatrdila v odzivu. FOTO: Miro Majcen

"V zadnjem obdobju smo priča vsakodnevnim neutemeljenim napadom na policijo z vsiljevanjem izmišljenih zgodb o njenem delu, ki so daleč od dejanskega dela policistov in kriminalistov, zato v policiji odločno obsojamo take pristope in sporočamo, da bomo v policiji, ne glede na aktualne družbene razmere, nadaljevali svoje zakonito, strokovno in predano delo še naprej zavzeto," so uvodoma zapisalo v sporočilu za medije na GPU.

V povezavi z aktualnim dogajanjem v preteklih dneh (med drugim tudi današnjim nenapovedanim nadzorom Knovsa na Nacionalnem preiskovalnem uradu) in s tem povezanim poročanjem strankarskih portalov, objavljamo širši odziv policije, ki ga je objavila tudi na spletnih straneh.

Trenutno dogajanje ocenjujejo kot posledico trenutnega časa, v katerem prihaja do medsebojnih obtoževanj različnih vpletenih strani v različnih medijih, ki za doseganje svojih ciljev izkrivljeno prikazujejo delo policije – kriminalistične policije in celo odprte predkazenske postopke. "V razpravo želijo vplesti tudi policijo in pri tem delujejo po načelu 'cilj opravičuje sredstvo', zato diskreditirajo določene enote, vodstvo in posameznike znotraj organizacije, vse s ciljem vplivanja na delo policije," so kritični na policiji.

Medijska gonja, ki so jo v zadnjem tednu dni deležni vodstvo policije, Nacionalni preiskovalni urad (NPU), njegov direktor, vodstvo Uprave kriminalistične policije ima po njihovem za cilj destabilizacijo kriminalistične policije, zmanjšanje učinkovitosti njenega delovanja in posredno vplivanje na njeno delo v konkretnih predkazenskih postopkih. "Delo v kriminalistični policiji in NPU, ki je njena operativna enota na državni ravni, nemoteno poteka, brez kakršnega koli 'tihega upora', ki je samo ena od objavljenih lažnih novic," dodajajo.

'Stokrat izrečena laž (ne) postane resnica'

Spletni portali blizu SDS so poročali, da naj bi kabinet predsednika vlade Marjana Šarca prek njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca določenim kriminalistom znotraj Generalne policijske uprave "dostavili seznami ljudi, ki jih je treba informativno obdelati". Po njihovih informacijah naj bi med drugim zbirali informacije o prekrških funkcionarjev strank SMC, DeSUS in SAB ter njihovih družinskih članov.

Kot še pravijo, stalno vsiljevanje neutemeljenih očitkov o njihovem delu ne bo spremenilo profesionalne usposobljenosti za politično nepristransko preiskovanje kaznivih dejanj, ne glede na to, kdo v preiskavi nastopa kot osumljenec. "Tega ne bo spremenila niti prepogosto uporabljena praksa, da 'stokrat izrečena laž postane resnica'. Policija, kot tudi Nacionalni preiskovalni urad ali Uprava kriminalistične policije, ni dislocirana enota katerega koli politika ali katere koli politične organizacije, da bi izvrševala njihova naročila."

"Kljub temu da policija dosledno pojasnjuje neresnične navedbe in odgovarja na vprašanja medijev, saj stojimo za svojimi besedami, dejanji in ukrepi, pa lahko naslednji dan spet preberemo novo 'novico', sestavljeno iz nepreverjenih, zavajajočih in pogosto izmišljenih podatkov," so kritični na policiji in dodajajo, da bodo zato še naprej korektno obveščali javnost o svojem delu, saj si kot družbeno odgovorna organizacija ne morejo privoščiti, da bi novice, oblikovane na neobstoječih temeljih, vplivale na njihov ugled.

Slovenska policija

"Napadeni posamezniki iz policije so dolgoletni, karierni policisti in kriminalisti, ki že desetletja odlično opravljajo različne naloge in so bili na svoje položaje izbrani v skladu s postopki, ki veljajo za izbor za posamezno delovno mesto. Tudi v kriminalistični policiji poteka izbor novih kadrov v skladu s postopkom, ki velja za vse policiste, to je v skladu z določili zakona o javnih uslužbencih in kolektivne pogodbe za policiste," dodajajo na GPU.

V zvezi z omenjenim poročanjem medijev je danes pooblaščena skupina parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) na NPU opravila nenapovedan nadzor. Kot je povedal poslanec SDS in podpredsednik komisije Žan Mahnič, so preiskovali sum pritiskov na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji. Dela komisije policija ne komentira.

"Vsak, ki pa je kadar koli bil v vlogi odločevalca na notranjem ministrstvu ali generalni policijski upravi, pa se lahko vrne v svoj čas in premisli, ali so bile res vse kadrovske odločitve sprejete nepristransko," izpostavljajo in zato ostro obsojajo tudi neutemeljene napade na zaposlene in konstantne kršitve njihovih pravic, določenih s predpisi, ki urejajo položaj policistov, javnih uslužbencev in delovnih razmerij.

Pojasnili so tudi, da v konkretnem primeru, ki je v preteklih dneh najbolj buril slovensko javnost, preiskovalci NPU ne preiskujejo sumov nezakonitega financiranja političnih strank, ampak že od marca 2018 vodijo predkazenski postopek zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilca preganja po uradni dolžnosti.

"Ne glede na to, kdo v tem primeru nastopa kot osumljena oseba, bo policija, zdaj in tudi v prihodnje, preiskavo izpeljala strokovno in zakonito, in to ne glede na to, kakšnih pritiskov je ali še bo deležna. Pri tem bomo svoje delo opravili v skladu z načeli vladavine prava, visoko avtonomno, z absolutno, neomajno voljo do resnice in pravice, torej v skladu z vlogo, ki jo policija tudi ima in mora imeti," so še sklenili.

Mahnič direktorici policije dejal, naj pomisli na svojo prihodnost

Policija pa se je odzvala tudi na današnji nadzor članov Knovsa, ki so po poročanju novinarja oddaje Svet na Kanalu A Mihe Orešnika očitno zahtevali tudi podatke, do katerih po mnenju policije niso upravičeni. "Ko generalna direktorica Tatjana Bobnar na vprašanja o operativnem delu ni odgovorila, jo je Žan Mahnič pozval, naj pomisli na svojo prihodnost," so v odzivu v povezavi z nadzorom Knovsa v NPU zapisali na policiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"V policiji spoštujemo parlamentarni nadzor, pristojen za delo obveščevalnih in varnostnih služb, in komisiji v njenih nadzorih zagotavljamo vse potrebne podatke, v okviru, ki je določen z veljavno zakonodajo," so na policiji zapisali v odzivu.

"Pooblaščeni skupini je najprej generalna direktorica policije Tatjana Bobnar pojasnila, da bo policija predstavila in dala na vpogled samo tiste podatke, do katerih so upravičeni na podlagi Zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb. Kljub temu so člani pooblaščene skupine v nadzoru od generalne direktorice policije zahtevali pojasnila o konkretnih operativnih zadevah, ki se niso nanašala na izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov in posredovanje podatkov o
vpogledih v evidencah policije za določene konkretne fizične osebe – določene poslance oziroma politike – pri čemer Policija nima pravne podlage, da bi članom Knovsa posredovala te podatke,"
pravijo na GPU.

Pri tem naj bi generalna direktorica policije poudarila, da za policijo ni nedotakljivih oseb in tako ni ne potrdila ne zanikala morebitnega vpogleda katerega koli policista v evidence za določene osebe, morda tudi v času nadzora komisije, saj kot generalna direktorica policije ne more vedeti, ali v tem trenutku kateri od policistov zoper kogar koli izvaja kateri koli zakoniti policijski postopek, na primer prekrškovni in pri tem seveda osebo preverja v evidencah. "Člane pooblaščene skupine je večkrat jasno opozorila na njihovo zakonsko pristojnost, ki se nanaša izključno na zakonitost izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov. Zato jim na vprašanja, ki so se nanašala na operativno delo policije zunaj tega zakonsko določenega okvira, ni odgovorila, ne glede na to, da jo je podpredsednik komisije DZ Žan Mahnič pozval, naj pomisli na svojo prihodnost," pravijo na policiji. Ob tem še dodajajo, da jim je Bobnarjeva pojasnila, da jim podatkov, za katere niso pristojni, ne bo posredovala, pod grožnjami ali pritiski pa ne bosta ne ona ne policija nikoli popustili.

"Članom pooblaščene skupine smo tako še pojasnili, da lahko navedene podatke
pridobijo preko drugih nadzornih institucij, ki v okviru svojih pristojnosti nadzirajo delo Policije na področju hranjenja, dostopanja in obdelovanja osebnih podatkov. Če pa razpolagajo s podatki o morebitnih zlorabah, sum izvršitve kaznivih dejanj naznanijo Posebnemu oddelku Specializiranega državnega tožilstva RS, ki je edini stvarno pristojen za preiskavo kaznivih dejanj, ki jih storijo uradne osebe Policije,"
pravijo na Generalni policijski upravi.

Kot še dodajajo na policiji, je v okviru nadzora pooblaščena skupina izvedla tudi nadzor na področju, za katerega je komisija pristojna in katerega so jim omogočili, pri čemer pa člani komisije nepravilnosti niso ugotovili.

"Policija bo svoje postopke vodila strokovno in zakonito in ne bo klonila pod pritiski kogar koli. Pri tem bomo svoje delo opravili v skladu z načeli vladavine prava, visoko avtonomno, z absolutno, neomajno voljo do resnice in pravice, torej v skladu z vlogo, ki jo policija ima in mora imeti. Pričakujemo pa, da bodo tudi drugi organi ravnali enako," še zaključujejo na GPU.

Šarec in Črnčec zanikata vzpostavitev vohunske mreže

Na poročanje pa se je na družbenem omrežju Twitter odzval tudi premier Šarec. "Ko razni portali, ki so blizu SDS poročajo, da sem naročil sezname in ne vem kaj še vse o strankah, ki se pogajajo za vstop v vlado, je jasno, da opisujejo svoje metode. To je napad na policijo brez primere. Verjamem, da bi pri njih tako delovalo. In verjetno kdaj tudi je," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec pa je medtem v odzivu preko odvetniške družbe zanikal poročanje nekaterih portal portalov blizu SDS, da je vzpostavil vohunsko mrežo, preko katere naj bi izvajal pritiske na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji.

"Damir Črnčec ni nikoli vzpostavil nobene vohunske mreže za zasledovanje in zbiranje podatkov o politikih SMC, DeSUS in SAB ali njihovih družinskih članih ter bližnjih sorodnikih, oziroma sploh nikakršne vohunske mreže. Nikakor ne drži, da naj bi si Damir Črnčec podredil policijo in obveščevalne službe ter da naj bi izkoristil svoje pretekle vodstvene položaje. Damir Črnčec ne deluje po navodilih Marjana Šarca, se ne vmešava (in se nikoli ni vmešaval) in ne zlorablja državnih institucij," so v odzivu na članek, objavljen na nekaterih strankarskih spletnih portalih v imenu Črnčeca sporočili iz Odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (892)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
19. 02. 2020 13.46
+7
Sta šla Pipi in Melhior mal pogledat kaj se kuha, mal povohala in odpujsala domov ...
Ost1234
19. 02. 2020 13.46
+2
Ultra bass
19. 02. 2020 13.59
-6
Ost123.. Važno za vas levuharje je, da je "smetje" vaše tovarišijske globoke države ostalo skrito pod preprogo, a nje?
Ost1234
19. 02. 2020 14.31
+2
Ultra bass Ja res ... Kaj bi mi brez vas - smeti...Imeli pospravljeno?? Čisto? Najbrž....
Ultra bass
19. 02. 2020 15.34
-3
Ost123..--- Kaj bi vi levuharji brez nas, če bi se sami brez enega dela kritične populacije do vaše priviligirane pokvarjene gošarije udinjali njenem partijskemu režimu za preplačane odpustke. Režimske "palice s korenčkom za vas bi bile še daljše".
Ost1234
19. 02. 2020 15.58
+3
Ultra bass Kako že je blo?? Do l. 1945 ste mahali s svastiko in križem... Od l.1945 do l. 1992 ste mahali z rdečo knjižico, potem pa s katekizmom ... Kakor zapiha .... Ja in koliko danes vržete v pušico??
Ultra bass
19. 02. 2020 17.09
-2
Ost123..-- Hebe se meni za katekizem in za polne ali prazne puščice ali za vaše komunistične rekvizite pač nimam črednega nagona.Z nobenim od tega nisem mahal edino kar sem, sem 91 leta s puško nišanil na tintare vaših JNA jugo komunističnih idolov. Če so vaši gošarji pleničarji mahali z rdečo knjižico nekoč in s komunističnimi rekvizit to počnejo z vami še sedaj na vaših gošaskih orgijah je to porazno za tisti naš del moderne demokratične Evrope kjer se to še vedno v letu 2020 dogaja.
Ost1234
19. 02. 2020 18.53
+2
Ultra bass Lej pobič .... Vodi vas " gošar" ... Je mahal z rdečo knjižico, zdej pa maha s križem ... In da si nišanil na JNA? SPET EDEN OSAMOSVOJITVENI RAMBO, KI SE JE SKRIVAL V KAKŠNEM KEVDRU?? Janša te bo na križ pribil! On je edini ki je Slovenijo obranil pred celotno jugo vojsko!! Kar vpraš ga!!
Ultra bass
19. 02. 2020 21.12
+2
Ost123..-- Lej dudek vtakni si že enkrat nekam vašega bavbava " gošara" ... ki je , mahal z rdečo knjižico, zdej pa maha s križem okoli in ne utrujaj nas več z njim toliko ga že omenjate in več ne morete brez njega, da vas že psihične travme dajejo zaradi njega in, da je to že zrelo že za na psihoterpijo. V keldru? No pa si se izdal ! A kelder je bila torej tvoja "mišja luknja" in intimna opcija , kjer si s figo v žepu navijal za vaše JNA komunistične jugo kamerate !? No zdaj imaš teh kolkor hošeš pri nas z bogovskimi penzijami že čirilico vsiljujejo s pomočjo vaših levuharjev v naše osnovne šole . "krasno res " verjetno ti tako paše.
nicor
19. 02. 2020 21.44
+0
Tvoj lider jj je še kako mahal z rdečo knjižico. Tako je bil pregret, da ga še oni niso prenesli in so ga zabrisali ven. Se je pritožil, pa ga niso vzeli nazaj. Zato se jim pa danes maščuje, zelo nekulturno se izraža, ko govori o njih in jih krivi za vse, kar je v Sloveniji narobe, še malo, pa bodo krivi za preveč in premalo dežja. Si kdaj pomislil, zakaj se njegova "zgodovina" začne tam leta 1990, prej pa tabula rasa?
Ultra bass
20. 02. 2020 11.24
Pri vas levuharjih je značilno in butasto to, da neprestano opletate z Janšo kateri mora biti po vaše že po avtomatizmu lider vseh, ki ne igrajo po vaši komunistično ideološki že zdavnaj zastareli lajni čeprav mi je za Janšo mar kot za lanjski sneg , je.e se meni za to kako je on mahal z rdečo knjižico in kako ga več niso prenesli pa so ga zabrisali ven, kot da bi to moralo biti zame nekaj zaradi česar bi si moral že kar živce žret . Ne kapne pa vam, da nimamo vsi črednega nagona in, da nismo niti pod Janšo niti pod vašim Kučanom niti pod burekom Šarčijem... in da smo s vojo glavo sposobni presojat kako in kaj in komu in kako in s kom in kdaj, če sploh. Njegova "zgodovina" začne tam leta 1990, prej pa tabula rasa? Ja in kaj zdaj pričakuješ da se bom zdaj zaradi tega za glavo butal ob steno ker tega nisem vedel. Ma daj zresnite se že enkrat .
Uporabnik1542745
19. 02. 2020 13.09
+6
Joj ,joj g.Mahnič,Vi ste že prepričani o svoji prihodnosti,očitno nadaljnemu zdraharstvo.Dovolj je,umirite se že enkrat,ker Vas mi plačujemo.Pa lep pozdrav.
Ultra bass
19. 02. 2020 13.30
-5
Uporabnik1542745--- Boljša prihodnost s takšnimi kot je on kot pa s starimi zadrtimi plesnivimi, priviligiranimi boljševiki in njihovim pokvarjenim podmladkom.
WAUKA
19. 02. 2020 14.55
+2
Serž58
19. 02. 2020 15.08
+1
nicor
19. 02. 2020 21.46
Vidiš ultra, si se že navzel kulture izražanja svojega liderja...
Ultra bass
19. 02. 2020 12.57
-12
Mahnič Bobnarjevi dejal, naj pomisli na svojo prihodnost. Vsaj nekdo, ki si upa to povedat tem, ki mislijo, da je nad njimi samo še plavo nebo poleg tovarišijske krivosodne bratije, “75 stalno pripravljenih” priviligiranih kulturno marxističnih pridigarjev ipd. , bravo Mahnič takšne rabimo.
Serž58
19. 02. 2020 15.09
+2
Ultra bass
19. 02. 2020 17.17
-1
Serž58---- Vidim da imaš rumeni odtenek nicka ali si ti morda iz vaše LGBT?Še rdeč , roza in zelen odtenek ti še manjka.
iga_biba
20. 02. 2020 21.40
+1
rumeno je moderno. SDS pa kravate v rumenem
Rudar
19. 02. 2020 12.05
+2
Za sodišči, tožilstvi, SOVO je prišla na vrsto tudi policija. Če to ni vmešavanje politike potem ne vem kaj je. Najbolj zalostno pa je, da nekateri očitno tudi verjamete v te zarote SDS.
VolkBrenin
19. 02. 2020 10.36
+11
a vlada bo, svečkarji...???
endva
19. 02. 2020 11.55
+3
Bo, Grims bo minister za pravosodje, Zoki pa v zaporu....
iga_biba
20. 02. 2020 21.41
+2
pa žahnič je mislil biti obrabni minister, sedaj pa se je odločil, da bo notranji. bo lahko premišljevala o svoji prihodnosti.
VolkBrenin
19. 02. 2020 10.36
+3
dolenak še kleči pred vhodom smc ...???
FAUSTOS1
19. 02. 2020 10.26
+18
Ta janševa lutka, pa je resnično popolnoma zmedena in ko takšni pridejo na oblast bog nam pomagaj a še ta ne more nič proti norosti.
awontuwej
19. 02. 2020 15.52
+2
Diktatorji imajo vedno ob sebi takšne klovne, ki jim brez vprašanj sledijo.
mbtukaj
19. 02. 2020 10.20
+14
Kaj Mlahtič ni šol v Irak?
VolkBrenin
19. 02. 2020 10.37
+11
VolkBrenin
19. 02. 2020 10.38
+8
Uporabnik1542745
19. 02. 2020 13.11
iga_biba
20. 02. 2020 21.42
ne so mu Hrvati rekli da je janšev Kekec.
M teorija
19. 02. 2020 10.17
+14
A majo za policijo tud koruzo!?
iga_biba
20. 02. 2020 21.42
vprašaj policaja Vinka. On vse ve, on vse zna:
kaktusar1
19. 02. 2020 10.13
+16
in kaj je pri tem nastopaštvu zraven delal model iz desusa..?..da bi bili videti bolj verodostojni, al tip že leze v rit nekomu...
M teorija
19. 02. 2020 10.12
+12
Tatjanca se ne da Pipiju!?
denden
19. 02. 2020 10.06
+29
Tile v SDS morajo res imet trde buče, da še po tolikih letih niso spoznali, da jim pred volitvami takšne diskreditacije in žaljenja vseh, ki niso njihovi, ne prinaša nobenih novih glasov, prej kakšnega manj. Res pa je, da njihovi zvesti podporniki ob vsaki takšni potezi veselo ploskajo in vriskajo.
cirenij
19. 02. 2020 10.05
+17
V tem KNOVS-u so same desne stranke. A je to pošteno?
Castrum
19. 02. 2020 10.07
-6
Hmmmm, KNOVS je sestavljen iz strank, ki so v opoziciji! Vedno je tako bilo in vedno bo. Saj v tem je bistvo nadzora, a ne?
noire
19. 02. 2020 10.28
+5
09ZarMan10
19. 02. 2020 10.03
+36
še en krat bom napisal lepše... Ta g. Mahnić ima po mojem mnenju zelo dosti skupnega z glavnim likom kratkega risanega filma z naslovom Pipi in Melhijad, mali in veliki pusj! Upam, da mi tokrat ne izbrišete vpisa, ki izraža le moje skromno mnenje. Ni kot Supreman, je kot Pipi!!!
M teorija
19. 02. 2020 10.13
+7
macek_garfield
19. 02. 2020 10.03
+24
pri tem mahnjenenu zanciju se vidi, da ima se traume iz otrostva, ker se noben z njim od vrstnikov ni zelel igrat v osnovni soli pa to, sedaj pa prihajajo travme ven, pa to
vinogradnik33
19. 02. 2020 10.02
+30
SDS si jemlje pravico da ustrahuje policijo in SOVO in jim grozi ! Torej je trditev , da s prevzemom oblasti s strani SDS prehajamo iz demokracije v diktaturo , enoumje in maščevanje ! To , da si nekdo jemlje pravico nad službami , ki ne smejo biti politično odvisne ampak v službi države in ljudi je vredno kazenskega pregona , ker osebne zamere se nebi smele lomiti na plečih teh organov in jih imeti za talce , kot to počne SDS ! Vso to blato želijo obesiti Črnecu , ker je zapustil SDS IN JE SVETOVALEC pri Šarcu in Šarcu , da bi ga oblatili pred Slovenci in mu onemogočili izvolitev na predčasnih volitvah !
KMET70
19. 02. 2020 10.00
+7
Vsi so za preiskat, samo kdo bo to naredu?
jelenek
19. 02. 2020 10.00
+27
ALI JE TA MAHNIČ,JANŠEV OTROK, KI JE TAKO NESRAMEN?
indal
19. 02. 2020 10.02
+7
iga_biba
20. 02. 2020 21.44
hipertrop
19. 02. 2020 09.59
+31
Odgovor je jasen, Janša se nezakonito financira iz Bosne in Madžarske,... zato takšen halo delajo na SOVI in policiji tile njegovi nedonošenčki tipa Mahnič, Tonin... z grožnjami... res so nizko padli, ko si enkrat v mafiji si not, ne moreš ven, ... tudi če želi Janša strankarsko nadzirat policijo in SOVO, ampak resnica pride na dan, Janša se boji da bo spet moral v zapor, :)
hotchilipoper
19. 02. 2020 09.58
+18
Tudi pomožna šola ni več kar je bila
mackintosh
19. 02. 2020 10.57
+6
ha večina SĐS volivcev tudi te ni sposobna narediti
iga_biba
20. 02. 2020 21.45