Slovenija

Policija: Samoorganiziranje na način, kot je v posnetku, je nesprejemljivo

Ljubljana, 20. 05. 2024 12.29 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poročali smo o videoposnetku, v katerem skupina zamaskirancev trdi, da bo obračunala z migranti. Policija sicer o dogajanju še ni bila obveščena, je pa sporočila, da t. i. vaške straže ali druge podobne oblike samoorganiziranja lahko predstavljajo varnostno tveganje in tudi kaznivo ravnanje. Policija je poudarila, da je samoorganiziranje na način, ko je prikazan v posnetku, nesprejemljivo. Odzvala se je tudi pravosodna ministrica, ki je ostro obsodila vsakršno izražanje nasilja.

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Ludvikom Kastelicem
  04:57
  Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Ludvikom Kastelicem
 • Iz 24UR ZVEČER: Kako iščejo moške s posnetka?
  03:26
  Iz 24UR ZVEČER: Kako iščejo moške s posnetka?
 • Iz 24UR: Posnetek je pod drobnogled vzela policija
  03:25
  Iz 24UR: Posnetek je pod drobnogled vzela policija
 • Iz SVETA: Skupina moških v Ljubljani nadleguje migrante
  03:25
  Iz SVETA: Skupina moških v Ljubljani nadleguje migrante

Da je treba vzpostaviti red in da bodo obračunali z migranti, so v videoposnetku, ki so ga objavili na Instagramu, povedali zamaskirani neznanci. Na posnetku je videti, kako so moškega, domnevno migranta, s prozorno folijo privezali na drog ulične svetilke, pozneje pa se z njim posneli tako, da je imel obraz prekrit z majico, okoli vratu zanko, v rokah pa napis "Remigracija". 

Slovenska Obrambna Straža
Slovenska Obrambna Straža FOTO: Posnetek zaslona Instagram

'Vsako zbiranje in izražanje nestrpnosti ali sovraštva je nesprejemljivo'

V izjavi za javnost je Policija sporočila, da ni prejela nobenega uradnega naznanila, niti nobene prijave kakršnega koli oškodovanca v zvezi z zadevo. "Vendar ker je prepoznati, da ima zadeva elemente organiziranja z namenom izvrševanja kaznivih dejanj in spodbujanja sovraštva, zadevo temeljito obravnavamo," je povedal Ludvik Kastelic, policijski inšpektor sektorja uniformirane policije. 

Poudaril je, da je namreč vsako zbiranje in izražanje nestrpnosti ali sovraštva na način, kot je prikazano v posnetku, nesprejemljivo in vsebuje elemente kaznivih ravnanj. Vse, ki bi kar koli vedeli o okoliščinah, nastanku ali vsebini tega posnetka, zato na Policiji pozivajo, naj z njimi delijo informacije. 

V posnetku so zamaskiranci dejali tudi, da je akcija, ki jo izvajajo, posvečena 27-letnici, ki so jo po njihovih trditvah v Tivoliju posilili trije migranti. Na policiji so poudarili, da niso obravnavali nobenega kaznivega dejanja posilstva v Tivoliju, kot je navedeno v videoposnetku. "Poudarjamo kot že večkrat doslej, da je Ljubljana varno mesto. Policisti uspešno in učinkovito izvajajo naloge v mestu, tako da se zagotavlja varnost na najvišjem nivoju," je poudaril. Prav s tem namenom so ustanovili tudi posebno delovno skupino, pa tudi na podlagi obvestil zaznavajo, da je navzočnost Policije še posebej potrebna. 

"Kakršno koli samoorganiziranje na način ali v oblikah, kot je prikazana na tem videoposnetku, je prepovedano in zakonsko ni dovoljeno," je poudaril Kastelic. 

Preiskava je v teku, policisti so zavarovali posnetke, več informacij pa, dokler ne ugotovijo vseh okoliščin, ne želijo podati. "Najmanj, kar je, gre za prekršek po varstvu javnega reda in miru, kjer je določeno, da je prepovedano združevanje in delovanje v kontekstu, da osebe izvajajo naloge, ki dajejo videz izvajanja uradnih oseb," pojasnjuje in dodaja, da oseb sicer še niso identificirali. 

Na splošno na Policiji opozarjajo še, da t. i. "vaške straže" ali druge podobne oblike samoorganiziranja v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma Policije, lahko predstavljajo varnostno tveganje in tudi kaznivo ravnanje, zato v Policiji izrecno nasprotujejo njihovemu ustanavljanju. "Njihovo delovanje skrbno spremljamo, prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in presojamo morebitna odklonska ravnanja. Vsakršno organiziranje in zbiranje z namenom izvrševanja kaznivih ravnanj je kaznivo," še enkrat poudarjajo. 

Prav zato bo Policija vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala in presojala zakonitost in odgovornost. Poleg odgovornosti se morajo ustanovitelji t. i. "vaških straž" zavedati tudi nevarnosti početja. V primeru, da bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo tudi do hudih in neželenih posledic.

Na Policijski upravi Ljubljana pravijo, da se zavedajo dejavnikov povečanih varnostnih tveganj, povezanih s področjem migracij in nastanitvijo oseb v azilnem domu. "V okolišu azilnega doma in tudi na drugih lokacijah, kot so avtobusna postajališča, avtobusna in železniška postaja Ljubljana, Logatec, zagotavljamo stalno opazovalno službo in dnevno ocenjujemo varnostne razmere in na tej podlagi načrtujemo ukrepe, tako da zagotavljamo varnost v največji možni meri in preprečujemo kazniva ravnanja," zagotavljajo.

Pravosodna ministrica ostro obsodila vsakršno izražanje nasilja

Tudi ministrica za pravosodje Andreja Katič je ostro obsodila vsakršno izražanje nasilja ali sovraštva ter t. i. vaške straže oz. podobne oblike samoorganiziranosti, kot je bilo te dni moč zaznati iz videoposnetka, v katerem skupina zamaskiranih ljudi trdi, da bo obračunala z migranti.

Kot so sporočili z ministrstva za pravosodje, ustavna pravica do združevanja sega le do tam, ko takšno združevanje ne posega v naloge, ki jih lahko izvajajo zgolj uradni organi oziroma delovanje posameznikov v sklopu tovrstnih združevanj ne predstavlja načrtovanja, pripravljanja, organiziranja ali izvrševanja kaznivih dejanj ali prekrškov. Pri tem dodajajo, da ne sme biti dvoma, da so za oblastvene naloge, kot je na primer zagotavljanje javnega reda in miru, pristojni le organi oblasti.

Če v posameznih primerih pride do poskusov storitve kaznivih dejanj, na primer do nasilništva po 296. členu kazenskega zakonika in podobno, ali prekrškov, morata ukrepati policija in državno tožilstvo, so še opozorili na pravosodnem ministrstvu.

Policija se zaveda pomena tesnega sodelovanja z lokalno skupnostjo

Je pa Kastelic ponovno poudaril še pomen sodelovanja z lokalno skupnostjo. "Samo organiziranje na način, kot je na posnetku, je nesprejemljivo. Vsi, ki želijo prispevati k varnosti, naj se povežejo s policisti, le na tak način bomo lahko skupaj pripomogli k višjemu standardu varnosti, kar si verjetno tudi vsi skupaj želimo," pravi. 

V Policiji podpirajo samozaščitna ravnanja občanov, usmerjena v zaznavanje ravnanj, ki lahko predstavljajo pripravljalna dejanja za izvrševanje kaznivih ravnanj, izvajanja samozaščitnih ukrepov za varovanje premoženja (npr. namestitev varnostnih kamer, angažiranje varnostnih služb idr.) in tesno sodelovanje s Policijo.

Kakšna je vsebina posnetka? 

Osebe, ki so na Instagramu ustvarile profil "Slovenska obrambna straža (SOS)" in objavile posnetek, trdijo, da želijo poskrbeti za varnost Slovenk in Slovencev. Na posnetku je videti skupino več mlajših moških, oblečenih v ponaredke vojaških hlač, z zamaskiranimi obrazi. Slišati je računalniško spremenjen glas enega od zamaskirancev, ki pove, da je akcija, ki jo izvajajo, posvečena 27-letnici, ki so jo po njihovih trditvah v Tivoliju posilili trije migranti. "In se nihče od odgovornih ni oglasil. Da bo vedela, da nam ni vseeno."

"Vlada je spustila v državo horde migrantov, ki delajo tukaj, kar hočejo, in zdaj je čas, da jih sami ustavimo, ker očitno jih pristojni ne bodo. Da vidimo, kako se bodo zdaj oglašali vsi, ki se niso pri tem primeru, ko bomo mi naredili z migranti to, kar je treba, da se bo nazaj vzpostavil red," je še povedal. 

Nato moški korakajo po ljubljanskih ulicah, na posnetku pa je videti neonacistične ikonografije. V naslednjem prizoru je videti moškega, domnevno migranta, ki je s prozorno folijo privezan oziroma zavit okoli droga ulične svetilke. V nadaljevanju je isti moški postrojen med skupino zamaskirancev, obraz mu prekriva majica, okoli vratu mu eden od moških drži zanko, v roki pa drži list z napisom "Remigracija". 

 • zacetni
 • VITALHIT
 • KLET KRŠKO
 • SWY
 • WIDEX
 • PEČJAK
 • NEPREMICNINE
 • LISCA