Slovenija

Grožnje politikom: kdo je prestregel pošto z naboji?

Ljubljana, 25. 10. 2021 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maruša Slana, M.R.
Komentarji
2201

Število grozilnih pošiljk s strelnimi naboji, naslovljenih na visoke predstavnike države, se je povzpelo na šest. Poleg predsednika vlade Janeza Janše in obrambnega ministra Mateja Tonina so jih dobili še notranji minister Aleš Hojs, predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič ter dve poslanski skupini v Državnem zboru, šlo naj bi za SNS in Desus. Po naših informacijah naj bi preverjali tudi pošiljko, naslovljeno na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Kako je mogoče, da je pošta do državnikov sploh prišla? Na Pošti zatrjujejo: Ravnali smo v skladu s protokoli.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Bratuškova in Horvat o grozilnih pismih
    11:20
    Iz 24UR ZVEČER: Bratuškova in Horvat o grozilnih pismih
  • Iz 24UR ZVEČER: Politiki prejeli grozilna pisma
    03:38
    Iz 24UR ZVEČER: Politiki prejeli grozilna pisma
  • Iz 24UR: Odziv predsednika države in DZ
    04:04
    Iz 24UR: Odziv predsednika države in DZ
  • Iz 24UR: Šest državnikov prejelo grozilna pisma
    02:57
    Iz 24UR: Šest državnikov prejelo grozilna pisma
  • Iz SVETA: Grozilna pisma z naboji
    05:52
    Iz SVETA: Grozilna pisma z naboji

Policija je začela zbiranje obvestil o pošiljkah z grožnjami s smrtjo, ki so jih prejeli politiki, med drugim premier Janez Janša, notranji minister Aleš Hojs in obrambni minister Matej Tonin, so pojasnili na policiji. Pošiljke z grožnjami in priloženim nabojem sta sicer dobili še poslanski skupini DeSUS in SNS ter predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti.

Janez Janša in Matej Tonin
Janez Janša in Matej Tonin FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Stojan Belšak, policija obravnava dogodek po 135. členu kazenskega zakonika. V skladu s tem so na posamezne naslove že poslali kriminaliste, s ciljem, da bi ta "zavržna dejanja preiskali in zagotovili varnost tako najvišjim predstavnikom kot tudi vsem drugim državljanom Republike Slovenije", je dejal Belšak.

Pregon za takšno kaznivo dejanje se po njegovih besedah začne na predlog, policija pa je za zdaj še v fazi pridobivanja teh predlogov. Nekatere predloge je policija že pridobila, ker pa je bilo takšnih pošiljk več, bodo z osebami, ki so bile ogrožene, opravili razgovor in poskušali pridobiti njihove predloge za pregon, je še pojasnil Belšak. Takšno kaznivo dejanje se lahko sicer kaznuje tudi z zaporno kaznijo dveh let. A kot je opozoril Belšak, je odkrivanje teh dejanj kompleksno. "Običajno so to anonimne prijave, pri katerih je treba zbrati zelo veliko obvestil in izvesti dodatnih kriminalistično-tehničnih opravil za odkritje teh storilcev," je pojasnil.

Po njegovih besedah je policija za zdaj še v začetni fazi zbiranja obvestil, zbirajo določena dejstva, ki bi jih lahko pripeljala do možnih osumljencev. Ali gre v vseh primerih za istega osumljenca, za zdaj še ugotavljajo.

Pošta Slovenije: Ravnali smo skladno z veljavnimi postopki in protokoli

Kdo točno pa je pošiljke prestregel? Pri Toninu, denimo, naj bi jo odkrili na Pošti, Hojs pravi, da jo je brez kakega opozorila po pošti dobil v nabiralnik, so poročali v oddaji 24UR

Na Pošto Slovenije smo se obrnili z vprašanji, kako sta lahko grozilni pismi z naboji prispeli na dom varovanih oseb. Kot so nam odgovorili, z vsebino pošiljk Pošta ne razpolaga in je v skladu z zakonom zavezana k spoštovanju zaupnosti poštnih pošiljk. Poseganje v vsebino pošiljk je dovoljeno le pristojnim organom, in sicer pod pogoji, ki jih določa veljavna zakonodaja.

V primeru odkrtija nevarne, prepovedane oziroma sumljive vsebine Pošta ravna v skladu s predpisanimi protokoli in obvesti pristojne organe. Zaznavanje sumljivih pošiljk je možno na več načinov, posebej pa so pregledane vse pošiljke, namenjene določenim državnim organom ali državnikom. To velja tako za njihove službene naslove kot tudi domače. 

"Posebej poudarjamo, da je Pošta Slovenije ravnala skladno z veljavnimi postopki in protokoli ter v sodelovanju s pristojnimi organi," so še odgovorili.

GPU: Načrti varovanja so zaupne narave

Varovanje vsake osebe je opredeljeno z načrtom varovanja, ki pa je zaupne narave, zato dodatnih informacij tudi na Generalni policijski upravi niso mogli dati. "Načini izvedbe ukrepov prevenitvno-operativnega, fizičnega in tehničnega varovanja so opredeljeni v načrtu varovanja posamezne varovane osebe. Načrti varovanja so zaupne narave, zato vam načina izvedbe posameznih ukrepov varovanja ne moremo posredovati," je zapisal predstavnik GPU Drago Menegalija.

Spomnimo

Kot smo poročali, sta Janša in Tonin v petek prejela pošiljki z grožnjami s smrtjo, pismom pa sta bila priložena strelna naboja. V ovojnicah, ki sta jih prejela na dom, sta bila priložena naboja, prav tako sta prejela svoje fotografije, na katerih so narisane tarče. Nad fotografijo so neznanci pripeli opozorilo, da "ekipe čakajo na komando in da bo premier padel prvi". Pošiljki sta bili naslovljeni na njun domači naslov.

Minister Tonin je prejel pismo, v katerem naj bi pisalo: "Ti misliš, da ti bo vojska pomagala. Ne bo ti, ko ti bomo po ljudsko sodili. Kmalu pride ta čas. Direkt v glavo."  Na ministrovem domačem naslovu sta se prejšnji teden oglasili tudi dve sumljivi osebi, ki sta želeli vstopiti v hišo. Toninovi so dogodek prijavili Policiji. Kot je danes povedal Belšak, je Policija ugotovila, da življenje družine v tem primeru ni bilo ogroženo in da je šlo za "naključen dogodek". Obiskala sta jih namreč zaposlena v podjetju s telekomunikacijskimi storitvami.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NISEM OVCA
31. 10. 2021 11.18
Pravi prjatu: grem danes mimo strelišča.., pa j*emo m*ter.., a ni tisto tam na strelišču Janez.., kaj pa dela tam? Prisežem, da se mi zdi, da hilzne od nabojev pobira!
NISEM OVCA
31. 10. 2021 10.46
Janez je pa sedaj pred velikim problemom, zato tako skače v zrak: dobil je namreč več pisem z nabojem, kot si jih je sam poslal!! Sedaj ga pa skrbi !!
?ebula
29. 10. 2021 19.39
+0
Sami so si poslali to pošto - nespretno preusmerjanje pozornosti.
drago štubljar
29. 10. 2021 12.59
+1
hffff a bi bla velika skoda hahahahahahahahahahah
drago štubljar
29. 10. 2021 12.56
+1
treba bo zacet nagnat totu lopovsku vladu
no_prav
26. 10. 2021 19.03
+4
Se pravi, da če pošljem KUL naslovniku 8mm skozi cev, ga ni RTG pregleda, ki bi to ustavil?
zdravilozavse
26. 10. 2021 18.33
+3
Bila je 100% napaka na strani Pošte.Dve pošiljki sta šli na RTG.zato so se ustavile.Ostale niso šle preko RTG.zato so šle do naslovnika.Zakaj niso šle na RTG.pa nebi tukaj razlagal,sicer Pošta tega ne bo priznala,se bodo pa spet spravili na usmerjevalce pošiljk.Pa tukaj ni krivo vodstvo,ker pravila so jasna.
Hasi
26. 10. 2021 17.53
+2
Očitno je bila menjava vodstva na pošti z politično še bolj ustreznim napaka, saj so se vsi skupaj malce razpustili, sedaj ko imajo vajeti trdno v svojih rokah. Me prav zanima kdo bo sedaj na pošti ob službo. Mogoče Karmen, ki je odgovorna za logistiko?
26. 10. 2021 17.08
+8
Jansa prevzema samo posiljke z municijo ostale pa ne.
yanay
26. 10. 2021 14.57
+5
Upam, da bodo po grafološki ekspertizi napisanih naslovov, na spornih pismih, primerjali rokopise tudi za člane SDS. Vsekakor so se zadeve lotili šalabajzersko. Malo bi otežili preiskavo, če bi naslove natiskali!
JanezNovakJohn
26. 10. 2021 13.57
+10
Verjeti Janši, Toninu in Hojsu. Ma ne ga lomit.
JanezNovakJohn
26. 10. 2021 14.00
+5
"Afera je tu in opozicija in ovce se ukvarjajo z njo. Ta čas bomo pa mi kaj drugega počeli" POTROJIMO STRAŽE, DA NE VSTANE DOLFE IN Z NJIM PRETEKLOST!
markospenca
26. 10. 2021 12.27
+8
Pri vsej tej zgodbi nekaj ne štima. Ali policija res dostavlja grozilna pisma , ki so obenem tudi dokazni material, naslovnikom še pred zaključkom preiskave in to z nabojem vret, kot je objavil Hojs v svoji ptičji kletki. Mislim da bo morala policija še marsikaj pojasniti pa čeprav imajo na novo nastavljenega šefa.
Walter Pravicek
26. 10. 2021 13.59
+2
Ali pa kot po navadi Hojs zopet trosi laži!Ker je v "službi"celi dan ,jo je vrgel poštar v prifkaslc ali dal nekomu iz hiše v roki,če je bila z znamko in žigosana ,če žiga ni bilo,pa je"dostavljalcu"naslov Hojsa znan.V tem primeru bi se moral Hojs odseliti v varovano sobo Policije,kukati ven,kot tedaj,ko so fantje lučali proti demonstrantom,(ko je uveljavil 9.člen,ter sde bahato režel,ker,ga niso videli ljubljančani.)smrdljivce,ki te silijo na bruhanje in solze.
Igor Starc
26. 10. 2021 12.23
+7
Neumneži, ki pošiljajo grozilna pisma politikom, so prisotni v vsaki državi, samo da drugod tega ne obešajo na veliki zvon, ker to spodbuja posnemovalce. To pravilo je eno najenostavnejših policjskih izhodišč. Očitno v tem primeru so prepričani, da ne bo posnemovalcev, torej... Vedno se je treba vprašati, "quid prodet". Volitve se bližajo, potrebujemo ogrožene heroje, ki riskirajo življenje za narod......
Hasi
26. 10. 2021 17.56
+6
Ja samo na veliki zvon to obešajo trenutno vodilni kalimeroti. Jaz tega res ne razumem... tega da si na oblasti on vsakih par mesecev mami jokaš.. lej mami so mi poslali pismo, lej mami pojejo napacne pesmi, lej mami trdno vztrajajo pri zgodovinskih dejstvih....
zlati70
26. 10. 2021 11.23
-7
Pošta postavila portal Necenzurirano na laž! Portal necenzurirano je ponovno z novo lažjo hotel ustvariti vtis poštenosti in hotel pripisati grožnje predsedniku in podpredsedniku vlade kar za umetno ustvarjanje afere. Pošta postavila na laž poročanje portala Necenzurirano Levi pljuvalnih neumnosti, portal Necenzurirano se s svojimi lažmi vse bolj zapleta. tokrat se je odzval na grožje, ki naj bi prispele na pet naslovov glavni odločevalcev v Republiki Sloveniji. Tako so zapisali: “Vsaka pošta varovanih oseb je rentgensko pregledana. Ali gre za kiks Pošte Slovenije pri kar dveh varovanih osebah Janeza Janše in mateja Tonina na dveh različnih koncih države? Bolj verjetno gre spet za najbolj nizkoten poskus ustvarjanja umetne afere.“ Umetno ustvarjanja afere je to, kar portal portal Necenzurirano očitno zelo dobro pozna. Poleg pljuvanja po vladi seveda. Pošta Slovenije je takim dvomljivcem, kot je portal Necenzurirano in peščici levih bralcev tega neokusnega portala poslala odgovor. Pošta Slovenije je po poročanju Kanala A levim namigovalcem naredila konec in pojasnila, da so sumljivo vsebino zaznali in pošiljk niso dostavili naslovnikom, temveč so o spornih vsebinah obvestili policijo. Piše portal OS. pošiljke so bile naslovljene na pet oseb. Na predsednika vlade Janeza Janšo, obrambnega ministra Mateja Tonina, Zmaga Jelinčiča, pa tudi na Aleša Hojsa, ter gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. obro bi bilo še enkrat zapisati odgovor Pošte Slovenija: “Pošta Slovenije je po poročanju Kanala A levim namigovalcem naredila konec in pojasnila, da so sumljivo vsebino zaznali in pošiljk niso dostavili naslovnikom, temveč so o spornih vsebinah obvestili policijo.” Mogoče bodo ta odgovor razumeli tudi pri portalu Necenzurirano.
markospenca
26. 10. 2021 12.11
+9
Prva novica s slikami vsebine je bila objavljena na Mađarskem siol.net, prvia jo je povzela nova 24. in ostali mediji. za ostale velja relato refera. s tem da je policija objavila " V zadnjih dneh so sicer v medijih zaokrožile tudi informacije, da naj bi na vrata ministra za obrambo potrkala sumljivi osebi, ki sta se predstavljala za lažna delavca telekomunikacijskega operaterja T-2 in želela vdreti v njegovo hišo. O tem so pri Toninovih obvestili policijo. Izkazalo naj bi se celo, da ju je pridržala policija med sredinimi protesti. Tudi ta informacija se je izkazala za lažno. Policija je namreč danes sporočila javnosti, da je šlo za naključni dogodek. Obiskovalca sta bila dejansko zaposlena pri T-2. Življenje ministrove družine nikoli ni bilo ogroženo, so poudarili na policiji." Kar je bilo izpostavljeno v prvi objavi.
zdravilozavse
26. 10. 2021 18.24
Zlati70,prosim te,da v kolikor ne poznaš procesa dela na pošti ne komentiraš.Jaz pa ti garantiram,da je do napake prišlo na strani Pošte.In ja,dve pošiljki so dobili vse ostale pa so jim ušle.Pošta tega sicer ne bo priznala,ti pa povem,da bodo he..l poštarja in te,ki razporejajo pošto.Krivda pa je na strani Pošte,ker neprestano menjava ljudi,niso pa krivi v vodstvu.Zelo dobro se ve katere pošiljke gredo na rentgen na Pošti in v kolikor je karkoli sumljivo se pokliče policijo.Te pošiljke niso šle skozi RTG.in zato so našle pot do naslovnika,zakaj pa ne bi razlagal,še najmanj tukaj gor.
borjac
26. 10. 2021 11.14
+6
Počasi, počasi se stvari kristalizirajo, vendar jih nihče noče imenovati z pravim imenom, ali pa si ne upa, tudi ko bo Policija kaj odkrila bodo po nalogu Hojsa in Olaja to prilagodili dnevno političnim potrebam, ta afera je pač Faccebok afera SDS-a, namenjena preusmeritvi pozornosti in odigravanju strašnih žrtev, vendar sta Mahnič in Gorenak pri malih detajlih zašuštrala, tako kot zmeraj, najprej so vse dali na socialna omrežja kasneje šele policiji, pač naštimana Afera in nič drugega.
RdecaZvezda
26. 10. 2021 10.59
+7
Uslužbenci pošte govorijo drugače,pismo ne more prit direktno na naslovnika,ampak je prej pregledano,zraven je še pa znak T ki pomeni da je treba doplačat poštnino,tako da pozornost preusmerjajo drugam,JJ laže,tako kot vedno.
Walter Pravicek
26. 10. 2021 10.35
+10
Ali je Hojs totalnom utihnu,ker ga je strah?Je pri mamici?Ali gre k Janši v okolico Velenja?A MU JE BILO POTREBNO RAZJARIT UBOGI NAROD,POSLUŠATI JANŠO,SE STRINJATI Z "DAROVI"KATOLIŠKIM FARJEN,ŠTUDENTOM PA LE DROBTINICE?MAR NI UVIDEL,DA JE Z STRANKO,KI GA JE POSLALA "DELAT RED" V NOVO SLOVENIJO KMALU KONČANA PESMICA.A ŠE NI NEKAJ JASNO:KAKO SO POLEG"STARIH"ČLANOV NOVE SLOVENIJE IZJEMNO NJEGA USTOLIČILI ZA PODPREDSENIKA NOVE SLOVENIJE?A SE VSI HECATE IN NORČUJETE IZ SLOVENSKIH VOLILCEV?
Uporabnik1929613
26. 10. 2021 10.22
+2
Ianis je dobil promo material zdaj se pa buni.
je še kdo pošten
26. 10. 2021 09.41
+5
bo treba dati vsem korona dodatke ne samo izbranim...sramota po 1000 in več euro takim, ki že itak zaslužijo več kot 1200 pa do 2000 eur na one z najnižjimi plačami pa pozabijo...bravo sindikati....
Covid 19
26. 10. 2021 09.21
+14
Ha, ha, ha, ha😆😆. Hors in Jajo sta hotela s pomočjo SDS policije doseči,da ljudstvo nebi upalo na cesto in ulico,to sta dosegla pri sebi in svojih družinskih članih,Neprecenljivo.Ta vlada je ustvarila neverjetno podobo slovenije v svetu.. 1000 let je ne bomo popravili.Ljudje vsaj vi ostanite zdravi..
Luka64
26. 10. 2021 10.26
-11
...iz tvoje vsebine izhaja, da si mentalno prizadet, pejd k dohtarju za duševno zdravje!
Uporabnik1929613
26. 10. 2021 10.28
+7
lukec bojim se, da je nekdo drug immbecil v vajinih komentarjih in to definitivno ni možak z nickom Covid 19
Walter Pravicek
26. 10. 2021 10.36
+5
POTRJUJE JOŽEK IZ LOTMERKA!TAK JER PRAVA!