Slovenija

Policija obtožb ne komentira

Ljubljana/Postojna, 23. 01. 2007 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Varuh človekovih pravic je prepričan, da je policija nezakonito nadzorovala in omejevala družino Strojan.

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek sumi, da je policija nezakonito nadzorovala Strojanove in novinarje
Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek sumi, da je policija nezakonito nadzorovala Strojanove in novinarje FOTO: POP TV

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je v petek na generalno državno tožilko Barbaro Brezigar naslovil dopis. V njem predlaga, da pristojno državno tožilstvo vpogleda v policijske zapise, ki se nanašajo na ravnanje policije v primeru romske družine Strojan v času njenega bivanja v Postojni. Po Hanžkovem mnenju je policija tajno spremljala in nadzorovala družino, kar je ena najhujših kršitev policije.

Vse aktivnosti policije v zvezi z družino Strojan v Postojni so bile povezane z zagotavljanjem njihove osebne varnosti in izvedene v okviru zakonskih pooblastil, še zatrjujejo na generalni policijski upravi.
Vse aktivnosti policije v zvezi z družino Strojan v Postojni so bile povezane z zagotavljanjem njihove osebne varnosti in izvedene v okviru zakonskih pooblastil, še zatrjujejo na generalni policijski upravi. FOTO: POP TV
Policija z ugotovitvami varuha človekovih pravic ni uradno seznanjena, zato Hanžkovih navedb ne morejo komentirati. Tiskovna predstavnica policije Nuška Tavčar pa poudarja, da so bile vse aktivnosti policije v zvezi z družino Strojan v Postojni izvedene v okviru zakonskih pooblastil.

Hanžek v omenjenem dopisu predlaga, da pristojno državno tožilstvo vpogleda v zapise operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Postojna, ki se nanašajo na čas bivanja družine Strojan v Postojni. Predlaga tudi, da ravnanje policije, ki se nanaša na spremljanje in nadziranje družine Strojan in omejevanje njihovega gibanja, oceni s stališča morebitne storitve kaznivega dejanja.

Zapisi kažejo na to, da so bili posamezni pripadniki družine Strojan v času bivanja v Postojni več dni nadzorovani oziroma spremljani ter omejevani v gibanju. Zapis je na nekaterih mestih mogoče razumeti tudi kot uporabo posebnih metod in sredstev, kot sta npr. prikrito opazovanje in evidentiranje, oziroma da je prišlo do uporabe policijskih pooblastil zunaj zakona, je Hanžek menil v dopisu.

Če varuhove ugotovitve držijo, je pravna država v Sloveniji ogrožena, je opozoril odvetnik Strojanovih, Aleksander Čeferin
Če varuhove ugotovitve držijo, je pravna država v Sloveniji ogrožena, je opozoril odvetnik Strojanovih, Aleksander Čeferin FOTO: POP TV
Da se je to dogajalo, so nekateri sumi obstajali že v lanskem letu. Jaz zanesljivih podatkov nisem imel, že jutri se bomo povezali z varuhom človekovih pravic. Poskušali bomo dobiti kakršnokoli dokumentacijo in če so podani znaki kaznivega dejanja, bomo predlagali, da se ukrepa zoper storilce kaznivih dejanj. Odvetnik Strojanovih Aleksander Čeferin
"Ugotovili smo nezakonito delovanje policije," je dejal danes. Policija je npr. tajno opazovala in spremljala ljudi, za kar bi morala imeti nalog, pa ga ni imela. Tajno je spremljala tako Strojanove kot vse tiste, ki so jih obiskovali, tudi novinarje. V zapisnikih je natančno zapisano, kdo in kdaj je v Postojno prišel in odšel, zapisane so registrske številke avtomobilov in podobno. To se je dogajalo dva meseca, je dejal varuh.

V postojnskih arhivih so zasledili tudi navodila, kako naj ravnajo druge policijske uprave, ne le Policijska uprava Postojna. "To kaže, da si to ni izmislila postojnska policijska uprava, ampak je bilo navodilo najmanj iz Generalne policijske uprave. Ker pa omenjajo tudi vlado, mislim, da sta zadaj vlada in minister," je dejal Hanžek. Sami policisti namreč tožno vedo, kaj smejo, je opozoril. Zato meni, da jim je bilo tajno spremljanje in nadzorovanje naročeno.

Društvo novinarjev zahteva pojasnila
Strojanovi ob prihodu v Roje
Strojanovi ob prihodu v Roje FOTO: POP TV
Takšno početje razumemo tudi kot nedopusten pritisk in poskus zastraševanja novinarjev, ki so pri opravljanju svojega poklica dolžni slediti profesionalni novinarski etiki. Ta jim v prvi vrsti nalaga, da dosledno branijo načela svobode zbiranja in objavljanja informacij in pravico do izražanja mnenj. So v sporočilu za javnost zapisali v Društvu novinarjev
Vsak nadzor v demokratični družbi, ki spoštuje načela neodvisnega novinarstva in pravne države, je nesprejemljiv, so v odzivu na razkritje varuha človekovih pravic zapisali v Društvu novinarjev Slovenije. Kot dodajajo, tovrstni nadzor posega ne samo v novinarjevo pravico do svobodnega poročanja, ampak tudi v pravico javnosti do obveščenosti.

Društvo novinarjev Slovenije bo od pristojnih organov, zlasti policije in ministrstva za notranje zadeve, zahtevalo pojasnila, kako je lahko prišlo do takšnega posega v elementarne pravice in kdo je za to ravnanje odgovoren. Pri tem Društvo novinarjev Slovenije izpostavlja, da po doslej razkritih podatkih ni šlo za posamičen primer, ampak za načrtno in zavestno
spremljanje novinarjev.

Tožilstvo se še ni odločilo
Glede navedbe, da naj bi varuh dejal, da tožilstvo dela po volji politike, pa opozarjajo, da "se nam ne zdi verjetno, da bi varuh, ki je pomembna institucija pravne države, dajal tako neodgovorne izjave. Državno tožilstvo dela po ustavi in zakonih in ne po kogaršnjem koli diktatu".


Vrhovno državno tožilstvo v zvezi z dopisom varuha človekovih pravic glede ravnanja policije z romsko družino Strojan ni sprejelo še nobene odločitve. O morebitnem ukrepanju bodo varuha v skladu z zakonom in tudi v skladu z njegovo prošnjo v dopisu tudi obvestili, so sporočili iz urada generalne državne tožilke.


O delu policije tudi Terčonova komisija

Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb bo 7. februarja obravnavala tudi ravnanje policije z romsko družino Strojan v času, ko je bila ta v Postojni. Seja je sicer že sklicana, vendar pa bo razširjena s to točko, je povedal predsednik komisije Davorin Terčon (LDS). Dejal je še, da bo zahteval tudi odgovore od policije.

Policijske afere brez epiloga

Nova afera iz policijskih vrst je zelo podobna tisti iz leta 2005, ko so celjski kriminalisti po naročilu ljubljanskih spremljali delo naše celjske dopisnice Damjane Seme. Poleg tega primera sta si notranji minister Mate in direktor Policijske uprave Romšek v dveh letih mandata nabrala že vrsto spodrsljajev, zaradi katerih so izvedli nekaj kadrovskih menjav, minister pa se je dvakrat tudi osebno opravičil.

Oktobra lani so znamenitega 200.000 evrov vrednega Bentleya odpeljali iz garaže policijske uprave v Novi Gorici, menda je bilo to mogoče le z natančnim obveščanjem nekoga iz vrst novogoriških policistov. O konkretni ali objektivni odgovornosti za fiasko tudi v tem primeru nismo slišali ničesar.

Poleti 2005 je izruhnila afera Seme. Ko so ugotovili, da je policija prekoračila pooblastila s tem, da je spremljala vsak korak celjske dopisnice POP TV, se je moral posloviti prvi kriminalistični operativec v državi Marjan Erhatič. Ta je v svojem znamenitem odprtem pismu napovedal, da bo žrtveno jagnje, o drugih nismo več ničesar slišali, čeprav je prvi policist Romšek obljubljal hitro preiskavo.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepi34
24. 01. 2007 08.22
V pravni drzavi veljajo dolocena pravila. Ta pravila veljajo za vse drzavljane Slovenije (pravice in dolznosti). Policija in sodstvo je zadolzeno, da se ta pravila izvajajo v skladu z zakonodajo. Ocitno nasa sedanja policija ni sposobna izvajati svoje poslanstvo v skladu z zakoni, ki veljajo v Sloveniji, torej niso sposobni zagotavljati reda in miru po zakonih, ki veljajo za civilizirano druzbo. Izvajajo zagotavljanje reda in miru po zakonih, ki so pred 100 leti veljali na divjem zahodu. Namen ni slab, vendar so sredstva, ki jih policija uporablja represivna in v nasprotju z zakoni. Vsi, ki tukaj vpijejo, da ima policija prav, saj gre za Rome oz. cigane pozabljate, da se vam povsem enako lahko jutri zgodi tudi vam, ce se sedaj nebo ukrepalo, da se taksna dejanja v bodoce ne bodo vec ponavljala. Hanzek ima povsem prav. Da pa so Strojani to kar so in si dovolijo to kar so si, pa je tudi kriva drzava (policija in sodstvo, ki niso izvajali svojega poslanstva). Dejstva, da so Strojani slovenski drzavljani pa tudi ne moremo prezreti.
xes
24. 01. 2007 08.10
Vsi se cudimo in tarnamo nad neucinkovitostjo policije... v primeru silva pluta so se vsi zgrazali zakaj ga niso spremljali... povejte mi prosim zakaj policija ne bi smela spremljati tistih, ki so v preteklosti ze veckrat krsili zakon? Ce jih ne sme potem vprasanje: zakaj sploh imamo policijo? Samo zato, da ureja promet? Ja ocitno... ker ce malo pripazi na lopove se takoj dvigne nek hanzek in sciti njihove "pravice" ...
hinko.murovec@siol.net
24. 01. 2007 07.56
Hinko MUROVEC, Ali res nihče ne rabi lastne pameti in samo ponavlja kot papagaj ter veselo gloda nastavljeno kost?? Lepo po vrsti: Vsi po vrsti izpregledate dejstvo, da je policija nadzorovala KOMANDO pa je dal nekdo zgoraj. Tu je bistvena razlika. Če bi šlo za zapiske preveč zagretega policaja ne bi bil problem, tako pa gre za očitno odrejen nadzor brez ustrezne podlage v nalogu pristojne institucije, ki je v takem primeru edino Sodišče. Pa se zavedate ljubi Državljani, da take " pozornosti " vsaj ne tako dolgo nazaj niso bili deležni samo " cigani , ki so brez zaključka sojenja obsojeni kriminalci. Še danes delajo v Policijskih vrstah in vsem kar spada zraven ljudje, ki so pred leti " kadrovali" sodelavce, ki so se potem kot slučajni znanci prilepili na " sumljive " ljudi in bili brez njihove vednosti njihova senca. Ali je kdo tako naiven, da misli, da so tega deležni samo Strojanovi? Mislite, da je v sedajni Sloveniji, ko Minister odredi premestitev ljudi z njihove zemlje brez urejene dokumentacije , ki bi to pravno upravičila in Premier to odobrava kaj drugače , bolje, bolj " Zakonito". Preljubi naivneži, očitno verjamete v poštenje predstavnikov Države , kot ste v otroštvu in mnogi tudi sedaj v brezmadežno poštenje svojega župnika in njegove kuharice. Bog z Vami in veliko sreče. Če pa ste se slučajno komupošteno zamerili ali kako drugače prišli navzkriž z okoljem, bodite pozorni na slučajne nove znance, ki običajno dobro razumejo vaše težave, saj so imeli sami še slabše. Star izrabljen a popolnoma uporaben trik. So pa tudi drugačni veliko boljši. Hinko MUROVEC
bojan1@mail386.com
24. 01. 2007 00.27
go home - Hanžek in ne vračaj se...
slavckotnik
23. 01. 2007 22.53
Slovenci smo najlepši...
ziveti@email.si
23. 01. 2007 21.21
To, da je policija stalno nadzirala Strojane je popolnoma OK! Kako pa naj drugače sploh dela in izvaja svoje naloge. Hanžek pa skrbi še za malo populizma, izbral si pa je cigane. Pa še to-sram naj bo državo-ena uboga STROJANOVA družina jih nateguje na tri šihte, pa še kup odškodnine jim bo bo zrihtal Čeferin-noro!
albertinum@excite.com
23. 01. 2007 21.20
Kar se je dogajalo v Srbiji in Hrvaškem, se dogaja tudi tu. Slovenska raja je prepričana, da je nebeški narod, boljši in lepši od vseh drugih.
parkeljc@email.si
23. 01. 2007 21.14
HANŽEK je ZA LUNO ! ! ! Še dobro, da smo ga zamenjali (oz. še ne), ker vidi in razmišlja kot fijakerski .... ! Na žalost se ne zaveda, da je topla voda že izumljena..., sicer pa, če bi bil pravi ombudsman, ga ne bi zamenjali! Me prav zanima kje bo zdaj.... mešal!!!
aljosssa@email.si
23. 01. 2007 20.39
Edini prekršek ki ga je naredila policija je, ko je napadla stanovalce Ambruša. Ambruški cigani(večina) so se dolgo časa trudili pokazati, da so podn od podna.. Mora se jim da vedit, da če se ne bodo spremenili oni, bodo fajn naj ... Strožji nadzor, pa kazni vsaj takšne kot so za nas.. navadne državljane. Ko se bodo poboljšal, se jim lahk da kakšne priboljške, da bodo bolj civilizirani, ne sme pa se jim popuščat.. Jst upam da se bo kej spremenil, pa da bomo vsi pred zakonom enaki.
bnam 2707
23. 01. 2007 20.02
In trdimo,da smo pravna država?
ja2rise@email.si
23. 01. 2007 19.57
jaka105 in podobni: po vaši logiki, bi morala družina v kateri je oče storil kaznivo dejanje, biti izgnana v dom za tujce... ali se sploh poslušate kaj govorite...ne vem kako lahko otrokom in ostalim, ki niso nič krivi privoščite takšne stvari... zares patetično
bojan1@mail386.com
23. 01. 2007 19.41
Limonca jaz te tudi podpiram. In upam, da afera romi ne bo rodila sadov umazani opoziciji...
hubabuba@email.si
23. 01. 2007 19.09
Limonca se strinjam s tabo. Pa povejte zagovorniki ciganov, kaj bi se zgodilo, če jih policija ne bi nadzirala? Ste sigurni, da ne bi pretepli ali posilili še koga drugega?Lp
grega83@mail386.com
23. 01. 2007 19.06
zdaj pa s prstom drug na drugega kažete al kaj, kot je zadnje mesece popularno v Sloveniji. Slovenija, to je moj dom ;)
limonca4
23. 01. 2007 18.50
Metafizum, a si normalen? Ambruščani, da so oni drhal???!!!!! Kaj pa so potem posiljevalec, pretepač, kradljivec, hinavec in izsiljevalec? A to so zate angelčki ali kaj? Mah, ne me basat! Policija bi morala že ukrepati takrat, ko so Strojanovi zganjali nad vaščane teror. Če bi policija takoj ukrepala, protesta Ambruščanov, po tvojem drhali, ne bi bilo.
metafizum@yahoo.com
23. 01. 2007 18.24
Upam da bo kdo za to na policiji ali pa se kje drugje odgovarjal. Ceprav upati na to je nesmiselno... Policija je na celi liniji pogrnila. Na zacetku bi morali priti z maricami in to drhal ambrusko aretirati. Ampak kaj mores: Balkan = Balkan.
bojan1@mail386.com
23. 01. 2007 17.26
Drnovšek in Hanžek si loh podata roke v odboru za pravičnost...pa še kaj bi se našlo, samo da se dela zmeda !
limonca4
23. 01. 2007 17.22
Ja, Janez105, ko se bo spokal, ga bodo zaradu "plemenitega" in čudežnega (mu vse uspe) dela povzdignili v svetnika, >:-) he he he >:-) he he he he ... >:-)
bojan1@mail386.com
23. 01. 2007 17.15
G.Hanžek zlorablja institucijo še zadnje momente, je treba delat "sranje" koker se le-da ! No zdej bo pa manjšina postala večina..., ker prinaša dost političnih točk, brez večjega tveganja; koker pa večina in je tvegana in se lahko precej popešeč ča se kaj zalmi, torej enostavneje in manj tvegano je zlorabiti manjšino in je postala fenomen za populizem... Pet let pa je bil ta bodpod H. čisto tiho !
janez105@gmail.com
23. 01. 2007 13.25
Sv. Hanžek ja, zaščitnik ciganov pred njihovimi dolžnostmi. Hvala sistemu, da se bo končno spokal, s cigani vred. Dost je že te "problematike".