Slovenija

Prva izhodišča za spremembe plačnega sistema pripravljena

Ljubljana, 13. 01. 2021 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.V.
Komentarji
5

Prva izhodišča za spremembe plačnega sistema v javnem sektorju so že pripravljena, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Z njimi bodo najprej seznanili vlado, takoj za tem pa tudi reprezentativne sindikate javnega sektorja. Po seznanitvi bodo s sindikati začeli usklajevanja glede posameznih sprememb plačnega sistema, so napovedali.

Predsednik vlade Janez Janša je v torek na družbenih omrežjih napovedal izločitev operativnega dela Policije iz enotnega plačnega sistema, in zapisal, da problem plač v Policiji "ni njihova javnost ali nejavnost, ampak razmerje med mnogimi (ne vsemi), ki vedrijo v (prenapolnjenih) pisarnah z vsemi možnimi dodatki, ter policisti in kriminalisti, ki delajo v težkih razmerah in tvegajo lastno zdravje za varnost vseh"

Spremembe plačnega sistema javnega sektorja predvideva že koalicijska pogodba. Že septembra lani je Janša v državnem zboru dejal, da bodo v kratkem začeli priprave in pogajanja za izločitev storitvenih delov javnega sektorja iz administrativnega dela plačnega sistema. 

Prva izhodišča za spremembe plačnega sistema naj bi bila pripravljena.
Prva izhodišča za spremembe plačnega sistema naj bi bila pripravljena. FOTO: Shutterstock

Sindikati javnega sektorja so po septembrski premierjevi napovedi od ministra za javno upravo Boštjana Koritnika želeli pojasnila, kakšni so vladni načrti na tem področju. Na sestanku v oktobru jim je pojasnil, da so v fazi zbiranja mnenj in pogledov resorjev na to, kje zaznavajo največje težave in kako bi lahko plačni sistem izboljšali.

Zbrani predlogi in mnenja pa bodo lahko podlaga za pripravo izhodišč za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju, o katerih bo v nadaljevanju potekala razprava tako na vladni strani, kakor tudi v okviru socialnega dialoga z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, so takrat sporočili z ministrstva za javno upravo.

Na vprašanje, kje resorji zaznavajo največje težave in kakšni so njihovi predlogi za izboljšanje plačnega sistema, so v začetku tega tedna za STA pojasnili, da o podrobnostih v tej fazi še ne želijo razpravljati. So pa dodali, da je glede sprememb plačnega sistema vsem resorjem skupno to, da si želijo spremembe sistema, ki bodo zagotavljale boljšo povezanost plačila za delo z rezultati dela, večjo fleksibilnost pri določanju višine plače, manj administriranja in poenostavitve sistema.

Spremembe plačnega sistema v javnem sektorju so po vseh teh letih pravzaprav že nujne, so zapisal na ministrstvu. Kot je oktobra sindikatom zagotovil minister Koritnik, pa do sprememb v strukturi plačnega sistema ne bo prišlo brez socialnega dialoga.

Notranji minister Hojs je nocoj v TV Odmevih dejal, da se zavzema za izločitev operativnega dela policije iz enotnega plačnega sistema ter nasploh za ukinitev enotnega plačnega sistema kot takega. Na vladi so se o slednjem po njegovih besedah pogovarjali že pred tremi meseci. "Predsednik vlade je dal jasna izhodišča in mnogi od ministrov smo ta izhodišča potrdili, tudi obrambni minister na primer, in sicer da se vsak posebej začne pogovarjati s tistimi, ki so pri nas zaposleni, za izvzem iz enotnega plačnega sistema, seveda pod pogojem, da ohranjamo maso plač takšno, kot je zdaj," je dejal.

Za policijo se mu zdi prav, da se vzpostavi nek karierni sistem in da se znova preveri, kakšne plače imajo. "To lahko rešimo relativno hitro. Ne še v smislu, da je policija popolnoma izvzeta iz sistema plač v javnem sektorju, ampak da to uredimo deloma drugače, kot je zdaj," je dejal.

Sindikati predlogov glede posegov v plačni sistem niso dobili

V sindikatih javnega sektorja ob napovedi premierja Janše o izločitvi operativnega dela Policije iz enotnega plačnega sistema pravijo, da s kakšnimi konkretnimi predlogi sprememb doslej niso seznanjeni. Jakob Počivavšek, ki v pogajanjih z vladno stranjo vodi eno od dveh pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja, je ponovil, da v okviru svoje pogajalske skupine zagovarjajo enoten plačni sistem.

Ob tem je spomnil, da so že ob lanski premierjevi napovedi o izločitvi storitvenih delov javnega sektorja iz administrativnega dela plačnega sistema želeli pojasnila pristojnega ministra za javno upravo in jim je ta zagotovil, da bodo kakršne koli spremembe plačnega sistema, vključno z morebitnimi predlogi za izločitev določenih skupin iz njega, najprej predstavljene sindikatom javnega sektorja in bo z njimi opravljena razprava. Zaveza, da bo o temeljnih vprašanjih glede tega potrebno soglasje sindikatov javnega sektorja, pa po njegovih besedah izhaja tudi iz stavkovnega sporazuma.

Kot je dejal za STA, so se v pogajalski skupini ravno danes dogovorili, da se sestanejo v prihodnjem tednu, in bodo takrat spregovorili tudi o tem vprašanju.

Štrukelj meni, da je problem plač v Policiji mogoče reševati znotraj obstoječega plačnega sistema 

Tudi vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je spomnil na premierjevo napoved izpred nekaj mesecev. "Politika, ki se dela na Twitterju, se mi ne zdi najbolj produktivna," je dejal Štrukelj, ki ocenjuje, da je zadnja premierjeva napoved slabo argumentirana.

Štrukelj je namreč prepričan, da je razmerja med različnimi skupinami zaposlenih, kar premier navaja kot problem plač v Policiji, možno reševati znotraj obstoječega plačnega sistema, "še posebej, če bi vlada pristala na zahtevo policistov, da dobijo svojo kolektivno pogodbo". Ta je po njegovih besedah idealen prostor za reševanje vprašanja razmerij med delovnimi mesti v Policiji, na ta način pa bi tudi omogočili, da bi sindikati v Policiji sodelovali pri oblikovanju drugačnih razmerij. Zaradi tega vprašanja "razsuvati skupni plačni sistem se mi pa ne zdi posebej racionalno, niti ne posebej dobro premišljeno," je še dodal za STA.

Policijska stavka.
Policijska stavka. FOTO: Miro Majcen

Ob objavi poimenskega seznama policijskih plač Štrukelj pravi, da so v principu plače v javnem sektorju javne, a hkrati opozarja na poseben položaj Policije, za katerega se mu razkrivanje teh podatkov na takšen način ne zdi najbolj pametno. Prepričan je, da je šlo za "povsem neracionalno ravnanje v želji, da se kompromitira zahteve policistov in policistk".

Tudi Počivavšku se osebno takšno ravnanje, še posebej v času stavke, zdi nekoliko problematično. Kar zadeva varnostni vidik in ostala vprašanja glede ustreznosti objave, se morajo opredeliti pristojni organi. So pa plače po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju z določenimi izjemami javne, je dejal.

Meni pa, da je lahko brez pojasnil, kaj objavljeni zneski vključujejo, objava sporna in tudi zavajajoča. Ni namreč na primer jasno, kolikšen delež predstavljajo dodatki ali koliko nadur je opravil zaposleni. V zdravstvu so se lahko dodatki za delo v epidemiji v posameznem mesecu izplačali tudi za več mesecev hkrati in je bil takrat znesek višji, je ponazoril in dodal, da je plača nekoga, ki z nadurami recimo opravi dvojno delo, težko primerljiva s plačo nekoga, ki ni opravljal nadur.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ii
14. 01. 2021 08.27
+2
V javni upravi je vse narobe. Napredujejo v višje plačne razrede, čeprav ne delajo produktivno. Izhodiščne plače bi morali dvigniti, ukiniti napredovanja in namesto tega nagraditi delavne ljud. In potem pride do tega, da neizobražen kader zasluži isto kot izobražen s V in VI stopnjo izobrazbe.
grumf
13. 01. 2021 21.28
+9
Ko boste naredili reformo, ki bo razbremenila gospodarstvo in pocenila JS - takrat bomo na pravi poti!
Bananistanec
14. 01. 2021 08.28
+1
Žal se imajo preveč lepo da bi to naredili ..... dodatek dodatka dodatku, odgovornosti nobene, .... ni pa nobene fovšije, zgleda da je na teh delovnih mestih neko sevanje, vsi kažejo znake demence
izgubljen krt
13. 01. 2021 18.58
+4
Janez Janša bi rad s par bombončki pridobil policijsko operativo na svojo stran. Gospodarstvo pa naj še naprej prenaša razne nove davke in prispevke ter naj financira njihove bolne politične ambicije, a ne ? ;-) Zdaj policija, pa potem učitelji, da vseh fikusarjev v raznih agencijah in občinah sploh ne omenjam...Kdo bo to spucal ? Sv. Nikolaj, a ne ?;-)
izgubljen krt
13. 01. 2021 18.51
+6
Pa naj trenutni predsednik vlade, če že ve, da veliko zaposlenih na policiji "vedri" v pisarnah in da so pisarne (pre)polne teh posameznikov, potem pa naj še pove, kdo jim je to omogočil. Ali bo vlada odpustila presežke ? Ali jih bo sploh ugotavljala ? O tem pa nič, a ne ? Kaj torej ? A boste izvzeli "operativo" in jim "porihtali" plače, fikusarjem pa pustili, da veselo vedrijo do penzije, ali kaj ?;-)))))