Slovenija

Policija preverja odpise dolga družbam v lasti Jankovićev

Ljubljana, 18. 09. 2019 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policija preverja "določene okoliščine" v zadevi prisilne poravnave treh Electinih družb iz kroga družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića, so potrdili na Generalni policijski upravi. Če bodo ugotovili razloge za sum storitve kaznivega dejanja, bodo ustrezno ukrepali, so napovedali. Zoran Janković bo gost v oddaji 24UR ZVEČER.

Podjetjem, ki so uradno v lasti Jankovićevih sinov, se je uspelo znebiti milijonskih dolgov.
Podjetjem, ki so uradno v lasti Jankovićevih sinov, se je uspelo znebiti milijonskih dolgov. FOTO: Miro Majcen
V oddaji 24UR ZVEČER ob 22.07 bo na vprašanja o odpisu dolgov odgovarjal ljubljanski župan Zoran Janković.

"Policija v zadevi preverja določene okoliščine, in če bo ugotovila razloge za sum storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, bo ustrezno ukrepala," so povedali na Generalni policijski upravi in tako potrdili poročanje današnjih Financ. Dodali so še, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovarjati. 

V javnosti odmeva odpis 29 milijonov evrov dolga družbam Electa Inženiring, Electa Naložbe in Electa Holding, ki so v lasti sinov ljubljanskega župana Damijana in Jureta Jankovića. Poenostavljeni prisilni poravnavi Electe Inženiringa in Electe Naložb sta pravnomočno potrjeni, v primeru Electe Holdinga pa se je tik pred iztekom roka pritožilo državno odvetništvo. O pritožbi bo odločalo višje sodišče.

V vseh treh primerih naj bi ključno vlogo odigral javnosti neznan poslovnež Jan Bec. Leta 2010 donator županske kampanje Zorana Jankovića, nato pa vedno večkrat z enim od svojih podjetij v vlogi rešitelja družine Janković, ki odkupuje terjatve drugih upnikov, v zadnjem primeru je o tem prepričal celo avstrijsko slabo banko Heto, ki ga je pred tem večkrat označila za fiktivnega upnika.  

Je notar opravil svoje delo?

Medtem spletni portal Siol poroča, da bo Notarska zbornica Slovenije preverila delo notarja Mira Košaka pri omenjeni zadevi. Gre za notarja, ki je delal vse notarske zapise papirjev, povezanih s poenostavljenimi poravnavami treh podjetij Electe.

Na mestu je vprašanje, ali je Košak kot notar storil dovolj pri zaustavitvi manevrov, s katerimi je Damijan Janković načrtoval odpis 29 milijonov evrov dolgov trem podjetjem iz skupine Electa, piše Siol. Na eni strani zato, ker se od notarjev pri overjanju listin zahteva skrbno ravnanje, preverjanje vseh okoliščin sklepanja poslov in naznanitev sumov morebitnih kaznivih dejanj.

Na drugi strani pa podatki portala nakazujejo, da je Košak moral vedeti, da nekatere največje upnike Elect v resnici obvladuje Damijan Janković. To pa pomeni, da poenostavljene prisilne poravnave ne bi smele veljati, so dodali.

Predsednik okrožnega sodišča: Delež poplačila upnikov v prisilnih poravnavah ni v rokah sodišča

Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik je pojasnil, da delež poplačila upnikov v poenostavljenih prisilnih poravnavah določa zakon. Sodišče izda sklep o potrditvi, če je bila zahteva vložena v roku in se je z njo strinjal zahtevan delež upnikov. 

Kako so odločala sodišča?

V primeru Electe Inženiringa na začet postopek poenostavljene prisilne poravnave ni bila vložena nobena pritožba, za njen začetek pa je glasovalo z zakonom določeno število upnikov. 

V primeru poenostavljene prisilne poravnave Electe Naložb se je na sklep o začetku postopka pritožila Heta Asset Resolution, višje sodišče pa je sklep o potrditvi poravnave razveljavilo, ker je ocenilo, da so bile upnikove navedbe v smeri zlorabe pravic konkretizirane in dokazno podprte. Okrožno sodišče je nato presodilo, da je bila pri predlogu za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave zaznana zloraba procesnih pravic, zato je predlog za začetek postopka zavrglo kot nedovoljen. Po pritožbi Electe Naložb jim je nato Višje sodišče v Ljubljani spremenilo sklep in samo začelo postopek. Na ta sklep o začetku postopka ni bilo pritožb.

Pogačnik je pojasnil tudi zadnji primer, in sicer poenostavljeno prisilno poravnavo Electe Holdinga. Na sklep o začetku postopka se je pritožila Heta. Čeprav je dolžnik vložil predlog tako, kot to določa zakon, je višje sodišče sklep razveljavilo, saj je presodilo, da so bile upnikove navedbe v smeri zlorabe pravic konkretizirane in dokazno podprte. Sodišče prve stopnje je zato ugotavljalo morebitno zlorabo procesnih pravic in ob dejstvu, da dolžnik v poročilo o finančnem položaju in poslovanju ni vključil vseh obveznosti, zavrglo sklep o začetku prisilne poravnave. Na sklep o zavrženju se je pritožila Electa Holding, višje sodišče ji je ugodilo ter samo začelo postopek poenostavljene prisilne poravnave. Pri tehtanju trditev o zlorabi so ocenili, da Electi Holdingu ni mogoče očitati zlorabe procesnih pravic.

Na sklep o začetku poenostavljene prisilne poravnave Electe Holdinga se je pred dnevi pritožilo Državno odvetništvo, neuradno zaradi dolga Electe Holdinga ljubljanskemu okrožnemu sodišču.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Daniel Franc Ocvirk
02. 10. 2019 18.53
Ljubim Jankovića. Če bi napisal po resnici, bi bil takoj zbrisan.
Transformerji
19. 09. 2019 18.36
-1
Policija bo v resnici preverjala, če Jankovićeva dinastija občasno goji tudi konopljo......
Levcekk
19. 09. 2019 17.20
+2
Politicna policija dobro jutro!
vomo
19. 09. 2019 15.26
+5
hlapci-NISO VSI HLAPCI:NISO VSI SLOVENCI HLAPCI IN TO SO V ZGODOVINI TUDI DOKAZALI, zato se KRALJESTVU SLOVENSKEMU NI PAMETNO Z NJIMI IGRATI. V zgodovini je slo kraljestvo že prirejalo zakonodajo sebi v prid, da je lahko kradlo in plenilo narodu po mili volji in se izživljalo nad njim. To tudi počnejo razne manjšine, katere mislijo, da so nad narodom in nad zakonodajo, kar pa ni dobro. Zato je zelo pomembno, da je sodstvo pošteno pravično samozavestno in da sodi z visoko moralo, in da se zaveda svojih dejanj, ko so ta pravična ali nepravična.
Transformerji
19. 09. 2019 15.57
+1
Kako lepo si to napisal - škoda, ker je vedo več hlapcev z ukrivljenimi hrbti, da se še izravnati ne morejo - pokojnine so beda, minimalne plače so beda, Kučan je še živ in še vedno koristi največjo pokojnino. Pa tudi dementen ni....
jodr
19. 09. 2019 13.22
+1
Policija ne bo nič našla!
Transformerji
19. 09. 2019 12.59
+3
Ta novica mi je izpadla kot črni humor.
vomo
19. 09. 2019 11.19
+7
LUMPI PRI SVOJEM DELU NAMERNO SPREGLEDAJO VELIKO LUMPARIJ-ZAKAJ JE NAŠE LUMPASTO KRALJESTVO NEDOTAKLJIVO.Preiskavo vodi ta ista policija in tipi, kateri prej niso nič videli.... Rezultat je že v naprej znan, da ne govorim o sodnikih in drugih organih... pa saj ne bodo prišli zdaj z drugačnimi rezultati in si pljuvali v skledo. vse je to amaterska reakcija, da SE prikrije realna slika. KRALJESTVO JE NEDOTAKLJIVO DO KDAJ- TO JE NEVARNO DELO DRŽAVE, KDAJ PRIDE NA VRSTO POPLAČILO DOLGOV NIHČE NE VE, LAHKO JUTR LAHKO ČEZ 5 LET ALI VEČ A VEDNO PRIDE...
resslovenka
19. 09. 2019 09.35
+4
Dejmo počakat epilog. Če kdaj bo. Sicer pa "prošla baba sa kolačima". 😊
Opazujemvas
19. 09. 2019 08.16
+7
Dajte no , nehajte nas imeti za norca, zakon je napisan in kot takšen veljaven, Jankoviču in njegovim ne morete nič. Policisti, naj raje preiskujejo kdo je ta zakon predlagal, zakaj in kdo ga je podprl, torej Jankoviču ne morejo nič lahko pa tistim, ki so očitno z namenom podprli ta zakon.
srebrnibreg
19. 09. 2019 08.32
+1
Insolvenčno zakonodajo, ki se nanaša na poenostavljene prisilne poravnave in naj bi bila v pomoč predvsem manjšim podjetjem za zmanjšanje insolvenčnih postopkov, je slovenski parlament potrdil maja 2013, ko je vlado vodila Alenka Bratušek, za poenostavljeno prisilno poravnavo pa si je prizadevala že Pahorjeva in nato Janševa vlada. Zakon je potrdilo 84 poslancev iz vseh političnih opcij, proti ni bil nihče....Samo v dokaz, da imaš prav.
bonkintos
19. 09. 2019 08.48
+1
srebrni..pišeš ravno obratno ali lažeš ali zavajaš..odločilna zakonodajo je sprejela A.B ko so predlagali odpis 99.99% ...Nsi je bil proti SdS se je vzdržal.
Opazujemvas
19. 09. 2019 09.02
+1
Tu nekaj ni ok, če to drži, da je za zakon glasovalo 84 poslancev, potem se NSi in SDS nista mogla vzdržati, niti ne glasovati. Pa še to če se vzdržiš se avtomatsko smatra, da podpiraš nekaj.
srebrnibreg
19. 09. 2019 12.13
+0
bon- za to kar sem prilepil iz drugega vira obstajajo dokazi. Torej pusti svoje sanje in želje ob strani ampak glej dejstva katera ti pa na žalost kot svečkarju niso v prid in postavljajo tvoje trobezljanje na tem portalu pod vsemi svojimi niki na laž in manipulacijo.
SadButTrue
19. 09. 2019 08.02
+3
Gledališka skupina kriminalistov spet nastopa.
Levcekk
19. 09. 2019 07.02
+2
Politicna policija,ki bi jo lahko imenovali tudi,Jankoviceva,Janseva,Kanglerjeva itd..policija bo preverjala.
ArkaMast
18. 09. 2019 21.58
+0
Da ne bo spet tako kakor pri Janezu.
medo90
18. 09. 2019 21.57
+7
Bo škrat iz murgel ukrepal. Nič nebo iz tega. Dokaze bodo uničili.
rob3rt
18. 09. 2019 21.58
+5
ne bo rabil nič ukrepat, bodo udbovski nastavljenci kar sami vse porihtali
Miriyam
18. 09. 2019 21.57
+9
Ko po državi Komunizem in krvava rdeča zvezda hodi, ropotajo z rekviziti totalitarizma je narod v RITI politika pa blodi in se izgublja v zablodi. Vse na položaje so postavili Komunisti v javni upravi, zato na vodilnih mestih sedijo samo za Komuniste ta pravi radodarni strici. Iz vsakega okna, vogala en rdeč go-bec štrli, zato za Lopove straha ni.
srebrnibreg
19. 09. 2019 08.30
-3
»Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji,« je v obrazložitvi, kaj je razlog, da želi postati član partije, zapisal Janez Janša.
Pan1
19. 09. 2019 09.00
+4
Srebrni, katerega leta že, v katerem sistemu, državi? Smo 2019. Osamosvojili in ustanovili svojo državo 1991. Kam te nese. V vsakem komentarju Janša. Pa koga on več zanima. Njegov čas je potekel. Rok trajanja mimo. Kaj ni jasno. Ali, se pa strinjaš z svinjarijami, ki se dogajajo
marston
18. 09. 2019 21.56
+2
Vse te preiskave so le pesek v oči in za pomiritev ljudi. Učinka pa ne bo, vse odpisano.
Balki30
18. 09. 2019 21.55
+14
V ljubljano v ljubljano...v ljubljano bomo sli....dolgovi...dolgovi...nam bodo odpisani....tralalalali...tralalalala....v ljubljani...v ljubljani....vladajo jankovici....pa.to
srebrnibreg
18. 09. 2019 21.58
-3
Koliko je Ljubljana na prebivalca več dolžna kot recimo Koper, Celje, Velenje, Maribor...?
Gašper Rozenstein
18. 09. 2019 21.54
-3
Komaj čakam da se Janšek preseli v afriko
rob3rt
18. 09. 2019 21.57
+2
boš prej dočakal, da ti bodo rdeči preselili afriko na sončno stran Alp
KladivoSi
18. 09. 2019 21.54
+1
Kaj so pa do zdaj delali?
ArkaMast
18. 09. 2019 21.55
+1
Die einemaister
18. 09. 2019 21.54
+2
Škoda časa in stroškov, epilog na sodišču bo, zamujena obtožnica tožilke Žgajnarjeve,ali pa izbrisani dokazi.......
rob3rt
18. 09. 2019 21.55
+2
Balki30
18. 09. 2019 21.51
+1
Srebrni...danes...manj ko 500 komemtarjev...ju3...fired!!!!....srecno zemljak....drzi se lopate .....pa to
srebrnibreg
18. 09. 2019 21.54
+0
Saj se te držim. Pa hitro se z drugim nickom vrni.