Črna kronika

79-letnika ugrabila 18-letna Alžirca in 25-letni Maročan, vsi trije so v pridržanju

Mali Nerajec, 09. 05. 2019 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
/ A.K., M.V. / K.H.
Komentarji
1120

Policija primer domačina, ki ga je v Beli krajini včeraj ugrabila skupina migrantov, še preiskuje. Storilce, 25-letnega Maročana in 18-letna Alžirca, so prijeli v sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi. Policija je ugotovila, da so jih v preteklosti že obravnavali zaradi nezakonitega prestopa meje, nato pa vrnili nazaj na Hrvaško. Policija zatrjuje, da je Slovenija še vedno varna država.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policija zgodbo še preverja
    01:35
    Iz 24UR: Policija zgodbo še preverja
  • Iz SVETA: Filmska ugrabitev
    04:02
    Iz SVETA: Filmska ugrabitev

79-letni Miroslav Moravec je opravljal delo v vinogradu v vasi Mali Nerajec v Beli krajini, ko ga je skupina moških zvezala z vrvjo, stlačila v prtljažnik njegovega avtomobila in pobegnila proti Italiji. Pri Sežani naj bi ga izpustili in sami nadaljevali pot čez mejo. Moški se je zatekel k bližnjim stanovalcem, ki so nato obvestili policijo in njegove svojce.

Policija trenutno še nadaljuje kriminalistično preiskavo, torej, zanima jih, kaj točno se je včeraj v tistih šestih urah zgodilo, poleg tega pa še vedno iščejo domnevno četrto osebo, ki naj bi že prej zapustila vozilo. Neuradno pa smo izvedeli, da policija resno dvomi v verodostojnost celotne zgodbe, zato dogodek preiskuje zelo natančno in intenzivno. Tri pridržane naj bi tako zaslišali tudi zaradi suma podkupovanja.

Tomaž Peršolja z Generalne policijske uprave (GPU) je pojasnil, kako je policija izvedela za ugrabitev. Nekaj po 18. uri so prejeli klic občana iz okolice Divače, ki je sporočil, da se je k njemu zatekel neznanec, ki trdi, da so ga v Beli krajini ugrabili moški.

Po pogovoru z ugrabljencem so policisti izvedeli, da so ga "nekaj po 12. uri trije neznanci na protipraven način zvezali, ga naložili v prtljažnik njegovega vozila, mu odvzeli ključe in se več ur vozili po Sloveniji". Po približno šestih urah so prispeli na makadamsko pot, kjer so mu odvezali roke in ga izpustili, še pred tem pa so mu odvzeli osebne predmete. 

Stekla je intenzivna kriminalistična preiskava v sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi, s pomočjo katerih so storilce tudi prijeli. "Nekaj po 20. uri smo prejeli obvestilo italijanske policije, da so v bližini Bazovice prijeli tri osebe, ki ustrezajo opisu osumljencev," je pojasnil Peršolja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot so sporočili s tržaške kvesture, so po obvestilu slovenske policije predstavniki italijanske obmejne policije ob pomoči leteče skupine kvesture nemudoma začeli iskati napadalce in jih kmalu odkrili.

Oboroženi so bili z nožem in so poskušali policistom večkrat ubežati, a jim ni uspelo. "Potem ko so bili identificirali ter obtoženi nezakonitega vstopa v državo in nošenja orožja, so bili tujci vrnjeni v Slovenijo, kjer jim bodo sodili za storjene zločine," so še zapisali v skopem sporočilu za javnost tržaške kvesture.

Malo po polnoči so vse tri osumljence vrnili v Slovenijo, slovenska policija pa jim je takoj odvzela prostost. Gre za 25-letnega državljana Maroka in dva 18-letna državljana Alžirije. Po preverjanju je policija ugotovila, da so bili vsi trije pridržani že prej obravnavani zaradi nezakonitega prestopa meje, Slovenija pa jih je vrnila nazaj na Hrvaško. A očitno jim je uspelo znova prečkati mejo. 

Ker policija govori o treh osumljencih, moški pa je dejal, da so k njemu pristopile štiri osebe, je Peršolja pojasnil, da so v začetni fazi ugrabitve očitno sodelovale štiri osebe. Kot kaže pa je eden od njih nekje med vožnjo po Sloveniji, ko so se ustavljali, zapustil vozilo. Policija še zbira informacije o četrti osebi.

Problematika zlorab postopkov mednarodne zaščite

Policisti so sporočili, da so letos obravnavali 1.362 izraženih namer podaje prošnje za mednarodno zaščito, število se je letos povečalo za 13 odstotkov. Resen problem pri obravnavi nedovoljenih migracij policistom povzročajo migranti, ki zlorabljajo postopek mednarodne zaščite, poudarjajo policisti.

Ker policija govori o treh osumljencih, moški pa je dejal, da so k njemu pristopile štiri osebe, je Peršolja pojasnil, da so v začetni fazi ugrabitve očitno sodelovale štiri osebe.
Ker policija govori o treh osumljencih, moški pa je dejal, da so k njemu pristopile štiri osebe, je Peršolja pojasnil, da so v začetni fazi ugrabitve očitno sodelovale štiri osebe. FOTO: 24ur.com

Zlorabe sistema mednarodne zaščite se kažejo v velikem razkoraku med številom izraženih namer in dejansko podanimi prošnjami za mednarodno zaščito. Če pogledamo podatke za lansko leto ugotovimo, da smo obravnavali 4.265 izraženih namer podaje prošnje in 2.875 prošenj za mednarodno zaščito, so povedali policisti in zaključili, da bi zaradi tega bilo treba spremeniti zakonodajo o mednarodni zaščiti in uvesti varovalke, ki bodo preprečevale zlorabe.

Sedanji sistem "primi in spusti", ko nezakoniti migranti vedo, da se bodo lahko prosto gibali, če bodo zaprosili za mednarodno zaščito,pomeni izključno dejavnik potega, zaradi česar zmanjšanja števila nezakonitih migrantov kratkoročno ni pričakovati.

"Navkljub včerajšnjemu dogodku se je potrebno zavedati, da sodimo v krog najvarnejših držav na svetu."

Sprejete in izročene osebe

Od sosednjih varnostnih organov so policisti sprejeli 221 oseb, med katerimi je bilo 22 slovenskih državljanov. Število sprejetih se je od lanskega enakega obdobja povečalo za 151 odstotkov. Sosednjim varnostnim organom so izročili 2.046 tujcev. Povečanje je nesorazmerno od 292 tujcev v enakem obdobju lani, gre za povečanje za 600 odstotkov. Med izročenimi močno izstopajo državljani Pakistana in Alžirije. Med sprejetimi tujci je razmeroma veliko tistih, ki so zlorabili slovenski sistem mednarodne zaščite in Slovenijo (nastanitvene kapacitete) zapustili pred koncem postopka.

Frontex ocenjuje, da slovenska policija obvladuje situacijo

V javnosti se pojavljajo vprašanja, če bo Slovenija za pomoč zaprosila Agencijo za Evropsko mejno in obalno stražo.

Policisti so poudarili, da je glavni namen agencije usklajevanje operativnega sodelovanja pri nadziranju zunanjih meja EU. Aktivacija Frontexa na schengenski meji bi prišla v poštev zgolj v izjemnih situacijah, ko Slovenija ne bi mogla več obvladovati situacije, povezane z ilegalnimi migracijami. Frontex ocenjuje, da slovenska policija obvladuje situacijo.

Slovenska policija dela in bo storila vse, da bo Slovenija še naprej varna država

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Slovenska policija dela in bo storila vse, da bo Slovenija še naprej varna država. Navkljub včerajšnjemu dogodku se je potrebno zavedati, da sodimo v krog najvarnejših držav na svetu. A potrebno je odkrito povedati, dani mogoče stoodstotno zagotoviti, da se tak dogodek ne zgodi ali da se v prihodnosti nikoli več ne bo zgodil. To velja za Slovenijo, kot tudi druge države, ki se prav tako soočajo s podobnimi primeri. A z vso odgovornostjo vam zagotavljam, da bo policija storila vse, kar je v njeni moči, za čim več varnosti v naši državi," je dejal Jože Senica.

"Že v preteklosti smo vseskozi opozarjali, da so migracije ne zgolj humanitarni, ampak tudi varnostni izziv. Oba vidika je potrebno enakovredno obravnavati. Policija zato v zadnjih letih vseskozi spremlja dogajanje v regiji, prilagaja svoje aktivnosti, tako v državi kot tudi v sodelovanju s policijam drugih držav, vse z namenom čim bolj učinkovitega delovanja. Prav ta primer, ko smo s pomočjo sodelovanja z italijanskimi varnostnimi organi v zelo kratkem času prijeli tri osumljence kaznivega dejanja, priča o velikem pomenu tovrstnega uspešnega sodelovanja," poudarjajo policisti.

Želja po učinkovitem delu je tudi razlog, da podajamo številne pobude, z različnimi ukrepi, ki bi lahko omogočili lažje in boljše delo policistom na terenu. Namen teh pobud je varnost državljanov, pravijo policisti.

'Ocenjujemo, da se bo povečan obseg nedovoljenih migracij nadaljeval'

"V zadnjem letu beležimo porast nezakonitih migracij v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. Ocenjujemo, da se bo povečan obseg nedovoljenih migracij nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih, zato smo pred kratkim naše aktivnosti na območjih, kjer je prišlo do povečanja, tudi takoj okrepili. Glede na to, da so se spremenili tudi tokovi ilegalnih migracij, in sicer s prej najbolj obremenjenih policijskih uprav Novo mesto in Koper na območje Policijske uprave Ljubljana, smo ta območja dodatno okrepili. Spremenili smo način našega delovanja, izvajamo poostrene nadzore meje, tja smo razporedili policiste iz drugih policijskih enot, posebej smo tudi okrepili delovanje državnih enot na tem območju," so pojasnili. 

Kot so pojasnili, so na to območje začeli razporejati policiste iz posebne policijske enote in pomožne policiste, dodatno tudi policiste konjenike in policiste vodnike službenih psov. Nadzor meje opravljajo tudi s pomočjo policijskega helikopterja in brezpilotnih letalnikov, mobilne policijske postaje.

Prav tako so okrepili nadzor meje z dodatnim sistemom videonadzora. Ker ocenjujejo, da s tehnično opremo zelo učinkovito preprečujejo nedovoljene migracije, so predlagali nabavo dodatne tovrstne opreme in pričakujejo, da bo le ta nabavljena v čim krajšem času.

Kot pravijo policisti: "Navkljub različnim polemikam, ugotavljamo, da so začasne tehnične ovire učinkovito sredstvo za omejevanje nedovoljenih migracij, zato smo predlagali postavitev na mestih, kjer ta še ni nameščena in so migracijski tokovi tam prisotni. Pri izvajanju naših nalog na meji nam že nekaj časa pomagajo tudi pripadniki Slovenske vojske, kjer opravljajo naloge v skupnih mešanih patruljah. Prav tako nam Slovenska vojska nudi pomoč z brezpilotnimi letalniki. Želimo si in zaprosili smo, da bi nam pri teh nalogah pomagalo večje število vojakov, saj ocenjujemo, da je taka oblika sodelovanja zelo uspešna. Sicer si želimo tudi kadrovske okrepitve policije in v zvezi s tem izvajamo tudi aktivno kadrovsko politiko."

Policija domačine poziva, domačine, da jih o pojavu tujcev in sumljivih vozil, obveščajo tudi v prihodnje. Opozarjajo na samozaščitno ravnanje, zapiranje in zaklepanje vrat stanovanjskih hiš, zaklepanje avtomobilov (v zadnjem mesecu so imeli na teh območjih nekaj tatvin avtomobilov, a opozarjajo, da je bilo veliko od njih odklenjenih, v njih pa kontaktni ključi vozil). Ljudem tako kot v preteklosti svetujejo, da ne stopajo v stik z neznanci, ampak naj raje o tem takoj obvestijo policiste, ki se bodo kot vedno odzvali in prevzeli obravnavo tujcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bofur
10. 05. 2019 12.42
+12
A se ne more nekdo zapeljati po tej poti, ki so jo prevozili ugrabitelji z dedijem ... ter štopati čas in preveriti kako prepustna je tam tista meja ...
Netajkun
10. 05. 2019 12.41
+32
Največji zagovornik in financer Odprte družbe ( in prostih migracij ) ima okoli svojega posestva 3 metre visok zid . . . zelo zanimivo , a ne ?
SLOVENEC
10. 05. 2019 12.31
+13
Čudno da ni tega še več. No pa verjetno še bo.
Bofur
10. 05. 2019 12.18
+4
In pot od Malega Nerajca do Sežena, 144 km, je trajala šest ur ... hehehehehehe, kot da je Slovenija Rusija
Netajkun
10. 05. 2019 12.53
+22
Še po avtocesti traja dobri 2 uri ( 175 km ) . . . čez Hrvaško pa 2,5 ure ( 180 km ) , seveda če bi se vozili neprekinjeno in hitro . Če so iskali , se vračali , skrivali , tankali , vmes preverjali in klicali ( kar naj bi ilegalci počeli ) . . je teh 6 ur povsem normalno .
JBT
10. 05. 2019 12.15
+22
Naj mi nekdo razloži, kako so šli lahko, čez mejo Sodevci - Blaževci (Stari trg ob Kolpi). Trije Alžirci, brez kontrole? In to v dopoldanskem času. Tam je carina in zapornice lahko dviguje samo policaj. In to dvakrat so prečkali isto mejo, ker drugače ne morejo čez? Razen tam na mejni prehod Vinica.
miselna policija
10. 05. 2019 12.21
+8
JBT
10. 05. 2019 12.22
+7
Tam okoli je to edini most, ki se da prečkati z avtomobilom.
JBT
10. 05. 2019 12.42
+11
Na tistem mejnem prehodu so kamere. Prosim pokažite nam te posnetke, da je bil avto tam? Tisti dan. Kot pravim to je edini most za Hrvaško. V tisti okolici Stari trg ob Kolpi.
Bofur
10. 05. 2019 12.14
+16
Kaj a bo kdo zahteval posnetek nadzornih kamer na bencinski črpalki pri Ilirski Bistrici, kjer so se menda, tako pravi ata, ustavili njegovi "turki", da so tankali ... Se ne da preveriti ? So kamere nameščene na bencinskih črpalkah samo tako, za okras :)))
JBT
10. 05. 2019 12.36
-2
Jaz bi tam verjetno, na bencinski črpalki udarjal z nogami po notranjosti prtljažnika. Ni vrag, da me nebi kdo slišal?
Bofur
10. 05. 2019 12.40
+0
saj v bistvu ni šlo za klasični prtljažnik ... ampak zadnji del avtomobila z okni ... torej se je videlo skozi, vsaj sam Moravec tako pravi. In ni vpil, ni ropotal, ni mahal z roko skozi okno
JBT
10. 05. 2019 12.45
-5
Zvezane je imel samo roke? Tako pravi. Če ni mogel mahati, bi še zmeraj lahko udarjal po zadnji strani avta.
Prototip
10. 05. 2019 13.40
+14
Me zanima koliko bi ropotal,če bi zraven tebe sedeli 4je bradači,z polmetrskimi noži....
Prototip
10. 05. 2019 12.13
+25
Tile teroristi ne bi smeli niti stopiti na slovensko zemljo,ne pa da so začeli že ugrabljati naše državljane,a kot pravi komik.....varnost je brezhibna..😅
mali.mato
10. 05. 2019 12.12
+18
Zanimivo. Po začetnem šoku se je leva sekta organizirala. Kako orkestrirano tulijo, da je dogodek zrežiran in da je v ozadju SDS. Bolane teorije.
el capitano
10. 05. 2019 12.10
-21
Mi kot južni Slovani smo prišli izza Takarpatja ,torej smo migranti.Iliri in Kelti, kakor se spominjam, nam niso postavljali ograj, ampak ...
JohannDoe
10. 05. 2019 12.53
+3
Netajkun
10. 05. 2019 12.57
+2
Samo kakšnih 40 % Slovencev je prišlo iz slovanskih krajev , ostali so drugačnih " porekel " . Ograj niso postavljali , ker so rabili delavce in podložnike , he he he
Vzdevek1ooo
10. 05. 2019 11.40
-2
Sumljivo vse skupaj
cirenij
10. 05. 2019 11.59
-3
Ob začetku poročanja sem bil frapiran. Zdaj,ko gledam slike in atov intervju, mi pa vse skupaj postaja sumljivo. Nobenih telesnih ali psihičnih posledic, pa avto cel.
cirenij
10. 05. 2019 12.26
+8
Sem precej mlajši od tega ata. Ampak si ne znam predstavljat, da bi tako skrčen ležal 6 ur v prtljažniku. Pa še celo pot in mejne prehode si je zapomnil, z deko čez glavo.
Netajkun
10. 05. 2019 12.59
+2
He he he , možakar se je sam " ugrabil " . . . policija je pa ujela in pridržala kar ene nedolžne , ali kako naj bi bilo ?
CIGU MIGU
10. 05. 2019 11.15
+7
za nas je bila edina rešitev,izhod iz nata in eu in pakt z rusi,pa bi bilo vse rešeno .istra in vse meje in luka koper bi bila vsaj do trsta,pa nisem rusofil,samo tako je,,,,,srečno
Bofur
10. 05. 2019 11.39
+9
V bistvu je to očitno edina prava rešitev. Rusija nima težav z migranti iz Maroka in Alžirije ...
el capitano
10. 05. 2019 12.03
+10
Hmmmm...Ne zaupat Rusom, ki poznam iz prve roke..Rusija je neoliberalna tvorba, kjer tajkuni diktirajo življenje..
Bofur
10. 05. 2019 11.01
+6
A je euro poslanec Zver že sklical sejo Evropskega parlamenta in Evropski komisiji naročil, da naj na evropske meje pošlje policijske sile, ki bodo EU ubranile od Maročanov in Alžircev ... Torej, bo EU, poslala vsaj en dron za nadzor meje, helikopter ? To pa ne. Ko gre za vprašanje razdelitve denarja, imajo prednost evropske krave, ne pa Slovenija ... Kaj pa NATO ? Je že poslal v Jadran svojo floto in sile za posredovanje ... A ja NATO se ukvarja z "rusko grožnjo" in Iranom ter nima časa za migrantsko krizo ...
alicante123
10. 05. 2019 10.57
+57
Še večji absurd pa je to, da na mejnih prehodih čakaš kot bedak in te preverjajo kot največjega kriminalca, po gozdovih in travnikih pa se mimo sprehajajo ilegalci in to brez dokumentov in brez čakanja v vrsti.
cirenij
10. 05. 2019 12.01
+16
Pa še z avtom Sl. registracije 2X prečkajo hrvaško mejo brez posledic.
Bofur
10. 05. 2019 12.12
+8
Ampak ta je pa res najbolj bizarna ..., Hrvati, vsakič pogledajo vsaj osebne ... v primeru "ugrabiteljev" pa jih spustijo skozi, brez problemov. Pa Alžirca in Maročan se ustavijo na bencinski črpalki, kjer tankajo gorivo ... in vse bencinske črpalke imajo kamere in nihče ni zahteval posnetkov nadzornih kamer in nikomur se ni zdelo čudno, zakaj imajo "dedija" v prtljažniku :))) In mi vse to verjamemo, ahahahahahaha
CIGU MIGU
10. 05. 2019 10.52
+16
kako je gospod iz prtljažnika vedel kod in kje se vozi,,,samo vprašam ,brez namigovanj
ArkaMast
10. 05. 2019 10.20
-1
Slovenija je zelo varna drzava. Ce je ta kao resnicen primer, je itak edini. Pa se ta mocno dvomljiv.... sicer pa ta edini primer tako SOFT da res potrjuje, da smo zelo varna drzava. .... brez panike. Ta ni nikdar koristna. ... pa pazite se klopov :)) ... meningitis in borelioza sta problem v nasih gozdovih.
ArkaMast
10. 05. 2019 10.16
-18
Smesno. Klopi v gozdovih povzrocijo vec skode kakor migranti in begunci vsi skupaj. .... in kaj čmo? Zazgati gozd? Ga z letali preskropiti z strupi? Prepovedati ljudem v gozd? Postaviti ograje okrog gozdov? .... tu so in bodo. Namazimo se z avtanom, dolge rokave in preglejmo se, poučimo. Ni druge.
ROMELS
10. 05. 2019 09.44
+8
Evo! Navdih za kakega filmarja.
opazovalec_
10. 05. 2019 09.20
+32
Zaporna kazen za nezakoniti prehod meje pa je težava rešena...
fairplayy
10. 05. 2019 09.16
+40
Le zakaj nikoli ne preberemo v smislu Maročanke in Alžirke so ilegalno prestopile mejo???
JohannDoe
10. 05. 2019 09.46
+10
Nisi tega mislil, ampak so odprl pravo temo. V stilu filozofske fakultete, bi morali en teden pisat o migrantkah, policijstkah in protestnicah, drug pa o migrantih, policijstih in protestnikih. Izmenično. Da se kak migrant ali policist ne bi čutil zapostavljenega. Ta teden so "oni".
vezuv_
10. 05. 2019 09.12
+40
slovenska policija sumi v to kar se je zgodilo. Uf premalo poznajo maročane, tunizijce.....da so to kronični in zelo spretni lažnivci, da se kar kadi za njimi
el capitano
10. 05. 2019 12.07
-6
Ti jih že poznaš in veš ,da se SDS-ovci niso zlagali še nikoli..