Slovenija

'Vaške straže strah vzbujajo predvsem pri lokalnem prebivalstvu'

Ljubljana, 27. 05. 2024 12.31 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred dobrim tednom smo poročali o skupini moških, ki je na videoposnetku pod imenom Slovenska obrambna straža grozila migrantom. Policija zaznava, da se v javnosti še vedno pojavljajo pozivi, posnetki in izjave posameznikov, ki se organizirajo v t. i. "vaške straže". Direktor PU Ljubljana je pojasnil, da tovrstne skupine s širjenjem lažnih informacij in spodbujanjem sovraštva strah in nelagodje vzbujajo predvsem pri okoliškem prebivalstvu. "Prav zato v Policiji izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju, njihovo delovanje pa skrbno spremljamo," je pripomnil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Policija SOS pozorno spremlja
    02:58
    Iz 24UR ZVEČER: Policija SOS pozorno spremlja
  • Iz 24UR: Odkrili identiteto nekaterih članov
    03:19
    Iz 24UR: Odkrili identiteto nekaterih članov
  • Iz SVETA: Policija preiskuje S. O. S.
    02:43
    Iz SVETA: Policija preiskuje S. O. S.
  • Omejec o vaških stražah
    02:50
    Omejec o vaških stražah

"V javnosti se še vedno pojavljajo pozivi, posnetki in izjave posameznikov, ki se organizirajo v skupine t. i. 'vaških straž',"  so sporočili s Policije. Direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec pravi, da v posnetkih nastopajo posamezniki, ki komunicirajo skrb za varnost in izvajajo dejavnosti za zagotavljanje reda. 

Policisti posnetke dejanj te skupine še vedno preiskujejo, saj želijo ugotoviti oziroma potrditi sume kaznivih dejanj z elementi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. "Prijave domnevnih ali potencialnih žrtev doslej še nismo prejeli, smo pa že ugotovili identitete nekaterih članov omenjene skupine," pravi Omejec. 

Kot je pojasnil, gre za mlajše osebe, stare okoli 20 let. Na vprašanje, ali so osebe mladoletne, je Omejec odgovoril, da ne vse. Dodal je, da so bili nekateri izmed njih že obravnavani v postopkih, policisti pa jih označujejo za "operativno zanimive osebe". 

Slovenska obrambna straža
Slovenska obrambna straža FOTO: Posnetek zaslona Instagram

'V Policiji izrecno nasprotujemo ustanavljanju vaških straž'

"Radi bi opozorili, da tako imenovane vaške straže, varde ali druge oblike samoorganiziranja v smislu, da bi državljani sami opravljali naloge varnostnih organov oziroma Policije, predstavljajo varnostno tveganje in negativno vplivajo na občutek varnosti, četudi ne predstavljajo vedno kaznivega dejanja. Vsakršno zbiranje in organiziranje z namenom izvajanja kaznivih ravnanj se, ko so prepoznani elementi kaznivih dejanj, obravnava strožje," pravi Omejec. 

Dodal je, da je širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti nesprejemljivo. "Vzpodbuja strah in nelagodje predvsem pri lokalnem prebivalstvu. Škodi občutku varnosti v lokalnem okolju in zbuja nezaupanje v preiskovalne organe in organe pregona pri potencialnih žrtvah kaznivih ravnanj. Prav zato v Policiji izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju, njihovo delovanje pa skrbno spremljamo," je povedal. 

Poudaril je še, da je Ljubljana razmeroma varno mesto. "Število vseh obravnavanih kaznivih dejanj na območju mestne občine Ljubljana je v letošnjem letu osem odstotkov manj kot v letu prej," je povedal. Stanje kriminalitete se po njegovih besedah torej ne povečuje, kot to, pravi, želijo v javnosti pogosto prikazati. Zagotovil je še, da se na spremenjene trende kriminalitete v Policiji takoj odzovejo. 

"Na Policijski upravi Ljubljana se zavedamo dejavnikov povečanih varnostnih tveganj, povezanih s področjem migracij in koncentracijo prosilcev za mednarodno zaščito v lokalnih okoljih. V okolišu azilnega doma in tudi na drugih lokacijah, kot so avtobusna postajališča, avtobusna in železniška postaja Ljubljana, Logatec, ...  zagotavljamo stalno opazovalno službo in dnevno ocenjujemo varnostne razmere in na tej podlagi načrtujemo ukrepe, tako da zagotavljamo varnost v največji možni meri in preprečujemo kazniva ravnanja oz. jih hitreje in uspešneje preiskujemo," še pravi. 

Kot pojasnjuje, tudi posebna organizacijska enota in delovna skupina analizira, načrtuje in izvaja ciljno usmerjene naloge povezane z obravnavo sprovajalcev in z t.i. izravnalnimi ukrepi. "Mednarodno policijsko sodelovanje je okrepljeno ravno z namenom izmenjave podatkov o morebitnih varnostnih tveganjih in slovenska policija operativno zanimive podatke tako zagotavlja kot koristi za izvajanje ustreznih ukrepov," dodaja. 

Kazalniki varnosti, kot tudi prilagojene metode dela po njegovih besedah zagotavljajo, da ni razlogov za kakršnekoli organiziranje t.i.  "vaških straž, SOS skupin". "Se pa zavedamo pomembnosti tesnega sodelovanja policije z lokalno skupnostjo, s katerim zagotavljamo in krepimo občutek varnosti pri ljudeh. Aktivno sodelujemo v lokalnih iniciativah, v varnostnem svetu občin ter z Uradom za oskrbo in integracijo."  

Policija: Samoorganiziranje na način, kot je v posnetku, je nesprejemljivo

Sredi meseca maja se je na družbenem omrežju Instagram pojavil profil "Slovenska obrambna straža (SOS)", ki je objavil posnetek z grožnjami migrantom. V posnetku zamaskirani moški namreč grozijo, da bodo "obračunali z migranti", saj da je "treba vzpostaviti red". 

Na posnetku je videti, kako so moškega, domnevno migranta, s prozorno folijo privezali na drog ulične svetilke, kasneje pa se z njim posneli tako, da je imel obraz prekrit z majico, okoli vratu je imel zanko, v rokah pa napis "Remigracija". 

Čeprav Policija o dogodku prejšnji teden še ni bila obveščena, pa kljub temu poudarja, da t. i. vaške straže lahko predstavljajo varnostno tveganje in lahko tudi kaznivo ravnanje. 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1093)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HumanNOTsheep
28. 05. 2024 17.07
+0
Danes je prišla novica da je eden izmed "JUNAKOV" znani posiljevalec !
Reycis
28. 05. 2024 11.47
+2
Vaške straže vzbujajo strah predvsem pri vladajoči smetani.
INAZ
28. 05. 2024 11.06
-2
Zakaj bi se jih lokalci bali, če je pa namen varovati ravno njih?
HumanNOTsheep
29. 05. 2024 17.24
-1
Hmm mogoče zato ker je eden izmed "junakov" že obtožen za posilstvo !?
Kostorog
28. 05. 2024 09.29
+5
Podmladek sds z iq ovce pod poveljstvom desetarja jajoslava, samo da se nagaja vladi in državljanom, ampak če drek mešaš tudi zaudarjaš.
Smuuki
28. 05. 2024 08.40
-2
Komunisti nikoli niso marali nadzora. Ko so kmetje začeli varovati svoje imetje z vaškimi stražami so še danes zaznamovani s tabelimi, s fašisti, z izdajalcj. Ne samo varovali so svoje premoženje pred nočnimi obiski partizanov ki so jim noč za nočjo kradli vse kar so videli. Vsak poskus varovanja svojega imetja, domovine bo pod to oblastjo preganjan. Če nekomu otežiž krajo, zasedbo, uporabo svojega imetja si sovražnik. Kdo je pravzaprav izdajalec? Se je to že kdaj kdo vprašal? Meni je kristal jasno, da dokler bo komunist miselnost vladala je to početje nezaželjeno. Očitno varovanje svojega imetja nekoga zeeeelo moti. Zakaj ga varovanje moti? Ker nekdo ki sebi ni uspel z delom nič ustvariti hrepeni po drugem. Varovanje mu otežuje dostop do tujega premoženja. Zelo preprost odgovor. Kdo je zdaj kdo? Kdo je izdajalec kdo je domoljub?
Smuuki
31. 05. 2024 08.53
+1
Munusi so kar dober pokazatelj koliko je prisesancev na tuje premoženje. Po številu brezdelnežev sm ov samem vrhu na tisoč prebivalcev. Marsikdo se čudi kako to zmoremo plačevati in kako, da to delovni sploh še dopustijo
Peter Jurcek
28. 05. 2024 08.18
+7
Skrajna desnica je največja grožnja miru pri nas in Evropi. Očitno smo se iz zgodovine zelo malo naučili. Najbolj ironično je pa da jih podpira stranka ki ima največ komunistov z partijskimi knjižicami v svojih vrstah.
Reycis
28. 05. 2024 11.51
-1
SDS vodstvo tega seveda ne podpira, ker pod mizo so zlizani z murglami.
JOCR1255
27. 05. 2024 21.52
+7
Ve se kam spadajo rumenjački. Žalostno je kako nekateri ne vidijo dalj od dolžine svojega nosu.
Smuuki
28. 05. 2024 09.21
-1
O tvoji bistrosti bi tudi diskutirali če bi obstajala
Lion90
27. 05. 2024 21.51
-4
Nasa policija bo sedaj bolj preganjala in iskala te kot pa migrante, ki ropajo, kradejo… banana republika
Fregasto
27. 05. 2024 21.47
-2
Ljubitelji migrantov bodo sami postali migranti.
25petelinov
27. 05. 2024 21.45
+1
No v politiko lahko prideš tudi na tak način ulični kot pametni Črnčec.
SDS_je_poden
27. 05. 2024 21.38
+7
Vaške straže? Ne, prej vaški posebneži.
Ramzes gobje zadnji
27. 05. 2024 21.39
+3
Zdravko Lajh 1
28. 05. 2024 08.45
-2
Bolfenk2
27. 05. 2024 21.38
+2
Policija namesto da bi lovila migrante na ulicah raje preganja domoljube, ki počnejo samo to, kar bi morala v vsaki normalni državi delati policija. To je varovati državljane pred temi kriminalci iz tretjega sveta.
Smuuki
28. 05. 2024 12.43
-1
Očitno levi pol izvaja pravljico z naslovom: NAROBE JE PRAV
lunaa12
27. 05. 2024 21.36
+1
Kot navajate v članku "Ljubljana je razmeroma varno mesto" - ja je bila, dokler niso prišli mi gran ti, ki delajo kaos na vsakem koraku in težijo mladim puncam, ko se le-te hočejo v petek zvečer it zabavat v mesto. Tako, da podpiram, če je s pravim namenom - ohranit naš narod, tem migrantom pa mora nekdo pokazati kaj je red in pravica, ker policajev jih itak ni strah in lahko delajo kar hočejo, ker jih zakon ščiti.
Grunf1
27. 05. 2024 21.34
+3
Če bi policija in predvsem sodstvo učinkovito opravljali svoje delo,se ne bi pojavila potreba po samoorganiziranju. Bojim se,da se bo država spet ukvarjala z simptomi in ne vzrokom.Emostavnejše je.
Perrun
27. 05. 2024 21.30
+5
Oponašajo naciste, ki so hoteli iztrebiti vse Slovence. Bravo, res pravi domoljubi... Pamet očitno ni njihova svetla točka.
SDS_je_poden
27. 05. 2024 21.39
+9
Ej, ne tako grdo o njih, vseh 7 imajo skupaj IQ blizu 75.
avgust.
27. 05. 2024 21.56
-6
Geniusslo
27. 05. 2024 21.29
-1
Namen je dober. Izvedba slaba. Je pa to naša prihodnost. Policija samo prekriva....
Mi16
27. 05. 2024 21.28
-4
Dajete račun da vam doniramo sredstva!
avgust.
27. 05. 2024 21.27
-4
Me resnično zanima, koga bo policija bolj preganjala po navodili vlade - njih ali migrante? Sicer pa bo sčasoma vsaka vas ob meji primorana v nekaj podobnega.
Perrun
27. 05. 2024 21.26
+13
Me zanima kateri od vas fotrov bi pustil svojo hčerko 5 min samo s temi huligani in neizobraženci, ki jih napaja sam eno, in to je sovraštvo.
kiropraktik
28. 05. 2024 08.16
-1
MojsterSplinter
27. 05. 2024 21.13
+8
Par mladcev, ki se radi družijo med sabo in drug drugemu kažejo, kako močni so. Mogoče jih naslednje leto kandidiramo za na Evrovizijo?
Jimi1
27. 05. 2024 21.24
-2
Ce bi jih preprical da si nataknejo roza kiklce ... mogoče...