Slovenija

Policija, tožilstvo, ministrstvo, inšpektorat, šola ... Kdo vse je zatajil?

Ljubljana, 22. 08. 2023 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

Bolj kot se razvija klobčič okrog domnevnega spolnega nadlegovanja ravnatelja z ene od gorenjskih šol, več se pojavlja dvomov in vprašanj o pasivnosti odgovornih institucij. Kranjska policija naj ne bi razširila preiskave, čeprav so bila domnevna početja 'javna skrivnost' in čeprav sta od prijave nadlegovanja po naših informacijah minila dva meseca. Da na naša vprašanja ne morejo odgovoriti, pravijo na kranjskem okrožnem državnem tožilstvu. O domnevno nemoralnih in diskriminatornih razmerah na 'ravnateljevi' šoli je bilo že jeseni obveščeno tudi ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki je angažiralo inšpektorat, ta pa ni zaznal kršitev.

Kaj je po prijetju prijave storila kranjska policija pod vodstvom Melite Močnik? Osumljenemu so odredili pridržanje in ga privedli na pristojno okrožno sodišče. Preiskovalni sodnik mu je odredil prepoved približevanja. Kot so nam pojasnili, tovrstne preiskave vodijo kriminalisti, ki stremijo k temu, da so razgovori opravljeni "strokovno in subtilno", saj so "za žrtev izredno obremenjujoči in neprijetni". Policija zbere vsa obvestila in dokaze ter nato o tem obvesti državnega tožilca. 

Kot smo izvedeli, pa na kranjski PU zaradi primera vre. Po naših informacijah je Policija prijavo prejela pred dvema mesecema, a preiskave kljub temu, da naj bi bilo domnevnih žrtev precej več, ni razširila in zaslišala več prič. Je pri tem igralo vlogo dejstvo, da je šlo za nekdanjega vrhunskega športnika, ki je bil zaposlen v Policiji, in da je na PU Kranj zaposlen tudi policist iz njegovega ožjega družinskega kroga? Poleg tega so krajani, ki so pričali za časnik Dnevnik, zgroženi, ker domnevnega storilca videvajo na prostosti.

Na kranjski policijski upravi ponovno odgovarjajo, da je preiskovalni sodnik za osumljenca odredil prepoved približevanja, preiskava pa da še poteka, saj zbirajo obvestila o morebitnih drugih kaznivih dejanjih. Več informacij trenutno ne morejo posredovati. Nad delom Policije je izredni nadzor odredil notranji minister Boštjan Poklukar.

Ravnatelju je preiskovalni sodnik odredil prepoved približevanja.
Ravnatelju je preiskovalni sodnik odredil prepoved približevanja. FOTO: Profimedia

Kaj pa tožilstvo?

Policija je torej v skladu s postopki obvestila državnega tožilca. Obrnili smo se na Okrožno državno tožilstvo Kranj, ki ga vodi Marija Marinka Jeraj, da bi prišli do informacije, na kateri stopnji se nahaja postopek. Tožilstvo je na naša vprašanja odgovorilo, da zaradi varstva osebnih podatkov in domneve nedolžnosti na naša vprašanja ne morejo odgovoriti. Vprašanje tožilstvu smo ponovili, saj se naša vprašanja niso nanašala na določljivo osebo. 

Tožilstvo nam je odgovorilo: "Na podlagi 14. člena Državnotožilskega reda vodje Okrožnih državnih tožilstev medijem samostojno posredujejo podatke o tem, ali določeno zadevo obravnavajo, in o stanju ter reševanju zadeve. V skladu z istim odstavkom se obvestilo o prejeti zadevi nanaša zgolj na navedbo kaznivega dejanja in na sporočilo o izvršenih državnotožilskih ukrepih. Vaša vprašanja tako presegajo pristojnosti, določene v Državnotožilskem redu, zato nanje ne moremo odgovoriti." Z vprašanji smo poskušali na Vrhovnem državnem tožilstvu. 

Tam na že podani dogovor tožilstva v Kranju dodajajo, da je odreditev prepovedi približevanja iz razloga ponovitvene nevarnosti namesto pripora sodna odločitev.

 "Drugih odgovorov vam glede na fazo postopka zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov ne moremo posredovati. Podatki so varovani zaradi omogočanja nepristranskega in hitrega (pred)kazenskega postopka pa tudi varovanja zasebnosti. Takšna ureditev je skladna z mednarodnimi standardi na področju spoštovanja in varovanja človekovih pravic in s slovensko Ustavo. Pravila podpirajo nemoteno in učinkovito izvedbo kazenskega pregona, a z njimi se varujejo tudi ustavno varovane pravice, na primer pravica do sodnega varstva, domneva nedolžnosti, pravica do osebnega dostojanstva in varnosti, vključno z varstvom pravice do zasebnosti in osebnostnih pravic vseh udeležencev postopka. Poudarjamo, da v primeru, ko gre zaradi zapisov v medijih za določljivega posameznika – domnevnega storilca, lahko s posredovanjem informacij o (pred)kazenskem postopku posredno razkrijemo tudi identiteto žrtve kaznivega dejanja, kar lahko vodi do njenega neupravičenega izpostavljanja. Navedeno je še posebej problematično v primeru kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost zoper mladoletne žrtve. To dejstvo pa je prepoznano tudi v zakonodaji, saj so takšni postopki zaprti za javnost tudi v fazi praviloma javne glavne obravnave," so zapisali v odgovoru.

Pa ministrstvo?

Da na šoli pod aktualnim vodstvom nekaj ne deluje, je bilo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje obveščeno večkrat. Pritožbe se sicer niso nanašale na spolna nadlegovanja, ampak na delo ravnatelja in njegovih najožjih sodelavcev. Informacijo o neprimernem ravnanju ravnatelja oz. spolnem napadu so na ministrstvu prejeli 29. junija. Šola jih je obvestila, da so kriminalisti na osnovi naloga preiskovalne sodnice izvedli osebno preiskavo, preiskavo prostorov doma in ravnateljeve pisarne ter tako doma kot v službi zasegli vse elektronske naprave, ki so v lasti ravnatelja. "Ti postopki so bili sproženi zaradi suma spolne zlorabe otroka, mlajšega od 14 let, in sicer izven šolskega okolja. Inšpektorat nam je 4. 7. 2023 posredoval obvestilo, da je kriminalistična policija začela preiskavo zoper ravnatelja, in sicer zaradi suma spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let." 

Inšpektorat je takrat odgovoril, da v tistih okoliščinah nima pristojnosti za izrekanje ukrepov zoper osumljenega, saj se je domnevno dejanje zgodilo v zasebnem okolju, in sicer zoper osebo, ki ni učenec oziroma učenka šole.

Pritožbe na delo ravnatelja pa so, kot rečeno, stare že več mesecev. Učiteljica, ki je spregovorila za Dnevnik, je dejala, da na šoli že dolgo vladajo nemorala, neetika, diskriminacija in dvoličnost. Povedala je, da je o tem že jeseni in spomladi obvestila šolsko ministrstvo, vendar to doslej ni ukrepalo. S temi navedbami smo soočili tudi ministrstvo, kjer potrjujejo, da so 24. 11. 2022 res prejeli pismo delavke šole, ki se je pritoževala nad delom ravnatelja in pomočnice ravnatelja, "a izključno v zvezi s svojim delovnopravnim položajem"

Zadevo so še isti dan odstopili Inšpektoratu za šolstvo, pravijo na ministrstvu. Inšpektorat jim je 1. 12. 2022 posredoval sporočilo, da je njihov predlog o uvedbi postopka preučil in ugotovil, da so v tej zvezi že vodili dva inšpekcijska postopka. "Istočasno so na podlagi domnevnih kršitev delodajalca o ugotovitvah obveščali Inšpektorat RS za delo in Inšpektorat za javni sektor. Nadalje so zapisali, da niso zaznali novih dejstev in/ali domnevnih kršitev, ki so jih v preteklosti že nadzirali, in omenjeni delavki tudi odgovorili. V enem primeru je zahtevala zapisnik inšpekcijskega postopka in ga tudi dobila. Ob tem so nas s strani inšpektorata obvestili, da v zvezi z zadnjo pobudo ne bodo izvajali novega inšpekcijskega nadzora."

 V ponedeljek se je na aktualne dogodke v pismu za javnost odzval tudi minister Darjo Felda, ki pravi, da je vsak primer nasilja nesprejemljiv. "Zadnji dogodek spolnega nasilja, katerega je osumljena oseba, ki naj bi predstavljala avtoriteto v šolskem prostoru, kaže, da kot družba še nismo naredili vseh ukrepov, da do takšnih ravnanj nikjer več ne bi prihajalo. Absolutno se zavedamo, da bi morali biti šolski prostori in zaposleni prvi zgled in ogledalo družbe, saj gre za družbeni sistem, kjer izobražujemo in vzgajamo našo skupnost, vendar se istočasno zavedamo, da gre za tako velik sistem, da se zmeraj lahko pojavijo posamezniki z odklonskimi ravnanji," je v sporočilu za medije napisal minister Darjo Felda

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda
Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda FOTO: Bobo

Na ministrstvu verjamejo, da je mogoče nasilje zmanjšati z ustvarjanjem varnega in vzpodbudnega učnega okolja z vzpostavljanjem dobrega počutja in klime v vzgojno-izobraževalnih zavodih. "Ob tem je specifično in z namenom zaščite otrok pred različnimi oblikami nasilja v normativnem okviru predpisano, da se v vrtcih, šolah in drugih zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotovi varno in vzpodbudno učno okolje, v katerem je prepovedano telesno kaznovanje otrok in vsakršna druga oblika nasilja nad otroki in med njimi."

 "Živimo v pravni državi, kjer je treba spoštovati veljavno zakonodajo," poudarja minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

Felda se zaveda, da so pričakovanja javnosti v vseh odklonskih primerih znotraj šol velika, a dodaja, da živimo v pravni državi, kjer je treba spoštovati veljavno zakonodajo. Obljubil je, da se bo zavzemal, da bodo "na sistemski in vsebinski ravni pripravili ukrepe in aktivnosti za hitrejše prepoznavanje dejavnikov tveganja, ki lahko pripeljejo do pojavnih oblik nasilja, kot tudi za hitrejše sankcioniranje oziroma izvedbo ukrepov za zaščito vseh deležnikov pred morebitnimi storilci nezakonitih ravnanj; če bo v tej zvezi potrebna sprememba materialnih predpisov, bodo uredili tudi to."

In inšpektorat?

Inšpektorata Republike Slovenije za šolstvo poudarja, da je vsak delodajalec dolžan izvesti delovnopravne ukrepe zoper vsakega javnega uslužbenca, ki je podvržen sumu storitve kaznivega dejanja. "V šolskem okolju pa je to toliko bolj potrebno, saj je vedno treba izhajati iz dejstva, kaj je največja korist za otroka." Kot pravijo v odgovoru, se delavca za nekaj časa umakne iz delovnega procesa, v določenih pa se lahko strožje ukrepa, zadeva je odvisna od same situacije.

Inšpektorat izpostavlja, da je za ravnanje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih pri zaznavanju in obravnavanju nasilja v skladu z zakonom odgovoren ravnatelj oziroma v primeru neprimernega ravnanja ravnatelja Svet zavoda.

In Svet zavoda?

Kot kaže, pa tudi Svet zavoda v ravnateljevih postopanjih na šoli ni zaznal nepravilnosti. 17. maja letos, torej približno mesec dni pred prijavo kaznivega dejanja, so ga tudi brez glasu proti potrdili v postopku izbire ravnatelja, izhaja iz zapisnika seje Sveta šole. Na Svet zavoda smo se obrnili z vprašanji o tem, ali so v preteklosti obravnavali pritožbe na račun dela vodstva šole in ali so oz. bodo obravnavali tudi aktualne razmere. Ravnatelj sicer s 1. septembrom zapušča šolo in mesto ravnatelja. Na odgovore še čakamo. 

Da je ogorčenje zaradi primera še toliko večje, pa je zaslužno dejstvo, da gre za 'javno skrivnost', kar razkrivajo številna pričevanja, ki jih je objavil Dnevnik. Spregovorila so dekleta in ženske, ki naj bi bile v preteklosti žrtve spolnega nadlegovanja zaenkrat še aktualnega ravnatelja gorenjske osnovne šole. Njegova dejanja naj bi segala tudi do 30 let v preteklost, za njih naj bi vedeli mnogi, vendar so zaradi molka, nezaupanja v institucije ali odvračanja od prijave ostala nekaznovana. Tudi športna zveza, za katero je tekmoval in kasneje tudi opravljal trenersko in organizacijsko funkcijo, zatrjuje, da ima ničelno toleranco do vsakršnega nasilja in posegov v spolno nedotakljivost. Na izpoved mame nekdanje športnice za omenjeni časnik, ki opisuje dogodke pred 20 leti in nadlegovanje trenerja, pa odgovarja, da njeno vodstvo uradno ni bilo seznanjeno s pritožbo in da o tem dokumentov ni. 

Podajanje vročega kostanja med institucijami in organi ter ogrevanje sistemske mašinerije se nadaljujeta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou