Slovenija

Horvat: Policija in NPU tokrat dokazala, da se da delati hitro in učinkovito

Ljubljana, 01. 07. 2020 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, Karmelina Husejnović, Marko Gregorc
Komentarji
727

Po odstopu ministra za notranje zadeve se vrstijo ostri odzivi na besede, ki jih je Hojs izrekel na novinarski konferenci ter v odstopnem pismu. Med prvimi sta se odzvala Policijski sindikat Slovenije in Društvo kriminalistov, ki sta ministra pozvala k opravičilu policistom. Podobno zahtevajo tudi v Sindikatu policistov Slovenije ter v Združenju policijskih šefov. Hojs je medtem preiskovalce NPU znova obtožil 'udbovskih metod' nadzora in pritiska.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo bo nasledil Hojsu?
    01:14
    Iz 24UR: Kdo bo nasledil Hojsu?
  • Iz 24UR: Kdo je Andrej Jurič?
    01:16
    Iz 24UR: Kdo je Andrej Jurič?
  • Iz 24UR: Pričakujejo Hojsovo opravičilo
    03:06
    Iz 24UR: Pričakujejo Hojsovo opravičilo
  • Iz SVETA: Nezanesljivo ministrsko mesto
    03:55
    Iz SVETA: Nezanesljivo ministrsko mesto
  • Iz SVETA: Ostri odzivi na Hojsove besede
    04:01
    Iz SVETA: Ostri odzivi na Hojsove besede

 

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so pojasnili, da so se na izjave ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa odzvali, ker čutijo moralno dolžnost varovanja poklicne integritete vseh policistk in policistov ter kriminalistk in kriminalistov. Ministrove očitke so ocenili kot nekorektne do policistk in policistov, ki vsakodnevno izpostavljajo svoja življenja za zagotavljanje varnosti vseh prebivalcev Slovenije.

"Policistke in policisti smo pri svojem delu podrejeni zgolj svoji stroki in profesionalnim standardom, načelu zakonitosti in pravičnosti ter visokim moralnim in etičnim standardom, ki smo jim zaprisegli. Pri izvajanju naših nalog nas ne vodijo nikakršne obskurne sile, temveč le naša objektivnost in iskanje materialne resnice po načelih stroke," so zapisali.

Po navedbah sindikata policisti zaradi svojega visoko profesionalnega dela in predanosti uživajo izredno visok ugled med državljankami in državljani, čeprav morajo včasih izvajati tudi takšne naloge, ki določenim skupinam ali posameznikom niso všeč. In ravno takšni primeri dokazujejo, da policisti svoje naloge izvajajo nepristransko, korektno in pošteno, so navedli.

Na Hojsov odstop so se že odzvali tudi v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS), kjer so najostreje zavrnili "neutemeljene in povsem neargumentirane obsodbe" ministra, ki jih je po oceni sindikata ob odstopu izrekel na škodo vseh zaposlenih. V sindikatu zato pričakujejo, da se bo minister v odstopu opravičil vsem policistom. Opravičilo za izrečene žaljivke in obdolžitve pričakujejo tudi v Društvu kriminalistov Slovenije.

Aleš Hojs
Aleš Hojs FOTO: Damjan Žibert

Združenje policijskih šefov: Pričakujemo opravičilo za neutemeljene očitke

V Združenju policijskih šefov (ZPŠ) so izpostavili, da je še pred štirimi dnevi, ob dnevu policije v Tacnu, minister Hojs javno pohvalil izjemno delo in požrtvovalnost policistov. 

"Ravno zaradi navedenega smo z resno zaskrbljenostjo v medijih zasledili, da je minister v odstopu, Aleš Hojs, na tiskovni konferenci in v kasnejših izjavah zaposlene v policiji označil, da 'del policije zavestno sodeluje v ščitenju kriminala politično pravih posameznikov in pod krinko preganjanja kriminala v spregi z izbranimi mediji, zastrašuje, ovaja in drugače preganja posameznike, ki jim politično niso po godu' in da kljub korenitim kadrovskim menjavam v policiji ocenjuje, da je 'udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije, v navezavi s tožilstvom in sodstvom te iste provinience, tako močno zasidrana v sistem', da mu obstoječa zakonodaja in pristojnosti niso omogočale učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji. Za zaščito integritete in dostojanstva ter pravic zaposlenih, še posebej policijskih šefov, najostreje zavračamo in obsojamo takšne neutemeljene in povsem neargumentirane obsodbe ministra za notranje zadeve v odhodu, izrečene na škodo naših članov in vseh zaposlenih v policiji," so zapisali v odgovoru.

Kot so izpostavili policijski šefi, javno mnenje ne potrjuje žaljivih izjav ministra v odstopu, saj velika večina prebivalcev Slovenije delo policije ocenjuje kot dobro, od predstavnikov politike pa pričakujejo spoštovanje njihovega dostojanstva ter objektivno oceno dela. 

"V ZPŠ se zavedamo, kje je meja med politiko in strokovnostjo. Vse to je, po našem mnenju, jasno ljudem, našim državljanom, s katerimi kot sistem sodelujemo in uspešno zagotavljamo visok nivo varnosti. Naše delo opravljamo profesionalno in odgovorno do naših državljanov in institucij v družbi, profesionalno ravnanje in odgovornost za izrečeno ali storjeno pa upravičeno pričakujemo predvsem od tistih, ki nadzirajo ali usmerjajo naše delo," so še sporočili.

Izjavo ministra tako odločno zavračajo, še več, nad njo so globoko razočarani, zato v imenu članov pričakujejo "opravičilo za neutemeljene očitke, ki škodujejo vsem zaposlenim v slovenski policiji".

Hojs: Nad menoj se je vršil udbovski nadzor

Medtem pa je minister v odstopu na Twitterju danes znova napadel policijo oziroma vsaj tisti njen del, ki naj ne bi bil naklonjen, kot sam pravi, depolitizaciji. Kot je zapisal na Twitterju, je kriminaliste NPU v razgovoru s šefom blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom zanimalo, zakaj sta se srečala že 26. februarja, ko aktualna vlada še ni nastopila mandata, na kavi v Ljubljani.  "To da sva se dobila tam, so ugotovili iz poslanih SMS-sporočil! Sledenje virusu bo težava, udbovski nadzor ne," je svoj zapis sklenil Hojs.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pozneje pa je zapisal, da še vedno podpira policijo in da so se njegove izjave nanašale le na del kriminalistične policije, ki da naj bi delovala politično in imela udbovske metode. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V SDS se strinjajo s Hojsovimi očitki policiji

Poslanec SDS Branko Grims je v odzivu na aktualno dogajanje kot velik problem navedel "policijo, ki se prilagaja dnevni politiki", kar po njegovih besedah sicer ne velja za vse tiste, "ki hrbet nastavljajo za varnost državljank in državljanov vsak dan". Pri tem je omenil vložene ovadbe zaradi domnevno oprane milijarde denarja in korupcije pri nabavi medicinskih materialov, ki da stojijo.

Horvat: Policija in NPU tokrat dokazala, da se da delati hitro in učinkovito

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je delo policije ocenil kot učinkovito, pozval pa je k dokončanju sodnih postopkov. Poudaril je, da sta slovenska policija in Nacionalni preiskovalni urad (NPU) tokrat dokazala, "da se da delati hitro in učinkovito". Na vprašanje, ali v NSi delijo mnenje SDS o konspirativnosti policije, pa je odgovoril, da se s tem ne ukvarjajo.

Glede torkovega odstopa notranjega ministra Hojsa in generalnega direktorja policije Travnerja, je Horvat dejal, da poslanci koalicije ne bodo zahtevali dodatnih pojasnil. "Hojs je praktično povedal vse, kar je nameraval povedati," je pojasnil. V torkovi izjavi ob odstopu pa je Hojs omenil še, da je proti ministru za obrambo Mateju Toninu spisana kazenska ovadba. "Mi se ne bojimo nobenih ustrahovanj. Policija in NPU pa morata delati profesionalno. Upam, da ne politično," je še rekel.

Jožef Horvat
Jožef Horvat FOTO:

Poslanec DeSUS Robert Polnar je zagotovil, da koalicija kljub burnemu dogajanju v zadnjih dneh deluje normalno. Pojasnil je, da Hojsa pred nastopom ministrskega položaja ni poznal, njegovo ministrsko delo pa je ocenjeval kot "delo zelo marljivega, prizadevnega človeka". "To, kar je pa zdaj storil, je pa za slovenske politične razmere nenavadno. On je pač ocenil, da svojega poslanstva kot minister ne more opravljati naprej, in je odstopil in to je tisto, kar je najbolj korektno," je ocenil Polnar.

Kramar: Ponosen sem na slovensko policijo

Po mnenju poslanca Franca Kramarja (SAB) policija ni politično opredeljena, ampak izvaja svoje naloge v skladu z zakonodajo. "Postopki, ki so bili izpeljani, so bili korektni, mislim, da ni nihče bil prizadet ob tem, ampak so to pač postopki, ki jih izvaja policija ob vsakih takih indicih, da je šlo za kaznivo dejanje. Ponosen sem na slovensko policijo," je dejal. Ob tem sicer meni, da to dogajanje ni zamajalo koalicije in da bo delovala še naprej, čeprav bo potrebna neka minimalna rekonstrukcija vlade.

S Hojsovimi očitki o politični policiji se prav tako ne strinjajo v SD. "Socialni demokrati zaupamo preiskovalnim organom, da bodo ti korektno opravili svoje delo, kljub temu, da jih želi del politike zaradi svojih partikularnih interesov diskreditirati in na njih obesiti svoje politične travme," so pojasnili v poslanski skupini SD. Želijo si, da bi se koalicija kljub veliki zadregi ob torkovih dogodkih nehala ukvarjati "z obračunavanjem z vsemi, ki ji niso po godu, in se raje lotila številnih problemov, s katerimi se srečujejo ljudje v Sloveniji". Opozorili so, da je namreč stanje v Sloveniji zaskrbljujoče in da so pred nami zelo negotovi meseci.

Dušan Šiško (SNS) pa je opozoril, da se za Hojsovim odstopom lahko skriva še kaj drugega, morda kaka večja zadeva. Pri tem je omenil tudi vloženo interpelacijo zoper Hojsa in dejal, da je morda raje odstopil pred njeno obravnavo. Na vprašanje, ali lahko še zaupamo policiji, je odgovoril, da bi ji morali zaupati. "Menim, da si moramo enkrat naliti čistega vina in nehati metati polena pod noge," je še dodal.

Kdo je Jurič, ki bo vodil policijo v prihodnjih mesecih?

Poleg Hojsa je včeraj odstopil tudi generalni direktor policije Anton Travner, ki ga je vlada na to funkcijo imenovala pred dvema dobrima tednoma, policijo pa je kot vršilec dolžnosti vodil od 14. marca. Od danes ima tako policija že novo vodstvo, nov vršilec dolžnosti generalnega direktorja je Andrej Jurič, ki bo to funkcijo opravljal naslednjih šest mesecev. 

Jurič se je v  policiji zaposlil leta 86 kot prometni policist, v svoji policijski karieri je bil nato pomočnik komandirja Policijske postaje Ljubljana Bežigrad, komandir Policijske postaje Trbovlje in komandir Postaje prometne policije Ljubljana, zadnja leta pa je deloval kot višji samostojni inšpektor. Gre sicer za precej neznano ime, ne zgolj v javnosti, ampak tudi v policijskih vrstah. Zanj so denimo prvič ob imenovanju slišali v enem izmed policijskih sindikatov. 

Se je pa Jurič pred  petimi leti znašel pod drobnogledom specializiranega tožilstva, ker naj bi za svojega kolega ponaredil potrdilo, da se je ta izognil plačilu kazni, ker je bil ob prehitri vožnji ujet na radar. Zaradi pomanjkanja dokazov je tožilstvo zadevo zavrglo, Juriču pa je ostal pisni opomin policije pred odpovedjo. Takšno ravnanje je z vidika osebnostne integritete nesprejemljivo za človeka na takšni funkciji. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (727)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravi?nik2
08. 08. 2020 16.13
Velikokrat padejo obtožnice državnih tožilcev,ker preiskovalni organ policije ni ali slabo opravil preiskavo z premalo dokaznega materijala,da bi lahko koga obsodili.Sedaj,ko minister želi pogledati,kdo je v določenih primerih v policiji,malomarno ali pa zavestno slabo opravil svoje delo,da bi lahko te vrste malo prečesal,pa mu očitajo,da se to ne sme,ker minister naj vodi ministrstvo,policija policijo,kriminalisti,kriminaliste in gasilci,veselice.
Stratus007
02. 07. 2020 13.05
Učinkovitost se meri s tem koliko ljudi dejansko pristane v zaporu, drugače ne moremo govoriti o učinkovitosti...
frenky1969
02. 07. 2020 12.57
+0
Očitno vas je tukaj večina na drogah, me pa zanima, kje jih dobite, verjetno od levice. Policija pa, če je tako hitra in korektna, naj se hitro oglasi pri g, Šarecu in ostalimi, ne bo en dan preiskave, ampak neskončno za 29 let nazaj. Prvo pa začnite pri bivšemu Kamniskemu županu Šarecu, kje ima 1,5 milijona za šolo, pa še enega zidaka niso postavili??????
graš?ak
01. 07. 2020 21.59
Obzidana pokrita jama za zbiranje fekalij...
prinašalec2
01. 07. 2020 21.39
+3
Kramar, kako pa da zamujajo pri ostalih sumih kanzivih dejanj, pa kako, da se še niso uspeli spraviti k raziskovanju in ukrepom pranja denarja? Pač jim verjetno "smrdi" ali pa ne smejo, nje?
NA LEVO ni OK
02. 07. 2020 08.38
+6
Nekaterim odpišejo 29 mil. € in vse tiho je bilo, miljiarda pod preprogo in tud tiho je bilo, teš 6 in tiho je bilo,....Za osem miljonov , kar je seveda velik denar in tudi naš skupni denar, ki ga ne bi smel nihče trošit tja v en dan, pa obupen vik in krik... Prav je da se seznani javnost , vendar z vsemi primeri , še s hujšimi , to bi bilo pošteno. NPU v službi nekaterih...
piron
01. 07. 2020 21.31
-2
A SDS že organizira sile za pohod v Dolomite? Sam vprašam.
ValterUdovernik
01. 07. 2020 21.21
+4
Jansevo prekletstvo, poleg tega, da ga preganjajo demoni komunizma, je predvsem to, da ima okoli sebe strasno neumne ljudi. Ce pogledate malo nazaj v zgodovino partije, ki jo vodi, kaksni ljudje so bili pred leti njegovi politicni sopotniki. Celo kaksen intelektualec je bil med njimi. Tole, kar se pa sedaj gnete v njegovem podrepju, je pa cisti podn.
piron
01. 07. 2020 21.30
+0
Prekletstvo JJ je, da je pokvarjen do konca.
morituri
03. 07. 2020 08.36
+1
Prekletstvo za lopove, ki se napajajo pri državnem koritu in komunisteke, je JANŠA!!!
ValterUdovernik
01. 07. 2020 21.19
+2
Ko poslusas Hojsa ugotovis, da je slovenska psihijatrija mocno zatajila.
Uporabnik458403
01. 07. 2020 20.49
+7
Ja NPU je tokrat hitro uregiral, kar je zelo redko...... To samo da z NPU upravlja nekdo od zunaj saj ni nakljucje, da glih sedaj pri menjavi vlade uregira tako hitro prav proti vladi
VAREN
01. 07. 2020 20.26
+6
Kdo že cvili, ko mu stopiš na rep? No Hojs rabi eno veliko dudo, da se potolaži. Politična policija, katero pa on omenja, pa je zmeraj v oblasti politike, ki vodi državo. Kaj je zdaj s tabo Hojs? Kje se ti je zalomilo?
Rookoko
01. 07. 2020 20.25
+5
Samo jočejo se teli desničarji...samo, da ni po njihovo, pa čeprav preko zakonov...oni vidijo udbo, strice, komuniste, zombije itd.
oberzajebant
01. 07. 2020 20.19
+7
Iz vseh teh izjav in dogodkov se jasno vidi,kako vsi ti sds-ovci v vsem in v vsakomur vidijo nasprotnika in sovražnika. Zelo me pa veseli,ko vidim kako so ti ljudje v družbi osamljeni in delujejo kot posamezniki, sicer po ukazih velikega vodja, ampak se bliža čas....vedno manj jih je. Imajo zaenkrat še kritje hrbta pri velikem vodji, vprašanje pa je koliko časa še.
morituri
03. 07. 2020 08.38
Brdavssar
01. 07. 2020 19.49
+8
Ko si ravno očistil smeti zgodovine...pol se ti pojavi nekdo, ki brska po njih in smeti vse okoli sebe.....in sam postane smet...
vinogradnik33
01. 07. 2020 19.23
+10
Ko se oglasi Grims s svojimi mantrami in podtikanji v svojem sarkastičnem stilu , je jasno , da je nasprotnik blizu rešitve ! Vtem primeru je NPU blizu dokazom !
kolbek460
01. 07. 2020 19.21
+10
Hojs in gorenak prihajata iz iste sekte ,sta edina ki sta pretepala mirne demonstrante na ulici ,in to jima je v čast ,res lepo ,neprecenljivo ,
Dmg. 0
01. 07. 2020 19.21
+3
Dejstvo je ,da za verbalni napad na policijo dobiš dożivljensko temo na konc tunela neglede na to kk se pišeš
Yokte
01. 07. 2020 19.18
+21
Horvat: Policija in NPU "je" (pomožni glagol) tokrat dokazala, da se da delati hitro in učinkovito. ....Zanimivo, kaj pa v drugih primerih iz bližne preteklosti? ???????????
kiropraktik
01. 07. 2020 19.27
+6
Hitri so tam,kjer jim strici dovolijo. Drugače pa jih ni!!!
Brdavssar
01. 07. 2020 19.50
+5
Horvat je prašič, ki žre vse pred seboj...vprašajte prekmurce....
janezek123@gmail.com
01. 07. 2020 19.18
+15
Ja, res se da hitro delat... če se hoče. Ko bo v prihodnje kak kazenski primer spet zastaral, bomo vedeli, da je zastaral zato, ker je moral zastarat. Proti našim se seveda ne ukrepa, nje ;)
Melita Medved
01. 07. 2020 19.15
+14
Zemljariču niso dali provizije za maske in ventilatorje. In zdaj se bo z vso rdečo falango spravil na njih. Kdaj se bomo rešili teh belih in rdečih krvosesov ??
CtrlDelete
01. 07. 2020 19.12
+10
Hojsa in Janšo je Udba izšolala. V čem je zdaj problem?