Slovenija

Policija zanika domnevno 'nenavadno policijsko kontrolo' sina Bratuškove

Ljubljana / Kranj, 19. 02. 2020 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
123

Sina Alenke Bratušek so pred dnevi, ko je zapeljal s parkirišča izpred hiše, ustavili policisti in – kot trdi Jernej Pavlič – uporabili "zelo nenavadne" preiskovalne metode, zasliševali naj bi tudi sopotnika. Gorenjski policisti odgovarjajo, da je bil postopek strokoven, zakonit in izpeljan v skladu s profesionalnimi standardi, ki veljajo v policiji.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Spopad med Mahničom in policijo
    08:27
    Iz SVETA: Spopad med Mahničom in policijo
  • Iz 24UR: Čimprej odgovore
    03:44
    Iz 24UR: Čimprej odgovore
Policija trdi, da je bil postopek strokoven, zakonit in izpeljan v skladu s profesionalnimi standardi, ki veljajo v policiji.
Policija trdi, da je bil postopek strokoven, zakonit in izpeljan v skladu s profesionalnimi standardi, ki veljajo v policiji. FOTO: Shutterstock

Potem ko je Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) v torek opravila nenapovedan nadzor na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), pri katerem je preverjala informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, so v Stranki Alenke Bratušek (SAB) razkrili primer domnevno nenavadne policijske kontrole sina predsednice Alenke Bratušek.

V nedeljo opolnoči je po besedah generalnega sekretarja SAB Jerneja Pavliča enega od otrok Bratuškove namreč takoj, ko je zapeljal s parkirišča izpred hiše, ustavila policija in uporabila vse preiskovalne metode. Te so bile po Pavličevih navedbah zelo nenavadne, zasliševali so tudi sopotnika. "V SAB v naključja ne verjamemo," je poudaril generalni sekretar SAB.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že v nedeljo je Bratuškovi sin povedal, da je bilo to zelo nenavadno srečanje s policijo. Opravljeni testi so bili sicer v redu. A policija oziroma pristojni organi naj opravijo notranjo preiskavo, je dejal Pavlič.

Po njegovem mnenju pa je nenavadno, da se od ponedeljka naprej poroča o prisluškovanju in sledenju družinskim članom predstavnikov strank in da se je to zgodilo otroku Bratuškove. V SAB pričakujejo odgovore v najkrajšem času. Na vprašanje, kdo to lahko razišče, je odgovoril, da so zakoni in pooblastila zelo jasni.

Gorenjski policisti: Postopek v nedeljo ponoči je bil strokoven, zakonit in izpeljan v skladu s profesionalnimi standardi, ki veljajo v policiji

"V okviru varstva osebnih podatkov in javnega interesa zaradi zavrnitve namigovanj o domnevnem nadziranju družinskih članov politikov podajamo pojasnilo o policijskem postopku z minule nedelje ponoči," so v odzivu uvodoma zapisali gorenjski policisti.

Sporočili so, da policisti takrat niso vodili nobenega postopka, ki bi potekal v 'nenavadnih' okoliščinah. "Postopkov je bilo sicer več, med njimi eden okoli polnoči pri olimpijskem bazenu v Kranju, ko so policisti enega voznika kontrolirali iz dveh razlogov," so pojasnili na Policijski upravi (PU) Kranj.

Prvi razlog je po njihovih navedbah povezan z delom policije na področju kriminalitete, kjer policija preprečuje, odkriva in preiskuje kazniva dejanja. "Vozilo osebe je bilo v času, ko so pogosto vlomi, pred začetkom vožnje parkirano nasproti stanovanjskih hiš, voznik pa je vožnjo začel, ko se mu je policijska patrulja začela približevati," pravijo na PU Kranj. In dodajajo, da smejo policisti na podlagi 40. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije ugotavljati identiteto osebe, ki z vedenjem, ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbuja sum, da bo storila, izvršuje ali je storila kaznivo dejanje ali prekršek.

"Drugi razlog pa je v ugotavljanju zanesljivosti voznika in izpolnjevanju pogojev za udeležbo v prometu. Gre za pooblastilo po 13. členu Zakonu o pravilih cestnega prometa, na podlagi katerega policisti nadzirajo in urejajo promet na javnih cestah in nekategoriziranih cestah, ki se uporabljajo za cestni promet, nadzirajo stanje in prevoznost teh cest, vozila, tovor v in na vozilih, voznike in druge udeležence cestnega prometa, ter izvajajo pooblastila določena z mednarodnimi pogodbami, s tem zakonom ali drugimi predpisi, ki se nanašajo na varnost cestnega prometa," so sporočili s kranjske policijske uprave.

Gorenjski policisti pravijo, da v nedeljo ponoči niso vodili nobenega postopka, ki bi potekal v 'nenavadnih' okoliščinah.
Gorenjski policisti pravijo, da v nedeljo ponoči niso vodili nobenega postopka, ki bi potekal v 'nenavadnih' okoliščinah. FOTO: Shutterstock

Dodali so še, da policijska patrulja posebnosti pri kontroli ni ugotovila, zato je postopek brez ukrepov zaključila ter ga evidentirala v poročilo opravljenem delu, kot to zahtevajo Pravila policije. Pri vozniku so preverili tudi njegovo psihofizično stanje in pogoji za udeležbo v prometu, ki jih je izpolnjeval. "Postopek je trajal nekaj minut. Policisti v postopku niso 'zasliševali' nikogar, niso izvajali nobenih 'preiskovalnih metod', niti niso govorili s sopotnikom," pravijo policisti.

"Glede na do sedaj opravljeno preverjanje je bil postopek strokoven, zakonit in izpeljan v skladu s profesionalnimi standardi, ki je veljajo v policiji. Zato hkrati s pojasnilom ostro zavračamo namigovanja, da je bil kakorkoli sporen ali politično motiviran," še zaključujejo na PU Kranj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grgrgr
21. 02. 2020 08.17
Ne vem če je že bil kdaj kak postopek "by the books"... Se vedno so nekaj po svoje frajarili ce me niso mogli za nic pobasat... Pa so predelali avto, sopotnike, sosedovo macko... Vse samo da te pof. pol pa malo recitirajo zakon in to je to, folo ppmirjen? Policija je rna bolj pokvarjenih stvari v drzavi
vinogradnik33
20. 02. 2020 09.18
+11
Razvajeni mamin sinček , ki si domišlja , da je nedotakljiv je naletel na policijsko patruljo , ki je opravljala svojo službo in zato , ker so ga zaustavili in preverili mu je bilo iz podčasti in se je pritožil mamici in ta je preko svojega tajnika iz vsakdanjega dogodka naredil političen konstrukt !
BETONSKI
20. 02. 2020 10.15
-4
Nisem si mislil ,da znaš včasih pametno razmišljati. PRESENEČEN DO KONCA!
proofreader
20. 02. 2020 09.10
+1
Kakšen je bil epilog snegeca med mladino SDS? So kar skrili dogodek?
vinogradnik33
20. 02. 2020 11.14
+1
Zakaj bi ga skrili , če ga nadaljujejo ti beli noski ?
Levji
20. 02. 2020 08.31
+1
Žalostno je, da nekatere stranke nasedajo kaplarjevimi pritlrhnimi pokvarjenimi dejanji in to vse v smislu skregati leve stranke med sabo in to mu lepo uspeva. To je vse z namenom, da komisja z pionirčkom Mahničem, pride do podatkov forin financiranja. Policija je zato, da preverja in po potrebi kaznuje. Hvala bogu, da imamo takšno policijo, vsaka čast. Žalostno pa je, da intrige in potikanju kaplarju uspevajo, da skrega celo državo med sabo. Do kdaj mu to še uspevalo?
Levji
20. 02. 2020 08.32
+0
picijulka1
20. 02. 2020 08.30
+10
Predčasne volitve. Nujno je da se s politične scene umaknejo narcisoidni prepotentneži, ki mislijo, da jim je dovoljeno vse kar jim pade na "um" in da so nedotakljivi.
Levji
20. 02. 2020 08.23
+16
Dobro jutro in lep delovni dan želim vsem poštenim in delovnim Slovenkam in Slovencem.
lycan
20. 02. 2020 08.03
-17
Ko berem komentarje me zelo skrbi za našo državo in našo ustavo. Ali se ljudje ne zavedajo, da v kolikor je bila policijska kontrola narejena pri sinu Alenke Bratušek z v naprej pripravljeno zasedo in izrecnim namenom ciljanja političnih akterjev in njihovih družin, da bi to pomenilo prehod iz demokratične ureditve v avtoritarno. Se ne zavedate, da bi s tem kršili kar nekaj ustavnih in državnih zakonov, da o človekovih pravicah sploh ne govorim. Treba se je vprašati ali se ljudje, ki zagovarjajo demokracijo zavedajo tega? In zakaj pljuvajo po SABu. To so resne špekulacije in treba jih je kar se da hitro in temeljito razčistiti.
janezpodre
20. 02. 2020 08.22
+11
lycan, tebi in kratkokikli Alenki se hebe za ustavo, skrbi vas, da vas bo vlak na 2.tiru odpeljal nazaj v vukohebino in to brez provizij.
tuna01
20. 02. 2020 08.02
+42
A ker je sin Bratovškove bi se mu morali izogibati al kaj. Poden od podna je vse tole politično dogajanje pri nas...
Razumnež
20. 02. 2020 07.59
+26
Zdaj se je SAB še na policijo spravila.... lepo, lepo...
jesenvoyo
20. 02. 2020 07.51
+13
Politični eliti bi pa ja policija morala gledati skozi prste.
cirenij
20. 02. 2020 07.36
+53
A ker je sin Alenčice, je pa nezakonito?
Blond James
20. 02. 2020 07.35
+13
Lej te to ni nič niso niti.pregledali vozila notri je bilo sigurno par kil koke.turist Patrik go down.loccco
proofreader
20. 02. 2020 07.28
+39
Še premalo je policije. Sploh v Kranju je pravilno da preverjajo sumljive ljudi.
Nimasmisla
20. 02. 2020 07.27
+39
mogoče bi pa na avto moral napisati jaz sem pa Bratovškov
jps28
20. 02. 2020 07.24
+46
Kaj vse, se bojo spomnili sam da bi ostali na stolčkih. Predčasne volitve=konec politike.
NovodobnoSuženstvo
20. 02. 2020 07.21
+29
A so mu preiskali avto??? janković je izkoristil svoje nesposobne sinove po poklicu, da so podkupnine po porkiriščih dostavljal!!!!!
yokerxdinterfan
20. 02. 2020 07.19
-6
Policisti v okolici Kranja so itak extra, meni nic tebi nic cakajo na polovici voznega pasu da se nekdo mimo zapelje da ga pohopsajo....potem pa surla do tal ko je 0,0
Uporabnik1152447
20. 02. 2020 07.46
+24
Mene pa nikoli ne ustavijo. Zgleda pomaga, če človek vozi po omejitvah.
Rastan Ra
20. 02. 2020 07.14
+2
kako sprenevedanje. Šarec Črnčec go home.
Rastan Ra
20. 02. 2020 07.13
+12
katera policija pa je potem bila? Imamo še katero mogoče?
lycan
20. 02. 2020 07.05
+10
Zanimivo kako liberalci/levičarji pljuvate po lastnih ljudeh, samo zato ker so indicij, da je morda nekaj na tem o čemer poročajo drugi mediji o sledenju in nadzorovanju koalicijskih partnerjev LMŠ. Zanimivo bi bilo če se stvar izkaže za resnično, kako boste potem zagovarjali morebitne prijeme policije v obliki nadzorov in pritiskov, ki so jih znali uporabljati pri Sovjetski NKVD?