Slovenija

Policija zavrača kritike: Svoje naloge smo izvajali strokovno

Ljubljana, 29. 11. 2020 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
347

Po petkovem protestu v Ljubljani, ki je tokrat potekal v avtomobilih, so se po družbenih omrežjih in v javnosti začele širiti kritike in diskreditacije glede ravnanja Policije. Ta je kritike zavrnila in poudarila, da je imel dogodek vse elemente neorganiziranega in nedovoljenega shoda in da so bili za varnost odgovorni prav policisti.

"Policija je zasledovala cilj varovanja zdravja, ljudi, premoženja in prometa, in tako bo tudi v prihodnje," pravijo na PU Ljubljana.
"Policija je zasledovala cilj varovanja zdravja, ljudi, premoženja in prometa, in tako bo tudi v prihodnje," pravijo na PU Ljubljana. FOTO: Damjan Žibert

V javnosti se pojavljajo različne informacije in diskreditacije policistov zaradi dela na petkovem protestu v Ljubljani. "Dogodek je imel vse elemente neorganiziranega in zaradi veljavnih epidemioloških ukrepov tudi nedovoljenega shoda," so pojasnili na PU Ljubljana. V takih primerih, ko varnosti in reda ne zagotavlja organizator, je v skladu s predpisi o javnih zbiranjih za varnost v celoti odgovorna Policija, ki je nalogo tudi strokovno izvedla, so dodali.

"Policija je v tovrstnih primerih vsakič zasledovala cilj varovanja zdravja, ljudi, premoženja in prometa, in tako bo tudi v prihodnje," so dodali. 

Nekateri udeleženci shoda so med protestom sistematično kršili prometna pravila z neupravičenim hupanjem, ustavljanjem, naglim zaviranjem in speljevanjem ter oviranjem drugih udeležencev, ravno tako pa še s telefoniranjem med vožnjo, neuporabo varnostnega pasu in neupoštevanjem prometne signalizacije, so razložili na Policiji. 

Dodali so, da so med nedovoljenim shodom ugotovili tudi kršitve, povezane z neupravičenim prehajanjem mej občin, neuporabo mask in nedovoljenim zbiranjem. "Gre za prekrške, ki nedvomno vplivajo na varnost, zdravje, red in mir, in jih mora Policija preprečevati v teh in tudi v običajnih razmerah, torej tudi pri povsem rednih kontrolah," so sporočili. 

Pojasnili so še, da vedno, ko je množica kršitev skoncentrirana na majhno območje, uporabijo poostren pristop, ker je verjetnost nastanka hujših posledic – običajno pri tistih, ki se po naključju znajdejo tam – vedno velika. "Tega policisti ne smemo dopustiti," so poudarili. Skupno je tako šlo v petkovem protestu za okoli 40 ukrepov, ki so bili izvedeni proti kršiteljem. 

"Pojavljanje lažnih in zavajajočih informacij na družbenih omrežjih že kar običaj"

Na družbenih omrežjih se je pojavil tudi posnetek, s katerega naj bi bilo razvidno usmerjeno ukrepanje proti javno najbolj izpostavljenemu protestniku Jaši Jenullu, poroča STA. O tem pri Policiji pravijo, da so med opravljanjem nalog varovanja pridobili informacijo o domnevnem organizatorju shoda, ki je kršil tako prometna pravila kot tudi predpise o javnih zbiranjih. "Moškega so po izmenjavi informacij policisti ustavili in tudi proti njemu vodijo prekrškovni postopek."

Pri Policiji pravijo še, da je pojavljanje lažnih in zavajajočih informacij na družbenih omrežjih že kar "običaj". Zadnja med njimi je bila, da so policisti z globo neupravičeno kaznovali gospo, ki je bila v drugi občini zaradi domnevnega razgovora za delo. Policisti so ugotovili, da si je razlog izmislila, tokrat že drugič. Še vedno pa velja trinajst izjem, ko je možno prehajanje med občinami.

Kljub temu da so policisti pri vsakem postopku strpni, vljudni in korektni, so vseeno (pre)večkrat in vedno pogosteje tarča različnih oblik napadov, verbalnih groženj, žaljivk in obtoževanj. Policisti si želijo, da bi tudi posamezniki, ki so izrazito proti veljavnim ukrepom, ravnali odgovorno in bi svojo svobodo izražanja uveljavljali na način, ki ne ogroža zdravja, varnosti ter reda in miru, hkrati pa ne presega dostojne komunikacije.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni