Slovenija

Prepovedana vožnja po reševalnem pasu: Policija izvaja nadzor tudi med zastoji

Ljubljana, 30. 06. 2023 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdi se, da poletni dnevi na slovenskih cestah ne minejo brez prometnih nesreč in zastojev. V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, kljub temu pa se večkrat pojavijo fotografije objestnih voznikov, ki z vožnjo po reševalnem pasu ovirajo pot vozilom intervencijskih služb. Ali lahko policisti voznike kaznujejo na podlagi fotografij ali posnetkov, ki jih posnamejo drugi udeleženci v zastoju?

Tudi četrtek na primorski avtocesti ni minil brez zastojev in prometnih nesreč. V poznih popoldanskih urah je bila zamuda proti Ljubljani več kot 30 minut, nastal je daljši zastoj. Vozniki so ustvarili reševalni pas, ki pa ga niso upoštevali vsi.

V uredništvu smo pridobili fotografije zastoja, kjer se je večkilometrska kolona vozil počasi premikala proti notranjosti države, več voznikov pa je zapeljalo na reševalni pas. 

Policijo smo vprašali, ali lahko voznike kaznujejo na podlagi fotografij, ki jih posnamejo drugi vozniki. "Prejete posnetke Policija preveri in nato sprejme odločitev, ali je na podlagi vseh zbranih dejstev možno uspešno izvesti prekrškovni postopek," pojasnjujejo na PU Ljubljana. 

Lastna varnost naj bo pred snemanjem drugih

Policisti pa ob tem poudarjajo, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Najprej poskrbite za lastno varnost pri vožnji in se po nepotrebnem ne izpostavljajte samo zato, da bi snemali druge voznike, opozarjajo na Policiji. 

V primeru, ko neki voznik s svojo vožnjo ogroža varnost drugih udeležencev v prometu, na Policiji svetujejo, naj drugi udeleženci takšno vožnjo takoj prijavijo na interventno številko policije 113, da ga lahko policisti čim prej izsledijo in izvedejo postopek.

Ključni so točni podatki in sodelovanje prijavitelja

Ob prijavi je pomembno, da prijavitelj navede čim več podatkov, ki so v nadaljevanju pomembni za izsleditev storilca in izpeljavo prekrškovnega postopka. Pomembno je, da Policija dobi točne podatke o času in kraju prekrška, znamko, barvo in registrsko označbo vozila (če je prekršek storjen z motornim vozilom) ter opis prekrška, kaj je kršitelj storil, da je ogrožal druge udeležence v prometu.

"Fotografija ali posnetek je eden izmed možnih dokazov, iz katerega prekrškovni organi ali sodišča črpajo podlago za ugotovitev o obstoju ali neobstoju odločilnega ali pomembnega dejstva," še pojasnjujejo na Policiji in dodajo, da sama fotografija kot fizičen predmet ni dokaz v postopku, dokaz je vsebina posnetka, če seveda omogoča spoznavanje in ugotavljanje pomembnih dejstev.

V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti vzpostavite reševalni pas.
V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti vzpostavite reševalni pas. FOTO: Bobo

Poleg posnetkov je za uspešno izvedbo postopka pomembno tudi sodelovanje prijavitelja, saj je v primerih, ko je voznik izsleden in policisti prekrška niso neposredno zaznali, uspešnost prekrškovnega postopka pogojena z aktivnim sodelovanjem prijavitelja prekrška, ki mora v postopku sodelovati kot priča, kar pomeni, da mora po resnici povedati čim več relevantnih dejstev in okoliščin o obstoju očitnega prekrška, saj je postopek uveden na podlagi njegove prijave in ne neposredne zaznave policistov.

"V nadaljevanju prekrškovni organ na podlagi zbranih dejstev in okoliščin ter zanesljivosti dokazov odloči, ali bo prekrškovni postopek uveden," so nam sporočili iz PU Ljubljana. 

Sicer pa globa za vožnjo po reševalnem pasu znaša 200 evrov. "Policisti v primeru zastojev na cesti vedno primarno opravljajo naloge za reševanje življenja ter čimprejšnje odstranitve ovir, ki zastoje povzročajo," povedo in dodajajo, da med zastoji, če jim kadrovske zmožnosti in število drugih interventnih dogodkov dopuščajo, med zastoji nadzor nad tovrstnimi kršitvam izvaja tudi Policija. 

Prav letos mineva 10 let od ustanovitve Zavoda Reševalni pas, ki voznike ozavešča o pomenu reševalnega pasu.

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
01. 07. 2023 11.11
+1
Policija naj raje ureja in krajša zastoje in čakanje, namesto da izvaja nadzor in kaznuje, da ne bo kot v Avstriji, kjer je človeka v zastoju in med čakanjem zadel srčni infart, niso ga mogli rešiti.
Voyager3000
01. 07. 2023 10.13
+3
Imam občutek, da v zadnjem letu policija ne opravlja svojega dela tako, kot smo bili navajeni, saj jih ni nikjer, zelo radi pa z radarji merijo hitros in kaširana sredi polj, v gozdu....ob znaku znižana hitrost. Tam kjer bi jih pričakovali, pa jih ni.
bandit1
01. 07. 2023 09.41
+2
Tisti ki se tako obnaša na cesti se tudi v življenju, ne spoštuje vrste ostalih udeležencev. Danes sem v trgovini videl govedo ki je bilo zadnje v vrasti s polnim vozičkom in ko so odprli še eno blagajno je odrinil vse in prišel na to blagajno.
AlexReal
01. 07. 2023 08.28
+4
Problem so tudi šleperji. Čedalje več jih prehiteva po levem pasu, čeprav imajo prepoved vožnje po tem pasu. Zanimivo, da si tudi tujci pri nas upajo delati kar velike prekrške (hitrost, premajhna varnostna razdalja, vožnja po levem pasu....) , ali to pomeni, da ni nadzora in kaznovanja s strani policije ?
Googlebot
01. 07. 2023 08.00
+12
Vzhodna Mariborska obvoznica. Tunel Malečnik pogorel. Bi človek pričakoval da bo Dars v treh smenah delal vse na tem da bodo predor čimprej sanirali in usposobil za promet. V celem tednu kaj se vozim gor na šiht ne vidim nikoga da bi sploh kaj delali! To je dobesedno delanje norca iz uporabnikov avtocest. Kupiš vinjeto plačaš cestnino in nisi toliko vreden da bi se pristojni vsaj malo zmigali. To je Slovenija balkanizem.
blazter
30. 06. 2023 21.58
+1
Na koncu pa možak, ki slalomira, lep, bel Bavarski lepotec brz smerokazov dve vozili pred mano na izvozu...
Defragment
30. 06. 2023 21.58
+5
Naj bo v prometu ali pa kje drugje. V tej državi je vsak, ki se drži pravil popolen bedak. Mi smo nacija, ki si določa pravila, ki se jih potem sama ne drži.
rcarlos
30. 06. 2023 21.49
+6
Odvzem izpita in prepoved vožnje po SLO cestah... Zadnjič tik pred tunelom zastoj, naredimo reševalni pas, majstri kr po sredini tak da smo skor 500 metrov trije vzporedno stali :D ... Še sreča, da ni blo hujše prometne ker drugače nwm kak bi zvozli, eni so res pacienti
Bananistanec
30. 06. 2023 21.32
+1
Takega v zapor in naj tam čaka na obravnavo pri sodniku ... nekaj let
asdfghjklč
30. 06. 2023 21.31
+0
Pravilno. Še 1000 eur bo premala kazen. Če se ne bodo naučili spuščati reševalcev naprej brez oviranja, bodo rešili ogromno življenj, zraven tega bo pa veliko manjša verjetnost, da ne postanemo kot Indijci, ki na parkingu brez težav zaparkirajo reševalce, jim odvzemajo prednost in jih sploh ne šmirglajo, tudi, če s sireno vozi za njimi.
ime24
30. 06. 2023 21.30
-1
a ni neka zmeda glede tega? Dolgo je veljalo da moraš zapeljati skrajno levo ali skrajno desno, pač odvisno od tega na katerem pasu si, logično; potem pa se je nekdo spomnil da ni v skladu z EU da bi zapeljal na odstavni pas; a zdaj je pa spet da zapelješ skrajno desno, ne glede na odstavni pas?
oježeš
30. 06. 2023 21.57
+0
Je veljalo ja. Ampak predpisi se spreminjajo in prilagajajo situacijam na cestah. Je treba tudi kaj spremljati pa čeprav imajo eni 30 ali več let izpit. Na vhodih v državo, pa bi lahko postavili večje table, ki prikazujejo razvrščanje z reševalnim pasom. Tako tujci ne bi imeli izgovorov, da ne vedo nič. Pa tudi AMZS, ki je povezan v tujini z avtomobilskimi društvi in zvezami, bi lahko posredoval glede na to, da smo tranzitna država v prometu, kakšna navodila ali opomnike kako se razvrščati ob zastojih v Sloveniji. Malo več fleksibilnosti bi pa lahko določeni uporabljali. Tudi pri nas, sem že večkrat napisal, bi lahko delili letake ob registraciji avta, ne bi bilo nič narobe in noben tako velik strošek kot nastane v nesrečah ali na pogrebih.
OrangeBud
30. 06. 2023 21.26
-1
Egoizem ? 3/4 slovenije se pelje na prehitevlanem pasu 80-100kmh.. najprej bo treba to začet kaznovat, pa se bo rešil marsikateri zastoj in problem 🍻
gggg1
30. 06. 2023 21.38
+1
Na prehitevalnem pasu ni prepovedano voziti tako počasi, saj zakon ne predpisuje s kako hitrostjo lahko prehitevaš.
First Last
30. 06. 2023 21.59
+3
Tudi prehitevati ne smeš z več kot predpisano hitrostjo - 130, upam da veš...
slovenc59
30. 06. 2023 21.20
+6
Ma kakih 200 € ? Izpit vzet, avto zaplenit, pa 20 jurjev kazni ! Se bo hitro razvedlo, kaj je reševalni pas v Sloveniji !! Kamionarjem, kot onem gor na fotki pa še nekajletno prepoved v državo !!
Skinwalker
30. 06. 2023 21.11
-4
Poskrbize da ni zastojov in tega problema nebo...logika
blazter
30. 06. 2023 21.10
+5
Glavna slovenska regionalka A1. 90km/h po prehitevalnem, prehitevanje po desni in vsiljevanje, slalom, pisanje SMS-ov ali brskanje po spletu za volanom, posledično vijuganje..... Doživetje je vožnja po naši AC.
jung
01. 07. 2023 09.39
gudman
30. 06. 2023 21.04
-6
Prehitevam po desni, po levi, po odstavnem, briga me za vse. Janezi najslapši šoferi
jare66
30. 06. 2023 20.56
+5
Ja morda je res egoizem!! Ampak, taka gužva,kolone, gneča,zastoji... kot so pri nas ne najdeš zlahka!! Dars je koruptivna institucija!! Dejmo se tega zavedat! Za pretočnost prometa ne naredijo nič! Z eno besedo bi bil najboljsi opis SRAMOTA. Dars je v lasti države seveda... in kaj... gradi se drugi tir železnice na primorskem namesto da bi se tretji pas na primorki.... Lp vsem Jare Bog
btbslo
30. 06. 2023 21.03
+1
Franci Luzar
30. 06. 2023 21.08
+1
Ok imaš prav ampak tudi drugi tir je nujno potreben. še bolj pa je potreben tretji pas na avtocesti, kar pa zadeva tovornjake pa jim je treba vsaj za 50%podražiti vinjete podnevi, pa ne samo njim, ampa prikoličarjem in Avtodomom isto tako ker kamperji naredijo še večje kolone kot pa tovornjaki.
Janik1111
30. 06. 2023 21.13
+2
Vsepovsod po EU je gneča. Razen na Danskem je nisem doživel. No je pa v Kobehaven-u kot na tour de France.
gggg1
30. 06. 2023 21.40
+1
Taki ali še hujši zastoji so povsod po Evropi.
mertseger
30. 06. 2023 20.30
+19
Dajte že to avtocestno policijo nazaj. Danes iz primorske proti Ljubljani tovornjaki prehitevajo non stop za njimi se pa kolone delajo. Pa Slovenci jeb...vam.. držite varnostno zato vse stoji.Samo da narediš za dve dolžini avta razlike že imaš enega vmes. Potem pa bremzanje in harmonika non stop.
Biker 333
30. 06. 2023 20.39
+12
Slovenija kot Afrika po znanju in kulturi voznikov..
Franci Luzar
30. 06. 2023 21.10
+6
Kot Afrika? še daleč za Afrika sploh če ima avto oznako ,,LJ"
Gorenjski Toncek
30. 06. 2023 21.26
+0
Jodlarje, svabe in turiste predvsem naucitda imamo v SLO 130 omehitev, pa tudi desni pas....da se skine ce se mu vozi 90 na uro.... Pa ga ce ima Teslo tesla, ne rabi sparat od Münchna do Poreca po levem pasu....
ZIPPO
30. 06. 2023 20.28
+9
Slovenske AC imajo samo en vozni pas-prehitevalni. Kaos, nesreče, zastoji zagotovljeni. ZAKAJ bi širili avtoceste in gradili 3.razvojno os, če lahko ta denar pokrademo? A ne DARS&co? Kaj nam pa morejo....
Franci Luzar
30. 06. 2023 21.13
+4
koliko milijonov pokasirajo za vinjete na leto bi lahko naredili tretji pas od karavank do Brežic in tudi od Madżarske do kopra, gdo pokasira ta denar? In kam gre?
nevtroalko
30. 06. 2023 20.24
+1
A politiki pa bruseljska smetana pa nerabijo cakati? K nismo vsi enakopravni?
Gorenjski Toncek
30. 06. 2023 21.27
+3