Slovenija

Žaberl: Širitve policijskih pooblastil je treba sprejemati s tresočo roko

Ljubljana, 07. 09. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hojnik, 24 UR ZVEČER
Komentarji
272

"Kadar koli pristojno ministrstvo predlaga širjenje policijskih pooblastil, se moramo najprej vprašati, ali je to v demokratični družbi res nujno," je dejal Miroslav Žaberl s Fakultete za varnostne vede in poudaril, da je Slovenija med najbolj mirnimi državami na svetu. Čeprav meni, da je prav, da Policija dobi možnost izkoriščanja tehničnih virov, je prepričan, da mora biti pri tem ustrezno zamejena.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Žaberl o širjenju policijskih pooblastil
    05:34
    Iz 24UR ZVEČER: Žaberl o širjenju policijskih pooblastil
  • Iz 24UR ZVEČER: Širitev policijskih pooblastil
    03:05
    Iz 24UR ZVEČER: Širitev policijskih pooblastil

Predlogi razširitve policijskih pooblastil so zaskrbljujoči, nejasni in skopo utemeljeni, hkrati pa resno posegajo v ustavno varovano pravico do zasebnosti ter varstva osebnih podatkov, navaja informacijska pooblaščenka. 

Med najhujšimi posegi je informacijska pooblaščenka naštela:
1. Predlog za izvajanje stalnega video in avdio nadzora nekaterih javnih površin, kjer navaja, da za varnostno tvegana območja ni zakonske definicije pojma, kar bi dalo Policiji proste roke pri določanju mest za izvajanje takega 24-urnega vsakodnevnega (zlasti tudi avdio!) snemanja, denimo na trgih, ulicah, s tem bi resno posegala v informacijsko zasebnost, pa tudi v druge ustavne pravice posameznikov. 
2. Predlog uvedbe tehničnih sredstev za lociranje mobilnih naprav, s čimer se širi nabor podatkov, ki jih sme Policija pridobiti od operaterja, in sicer se podatkom o času in telefonski številki klicane ali kličoče osebe ter podatkom o naročniku številke dodajajo tudi podatki o sporočilih v SMS in MMS obliki, kraju, iz katerega je bila komunikacija opravljena, ter podatki o telefonski številki, vezani na internetno dostopno točko.
3. Nejasnosti glede široke uporabe biometričnih podatkov pri policijskem ugotavljanju identitete, saj se zajem biometričnih podatkov dopušča v vsakem postopku ugotavljanja identitete. Tako široko pooblastilo je po ugotovitvah IP problematično v povezavi z uporabo avtomatizirane obdelave in tehničnih sredstev, med katere sodi tudi tehnologija avtomatizirane prepoznave obrazov, brez vezave na konkretne okoliščine in varovalke za varstvo pravic.
4. Splošno pooblastilo Policije, da sama pridobiva osebne podatke iz informatiziranih uradnih evidenc javnega sektorja – torej tudi iz zbirk bolnišnic, šol, NIJZ, Banke Slovenije, sistema eSociala – in to z brezplačnim neposrednim elektronskim dostopom brez pisne zahteve in brez aktivnega posredovanja upravljavca zbirke, kot je veljalo doslej. Policija bi lahko v podatke vpogledovala, jih kopirala ali izpisovala ter jih obdelovala v vseh svojih postopkih.
5. Tu je še opozorilo glede pomanjkljive ureditve samodejnega preverjanja registrskih tablic v javnem prometu, predlagane ukinitve obveznosti policista, da posameznike ob zbiranju obvestil pouči o prostovoljnosti (in ne dolžnosti) ter možnosti anonimnosti pri podaji obvestil, omenja pa tudi nejasnost pogojev uporabe radarskih sistemov za detekcijo navzočnosti in premikov skozi steno ter naprav za odkrivanje lažnih baznih postaj, širitev uporabe brezpilotnih letalnikov za zbiranje osebnih podatkov tudi za preventivne in nadzorne namene ter omejitve dostopa do lastnih osebnih podatkov.

Javna razprava se je sicer zaključila 3. septembra, Ministrstvo za notranje zadeve pa se bo o predlaganih spremembah z informacijsko pooblaščenko še posvetovalo, pravi notranji minister.

"Širitve policijskih pooblastil je treba sprejemati s tresočo roko" 

Glede na Global peace index je Slovenija peta najbolj mirna država na svetu, kar kaže na to, da v državi ni tako velikih pretresov, da bi potrebovali širitev policijskih pooblastil, je pojasnil Miroslav Žaberl s Fakultete za varnostne vede. "Širitve policijskih pooblastil je treba, podobno kot ustavo, vedno sprejemati s tresočo roko," je dodal. 

Žaberl je pojasnil, da si policisti seveda želijo na čim bolj učinkovit način zagotavljati varnost ljudi. "In tudi prav je, da Policija dobi možnost izkoriščanja tehničnih resursov, a mora biti pri tem ustrezno zamejena," je dejal in dodal, da snemanje javnih površin po njegovem mnenju ni potrebno. "Najprej se moramo vprašati, v kakšni družbi želimo živeti. V takšni, kot je Kitajska? Ali v takšni, kot je recimo Velika Britanija, kjer je kamera na vsaki ulici? To seveda po eni strani pripomore k navideznemu zmanjšanju kriminala in lažjemu iskanju storilcev kaznivih dejanj, hkrati pa je to hud poseg v zasebnost vseh. Tudi tistih, ki so nedolžni in hodijo po ulicah," je dejal in pojasnil, da zaradi tega ne moremo "kar tako" pristati na to tezo. 

Glede avtomatiziranega preverjanja tablic v javnem prometu je dejal, da gre za pooblastilo, ki ga Policija absolutno potrebuje. "A težava je v tem, da v to kvoto zapademo vsi, tudi tisti, ki nismo storili prekrška ali kaznivega dejanja. Ta del je treba ustrezno zamejiti in urediti ustrezno arhiviranje," je dejal. 

Miroslav Žaberl
Miroslav Žaberl FOTO: POP TV

Glede širitve uporabe biometričnih podatkov se je strinjal z informacijsko pooblaščenko. "To pooblastilo je preširoko zastavljeno in ga je nujno treba omejiti in zamejiti," je prepričan. Tudi pod pripombe, ki jih je informacijska pooblaščenka zapisala pod širitve uporabe brezpilotnih letalnikov, bi se Žaberl lahko podpisal. "Naslednji korak, ki bi ga moral narediti predlagatelj, je, da se usede s pooblaščenko in zadeve poskuša uskladiti. Na določenih mestih pa je že pooblaščenka ponudila rešitve in predlagala, kakšno naj bi bilo zakonsko besedišče," je pojasnil. 

"Vedno je moč najti kompromis," je prepričan Žaberl. "Kompromis pa se vedno ustavi tam, kjer trči na ustavno zagotovljene pravice in meje, ki jih določa ustava. Informacijska pooblaščenka, pa tudi varuh človekovih pravic, sta že večkrat dokazala, da tako pripravljavci kot tisti, ki sprejemajo zakone, torej poslanci, pretirano posežejo v ustavno materijo, in ko ustavno sodišče zaustavi izvajanje nekega zakona ali zahteva popravo zakona, ki pretirano posega v človekove pravice in ni skladno z ustavo, je to jasni opozorilni znak pripravljavcem in poslancem, ki so to sprejeli," je pojasnil. 

"Upam, da bo ministrstvo prisluhnilo tako pripombam pooblaščenke kot varuha človekovih pravic," je sklenil. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (272)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1538643
07. 09. 2021 16.56
-1
Spominjam se filma "Minority Report". Potrebovali bomo mirno roko in determiniranost.
nestabilen
07. 09. 2021 13.53
+2
Same obleke ( komplet crne ) spominjajo na fasizem.Mogoce nimajo vsi oddelki Policije take uniforme ampak videl sem jih letos na lastne oci, za bruhat.
sinhron
07. 09. 2021 13.16
+9
Ta Janševa vlada bi rada naredila policijsko državo , ki bi varovala omogočanje vladi prehod v diktaturo ! Ta vlada se je pričela bati lastne sence in to je nevarno za demokracijo , za svobodo govora , tiska , gibanja in druženja nasploh !
Enota NAprej
07. 09. 2021 17.19
kakšno slo po oblasti in to vsakogar ki se gor zaviha
simple_mind
07. 09. 2021 13.14
+6
Še hujša policijska država pač .
Kdorkoli Kakorkoli
07. 09. 2021 12.40
-6
Kakšno sprenevedanje. Seveda policija potrebuje ta pooblastila. Problem, na katerega korektno opozarja Informacijska pooblaščenka pa je v tem, da celoten zakon o policiji ni skladen z ustavo, ker avtorji zakona niso spoštovali temeljnih ustavnih postulatov o javni varnosti.
blackkesi
07. 09. 2021 12.00
-6
Nevem zakaj bi koga dodatne kamere pa povečan nadzor sploh motiu saj to je za našo varnost tega naj se bojiji lopivi pa dilerji ter ostali nepridi pravi.
blackkesi
07. 09. 2021 11.31
+0
Dej no itak že use to uporabljajo sploh nevem kaj zdaj kar neki napihujejo to so žespet neke bučke,drugače imajo pa drone skos v luftu že neki časa.
štrekeljc
07. 09. 2021 11.19
+4
Stranka SDSje sekta jugonostalgikov, ki silno pogrešajo komunistično enoumje in policijsko nasilje. Zakaj smo se torej sploh osamosvajali? Prejšnji režim vsaj ni bil stalinistični, kot se uvaja sedaj!
patogen
07. 09. 2021 12.11
-10
Ravno levičarji najbolj pogrešajo ljubečo trdo roko njihovega Broz Tita...
Uporabnik1929613
07. 09. 2021 12.48
+6
štrekeljc
07. 09. 2021 14.23
+3
bolezenski, mi lahko našteješ enega iz Levice ali SD, ki je bil član ZK in/ali romal v Titovo Jajce?
alicante123
07. 09. 2021 11.13
-1
Policijska država ? Ne vem, nekateri imate očitno probleme s policijo, mene so v življenju enkrat ustavil, pa še takrat je preveril le obvezno opremo. Če jih nebi videl na cesti, sploh nebi vedel, da obstajajo.
štrekeljc
07. 09. 2021 12.21
+1
Nosiš na reverju člansko značko SDS? Imam 70+, pa so me v zadnjem letu in pol večkrat ustavili, legitimirali in nadlegovali s vprašanji, kam grem in kaj počnem večkrat, kot prej v celem življenju. Ne daj bože, da si šel mimo parlamenta, si že bil državni sovražnik! Si šel na Šmarno Goro in si bil obravnavan kot protidržavni element. Si šel z vnukinjo po Trubarjevi, trakoj nate dva robokopa: kam greš, kaj imaš v nahrbtniku!
neznanec7
07. 09. 2021 13.16
-3
štrekeljc očitno imate bujno domišljijo
štrekeljc
07. 09. 2021 14.27
+4
neznanec, očitno tebe žena nikamor ne pusti! Naj omenim še, kako so me enkrat medvoški žandarji hebali, ko sem v času občinskih arestov po pomoti za cca 150 m prešel v njihovo občino?
karamba34
07. 09. 2021 11.00
-4
Mi desničarji bi radi spustili vojsko in policijo na lasten narod in ga ugrabili, zato nas je treba čimprej ustaviti. Sporno je že to, da se nekdo ima za desničarja, ampak desničarji si pač ne moremo pomagati...smo desničarji, ker smo se pač tako rodili. Vse to priznam kot desničar.
Srebrni smrduh
07. 09. 2021 10.40
-5
Ni prav ,da ima policija takšna poblastila ,ker naš Ličina ne bo mogel trgovati...🧛
trgft
07. 09. 2021 10.39
+3
Upam,da se vam kmalu začne tresti.
piljan
07. 09. 2021 10.31
+12
Pa dobro svečarija,a res med vami ni niti enega sposobnega,da že 30 let cvilite za puklavega komunajza?
Srebrni smrduh
07. 09. 2021 10.33
-11
piljan
07. 09. 2021 10.36
+12
...in oglasil se je svečkar,ki se mu že na daleč vidi,da ni gladek,je pa nesposoben.No pa saj taki so vsi.
Srebrni smrduh
07. 09. 2021 10.37
-9
Sposobni so samo naš Ličina ,Zlatko in Tea...pa kdaj pa kdaj Kordiš....🧛
piljan
07. 09. 2021 10.38
+11
Kje ti je zadovoljstvo,da si hitro dokazal,da imam popolnoma prav?
patogen
07. 09. 2021 10.46
-13
Če ne bi bil Ivan janez sposoben, ne bi imel najbolj stabilne stranke ter dosegal največ glasov na vsakokratnih volitvah. kljub temu, da ste ga levičarji 2x zaprli pijani. Poglej si svoje, ki ne dosegajo niti par procentov na volitvah, imajo pa rok trajanja dobro leto....
piljan
07. 09. 2021 10.51
+12
Potomec domačih,ne stranke,ima pa sekto komunajzev,to pa ima.Veš,vedno jih je nekaj na drugi strani,kot so bili tvoji in potem bežali.
piljan
07. 09. 2021 10.52
+12
patogen
07. 09. 2021 10.58
-10
Seveda bodo tvoji rdeči salonski frčali ter vaše zaslužne penzije in ugodnosti. Provocirali ste mlade Revolucionarje z rovarjenjem proti Ivanu janezu in ti vam bodo pobrali glasove. Že videno. Slovenski Cipras, Revolucija, prazni bankomati in Trojka. pa, pa, tvoja borčevska penzija....
piljan
07. 09. 2021 11.02
+8
Heehehehe,tudi zate se ve,da nisi ravno gladek in bi bil presenečen,da nam tega ne bi dokazal.Ne vem pa kje ti je zadovoljstvo.To ni stvar s katero bi se ponašal.
zoran jankovi? 007
07. 09. 2021 12.34
-5
Prisino nas bojo cepili
07. 09. 2021 10.29
-5
Ni zakona ce se krsijo pravice so potem.evrobska sodišča tud za širjenje. Laži.
oježeš
07. 09. 2021 10.25
+19
Vedno bolj se bližamo 'bangladeškim' državam, kjer je na oblasti diktator in tega v preteklosti nismo imeli. S to oblastjo se nadgrajuje v smeri diktatorstva za vsako malenkost. Recimo (sicer ni prav) javno neprimerno obračunavanje s politiki in takoj spišejo zakon za zaščito, medtem lahko predsednik vlade piše po twitterju žaljivke kakor mu ustreza, pa je vse v redu. Kradejo in ropajo državljane, briga koga da bi popravil zakone in zaščitil državljane. Kradejo milijone, pa če je naš potem mečkajo toliko časa, da vse zastara. Odpisujejo milijone, pa ni treba nobenega hitrega zakona, ki bi to preprečil. Skratka, ko so prizadeti državljani, ni od nikoder nobenega 'hitrega' zakona, ko so na udaru politiki, ki nam že tako vedno bolj strižejo svobodo, pa ena dva sprejmejo zakon za njihovo zaščito. Nikakor pa ne napišejo nobenega zakona, da morajo redno hoditi v službo v parlament in, če kdo želi to urediti, stopijo vsi skupaj in preprečijo kakršne koli sankcije, državljan pa mora biti prisoten v službi vsak dan drugače pa je odpuščen. Bomo sploh kdaj še enakopravni, bodo še kdaj lahko iz višjih slojev elit za zgled državljanov, ali nas bodo le stiskali in jemali svobodo, sami pa počnejo karkoli si zaželijo in jim trenutno ustreza.
patogen
07. 09. 2021 10.28
-19
Ne, nikakor slovenija ne pozna diktatorja, ha, ha, ha. nima te tradicije. 45 let je živela demokratično pod ljudsko oblastjo...
ArseneLupin
07. 09. 2021 10.22
-6
Zakaj pa kriminalci ne spoštujejo zakonodaje? Varstva osebnih podatkoV? Nedotakjivosti premoženaja? Kaj tudi njih ta profesor poučuje? A je šel kdaj na Dob jih poučevat, da kriminalci kršijo človekove pravice žrtev? Pravico do spolne nedotakljvosti, mirnega življenja v varnem okolju? Najboljš, da nardijo kar turnejo.... Žaberl, pa Čeferin, pa uni odvetniška brihta, ki je spustila Hinkota - posilljevalca na svobodo.... Pa še mal v Rusijo naj gredo... da bodo še tam mal predavali...
Berenika
07. 09. 2021 10.28
+8
Arsene@, absolutno sem siguren, da pišeš iz Argentine.
ArseneLupin
07. 09. 2021 10.35
-8
ArseneLupin
07. 09. 2021 11.01
-2
Moj oče ni nič falil! Tvoja izjava jžal jasno pokaže nizkost tvojega izražanja! Ker nimaš drugih argumentov, se spuščaš na osebni nivo z nizkimi udarci! Vse povedano! Upam, da najdeš dobro strokovno pomoč!
Berenika
07. 09. 2021 13.38
+3
Arsene@, ne bom ti poslal položnice za mojo strokovno pomoč.
ArseneLupin
07. 09. 2021 13.59
-2
Fomalhaut! Hvala lepa za tako strokovno pomoč, če si se po nerodnosti ustrelil v koleno, mene taka tvoja nestrokovna pomoč ni potrebna! Želim ti uspešno zdravljenje poškodovanega kolena, pri ta pravem specialistu!
Berenika
07. 09. 2021 15.51
+1
Nikoli nisem po nerodnosti zgrešil osla, ne skrbi. V Argentini ste pa dobrodošli, kdo je rekel, da niste.
MILAN JAN?AR
08. 09. 2021 09.05
trstenjakova?Upam,da niste več v kletnih prostorih.Čeprav smo na različnih bregovih vam privoščim normalne delovne pogoje.Se pa govori,da vam zadnje čase dajejo slab belc SE ODRAŽA NA VAŠIH KOMENTARJIH.Ko imate dobro robo, se vam včasih celo posreči napisati kaj smiselnega
VoxP
07. 09. 2021 10.22
+10
Tako zelo se trudijo, da ne bi bili podobni bivši skupni državi in njihovemu režimu, zdaj pa postajamo zrcalo nje. Pa res ne razume čemu najprej pljuvaš v krožnik potem pa iz njega ješ
Korintos11
07. 09. 2021 10.28
+4
V bivši državi bi bil marsikateri slovenski poštenjak za zapahi.
2fast4
07. 09. 2021 10.20
+1
To so pisarniški strokovnjaki, kjer se mu niti ne sanja uporaba pooblastil v realnosti. Policaj je edini, ko te lahko ustreli, prav tako pa je edini, ko se mora na kraju v trenutku odločiti, ne kot ostali javni uslužbenci po 15 kavah ter pol leta da spišejo en pisni akt...
Ura tiktaka
07. 09. 2021 10.16
-8
G.žaberna naj se trese pred tem, da mu nekdo pljune v obraz, pa se mu bo lahko le zahvalil. Ali pa mu nastavil še drugo lice - za pljunek. Sedaj lahko že vsak počne, kar se mu zljubi -samo, če je levičar. Desničar tudi tvitati ne sme...
mako shark
07. 09. 2021 10.16
+13
Nas revčke bi radi imeli pod kontrolo na vsakem koraku. Naj raje dobijo pooblastila, da lahko prisluškujejo, sledijo itd... novosodobnim tajkunom itd....
HeavyDxxx
07. 09. 2021 10.24
+4
Berenika
07. 09. 2021 10.38
+5
Heavy@, nekaj mi govori, da imaš preko osemdeset let.