Slovenija

Goznikar zanika pošiljanje grozilnih pisem z naboji

Celje, 03. 02. 2022 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Urša Zupan
Komentarji
1493

Policija naj bi imela dovolj dokazov, da za pošiljkami s strelnimi naboji, ki so jih prejeli visoki predstavniki aktualne vlade in njeni zavezniki, stoji Teodor Goznikar iz Celja, sicer odkrit podpornik vlade in član stranke SNS. Goznikar je pošiljanje nabojev zanikal in dejal, da je v šoku. Potrdil pa je, da so celjski policisti z njim pred dvema dnevoma opravili razgovor kot z enim od sedmih osumljencev v tej zadevi. Predsednik SNS Zmago Jelinčič je sicer zatrdil, da Goznikar od včeraj ni več član stranke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Grozilna pisma z naboji
    03:33
    Iz 24UR ZVEČER: Grozilna pisma z naboji
  • Iz 24UR: Ali je policija izsledila pošiljatelja nabojev?
    03:18
    Iz 24UR: Ali je policija izsledila pošiljatelja nabojev?
  • Iz SVETA: Je naboje in grozilna pisma poslal Celjan?
    03:03
    Iz SVETA: Je naboje in grozilna pisma poslal Celjan?

Teodor Goznikar naj bi bil osumljen, da je prek poštnega nabiralnika na Trojanah pošiljal grozilna pisma politikom, kar pa sam zanika. Kot je pojasnil za Večer, so policisti z njim res opravili razgovor, "ker sem bil pred časom zabeležen na eni izmed varnostnih kamer, ko sem na Trojanah kupoval krofe, kar večkrat počnem. S pošiljanjem omenjenih grozilnih pisem nimam nič." Dodal je še, da so mu na celjski policijski upravi vzeli vzorce DNK in ga po zaslišanju izpustili.

Nenavadno se mu zdi tudi, da je njegovo ime tako hitro po zaslišanju na Policiji prišlo v nekatere medije, "ki so očitno že vnaprej imeli pripravljeno zgodbo o meni, ki pa ne drži". "Zaupni podatki o kriminalističnih preiskavah, ko govorimo šele o osumljenih, očitno curljajo s celjske policijske uprave nekaterim medijem," je še dodal. V kontakt z njim smo poskušali stopiti tudi mi, a za zdaj neuspešno.

Teodor Goznikar
Teodor Goznikar FOTO: Bobo

Na dogajanje se je že odzval tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki je povedal, da je "totalno v šoku". Jelinčič nam je sicer zatrdil, da Goznikar ni bil nikoli njegova desna roka, prav tako je dodal, da čeprav je bil član stranke, v njej nikoli ni imel vidne funkcije. "Zdaj smo ga na osnovi medijskih novic odstranili iz stranke in ni več naš član," je še povedal Jelinčič in dodal, da čakajo na uradne rezultate preiskave. 

V Slovenski nacionalni stranki (SNS) smo šokirani in zgroženi nad dejanjem našega člana Teodorja Goznikarja, za kar smo izvedeli iz medijev. Takšna ekscesna dejanja najostreje obsojamo in sodimo, da ne gredo v okvir demokratičnega političnega udejstvovanja v državi. 

Glede na določena namigovanja nekaterih medijev izjavljamo, da gospod Goznikar ni bil nikakršna desna roka predsednika stranke, kakor ni bil član nobenega organa stranke. Bil pa je član Slovenske nacionalne stranke. 

Pričakujemo seveda uradno obvestilo o dogodku in sankcioniranju gospoda Goznikarja, ki mu je z včerajšnjim datumom, torej z 2. februarjem 2022 prenehalo članstvo v Slovenski nacionalni stranki. Do uradnega seznanjenja z zadevo in pojasnili ne bomo dajali drugih izjav.

A da ne gre zgolj samo za enega člana stranke ampak dejansko za Jelinčičevega sodelavca, poleg spletnih sledi nakazuje celo elektronsko sporočilo, ki ga je Goznikar pred kratkim v imenu prvaka SNS poslal na našo hišo, z videomaterialom o novem grozilnem pismu, ki ga je spet prejel Jelinčič.  

"Komu je v interesu, da so informacije v javnost prišle tik pred začetkom hišnih preiskav?"

"Samo brezobzirna avtoritarna oblast zlorablja svoje podpornike, da grozi s smrtjo sama sebi in to seveda izrablja za obračun s političnimi nasprotniki," je dejal poslanec LMŠ Rudi Medved in dodal, da so v LMŠ že takrat, ko se je to zgodilo, takšno dejanje obsodili. "Vprašamo se lahko, ali smo prizadeti, ker je očitno vladajoča politika s to hudo manipulacijo vznemirila državljane in sama iz sebe želela narediti žrtev,"  in dodal, da se zdaj vidi, kdo je žrtev. "Odvrgli so človeka, ki so ga najprej zlorabili, zdaj pa stvari tečejo naprej tako, da odpirajo še več vprašanj."

Pohvalil je delo policistov in kriminalistov, da so tako hitro uspeli s preiskavo. "Je pa seveda veliko vprašanje, ali bodo lahko na ta način učinkovito to preiskavo tudi nadaljevali. Če držijo informacije, naj bi se v naslednjih dneh v zvezi s to zadevo začele hišne preiskave," je dejal in se vprašal, kako je možno, da so se informacije tik pred začetkom preiskav znašle v medijih. "V provladnem mediju, na portalu Siol.net," je izpostavil in se vprašal, komu je bilo to v interesu. 

"Ali se je tu vmešala politika? Jaz za zdaj postavljam samo vprašanja, da se z morebitnimi hitrimi hišnimi preiskavami razkrijejo kakšne povezave. Ali je ta osumljenec grožnje pošiljal kar tako iz čistega miru ali mu je to kdo naročil? Seveda nihče ne verjame, da bi on to storil kar tako, na svojo roko. Komu je torej v interesu, da je informacija v javnost prišla tik pred hišnimi preiskavami? Da se morda zakrijejo kakšne sledi, kakšne povezave, ki vodijo do politike," je dejal, a dodal, da v tem trenutku ne morejo ničesar prejudicirati. "Vendar tvitanje osumljenca z nekaterimi vidnimi predstavniki oblasti kaže, da se ljudje med seboj poznajo, da delijo enake vrednote," je še povedal in naštel ministra Mateja Tonina in Vinka Gorenaka

O tem, da Celjana preiskuje Policija, je prvi poročal Siol. Na Policijo smo naslovili vprašanja o tem, kako je mogoče, da so informacije o osumljencu v provladne medije prišle, še preden so bile zaključene kriminalistične aktivnosti, in ali v zvezi s tem poteka notranjevarnostni postopek. Na njihove odgovore še čakamo.

"Ker se je pošiljanje odvijalo lansko jesen, je to obdobje, ki še spada pod pristojnost preiskovalne komisije o sumu vpletanja politike v delo Policije, tako da bomo na preiskovalni komisiji to vprašanje zagotovo odprli, še posebej, če je izkaže, da so bile te domnevno načrtovane hišne preiskave v prihodnjih dneh kakor koli ovirane," je napovedal in dodal, da bo tudi to v središču preiskovalne komisije.

Poudaril je še, da vsa javno objavljena stališča osumljenca kažejo na to, da podpira aktualno vlado. "Precej nenavadno je, da provladni medij zagotovo iz nekih političnih vzgibov to informacijo plasira v javnost, pa se je recimo predsednik SNS tako vznemiril, da ga je nemudoma izključil iz stranke in se distanciral od njega. To so indici, ki kažejo na to, da bi vladajoča politika lahko izrabila osebo za pošiljanje teh groženj s smrtjo," je dejal. 

Spomnil je, da je bilo v času, ko so politiki prejeli pisma nekaj "čudnih" zgodb glede tega kdo je in kdo ni kam prejel pisma."Minister Hojs je na primer zapisal, da je tudi sam prejemnik pisma z nabojem, pa kot vemo, so vsa ta pisma ostala na pošti. Nihče ga ni dobil domov. Za zdaj nas vse skupaj navaja na to, da je šlo za eno veliko manipulacijo," je prepričan.

Izpostavil je še neznanko o tem, od kod pošiljatelju vojaški naboji, saj gre za vojaško strelivo. Po njegovem mnenju je tudi to stvar, ki terja preiskavo.

"Na ta način so poskušali sami sebe slikati kot žrtev"

"Ne bom rekel, da je to pričakovano, ker nihče ni moral vedeti, kdo je to pošiljal. Se mi je pa od prvega dne zdelo, da so na ta način poskušali sami sebe slikati kot žrtev in da je bila cela stvar nastavljena, da bi diskreditirali svojega nasprotnika, kot to iz dneva v dan počnejo," je dejal Luka Mesec, koordinator stranke Levica.

"Sami sebi pišejo, rišejo, packajo, limajo, pošiljajo, grozijo in seveda, delajo se žrtve," je dogajanje komentiral Matjaž Nemec iz SD. 

Kakršnakoli grožnja komurkoli je v naši državi nesprejemljiva in jo v stranki najostreje obsojajo, so sporočili iz SAB. Ponovili so, da bi pošiljke biti v skladu s protokoli prestrežene že v poštnih centrih. "Že takrat smo povedali, da nas to napeljuje na najmanj namerno neodgovorno ravnanje ali celo kaj več. Policija je storilca očitno našla, dejstvo, da gre za zdaj že nekdanjega člana SNS, ki že ves čas asistira vladi, pa potrjuje občutek o nameščenosti in preusmerjanju pozornosti. Vlada bi ob izvajanju represivnih ukrepov sebe rada prikazala kot žrtev. Tudi dejstvo, da so predstavniki vlade grozilna pisma z naboji javno komunicirali, namesto da bi to uredili s policijo in varnostno službo, potrjuje predhodne sume. Želimo si, da zadeva čim prej dobi epilog," so že navedli v odgovoru na naša vprašanja. 

"Vse grožnje je treba jemati resno in do njih imeti ničelno toleranco. Pohvale Policiji za strokovno vodenje preiskave v zvezi z nedavnimi pisemskimi pošiljkami. Čas za zaključke pa bo po koncu postopkov pristojnih organov," pa je zapisal predsednik NSi Matej Tonin. Pozneje je na novinarski konferenci dejal, da si želi, da policija tega posameznika policija najde in zoper njega ustrezno ukrepa. "O tem sem vprašal generalnega direktorja policije Antona Olaja. Povedal je, da informacije zaenkrat ne more potrditi, da pa bo policija to preiskavo ustrezno končala in podatke predstavila javnosti."

Za profesionalen, predan in hiter odziv pri preiskavi grozilnih pisem se je Policiji zahvalil tudi vodja poslanske skupine Konkretno Gregor Perič. "Storilcem takih zavržnih dejanj moramo omogočiti dovolj časa za razmislek o njihovem početju v ustreznih institucijah," je še dodal.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je ocenila, da če se informacije izkažejo za resnične, to ne bo presenečenje. "Kazanje s prstom na nevladne organizacije se je zdaj izkazalo za neresnično in izkazalo se je tudi, da so bile te grožnje uvod v to, da se je začela zaostrovati zakonodaja glede žaljenja politikov," je prepričana.

Predsednik DS Alojz Kovšca pa je izrazil ogorčenje nad tem, da naj bi bil domnevni osumljenec v preteklosti prejemnik plakete DS za prostovoljstvo. Po njegovem mnenju takšna ravnanja prestopajo meje zdravega razuma, politika v Sloveniji pa se po njegovi oceni spušča "na nivo političnega piromanstva".

Notranji minister Aleš Hojs pa je že v sredo Policiji čestital za opravljeno delo. 

Predsednik vlade Janez Janša pa je zapisal, da je Goznikar prej podpornik stranke LMŠ kot stranke SDS in pri tem delil posnetek zaslona, na katerem Goznikar leta 2019 stranki LMŠ čestita za volilni uspeh na evropskih volitvah. Janša je prav tako izpostavil Goznikarjevo domnevno podporo SD in deljenje člankov časnika Mladina.

Kdo je Teodor Goznikar?

Teodor Goznikar je bil sicer v času aktualne vlade postavljen za poveljnika občinskega štaba civilne zaščite Celje. Kot so nam pojasnili na Upravi RS za zaščito in reševanje, je funkcijo prevzel 10. septembra 2020 in jo imel vse do 3. decembra 2021, ko je s funkcije odstopil.

Marca lani je ob Dnevu Civilne zaščite prejel priznanje, in sicer bronasti znak CZ. Predlagatelj za bronasti znak je bila Mestna občina Celje, župan Bojan Šrot, ki je podal naslednjo utemeljitev: "Teodor Groznikar je v letu 2020 prevzel poveljevanje Civilni zaščiti Mestne občine Celje in organizacijo postavil na temelje, ki so potrebni za delovanje. Glede na stanje, v kakšnem je organizacijo prevzel, je v slabem letu dni vidnih kar nekaj uspehov, ki so plod tako primarnih kot posrednih nalog civilne zaščite. Organizirati je znal štab in operativno ekipo, ki je zelo proaktivna tudi v mirodobnem času. Glede na zelo dobre pokazatelje menimo, da si Teodor Groznikar zasluži bronasti znak Civilne zaščite."

Avgusta lani so ga v SNS pohvalili, ker je reševalcema pomagal rešiti moškega, ki se je zaradi nepremišljenega skoka v Savinjo začel utapljati.

Njegovo ime smo na POP TV omenjali tudi leta 2019, in sicer v povezavi z informacijami, da bo Slovenija na meji s Hrvaško postavila dodatnih 40 kilometrov panelne ograje z rezilno žico. Posel, vreden štiri milijone in pol, je na javnem razpisu dobilo srbsko podjetje Legi SGS. 

Dokumentacijo za podjetje je vložil prav Goznikar, ki je veljal za Jelinčičevo desno roko, zato so se pojavila ugibanja, ali je bila izbira podjetja za postavitev ograje transparentna. Takole sta leta 2019 skupaj na primer položila venec pred Titov spomenik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Goznikar je bil tudi častni član Sindikata policistov Slovenije (SPS), in sicer v času, ko je le tega vodil Zoran Petrovič, s katerim sta si bila blizu. Pozneje so mu zaradi delovanja v nasprotju s temeljnimi načeli ter škodovanja ugledu in interesom sindikata članstvo odvzeli oziroma ga iz sindikata izključili. "Kako in zakaj je navedena oseba bila častni član Sindikata policistov Slovenije nam ni poznano, razen da je bil v letu 2008 med ustanovnimi člani," pravi Kristjan Mlekuš, predsednik SPS. 

Pojasnil je, da je bil Goznikar v letu 2017 oz. 2018 po izvedenem disciplinskem postopku izključen kot častni član SPS, saj je deloval v škodo sindikata. "Namreč, kot sekretar Združenja policistov (čeprav nikoli ni bil policist) je zahtevala, da Sindikat policistov Združenju plačuje licenčnino za uporabo grba, imena in simbolov, ki so bili na Uradu za intelektualno lastnino v letu 2008 registrirani na združenje policistov, saj takrat SPS še ni bil registriran kot pravna oseba," je pojasnil in dodal, da je nato SPS v civilno pravnem sporu dokazal lastništvo blagovne znamke, ki je bila na podlagi sodne odločbe prepisana na SPS.

"Ker smo takrat ocenili, da gre za izsiljevanje plačevanja denarnih sredstev in povzročanje neposredne škode sindikatu, je bil uveden disciplinski postopek, na podlagi katerega je bilo ugotovljeno,  da oseba deluje v nasprotju s temeljnimi načeli sindikata ter mu poskuša materialno škodovati," je še razložil, po izvedenem disciplinskem postopku pa je bil Groznikar izključen iz SPS. Takrat so zgodbo z navedeno osebo zaključili, prav tako z njim nimajo "popolnoma nobenih stikov".

Kot smo že poročali, je Goznikar na družbenih omrežjih večkrat javno podprl trenutno vlado ter ostro napadal njene nasprotnike, opozicijo in protestnike. V času, ko so politiki javnost seznanili s tem, da so prejeli pošiljke s strelnimi naboji in grozilnimi pismi, je komentiral tako pošiljanje nabojev kot preiskavo. "G. Nemec, ne bom napisal 'spoštovani', ker v tem trenutku tega ne mislim. Zaradi takih objav, kot je ta vaša, določeni dobijo pogum in mislijo, da jim je vse dovoljeno. In očitno vi podpirate takšne stvari, kot so včerajšnja pisma. Meni so tarčo narisali preko čela. Ni smešno!" je na primer zapisal v komentar pod objavo Jelinčiča.

Med njegovimi prijatelji na Facebooku sicer lahko najdemo tudi poslance strank SNS in SDS, med drugim Zmaga Jelinčiča, Alenko Jeraj, Franca Kanglerja, Žana Mahniča, Zvoneta Černača in celo generalnega direktorja Policije Antona Olaja.

Spomnimo

Vsaj šest vodilnih politikov je prejelo pošiljko z grožnjami s smrtjo. Poleg predsednika vlade Janeza Janše in obrambnega ministra Mateja Tonina so jih dobili še notranji minister Aleš Hojs, predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič ter dve poslanski skupini v državnem zboru, šlo naj bi za SNS in Desus. Zanimivo je tudi, kako je pošta prišla do naslovnikov. Na Pošti so takrat zatrdili, da so ravnali v skladu s protokoli. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1493)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KVAJSTABO
05. 02. 2022 10.02
+2
Kakšna galama glede tega. Ja, mesečnik točno ve zakaj se gre, ane!? A se vam kaj svita? A ma prste vmes???
All4KissMyAss
04. 02. 2022 14.38
+12
Kakšna je verjetnost da pošlješ (vsaj) pet pisemskih pošiljk z vsebnostjo eksploziva, pa da (vsaj) tri sistem zazna kot eksploziv in rentgen pokaže kot naboj, DVE pošiljki pa gresta mimo zaznave in ENO dobi HORS direktno v roke???? ...če mene vprašate pravljice za male otroke... pa še njih ne bi mogli prepričati v to...
MladInPerspektiven
04. 02. 2022 15.43
+8
Ampak tem pravljicam nekateri verjamejo. Žal so sedaj večinoma nedosegljivi imajo sestanek. Tam jim berejo novo pravljico o namišljenem podtaknjencu katerega je leva stran plačala ...hahahhahahaha
slabzadah
04. 02. 2022 13.52
-3
Politika je za kozlat. Koga naj človek voli? Od Janše, Goloba in vse trenutne drobovune? Vse je katastrofa. Pomoje bom zamižal in obkrožil na srečo, drugega mi ne preostane...
ValterUdovernik
04. 02. 2022 13.54
+6
Jst bom iz ciste zlobe obkrozil Levico, za nalasc.
MladInPerspektiven
04. 02. 2022 15.47
+5
slabzadah; a veš kako pravijo nekateri na srečo vedno potegnejo za ku... žal je tako. Jaz osebno še čakam, mogoče se pojavi kdo res... Če ne bom pa volil tistega KI IMAM možnost priti v parlament in ne bom volil nekoga brez veze in vrgel glas stran= kar je enako glas za SĐS; NSI, ali bog ne dej SNS
Mozart60
18. 03. 2022 13.06
ćurkl
04. 02. 2022 13.51
+5
Teodor, zagamane nasprotnike si si nakopal ...
proofreader
04. 02. 2022 13.47
-1
Greš kupit krofe na Trojane, čez par tednov pa si na naslovnicah.
piljan
04. 02. 2022 15.04
+9
Svečko to se zgodi,če si rlizač puklavega gospodarja muh.Tako on take nagradi,ko jih ne potrebuje več.
Brezveznik
04. 02. 2022 13.38
+5
Da bi naši vodilni vso to energijo ki jo porabijo za odsojanje drug na drugega porabili za kaj drugega bi bilo pri nas najmanj odlično
tata_mata
04. 02. 2022 13.34
+2
All4KissMyAss
04. 02. 2022 13.32
+7
Spuščanje megle s strani tistih, ki so preiskovaki zadevo! Kako sta lahko dva prejemnika fizično dobila pošiljko v roke? Saj vendar na Pošti gre VSAKA pošiljka skozi rentgen in detektor za eksplozive, ki zazna še tako majhno količino???
proofreader
04. 02. 2022 13.46
+1
KVAJSTABO
05. 02. 2022 10.08
+1
Štampiljke je naredil iz krompirja, poštempljal in jih osebno nesel v nabiralnike. Kaj, če bi preiskovalci začeli uporabljati cele možgane in ne samo polovico ... levo ali desno.
Fulmmer
04. 02. 2022 13.32
+5
Mal je treba še počakat da Teo plemenitega namoči.....
VirusX
04. 02. 2022 13.30
+7
Jaz sem mislil, da bo takoj priznal. Čudno kajne?
ValterUdovernik
04. 02. 2022 13.24
+10
Če pa smo iskreni, pa ni povsem za zanemariti možnosti, da je vse skupaj dobro zrežirano s strani Janševega, ožjega kroga ljudi in je Grozilnikar, glede na to, da ni prav odprte glave, samo priročno, žrtveno jagnje. Janša se na PARAVOMO vedno lahko zanese.
proofreader
04. 02. 2022 13.47
-3
Ali pa s strani policijskih sindikatov, katerim se je zameril.
ValterUdovernik
04. 02. 2022 13.55
+1
sosed5
04. 02. 2022 13.21
+11
Jelincic, ovaduh padalec, tako laze, da sam sebi verjame.
sosed5
04. 02. 2022 13.19
+3
Kje pa, o tem nima jelincic, ovaduh padalec, pojma. Vecjega vica se nisem slisal, to so tocno nacrtovalu, dy bi jeb.... v glavo pred volitvami levico.
Kr en tam dol
04. 02. 2022 13.08
+7
O gologlavi pavijan čist zglajzu. Smrt janschizmu-komunizmu
za resnico
04. 02. 2022 13.05
+1
jok bogi clovek a so te tvoji sefi potunkali ko si nastavil guzico za njihove umazane rabote moras se pazi ti tvoji bivsi sefi zlo nevarni te ze megla lahko vzame
dr.Fen0men
04. 02. 2022 13.03
+0
Kaj zdaj? Je levicar ali desnicar? 🤣🤣
proofreader
04. 02. 2022 13.21
-1
Po svojih objavah levičar, po medijskih objavah desničar.
Maxx365
04. 02. 2022 13.00
+11
Puklasti nič ne tvita?
tata_mata
04. 02. 2022 13.35
-5
Jožajoža
04. 02. 2022 12.19
+23
Tudi Kangler zanika,pa jansa,pa hojs,pa grims..tako pokvarjeni so.
resslovenka
04. 02. 2022 12.12
+24
A je Zmago že sklical novinarsko konferenco na to temo. Al se je potuhnil? Nisem še zasledila. Razen nekaj SDS trolov, ki rovarijo tukaj, vlada več ali manj koalicijska tišina. Še Škrinjarca ni nič "naumila". Pa, drugi dve od treh kopriv tudi ne. 😎
za resnico
04. 02. 2022 13.12
+6
ne se je kr potuhnil men zadnic na tik toku odpisal ko sem napisal da je lopov ki je po cerkvah kradel pa mi odpisal ,da je mogel ker ni mel za burek
Jožajoža
04. 02. 2022 12.06
+20
to je janšistična taktika.določenim ljudem so tako oprali možgane, da več ne vedo,kje so,kdo so in kaj delajo. enostavno ta revček vidi boga v janši. tako zaslepljeni ljudje so potencialni teroristi. in tega se je za bat,ko bodo izgubili