Slovenija

Ne le vojaki in policisti, na ulice pripravljeni iti tudi zaposleni na UE

Ljubljana, 13. 06. 2024 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, R.T., M.P.
Komentarji
291

Policijski in vojaški sindikati so ogorčeni nad ravnanjem vlade, ki je na stebrnih pogajanjih v ponedeljek nekaterim primerljivim poklicnim skupinam ponudila višja vrednotenja delovnih mest kot policistom, vojakom in strokovno-tehničnim delavcem. Če jim ne bo prisluhnila, vzporedno s policijsko stavko napovedujejo tudi protestni shod vojakov. Nezadovoljstvo pa prevladuje v celotnem javnem sektorju. Odločitev ministra za javno upravo, da razreši načelnico Upravne enote Ljubljana, pa ni ničesar izboljšala. "Pripravljeni smo zapreti vsa vrata in okenca ter oditi na ulice," opozarjajo na upravnih enotah.

"Pripravljeni smo tudi zapreti vsa vrata in okenca ter oditi na ulice," opozarjajo na upravnih enotah po tem, ko je pogajanja za plačno reformo kot naporna označil finančni minister Klemen Boštjančič.

Upravna enota Ljubljana
Upravna enota Ljubljana FOTO: Aljoša Kravanja

In medtem ko Boštjančič po pogajanjih pravi, da stojijo "bolj ali manj na mestu", pa minister za javno upravo še vedno zasleduje cilj - najti skupno besedo do parlamentarnih počitnic. "Pogajanja s predstavniki potekajo. Upam, da bo bomo v nekem realnem času prišli do nekih rešitev, ki bodo za zaposlene na upravnih enotah ustrezne," pravi Props.

Vendar pa je sindikalist Frančišek Verk do ministra in njegovega trenutnega pristopa kritičen. Namesto da bi Props sklenil dogovor, kako popraviti plače zaposlenim in privabiti dodaten kader, se ukvarja z odpuščanjem, pravi. Minister je namreč v sredo razrešil načelnico Upravne enote Ljubljana.

Tudi zato Verk v spremembe ne verjame. "Minister in njegovi sodelavci hodijo od upravne do upravne enote, nekaj svetujejo, ugotavljajo, a kljub temu po dveh letih ni nobenega rezultata. S temi plačami - tudi po spremembi v novem plačnem stebru - bo zelo težko najti kandidate, ki bodo za malce več kot za minimalno plačo delali še naslednje leto," opozarja. 

Policijski in vojaški sindikati napovedujejo stavko in protest

Podobno težavo bodo, pravi Rok Cvetko s policijskega sindikata, imeli tako v policiji kot tudi v vojski. Zaradi nesprejemljivega ravnanja vladnih pogajalcev so se zato sestali tudi člani organov reprezentativnih sindikatov v policiji, ki so jim vodje sindikatov predstavili nesprejemljive predloge vlade in hkrati predlagali ostre ukrepe za dosego ustreznega vrednotenja njihovega dela.

Ne glede na vladno stališče, da so pogajanja v t. i. drugem plačnem stebru zaključena, sindikati v Policiji in Vojski vztrajajo pri nadaljevanju pogajanj, dokler delovna mesta policistov, vojakov in strokovno-tehničnih delavcev, ki nudijo podporo pri izvajanju varnostnih in obrambnih nalog, ne bodo pravično ovrednotena.

Slovenska vojska
Slovenska vojska FOTO: Aljoša Kravanja

Vlada po njihovem mnenju z neodgovornim in nespoštljivim ravnanjem do ključnih stebrov varnosti države in državljanov grobo spodkopava stabilnost in varnost Slovenije, posledično pa tudi varnost drugih držav članic EU.

"Nižje vrednotenje policijskih in vojaških delovnih mest ob dejstvu, da so te dejavnosti že danes kadrovsko popolnoma izčrpane, pomeni, da bomo še težje dobili kader, kar preprosto pomeni, da lahko že v kratkem pričakujemo, da na primer ne bomo več sposobni obvladovat migracij, lahko pričakujem povečano število kaznivih dejanj in na drugi strani seveda lahko pričakujemo vse večje pojave organiziranosti raznoraznih vard in drugih skupin," opozarja Cvetko.

In če vlada ne bo nemudoma spremenila svojega odnosa do poklicnih skupin, ki delujejo na varnostno-obrambnem področju, bodo o tej nesprejemljivi situaciji obvestili tudi pristojne institucije EU ter uporabili vse razpoložljive ukrepe za zaščito naših pravic in dostojanstva, so predstavniki sindikatov zapisali v skupni izjavi za javnost. Kot so dodali, je njihova dolžnost, da zaščitijo integriteto in vrednost svojega dela ter zagotavljanje visoke stopnje varnosti vseh prebivalcev Slovenije, s tem pa tudi prebivalcev EU, kar pa po njihovem mnenju za vlado ni mogoče trditi.

Ravnanje vlade so označili kot nesprejemljivo in ponižujoče

Predstavniki Policijskega sindikata Slovenije, Sindikata policistov Slovenije, Sindikata ministrstva za obrambo, Sindikata vojakov Slovenije, Sindikata varnosti, obrambe, zaščite in družine ter Sindikata pilotov ministrstva za obrambo so v skupni izjavi za javnost ravnanje vladne strani na ponedeljkovih pogajanjih označili kot nesprejemljivo in ponižujoče.

"V celoti zavračamo vladni predlog, ne sprejemamo dekreta o zaključku pogajanj. Od vlade bomo zahtevali nadaljevanje pogajanj tudi o plačnih razredih oziroma o odpravi plačnih nesorazmerij, vse dokler ta sorazmerja ne bodo odpravljena v taki višini in primerno zahtevnosti, nevarnosti, prepovedi in omejitvam teh poklicnih skupin," še dodaja Cvetko.

To po njihovem mnenju jasno kaže, da vlada namenoma krši veljavna pravila in kriterije, ki veljajo za uvrščanje delovnih mest v plačne razrede, ter popolnoma zanemarja zahtevnost, odgovornost ter prepovedi in omejitve, ki izhajajo iz dela policistov in vojakov ter delno tudi iz dela strokovno-tehničnega kadra in jih tako želi povsem razvrednotiti v primerjavi z ostalimi poklici in poklicnimi skupinami v javnem sektorju.

Policija
Policija FOTO: Luka Kotnik

"Namesto pravične, pravne in strokovne obravnave, kar je temelj pravne države, smo priča podlim političnim interesom, ki uničujejo motivacijo in integriteto naših varuhov reda in stopnjo varnosti – vse to pa ima znake protipravnega ravnanja vlade," so zapisali v izjavi za javnost. Vladi očitajo, da v času zaostrenih varnostnih razmer s svojo neodgovorno in zavržno politiko ignorira policiste in vojake, ki so ključni subjekt na področju notranje varnosti in obrambe države, to pa po njihovem mnenju neposredno prispeva k ogrožanju varnosti države.

V tej luči predstavnike sindikatov ne čudi, da smo v Sloveniji vse pogosteje priča ustanavljanju t. i. vaških straž in drugih skupin, ki želijo nezakonito prevzemati naloge policije. Pričakovati je, da bomo zaradi takšnega odnosa lahko kmalu soočeni še z neobvladovanjem migracij, povečanjem števila kaznivih dejanj in vse manjšo operativnostjo policijskih in vojaških enot, so zapisali predstavniki sindikatov. Ocenjujejo tudi, da bo zaradi razmer prišlo do dodatnega odliva kadrov.

Ministrstvo odgovorilo: Mesto za iskanje rešitev je pogajalska miza, ne zaostrovanje retorike

Na ministrstvu za javno upravo ob napovedi policijske stavke in protestnega shoda vojakov poudarjajo, da naj bi se skladno z vladnim predlogom plače večini vojakom in policistom zvišale za 25 do 30 odstotkov oz. več kot 400 evrov. "Takšno predvideno povišanje plač za policiste in vojake je odraz zavedanja aktualne vlade o pomenu varnosti in spoštovanja obeh poklicnih skupin," poudarjajo na ministrstvu.

Dodali so, da so policisti in vojaki nepogrešljivi del sistema nacionalne varnosti, s predanostjo svojemu poklicu ter požrtvovalnim in odgovornim delom, ki ga izkazujejo v vsakodnevnih preizkušnjah, pa si zaslužijo primerno plačilo. Temu sledi tudi vladni predlog o povišanju plač za ti dve poklicni skupini, zatrjujejo na ministrstvu.

"Pravo mesto za iskanje konstruktivnih rešitev pogajalska miza in nikakor zaostrovanje retorike, še manj napovedano stopnjevanje pritiskov s strani sindikalnih vodij," pa so še poudarili.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (291)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

14. 06. 2024 11.06
-1
še pomnite tovariši, najboljše plače so bile v upravnih enotah, občinah,...
Smuuki
14. 06. 2024 08.22
+2
Vse je spravil na minimalca sebi in svojim pribočnikom pa omogočil mnogo mnogo previsok standard. Ko so ljudje stisneni v kot brez izhoda postanejo nepredvidljivi. On se zanaša na svoje varovanje. Nič mu ne bo pomagalo ko se bo enkrat vse ustavilo. Postaja general brez vojske. Njegov odred osebnega varovanja je pred neposlušno množico sam sebi namen.
Smuuki
14. 06. 2024 08.18
+2
Ko se vrne poln vtisov s tekme ga doma čaka štrajk, ulica. Vsako ustrahovanje se enkrat plača. Še bolj ponižni se upre ko gre čez rob. Robi je zelo blizu temu
oježeš
13. 06. 2024 21.48
+3
Samo čakam še, kdaj bodo otroci prišli pred vrtec, ne bodo vstopili v stavbo in razprli napise, da stavkajo.
Priap
13. 06. 2024 21.29
+3
Gotovo je. Denar se daje za vojno v Ukrajini, vse ostalo je OČITNO vsem vseeno. Ljudje delajo (mo) za bombe v Ukrajini...Za koga to počnemo!?
Racional-ec
13. 06. 2024 21.27
+0
Tile modeli vec stavkajo kakor delajo…oac sej grejo lah v gospodarstvo delat. Drgac pa tiste milijone k posiljamo v neko ukrajino pustmo doma pa raztalumo domacim ljudem pa bo vse kul.
bojer
13. 06. 2024 21.29
+2
roten
13. 06. 2024 21.13
+3
Kaj ko bi se trgovine zaprli in šlina ulico
bojer
13. 06. 2024 21.28
+3
Ne vem ali ne bi bilo večjega efekta, če bi nehali plačevati v proračun za plače JU.
Harpuna
13. 06. 2024 21.07
+4
Golobu je važno,da si je uredil osebno varovanje po meri,kar verjetno dosti več stane,za varnost državljanov ga pa ne briga in se mu zdi brezvezno plačevati policijo in vojsko,kar je v vsaki suvereni državi prvotnega pomena,ker brez dobre policije in tudi vojske ne more funkcionirati,kaj misli,da ga bodo Nvo branili,z Jenulom na čelu.
jurist
13. 06. 2024 21.00
-1
Edina dobra stran vlade je ta, da je tako neodločna, da ji je tudi za sindikate vseeno. Pač še eni, ki bi štrajkali. Robija to očitno ne moti več. Mi se bomo pa tudi navadili v vrstah stat na upravnih enotah…
Arguss
13. 06. 2024 20.56
+4
V Sloveniji živimo krajo vladne Slovenije pa folku še, kar ne potegne .
Arguss
13. 06. 2024 20.52
+2
Kaj ste pol spesnili , da se malo zmiksa članke in folk je vesel slike goloba v Dallasu.
DirtySanchez
13. 06. 2024 20.32
+7
Vlada je zgubila kompas, čas je za revolucijo
optimist11
13. 06. 2024 21.26
+1
Sosedov Jože
13. 06. 2024 20.32
+8
Kam smo prišli, da policija in vojska iščejo višje plače, politiki pa ne morejo preživeti z 3000€. Res so ubogi, smilijo se mi, ker so naivno verjeli da smo v drugi Švici...
Forum 21
13. 06. 2024 21.02
+4
Skunk Works
13. 06. 2024 20.23
+5
Hoteli ste drugo Švico....Ampak izkazalo se je, da to nekako ne bo šlo brez švicarskih volilcev.....
Skunk Works
13. 06. 2024 20.24
+3
Na pol ovca
13. 06. 2024 20.34
+2
Za ekipo v parlamentu in povezane osebe je švica tukaj
Arguss
13. 06. 2024 21.00
+3
Skunk a belibog več ne komentira on je imel razsodne vedno.
Sosedov Jože
13. 06. 2024 20.20
+1
Dajte nam prepolovit plače, jaz z minimalcem imam več kot si lahko privošči 500000 upokojencev. Pa še cene povišajte za 200% tako bomo vedeli da delate dobro...
matt82
13. 06. 2024 20.20
+5
Glavno je,da se je taubija in njegovi golobici uresničila želja,da sta lahko odpotovala v Dallas gledat košarko,doma pa kaos na skoraj vseh področjih!!!! Dajte mi povedat,vsaj en primer,ki ga je ta vlada rešila?
Skunk Works
13. 06. 2024 20.22
-1
Po tekmi je premier še dejal, da tako kot je Dončić ponosen na svoje zmagovite trojke, tako je tudi on ponosen na svojo ekipo, ki je zmagala na evropskih volitvah.....
Sosedov Jože
13. 06. 2024 20.23
+1
Sodna stavba, nakup računalnikov, podražitev cen na vseh področjih, podpiranje Ukrajine in Palestine, uvoz migrantov, itd... Same dobre stvari, me zanima kdaj boste Kitajce začeli uvažat?
Arguss
13. 06. 2024 20.24
+2
Ko pride iz Dallasa nazaj bo milan na njega zelo jezen.
Sosedov Jože
13. 06. 2024 20.29
+4
Milan ga bo nagradil za uspešen ogled tekme in porabo davkoplačevalskega denarja za letalsko karto...
Miro1956
13. 06. 2024 21.29
+0
Ko bodo tebi podobne začeli izvažati bo v Sloveniji RAJ.
Arguss
13. 06. 2024 20.18
+2
Golobova ideja vrjetno je vse ,ki nas živijo poslati v tovarne za minimalca ,da jih kontrolirajo z njihovim strahom preživetjaga, da ga bomo mi lahko srali po svetu.Samo golobja pamet ne seže do tega ,da je tujina odprta.Ve se kako se gor dela in koliko se zasluži.Tudi mi smo.
Arguss
13. 06. 2024 20.20
+4
On nas živi mi smo reveži za njega.Sončni je forsiral sončne elektrarne sedaj bo šlo pa vse krepko navzgor.Primite se za denarnice.
Sosedov Jože
13. 06. 2024 20.46
+3
Sosedov Jože
13. 06. 2024 20.14
+7
Manjka nam Goli otok, kandidatov je več kot dovolj...
Natoforever
13. 06. 2024 20.11
-1
Mi plešeeemoooo tralalaaaa..celiii dan in nooocccc...mi plešeeeemooo la la la...
Sosedov Jože
13. 06. 2024 20.16
+3
Mi pošiljamo tralala denar v Ukrajino in Palestino, mi kupujemo tralala sodne stavbe in računalnike...
Skunk Works
13. 06. 2024 20.11
+3
S takšnim privzgojenim javnosektorskim lenobnim delovnim ritmom z monopolnega državnega podjetja, res bolj težko vodiš in opravljaš najkompleksnejšo službo v državi....Pravzaprav na tak način, ne moreš voditi niti "servis" čiščenja čevljev na ulici, kaj šele vooditi državo....Vodenje države je brutalni posel, ki zahteva predanega deloholika, ki to dela iz užitka in strasti, trme, ima zadeve v glavi tudi ko se sredi noči zbudi, kot kakšen zagnan podjetnik, gara cele dneve, in zraven tako priganja tudi ekipe ministrov, delovniki so minimalno 14 ur na dan, tudi čez vikende, praznike....Kakšni instagram vikendi, počitnice...ni govora....Če nisi iz takšnega test, kot sem zgoraj napisal, se je bolje vrniti nazaj v hladovino državnega monopola in ne delat škode državi.....