Slovenija

Policijski sindikat Slovenije: Odgovornost za stavko je na strani vlade

Ljubljana, 23. 12. 2020 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Za policijsko stavko in njene posledice je odgovorna vlada, ki ima do 11. januarja dovolj časa, da stavko prepreči, so prepričani v Policijskem sindikatu Slovenije. Kot so pojasnili na novinarski konferenci, lahko vlada stavko prepreči z vzpostavitvijo konstruktivnega socialnega dialoga in rešitvijo odprtih sporov. Iz Sindikata policistov Slovenije (SPS) so sporočili, da se napovedani stavki Policijskega sindikata Slovenije (PSS) ne bodo pridružili. Po njihovem mnenju stavka v takšni kriznih koronavirusnih razmerah ni izvedljiva in bi lahko pomenila celo nezakonito ravnanje.

Ali ima vlada resničen interes za razrešitev spora, bo po mnenju predsednika sindikata Roka Cvetka jasno v naslednjih dneh. Kot je povedal, so v sindikatu sklep o aktivnem pripravljanju na stavko objavili tretjega decembra, petega decembra pa so k resnemu pristopu k razreševanju zahtev pozvali tudi predsednika vlade, od katerega do danes niso prejeli odziva.

Po oceni sindikata vlada krši stavkovni sporazum iz leta 2018 v zvezi z analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice. Po mnenju sindikata bi namreč morali na podlagi ugotovitev analize, ki jo je izvedla fakulteta za upravo, vsi policisti dobiti višjo osnovno plačo. Kot so povedali, mora vlada stavkovni sporazum upoštevati ne glede na to, ali ji to ustreza. "Vlada ne spoštuje sklenjenih pogodb, kar na drugi strani vsakodnevno pričakuje od vseh ostalih državljanov," so dodali.

Za izpolnitev te zaveze na podlagi sporazuma iz leta 2018 po njihovih navedbah niso potrebna dodatna sredstva, saj se ta gibljejo v okviru trenutno že dodeljenih. Vlada sicer v nasprotju s sindikatom meni, da omenjena analiza ni pokazala, da bi bila delovna mesta policistov sistemsko podvrednotena glede na delovna mesta ostalih uniformiranih poklicev, in da tako ne daje podlag za višje uvrščanje delovnih mest in nazivov policistov v plačne razrede.

Policisti tudi zahtevajo, da jih vodstvo Policije, ministrstva in vlada začnejo po večmesečnem opozarjanju "sprejemati kot enakopravnega socialnega partnerja v socialnem dialogu, kot je bilo to uveljavljeno v preteklih letih". Zahtevajo še razrešitev problematike napredovanja policistov in spremembe zakona o organiziranosti in delu v Policiji, s katerim bi omogočili kolektivno urejanje pravic uslužbencev.

Na oceno notranjega ministrstva, da je napovedana stavka politično motivirana, v sindikatu odgovarjajo, da ne gre za rušenje vlade in da je njihov sindikat vodil stavke v času različnih političnih opcij. "Ni pomembno kdo vlado sestavlja, za nas je pomembno, kdo probleme razrešuje," je poudaril Cvetko.

Odzvali so se tudi na napoved notranjega ministra Aleša Hojsa, da bodo s pričetkom stavke na spletnih straneh ministrstva objavili plače policistov po posameznih policijskih upravah in policijskih postajah. V sindikatu izpostavljajo, da plače z izpolnitvijo stavkovnega sporazuma nimajo nič skupnega, poleg tega pa so ves čas javno dostopne. Z izjavo glede plač je po oceni sindikata minister izkazal nepoznavanje stavkovnih zahtev.

V sindikatu so sicer danes pojasnili, da o konkretnih stavkovnih ukrepih še ne morejo govoriti, bodo pa ti prilagojeni takratni epidemiološki situaciji in vsem z njo povezanim omejitvam. 

SPS se stavki ne bo pridružil

Sindikat policistov Slovenije jim je že odgovoril in sporočil, da se stavkovnim aktivnostim ne bodo pridružili. SPS je pojasnil, da se Slovenija v tem trenutku sooča "z eno največjih nevarnosti v njeni zgodovini", ki ogroža tudi življenje in zdravje ljudi, "s čimer bi grobo kršili naše etično poslanstvo, ki izhaja iz našega poklica". Ocenjujejo, da v teh kriznih razmerah izvedba stavkovnih aktivnosti iz 76. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji (ZDOPol) ni izvedljiva in bi lahko pomenila nezakonito ravnanje oziroma storitev kaznivega dejanja. Pravijo, da je omenjena stavka, le stavka na papirju.

V Sindikatu policistov Slovenije pozdravljajo tri od štirih stavkovnih zahtev Policijskega sindikata Slovenije, s katerimi se tudi strinjajo. Notranji minister Aleš Hojs je dejal, da se bo s sindikatoma pogovarjal, a se ne bo pustil izsiljevati. Kot je Hojs dejal v današnji izjavi za medije, ki je sicer potekala v zvezi z vzpostavljanjem avtocestne policije, se z obema policijskima sindikatoma pogovarja, odkar je prišel na ministrstvo in se bo pogovarjal še naprej, a se "sindikatu ne bo pustil izsiljevati". Po njegovih besedah je sindikat določene sporazume sklenil s prejšnjo vlado, a so vse točke sporazuma, vključno s tisto, ki jo v policijskem sindikatu zdaj izpostavljajo, izpolnili.

"Neodvisna revizija je pokazala, da ni razloga za dvig plač, in kot resorni minister ne morem početi nečesa izven okvirov, ki so se jih dogovorili. Če pa eden od sindikatov sporazum sedaj interpretira drugače, pa boste morali vprašati njih, zakaj je tako," je še zatrdil notranji minister.

Ocenjujejo, da bi napoved in izvedba stavke v trenutni politični situaciji v Sloveniji, pomenila "izrazito politično pozicioniranje sindikata in razumljena kot aktivno sodelovanje v političnih aktivnostih".

SPS je še opozoril na poskuse diskreditacije, ki so po njihovih besedah v zadnjem času še posebej pogosti. Sindikat je "vedno bil in vedno bo apolitičen, ki e v politično delovanje ne bo spuščal". Izrazili so zaskrbljenost, saj izvedba stavke v tem trenutku, ko pogovori o rešitvah odprtih vprašanj še potekajo, lahko privede do izgube možnosti za sprejem rešitev, ki se nakazujejo. "V zaostrenih gospodarskih in finančnih razmerah se bodo kakršnekoli rešitve po naši oceni premaknile za več deset let v prihodnost, česar pa si ne želimo."

V SPS se ne strinjajo s četrto stavkovno zahtevo po vzpostavitvi korektnega socialnega dialoga med predstavniki policije in političnim vodstvom, zato se od te stavkovne zahteve v celoti distancirajo. Po njihovi oceni gre namreč "za potezo, ki bi lahko bila razumljena kot politično motivirana", poleg tega pa ocenjujejo, da socialni dialog poteka enako kot pod prejšnjimi ministri.

Poleg tega so v SPS prepričani, da sta za socialni dialog odgovorni obe strani. "Že dlje časa namreč spremljamo medsebojno obračunavanje med PSS in ministrom za notranje zadeve, predvsem o zadevah, ki s sindikalnim delovanjem nimajo nobene povezave," so zapisali in dodali, da je PSP septembra in oktobra letos SPS "neupravičeno in povsem brez razloga ali povoda pričel neposredno obtoževati podrejanja ministru Alešu Hojsu in parcialnim strankarskim interesom".

Zaradi vsega navedenega se sindikat policistov stavki ne bo pridružil in svojih članov ne bo pozival k izvajanju stavkovnih aktivnosti. "Odločitev o izvajanju stavke je odločitev vsakega posameznika in vsakemu članu SPS prepuščamo odločitev o udejstvovanju v stavki," so še zapisali.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler pa je danes na prednovoletno srečanje sprejel predstavnike obeh sindikatov. Kot so zapisali na ministrstvu, so pregledali stanje v letošnjem letu ter izmenjali poglede in predstavili pobude za reševanje odprtih zadev. Ugotovili so, da se lahko z dialogom in konsenzom vsa odprta vprašanja rešijo že takoj po novem letu.

Za policijsko stavko in njene posledice je odgovorna vlada, ki pa ima do 11. januarja dovolj časa, da stavko prepreči, so prepričani v Policijskem sindikatu Slovenije.
Za policijsko stavko in njene posledice je odgovorna vlada, ki pa ima do 11. januarja dovolj časa, da stavko prepreči, so prepričani v Policijskem sindikatu Slovenije. FOTO: Miro Majcen

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1725083
23. 12. 2020 20.14
+0
Za Hojsa je pa politično motivirana. Se ne vpraša kako slab minister je v najslabši vladi od osamosvojitve. V manj kot letu dni je uničila državo, poteptala pravico, odgovornost do spoštovanja države in ustvarila policijo, katere namen je ščititi politiko in preganjati ljudi. Hojs manipulira s Policijo in marioneta od direktorja Policije temu sledi in pomaga.
anonymous82
23. 12. 2020 18.54
+1
Hojs se boji da bo stal brez varovanja saj si ne upa brez njih na cesto ker ve kaj bi sledilo. Trese se od straha zato pa daje take izjave. Hojz tudi tvoji dnevi so ti šteti.
kakafonijaprava
23. 12. 2020 17.22
+1
20. januarja pa še učitelji¨!
tona Iteb
23. 12. 2020 15.46
+2
Če je vlada ukinila financiranje nvo, miljone pa bo nakazala cerkvi, ne vidim razloga zakaj ne bi policaji štrajkali, za boljšji svoj jutri!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
minkica91
23. 12. 2020 15.07
-2
kaj bodo le še naprtili vladi ti komunajrarji, policaje, učitelje, sodnike, skratka nič od nič. Itak vemo, kdo stoji od zaddaj, tisti ki rušijo vlado, ker že nekaj mesecev niso na oblasti in bi radi imeli denarnico v svojih rokah in v svojih žepih, od tega pa tudi policaji ne bi imel nič.
ivan z Doba
23. 12. 2020 15.04
+1
Se je vodstvo SPS prodalo novemu ministru? Samo vprašam. Do sedaj sta oba policijska sindikata bila usklajena, ko je šlo za interese policistov. To, da je SPS najel matoza je odgovor na moje vprašanje. Poceni ste se prodali!
DemokracijaMolka
23. 12. 2020 14.55
+1
>V izrednih razmerah stavkat je približno tako, kot da bi rekel vojak, da v primeru vojne ne bo reskiral svojega življenja za minimalca.
kranjski janezz
23. 12. 2020 14.54
-1
na normo bi vas dal delat lenuhi
Patriot79
23. 12. 2020 14.44
+9
Policisti - lahko daste odpoved in greste v resno službo npr. v gospodarstvo ?? Podpore pri štrajku ne bo veliko med navadnimi državljani....
Andrej Keše
23. 12. 2020 14.42
+7
Pa kakšna stavka? Ne morš stavkat, dokler je razglašena epidemija pa ne ustavna policijska ura....
CenzuriraniPolde
23. 12. 2020 14.40
+9
Menda bo od jutr naprej tudi za policaje policijska ura
deny-p
23. 12. 2020 14.39
+10
Moje podpore ni, žal....
gmajna
23. 12. 2020 14.34
+8
SPS ne vidi smisla v stavki, PSS vidi smisel v stavki, policistom se je placni status izboljsal v zadnjih letih, avto park tudi, kadrovsko so podhranjeni, je pa lepo napisal SPS, da ni v teh casih moralno stavkati, torej clovesko gledano ravnajo v SPS s srcem, do dela in naroda.BRAVO
Optimisty
23. 12. 2020 14.33
+7
dajte policajem rogljicke in bureke za povišico....prišel bo cas ko bodo policaji stali pred narodom...
Luli buli
23. 12. 2020 14.26
+7
Kr naj stavkajo. Znašajo se nad folkom za bureke in ostale nepomembne stvari, pol pa mislijo da bodo imeli podporo ljudstva? Dobra šala.
DemokracijaMolka
23. 12. 2020 14.24
+4
...tudi vojska bi morala stavkati, ali do pač drugorazredno kotalo?
Patriot79
23. 12. 2020 14.45
+2
BITINOVINAR
23. 12. 2020 14.22
+2
KAJ POČNE LASTNIK???????
Perovskia
23. 12. 2020 14.18
+1
Če bi pa korl sestavil, bi pa rekl ne rabimo sedaj je pa coool.
BITINOVINAR
23. 12. 2020 14.17
+3
Prepletenost korupcijskega sistema se kaže v osrednjem mediju. Kot ne bi bil privat, ampak voden od bi še udbe. Razumem, vlada dela napake, NI PA VSE ČRNO BELO. NEMOGOČE.
BITINOVINAR
23. 12. 2020 14.18
+1
Raztrgali so Pivčevo, DESUS, Smc, Počivavška, Beović, Kreka, namestnika računskega sodišča, obtožili napada z orožjem vojaka na meji, ....
BITINOVINAR
23. 12. 2020 14.21
-2
Braniji v prvi vrsti g. Šarca, ki so mu odstopili ministri iz njegovih vrst in se je potem kregal kdo je prej odstopil.....Zlatkota, NVO, 8.MAREC, FDV, Srba, ki komentirata Slovence Maksuti in Milosavljevič
kaktusar1
23. 12. 2020 14.15
+4
in zakaj stavka šele drugo leto..stavkat bi moral sedaj, pa naj hojsek požre tisto policijsko uro