Slovenija

Hojs izpolnil grožnjo in objavil poimenski seznam plač policistov

Ljubljana, 11. 01. 2021 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Neža Pušnik
Komentarji
2494

Notranji minister Aleš Hojs, ki je ocenil, da je stavka policistov "neupravičena in neutemeljena", je uresničil svojo napoved in objavil poimenske podatke o bruto plačah javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve skupaj z njihovimi enotami. Po naših informacijah so na seznamu tudi pripadniki Specialne enote.

Več videovsebin
  • IZ 24UR ZVEČER: Soočenje Hojsa in Cvetka
    11:44
    IZ 24UR ZVEČER: Soočenje Hojsa in Cvetka
  • Iz 24UR: Stavka policijskega sindikata
    02:25
    Iz 24UR: Stavka policijskega sindikata
  • Iz SVETA: Policisti začeli s stavko
    02:54
    Iz SVETA: Policisti začeli s stavko

V Policijskem sindikatu Slovenije s stavko, ki so jo začeli v ponedeljek ob 7. uri in ki bo trajala do preklica, zahtevajo odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katerih bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače. Druga zahteva se nanaša na uredbo o napredovanju v plačne razrede javnih uslužbencev, ki ni usklajena s spremenjeno sistemsko zakonodajo. Sindikat zahteva tudi sistemsko ureditev v področnem zakonu, ki bi omogočila sklenitev samostojne panožne pogodbe za policijske uslužbence. Zadnja zahteva pa se nanaša na vodenje socialnega dialoga, ki mora biti vzpostavljen tako, da ne bo več prihajalo do enostranskih posegov vlade v obstoječe pravice zaposlenih s spremembo zakonodaje ali podzakonskih aktov, je navedel predsednik sindikata Rok Cvetko.

Hojs na zahteve odgovarja, da so sindikalisti s prejšnjo vlado "podpisali sporazum, ki je maček v žaklju". Navedel je, da je bila neodvisna analiza, o kateri so se dogovorili v stavkovnem sporazumu, opravljena. "Analiza je na žalost pokazala, da njihove zahteve niso upravičene in vlada ni imela druge izbire, kakor da to analizo, ki je bila neodvisna, potrdi," je povedal.

Minister pa se strinja z zahtevo, da se policiste izvzame iz enotnega plačnega sistema. Poudaril je, da je to predlagal tudi sam, ko je prevzel ministrstvo. Povedal je tudi, da bo vladi posredoval predlog glede napredovanj policistov. "To sem konec koncev jaz predlagal njim da se ta napredovanja omogočijo. To pomeni, da se tisto ocenjevanje premakne, ne z novembra, ampak v spomladanske mesece, torej v mesec april," je dejal.

MNZ objavil poimenske plače zaposlenih v Policiji

Na vprašanje, kako gleda na stavko v času epidemije covida-19, je minister odgovoril, da ima vsakdo pravico do stavke. Spomnil je, da je pravica do stavke v Policiji v veliki meri zakonsko omejena. "Seveda je logično, da si vsak želi višjo plačo. Tudi tukaj seveda policiste nekako razumem. Res pa je, to je treba jasno povedati, da plače v Policiji niso tako nizke, kot je morda predstavljeno," je povedal. 

Napovedal je, da bodo višino plač v Policiji in na ministrstvu javno objavili, kar so tudi storili – vključno z imeni, priimki in enotami zaposlenih. To je na Twitterju nemudoma sprožilo val kritik in vprašanj, če je to sploh zakonito. 38. člen Zakona o sistemu plač v javnem sektorju pravi, da so plače v javnem sektorju javne, pri čemer so javnosti dostopni podatki o delovnem mestu, nazivu ali funkciji, o osnovnih plačah, o dodatkih ter delu plače za delovno uspešnost, razen dodatka za delovno dobo. Izjema so le javni uslužbenci v obveščevalnih in varnostnih službah. Objava teh podatkov lahko predstavlja varnostno tveganje, na nas pa so se že obrnili tudi zaskrbljeni svojci zaposlenih v Policiji. 

Po naših informacijah so med objavljenimi tudi pripadniki Specialne enote policije, s čimer jih je minister postavil v posebno nevaren položaj, saj se njihove identitete zaradi njihove varnosti in varnosti njihovih družin ne razkriva. 

"Zelo resno preverjamo, če so na seznamu policisti, katerih podatki bi zaradi specifičnih nalog morali biti varovani. Če se izkaže, da je temu tako, bomo zoper ministra in soodgovorne ustrezno ukrepali," nam je povedal Cvetko. Objavo podatkov je označil za zlonamerno manipulacijo ministra Hojsa, s katero bi lahko ogrozil tudi varnost zaposlenih v Policiji. 

"Poleg tega je dodatno manipulacijo s temi plačami razumeti tudi iz naslova, da iz teh izplačil ni dejansko razvidno, kolikšen je delež izplačanega povečanega obsega dela, kolikšno je število izplačanih ur za pripravljenost, koliko je izplačanih dodatkov po kolektivni pogodbi za delo v epidemiji, koliko je bilo izplačanih rednih nadur in tako dalje," je za 24ur.com še povedal Cvetko. 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. FOTO: Bobo

Hojs, ki je bil skupaj s Cvetkom gost v oddaji 24UR ZVEČER, je dejal, da se za objavo podatkov ni odločil danes, in po njegovih besedah ne za to, da vrne sindikatu. Napovedal je, da bodo plače policistov in vseh zaposlenih na MNZ od zdaj naprej objavljali mesečno. 

Cvetko je dejal, da ocenjujejo, da gre za slab poskus preusmerjanja odgovornosti za kršitev stavkovnega sporazume, glede na to, da same plače s stavkovnimi zahtevami nimajo nič skupnega. "Poleg tega je dodatno manipulacijo s temi plačami razumeti tudi iz naslova, da iz teh izplačil ni dejansko razvidno, kolikšen je delež izplačanega povečanega obsega dela, kolikšno je število izplačanih ur za pripravljenost, koliko je izplačanih dodatkov po kolektivni pogodbi za delo v epidemiji, koliko je bilo izplačanih rednih nadur in tako dalje," je nadaljeval v oddaji. 

Hojs je na to odgovoril, da gre za brezpredmeten očitek: "Povedal sem že, da so objavljene plače z vsemi dodatki. Vsakdo, tudi medicinska sestra v bolnici, ki je prav tako upravičena do dodatkov, si bo lahko naredila primerjavo, ali je njegova plača ravno tako primerna ali neprimerna kot so plače policistov. "

Cvetko je dejal, da to ni predmet stavke, temveč da je kršen 2. člen sporazuma iz leta 2018, Hojs pa je odgovoril, da ni njegova krivda, da je sindikat s prejšnjo vlado podpisal sporazum, ki je maček v žaklju. 

Hojs je v ponedeljkovi izjavi zagotovil, da je Policija pripravljena tudi na morebitne proteste. Po družabnih omrežjih je namreč zakrožila napoved protestov za sredo. "Lahko zagotovim, da bo Policija, tako kot je bila novembra, tudi v sredo oz. kadar koli v polni pripravljenosti in bo v največji meri zavarovala premoženje ljudi ter njihovo varnost. Posebej pa DZ," je dejal.

Ravnanje Policije bo ob morebitnih protestih odvisno od varnostne situacije na dan protesta. Dodal je, da bo pripravljenih dovolj policistov, po potrebi pa bodo uporabili tudi vodni top. "Ne vem, zakaj ga ne bi uporabili, če bi šlo za tako nasilje, kot se je zgodilo novembra," je dodal.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2494)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FailNation
12. 01. 2021 21.51
+4
fak kere plače jst v naši firmi vem na prste ene roke kdo ma čez 3000 bruto, pa majo kr soli v glavi in ne kupljene diplome.
NeeeeeeY
12. 01. 2021 20.19
+5
Aja, pa na seznamu vem vsaj za enga ki si je kupil diplomo in prišel not zaradi poznanstev...
NeeeeeeY
12. 01. 2021 20.18
+0
Tako je, jaz sem da so vse plače v SLO javno znane. Tako v javni upravi kot zasebnem sktorju. Da se bo na glas govorilo in pomirilo ter končala ta slovenska foušija
Zanzibar1
12. 01. 2021 20.11
+0
cifur
12. 01. 2021 18.26
+5
po moje ni ravno vse tako roznato kot se prikazuje (dodatki precej navrzejo)je pa sramotno da pisarniski dobivajo 3x vec kot policisti na terenu kdo tu nosi glavo na prodaj ?nedolgo nazaj je bila na TV odlikovana policistka ki komaj shajaz otrokom in placo ...aja ona je pac kanon futer ne ga srat vzeti onim na vrhu in dati policistom na terenu in ne policisti nimajo prevelikih plac le delavci v ostalih panogah so premalo placani.
FailNation
12. 01. 2021 21.52
jaz sem takoj za da spodnjim 1000čim povečajo plačo, ker so res slabe, uni 5000+ nemajo kaj prosit, še vzet jim je treba.
angst
12. 01. 2021 17.46
+1
In kje vidim ta seznam
mmickica
12. 01. 2021 17.33
+1
Hojs, vsaka cast!👍
yanay
12. 01. 2021 17.20
-2
Hojsu tudi predlagam, da vodni top najprej preizkusi na sebi!
yanay
12. 01. 2021 17.17
+7
Če se je že Hojs ojunačil in objavil plače zaposlenih na MNZ, potem je povsem na mestu, da enako junaško dejanje storijo tudi ostali ministri
sandi101
12. 01. 2021 15.28
+13
Kaj na vse to porečejo delavke in delavci, ki imajo po 1200 EUR bruto skupaj z vsemi dodatki, nočnimi... Tudi delavka za trakom opravlja odgovorno delo. Saj ne rečem, da niso potrebne razlike v plači, jasno je, da če je nekdo bolj izobražen, če ima bolj nevarno delo, da mu pripada več, ampak, da ima en policaj - vodja policijskega okoliša skoraj 5.000 EUR bruto je pa malo prehuda!!!
Victorinox
12. 01. 2021 20.51
+0
Sortegilio
12. 01. 2021 21.10
+3
Sandi101 najtežja dela so najslabše plačana. Če pogledamo poklic poslanca pa delo v proizvodnji, domu starejših...
LuckyOne
12. 01. 2021 14.35
+24
Na tem mestu ČESTITAM vsem policistom. VRHUNSKO ste v preteklosti zgradili mit o revnih in slabo plačanih policistih. P.S. Pregovor, da moraš tistemu vzeti ki najbolj jamra še kako velja.
riss
12. 01. 2021 13.56
+11
Poznam znance, kj delajo v NPU-ju, mešajo zrak, ne vedo, kaj bi sami s sabo, odlične plače, polno privilegijev,..., podjetniki pa moramo vse to omogočiti.
riss
12. 01. 2021 13.54
+9
Edino pravilno, seznam plač, da vemo zakaj štrajka ta rdeči sindikat, ki je hotel ustreči KUL-u.
HgST61
12. 01. 2021 13.54
+4
Šele sedaj sem zagledal, da ima najbolje plačan kerovodec 4,5K€, najslabši pa pa 1,4K€, naš sindikalist pa 3K€. Samo delovna doba in število ur ne more upravičiti tako razliko. Mogoče so kakšne bolniške krive ali pa so nekateri zaposleni le na 4 ure, upam, da ne določajo višino plač po"frisih".
putanesca
12. 01. 2021 13.53
+10
Gospoda ima itak povsod, ne le v policiji dobre plače, ta navadni miličniki, imajo pa revšno, minimalca, tko k vsa delovna raja.
watever
12. 01. 2021 13.17
+6
Ja nocne niso dobre, ja mamilasi so problem, ja je tezava ce imas opravka s kriminalci, kjer te lahko se kdo ubije ( v povprecju 450 napadov na policiste/leto, 6 ubitih od leta ‘91 - ‘15),... s placo podobno kot trgovke so resnicno bolj v neugodnem polozaju,... najbolje da pustim sluzbo, saj ob podobnem delavniku ne dosegam 50% zgoraj navedenega in grem v policijo. Vsaj 14 ur na dan mi ne bo treba mislit in bom lahko z druzino. Ali z ljubico ce bo bog dal
robi1971
12. 01. 2021 13.09
+16
Kaj na vse to porečejo delavke in delavci, ki imajo po 1200 EUR bruto skupaj z vsemi dodatki, nočnimi... Tudi delavka za trakom opravlja odgovorno delo. Saj ne rečem, da niso potrebne razlike v plači, jasno je, da če je nekdo bolj izobražen, če ima bolj nevarno delo, da mu pripada več, ampak, da ima en policaj - vodja policijskega okoliša skoraj 5.000 EUR bruto je pa malo prehuda.
dante
12. 01. 2021 13.07
+2
Ko se politik brani z niskimi udarci izgublja verostojnost
robi1971
12. 01. 2021 13.05
+23
Plače vseh javnih uslužbencev bi že zdavnaj morale biti javne. Na RTV, železnici.... tam je šele veselica.
PorednaSliva
12. 01. 2021 13.15
+5
Na železnicah so sami jansevci zato ne bodo razkrili
PorednaSliva
12. 01. 2021 13.28
+4
"Rajku Janši, bratu nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše, in lobistu Franciju Zavrlu je pri reševanju težav pri njunih skupnih poslih na pomoč priskočil novi dobavitelj Slovenskih železnic (SŽ)."....... "Pri SŽ je zaposlen tudi dolgoletni Janšev operativec Darko Njavro. Tudi generalni direktor SŽ Dušan Mes priznava, da je Rajko Janša njegov znanec."...... Se kaj za dodati? Aja matoz.... Trga smo cist pozabili
PorednaSliva
12. 01. 2021 12.54
+0
Končni prejemniki operacije domnevnega pranja denarja prek več držav, ki jo od leta 2017 preiskujejo organi v Avstriji, Sloveniji ter Bosni in Hercegovini, so dolgoletni sodelavci in ljudje iz najožjega kroga predsednika SDS Janeza Janše. Je treba se kaj dodati?
PorednaSliva
12. 01. 2021 13.14
+4
Kar minusiraj nisem se jaz tega spomnil... Bodo bosanci naredil red ce ga sami ne znamo! Kr podpirajte te smeti... Ce jih podpirate ste sami smet in izdajalci slovenskega naroda!