Slovenija

Policijski sindikat: Ukrep karantene za ilegalne migrante ne velja

Ljubljana, 06. 08. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
182

Ukrep 14-dnevne karantene se pri novo prispelih migrantih v postojnskem Centru za tujce ne izvaja, posledično je ogroženo zdravje policistov in drugih zaposlenih, opozarjajo v PSS in pristojne pozivajo k inšpekcijskemu nadzoru. Na Policiji očitke zavračajo in odgovarjajo, da imajo zaposleni na razpolago dovolj zaščitne opreme, vsi novo sprejeti tujci pa so po postopku sprejema nastanjeni v bivalne kontejnerje, kjer ostanejo vse dokler ni potrebe po preselitvi. Kar je v večini primerov celo več kot 14 dni. Do danes še nihče ni bil pozitiven na covid-19, opravljenih pa je bilo več kot 100 testov.

Zaposleni v Centru za tujce Postojna vodstvo Policije že dlje časa opozarjajo na nevzdržne razmere, s katerimi se – zaradi nevarnosti okužbe s covidom-19 – srečujejo pri izvajanju policijskih nalog. Vsak dan namreč prevzemajo tujce – ilegalne migrante iz drugih policijskih enot in jih za čas vodenja postopka po mednarodni zaščiti nastanijo v centru, kjer jim je po predpisih nudena oskrba. 

V zadnjih dneh pa se je stanje zaradi postopnega porasta obolelih v državah zahodnega Balkana, od koder prihaja velika večina tujcev, še poslabšalo, opozarjajo v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS).

Čeprav je ukrep karantene z odlokom vlade določen za vse tujce in slovenske državljane, ki se k nam vračajo iz držav na rdečem seznamu, pa s terena dobivajo informacije, da ta iz neznanih razlogov ne velja za tujce, ki pridejo v omenjeni center. To je po njihovih besedah skrb vzbujajoče.

"Tujcev-ilegalnih migrantov se ne nastani v primerne prostore, ki bi bili namenjeni izolaciji oziroma karanteni za čas 14 dni, ker se v te iste prostore skupaj z že nastanjenimi tujci-ilegalnimi migranti ves čas nastanjajo novo prispeli," opozarjajo v PSS. Namesto tega so nastanjeni v skupnih prostorih, ne glede na njihovo zdravstveno stanje in čas prihoda. 

Trenutno je v Centru za tujce nastanjenih 142 tujcev, od katerih je 111 tujcev v postopku mednarodne zaščite.
Trenutno je v Centru za tujce nastanjenih 142 tujcev, od katerih je 111 tujcev v postopku mednarodne zaščite. FOTO: Damjan Žibert

Takšno ravnanje je po besedah sindikata ne samo diskriminatorno do drugih tujcev in tudi slovenskih državljanov, pač pa predvsem nevarno z vidika zagotavljanja varstva in zdravja policistov oziroma zaposlenih.

Pristojne institucije zato pozivajo, naj vse tujce, ki prihajajo iz držav s poslabšano epidemiološko sliko, namestijo v posebne (izolirane) prostore in jim zagotovijo obvezno 14-dnevno karanteno. Predlagajo, da bi jih namestili v "bivalne hiške, ki so na razpolago", s čimer bi zmanjšali možnost medsebojnih okužb oz. okužb policistov in ostalih zaposlenih. 

V sindikatu še pravijo, da na to problematiko opozarjajo že od marca, a so vse do zdaj naleteli na gluha ušesa. Pristojne inšpekcijske organe prosijo, da v skladu s svojimi pristojnostmi uvedejo inšpekcijski nadzor. 

Policija odgovarja: Na razpolago je dovolj zaščitne opreme

Iz Policije so sporočili, da podpirajo prizadevanja in skrb PSS glede zagotavljanja ustrezne varnosti in zdravja pri delu, a da je morebitna odprta vprašanja treba reševati medsebojno v dialogu in z argumenti, usmerjenimi k skupnim rešitvam. 

Kot pojasnjujejo, so vsi policisti in zaposleni seznanjeni z dokumenti, ki jih je izdal NIJZ oz. druge strokovne službe v zvezi z izvajanjem nalog ter preventivnim ravnanjem in uporabe zaščitnih sredstev, prav tako imajo na razpolago dovolj zaščitne opreme. "Poleg mask, rokavic, očal, skafandrov, razkužil, ki jih imajo na razpolago zaposleni, so vsi dobili v osebno uporabo še zaščitni vizir za obraz, ki ga lahko uporabljajo v postopkih in pri delu v centru." 

Ker gre za objekt, kjer je gibanje omejeno, se tujci ne morejo prosto gibati, pač pa se lahko gibljejo samo znotraj določenega oddelka/območja, kjer so nastanjeni. "Seveda pa je vsak zaposlen dolžan poskrbeti za svojo varnost in preventivne ukrepe, ko se giblje znotraj navedenega območja. Vsi drugi premiki med oddelki so nadzorovani in izključno v spremstvu zaposlenih. Na vseh vidnih mestih so nameščene tudi informacije v več jezikih o bolezni covid-19, da se tujci seznanjeni in da razumejo določene ukrepe," pojasnjujejo. 

Policisti in vsi zaposleni so redno seznanjeni z vsemi usmeritvami, novostmi in priporočili NIJZ in drugih strokovnih služb MNZ in Policije. Center za tujce upošteva in izvaja vse navedene usmeritve in ukrepe predpisane s strani pristojnih služb in bo v primeru novih ali dodatnih usmeritev tudi to upošteval. Policija

Vodstvo enote in Centra za tujce je s policisti vsakodnevno v neposredni komunikaciji, vsa odprta vprašanja rešujejo sproti in v okviru možnosti in pristojnosti, še zagotavljajo. Prav tako je v centru že od začetka junija dodatna kadrovska pomoč policistov iz drugih policijskih uprav, v teku pa je zaposlitev dodatnega osebja preko sistema javnih del, predvsem za vzdrževanje objekta. 

'Vsi na novo sprejeti tujci so ločeni od ostalih – v večini več kot 14 dni'

Center za tujce po pojasnilih Policije sprejema tujce, ki prihajajo z območja Hrvaške in so nastanjeni ločeno od ostalih, ki so tam (nastanjeni na štirih ločenih oddelkih) že dlje časa. "Vsi novo sprejeti tujci so – po postopku sprejema in oskrbe z osnovnimi higienskimi in drugimi potrebščinami – nastanjeni v bivalne kontejnerje, kjer ostanejo vse dokler ni potrebe po preselitvi v drug objekt ali oddelek znotraj Centra za tujce, v večini več kot 14 dni. Na razpolago imajo tudi dva posebna sanitarna bivalnika z umivalniki, stranišči in tuši. V času nastanitve v bivalnih kontejnerjih se s strani zdravstvenih delavcev Centra za tujce dnevno izvaja "opazovanje" tujcev, ravno v smislu zaščite zaposlenih in tujcev." 

Tujci, ki jih policija nastani v Center za tujce in so na območju Republike Slovenije že več kot 14 dni ali so vrnjeni iz Italije in so bili predhodno že dlje časa na območju Slovenije (npr. nastanjeni v azilnem domu), pa so nameščeni v sprejemne prostore in nastanjeni po običajnem postopku, seveda ob dejstvu, da ne kažejo nobenih znakov bolezni. 

Potrjene okužbe s covidom-19 še ni bilo 

Na vprašanje, ali v centru potekajo testiranja na covid-19 in kako pogosta so, na Policiji odgovarjajo, da so vse od začetka epidemije vedno, ko je bil zaznan najmanjši znak ali sum na bolezen covid-19, takšnega tujca izolirali in testirali. 

Do danes še nihče od nastanjenih tujcev ni bil pozitiven, opravljenih pa je bilo več kot 100 testov.

NIJZ pripravil priporočila za preprečevanje prenosa okužbe

Na NIJZ pojasnjujejo, da so v sodelovanju s predstavniki Policije pripravil Priporočila za preprečevanje prenosa okužbe z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) za policijo, carino, letališče, pristanišče in azilne domove, ki opredeljujejo način ravnanja ob tesnem stiku na razdalji manj kot 1,5 metra z osebo, ki kaže vidne bolezenske znake, značilne za akutno okužbo dihal. Prav tako so v sodelovanju z Uradom RS za oskrbo in integracijo migrantov pripravil podrobni akcijski načrt za obravnavo oseb s sumom na nalezljivo bolezen. 

Kot navajajo, postopki obravnave in skupna nastanitev oseb, ki prihajajo iz držav s poslabšanim epidemiološkim stanjem, lahko predstavljajo večje tveganje za širjenje okužbe covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, vendar je mogoče z doslednim upoštevanjem in izvajanjem higienskih priporočil to tveganje ustrezno zmanjšati. Prav tako podpirajo vse aktivnosti in prizadevanja za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. "Pri tem naj poudarimo, da NIJZ pripravlja splošna higienska priporočila, zagotavljanje pogojev za izvajanje higienskih priporočil v praksi pa je v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve oziroma Policije, ki pri tem upošteva tudi prostorske, kadrovske in druge zmožnosti na posamezni lokaciji."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piljan
07. 08. 2020 08.11
+4
Alo svečke,vaš nesposobni dohtar janiz še naprej uvaža svoje.Pa kaj sedaj,saj ja dobro veste ,da nas vsak stane 1920 + everčkov.Alo svečke,grimsi,dohtar janiz nesposobni
pravisprehajalec
06. 08. 2020 19.48
+14
Je bilo šele pri dnevniku povedano zakaj se gre. Čakajo kao na nek izgon. Humanoljubci pa očitajo policiji, ker nimajo prostega izhoda. Zunaj bi se sprehajali potem pa zagotovo vrnili v prostore, kjer jih čaka izgon. Slovenci, koliko časa vas bodo levičarji še imeli za norca?
LOS - T
06. 08. 2020 19.48
+8
Kolk dnarja bi evropi ostal, da ni teh par miljonov socialcev iz azije in afrike. Eh, kaj vse bi si z njim zgradil...
riss
06. 08. 2020 19.05
+6
Komunistićna partija nedelavnega ljudstva v rušenju vsega, kar ni prolevo.
riss
06. 08. 2020 17.01
+10
Komunisti ali levičarji, ker to je isto, niso bili za zaščito naše meje in sosednje države se bodo organizirale za svoje interese. Kdo bo še volil leve stranke, ki so vse razen strank v koaliciji in SNS, je največji sovražnik svoje domovine.
Pa kaj
06. 08. 2020 15.35
+19
ti nimajo korone..oni imajo taprave bolezni...
Robertinhox
06. 08. 2020 14.39
+35
dokler nebo ratatata, bo tak kot je, in ne morte nič nardit, vse nevladne org. ki sesajo denar pa se naj vprasajo če je znjimi kaj narobe? brigajte se za domače ljudi hepani
abidar
06. 08. 2020 14.24
-4
STOP JANŠIZMU! Janša je odgovoren za to, da imamo ilegalce v državi. Njegova prva vlada je sprejela sporni zakon, ki ilegalcem omogoča nemoten ilegalni prestop državne meje. Absurd vsega je pa še to, da v zakonu piše, če ilegalec izreče čarobno besedo AZIL, se ilegalni prehod meje ne smatra več za kaznivo dejanje po 308.členu KZ-1.
abidar
06. 08. 2020 14.17
+11
Janša prva vlada naj plača stroške, ker so oni sprejeli sporni azilni zakon!
pravisprehajalec
06. 08. 2020 13.51
+32
V Grčiji je spet katastrofa. Pa sem mislil, da je ograja pa Frontex. 150.000 jih je prišlo od aprila v Grčijo iz Turčije. pa so že lepo zaustavljali spomladi. makedonija je pa razglasila izredne razmere zaradi vdora migrantov včeraj. če se je 2015 vsaj poskušalo vranti pred njimi, pa so sedaj vsi postali resignantni. Ker ta val prihaja sem (čez Madžarsko ne more), lahko potem sklepamo logiko včerajšnje napotitve Italijanske vojske na mejo poleg Avstrijske. Slovenija bo postala žep. Levičarji pa ne dovolijo vojske na mejo.
Nimasmisla
06. 08. 2020 13.41
+8
Sem mislil da bo kaj drugače ni zaprta meja za migrante hrvatom rešuje turizem zapravil bo pol piranskega zaliva e moj janša sam si koplješ jamo
Mladi? Plasto
06. 08. 2020 13.35
+12
KAKO BOSTE SVEČKARJI ZAGOVARJALI JANEZA ??!!!!! v tem primeru ,ko ilegalcem omogoča več svobode ,kot lastnemu narodu !!!! .... v mojem slovarju to paše pod rubriko IZDAJALEC !!!! ......
Robertinhox
06. 08. 2020 13.02
+20
STOP FAJONIZMU!
Gsmm
06. 08. 2020 14.57
+3
Kaj ima Fajonova veze z tem, da je vlada nesposobna zadržati migrante ?
Maxx365
06. 08. 2020 15.37
+7
A ni prav Janša še pred časom, ko je bil v opoziciji tulil, da bo rešil problem nezakonitih migrantov, ko bo prevzel vladanje Sloveniji ? Ne vem, kaj ima zdaj Fajonka s tem. Samo zameglevanje in preusmerjanje pozornosti s pravih krivcev
larionov
06. 08. 2020 17.03
+11
A ni Janša hotel napotiti vojsko na mejo in sprostiti 37.clen,pa ste levaki zagnali tak vik in krik, sploh vaši guruji Fajon, mesec, kordis
larionov
06. 08. 2020 17.04
+2
crazymoto
06. 08. 2020 12.04
+39
Kdo plača teste za covid... Sami migranti???
RdecaZvezda
06. 08. 2020 17.10
+7
Ne govori neumnosti,teste plačamo mi davkoplačevalci.
crazymoto
06. 08. 2020 12.03
+36
Saj jih ne ščitijo samo fanatiki z leve.... tudi desni zdaj nič ne ukrenejo...!!!! Corona... je zato da se musli lahko prosto gibajo pa naselijo Eu..
Saloreich
06. 08. 2020 11.56
+25
Tanja Fajon jim ne bo ponudila karantene?!
Gsmm
06. 08. 2020 14.58
+11
Slovan
06. 08. 2020 11.54
+35
Bravo policaji! Povejte na glas.. Se več... Zakaj jih ščitijo, tile fanatiki z leve? Mi delavcki mormo spoštovati, predpiše, spremljat medije kaj bodo novega na vladi sprejel.. Tile pa. Imo kontrol, bežijo, prehajajo rdeče države pol pa tkole... Zapret mejo za njih.. Odvetnica ki se pa ne strinja s tem in podobni pa podajte svoje podatke pa se vam jih pripelje, mrde vam bodo pa doma kej urejal.. Zakaj ne...
Gsmm
06. 08. 2020 15.00
+6
Kakšni fanatiki z leve, ablast jih ščiti! Ablast nič ne naredi. Trenutno je desna ablast, ne leva.
larionov
06. 08. 2020 17.05
+2
picolin
06. 08. 2020 11.44
+55
pa saj ste vsi nori .na domac narod pritiskate iz vseh strani ,a te pa tako scitite .saj so bolj zasciteni kot kocevski medvedi ko jih ni vec velik .itak se ve da ilegalc in rom so najbolj zascitena vrsta v slo .na drugi strani pa ljudje nimajo vec za kruh in mleko .joj kam smo prisli .kdaj se bo nasel en pravi vodja da bo to vse pocistil ,vse take organizacije ko delajo proti slovenskemu narodu
dartford
06. 08. 2020 11.22
+66
Vse migrante takoj v karanteno. V domače države !
enaleteca
06. 08. 2020 11.14
+66
Pa saj ne morem verjeti, a so ti višja kasta (kasta nedotakljivih) ali kaj? Kršijo, smetijo okolje, ilegalno prečkajo, so brez dokumentov ... Tako kot Romi, ki lahko delajo, kar hočejo, kradejo, vozijo brez izpita, grozijo, vandalizirajo ... Politiki lažejo, izkoriščajo davkoplačevalski denar. Še malo, pa bo tako kot v Indiji, kjer so kaste. Očitno bodo ilegalci, Romi in politiki najvišja kasta, kakšni župani ali uredniki srednja kasta, mi, davkoplačevalci in ljudstvo, pa tretja kasta.
Gsmm
06. 08. 2020 15.01
+1