Slovenija

Vodstvo policistom: od zdaj bodite bolj 'prijazni' do kolesarjev in mopedistov

Ljubljana, 12. 06. 2019 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Policisti so zadnja leta z globo 300 evrov kaznovali vse kolesarje in mopediste, ki so imeli do 0,5 promila alkohola v krvi. S tem so bili ti postavljeni v neenakovreden položaj v primerjavi z drugimi vozniki. Da je zakon v tem delu dvoumen, so opozorili tudi pristojni organi, zato je v pripravi novela zakona, ki bo to nejasnost odpravila. V vmesnem času pa je vodstvo policije na policijske postaje poslalo dopis, naj teh voznikov ne oglobijo.

Na začetku junija so policijske postaje po Sloveniji dobile obvestilo Generalne policijske uprave, ki ga je podpisala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. V njem so navodila oziroma usmeritve policistom glede kolesarjev in prisotnosti alkohola.

Zakonodaja je namreč v tem primeru dvoumna, zato povzroča precej različnih interpretacij. Ker je kar nekaj zadev že pristalo na sodiščih, ki so sprejemala tudi nasprotujoča si stališča v razsodbah, se je vodstvo policije odločilo, da še pred spremembo zakonodaje pošlje navodila policistom, kako naj ravnajo, če ustavijo kolesarja, ki ima do 0,5 promila alkohola v krvi.

Policisti so od leta 2017 do danes prav na osnovi sodbe vrhovnega sodišča v primeru mopedista iz Trebnjega voznike mopedov in kolesarje kaznovali tudi pri manj kot 0,5 promila alkohola v krvi. To je pomenilo, da so zaradi dvoumne zakonodaje kaznovani strožje od voznikov avtomobilov, kar je številne zagotovo ujezilo in so se po pravico obrnili na sodišče.

Policija prilagaja svoje ukrepanje, saj je več različnih sodb pokazalo na neskladje v zakonodaji.
Policija prilagaja svoje ukrepanje, saj je več različnih sodb pokazalo na neskladje v zakonodaji. FOTO: Damjan Žibert

V primeru mopedista iz Trebnjega, ki si je prislužil 300 evrov globe, je prav vrhovno tožilstvo na vrhovno sodišče naslovilo zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero so opozorili na nejasnost zakonske ureditve. A so vrhovni sodniki zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnili in pritrdili kazen mopedistu. To pa je sprožilo enotno prakso policije, ki je začela dosledno kaznovati tako mopediste kot kolesarje, tudi ko so ti imeli manj kot 0,5 promila alkohola v krvi.

Kje je neskladje v zakonodaji?

Prvi odstavek 105. člena Zakona o pravilih cestnega prometa določa, kdo v cestnem prometu ne sme imeti alkohola v organizmu. To so: voznik motornega vozila ali skupine vozil kategorije C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE; voznik vozila, s katerim se opravlja javni prevoz potnikov ali blaga ali prevoz oseb za lastne potrebe; voznik vozila, s katerim se prevaža nevarno blago; poklicni voznik motornega vozila, kadar opravlja ta poklic; učitelj vožnje med usposabljanjem kandidata za voznika v vožnji motornega vozila; kandidat za voznika med usposabljanjem v vožnji motornega vozila; spremljevalec; voznik začetnik; voznik motornega vozila, ki nima vozniškega dovoljenja; voznik motornega vozila, ki v vozniškem dovoljenju nima vpisane kategorije motornega vozila, ki ga vozi; voznik motornega vozila, ki se mu izvršuje prepoved vožnje motornega vozila ali mu je vozniško dovoljenje odvzeto; in voznik, ki prevaža skupino otrok. Med naštetimi ni (nepoklicnih) voznikov avtomobilov, motoristov, mopedistov in kolesarjev. To pomeni, da se pri teh 'tolerira' 0,5 promila alkohola, o čemer govori drugi odstavek istega člena. "Drugi vozniki imajo lahko največ do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pod pogojem, da tudi pri manjši koncentraciji alkohola ne kažejo znakov motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu."

Kolesarji ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, na osnovi tretje točke 105. člena pa je to pomenilo, da je zanje zagrožena kazen 300 evrov, če imajo do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. V zvezi s tem se je pojavilo vprašanje, ali so zaradi tega v neenakovrednem položaju v primerjavi z drugimi vozniki?

Zadeva pa se obrne na glavo v tretji točki tega člena, ki določa kazni za posamezne tipe voznikov. V tem členu je namreč navedena višina kazni za vožnjo pod vplivom alkohola za kandidate v šoli vožnje in voznike motornih vozil, ki nimajo veljavnega vozniškega dovoljenja, tema dvema skupinama pa doda še voznika, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, kamor spadajo tudi kolesarji. Zanje je kazen predpisana že za vsakršno prisotnost alkohola.

Če so vrhovni sodniki v razsodbi leta 2017 priznali, da je ta člen zakona nedosleden, so se strinjali, da je vendarle zakonodaja ustrezna v prekrškovnem delu. S tem so dovolili, da za voznike vozil, za katere ni potrebno vozniško dovoljenje, veljajo strožja pravila.

Kolesarji od zdaj ne bodo kaznovani, če bodo imeli do 0,5 promila alkohola v krvi. Razen če bo njihova vožnja nezanesljiva.
Kolesarji od zdaj ne bodo kaznovani, če bodo imeli do 0,5 promila alkohola v krvi. Razen če bo njihova vožnja nezanesljiva. FOTO: iStock

Policija s pobudo za spremembo zakonodaje

Tudi policija si je pred to razsodbo zakonodajo razlagala nekoliko bolj 'prijazno' kolesarjem in mopedistom, saj so včasih kolesarje kaznovali po istih kriterijih kot voznike avtomobilov. Zato so na policiji že pred časom podali pobudo za spremembo zakonodaje. Z njimi se strinjajo tudi na ministrstvu za infrastrukturo, kjer menijo, da kolesarji in mopedisti sodijo v skupino, za katero velja dovoljena meja alkohola 0,5 promila.

V pripravi je predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa, ki naj bi bil sprejet še letos in bo prinesel spremembo, po kateri bodo med voznike, za katere je dovoljena toleranca do 0,5 promila, uvrstili tudi voznike mopedov s hitrostjo do 25 kilometrov na uro, voznike hitrejših mopedov, ki niso vozniki začetniki, pa tudi kolesarje. S tem bo konec dilem in dvoumnih razlag. Kaj pa v vmesnem času?

V vmesnem času nove usmeritve policistom

Zagotovo bodo z 'začasnim' ukrepom zadovoljni v Levici, kjer so bili najbolj 'glasni' zaradi neenakosti kolesarjev in preostalih voznikov. Zmotilo jih je namreč prav to, da velja za kolesarje strožja prepoved glede vsebnosti alkohola v organizmu kot za voznike motornih vozil, kar bi lahko pomenilo, da se spodbuja uporabo avtomobila v primerih, ko voznik pije alkohol.

V tem vmesnem času (dokler ne bo sprejeta novela zakona) pa je v veljavi nova usmeritev policije, ki je ta mesec romala na posamezne policijske postaje. Kot so pojasnili na GPU, so v zadnjem obdobju sodišča spremenila svoje odločitve glede politike kaznovanja kolesarjev in mopedistov, zato je nujno, da se policijsko ukrepanje temu prilagodi. Zaradi nejasnosti tako med policisti kot med udeleženci v cestnem prometu je bilo policistom naročeno, da naj v vseh postopkih z vozniki koles, koles s pomožnim motorjem in voznikov mopedov, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, upoštevajo, da so lahko udeleženi v prometu, če imajo do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, če pri manjši koncentraciji alkohola ne kažejo znakov motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu.

Zanimalo nas je, ali ta usmeritev s seboj prinaša posledice za tiste, ki so bili na primer kaznovani zaradi prisotnosti alkohola, čeprav je bila količina pod dovoljeno mejo, pa so na GPU v izredno kratkem pojasnilu navedli le, da omenjena usmeritev policistom velja zgolj za aktualne postopke.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TolstojV
12. 06. 2019 21.37
+5
Naše sodstvo je res nesposobno!
bodi
12. 06. 2019 20.43
+4
hehe a Velevov spet počne sranje tokrat z kolesom
Acohonda Majhonda
12. 06. 2019 20.58
+5
murate
12. 06. 2019 18.43
-12
tu se lahk vprašamo ali je policijska uprava popolnoma izgubila zdravo kmečko pamet-kolo in vsa ostala dvosledna vozila mora imeti 00 alkohola pa pika,ne more bit drgač,da pa kaznujejo kolesarja ker se po mestu pelje prehit je pa že druga zgodba o tajužnih policistih ,ki za vsako ceno kaznuje slovenca
Našvasan_zob
12. 06. 2019 19.25
+4
Teb lih ni jasn kaj je enosledno vozilo ane?...
mackon08
12. 06. 2019 21.35
+2
Acohonda Majhonda
12. 06. 2019 18.24
+1
super kupim kolo in se lahko vozim nabit ko mamba
Maxx365
12. 06. 2019 21.16
+0
flojdi
12. 06. 2019 16.59
+1
.. kako pa kej stari (ali tudi novi.. totalno prbiti ) Znanci
Lisec7
12. 06. 2019 16.39
-2
----kolesar ali motorist lahko ima -(minus)0,0, pa je nevaren na cesti
mackon08
12. 06. 2019 21.36
+0
Lisec7 pa takšen za krmilon avtomobila kot si ti je isto tako nevaren.
bohinj je zakon
12. 06. 2019 16.28
+5
Na "nuli" alkohola bi vsi morali biti..........ni nevarnosti za nesrečo in ni kazni
picolin
12. 06. 2019 20.15
+9
eni bolje vozijo ko imajo 0.5 v sebi, kot pa nekateri ko imajo 0.0
Amnasty
12. 06. 2019 15.02
+7
Hočete iskreno? Ne prenesem kolesarjev na cesti! enostavno nekam mi grejo!
YUGO45
12. 06. 2019 15.33
-4
To je zato ker si nesposoben voznik/ca...poznam par takih kot ti..enostavno ne zna prehiteti kolesarja..caka prazno cesto..
aple2014
12. 06. 2019 16.28
+11
Nezna prehitet kolesarja... pa kdaj pomislis na ozke ceste?
Amnasty
12. 06. 2019 18.19
+7
haha "čaka prazno cesto" NEE v nasproti vozeči avto pa je, važno da je kolesar živ in zdrav
picolin
12. 06. 2019 20.17
+3
kdor ne obvlada ozkih cest ,so tudi na glavnih katastrofa
Uporabnik960530
12. 06. 2019 21.19
+2
Tudi jaz ne.... Če po njihovem ceste niso dobre, naj si nabavijo gorsko kolo....ne pa športno.... potem pa gledam na Brnik - Šenčur ( mimogrede je prepoved za kolesarje...na tej relaciji), ko je največja konica, ali pa recimo cesta Dol pri LJ -Litija, pa čez Tuhinjsko dolino...neee...sterat te kao kolesarje dol... preveč prometa... kolesarje dol...Sem see peljal pred dnevi Zidani Most - Lasko… kamoni, kolona....en pa junak na kolesu...halooo….neee takega odstranit s ceste...
tofsy2
12. 06. 2019 14.33
+29
Vse za polnjenje proračuna iz katerega so plačani tudi sodniki. Ko je en člen nejasen je drugi ki govori o kaznih povsem ustrezen samo da se polni vreča brez dna. Banana republika.
Myway
12. 06. 2019 14.16
+16
Naj bo tako kot je, že zdaj predvsem kolesarji delajo zmedo v prometu, tudi če so trezni.Ne plačujejo pristojbnin za ceste, obnašajo pa se tako arogantno, kot da so ceste njihova lastnina.
afna
12. 06. 2019 16.37
+13
Kdo pravi, da jo ne plačam? Imam avto višjega srednjega razreda, pri katerem plačam vse pristojbine. Uporabljam ga, kadar ga nujno potrebujem, za vse ostalo kolo. Kdo ima več pravic na cesti? Ti, ki za vsako malenkost uporabiš avto, čeprav bi lahko uporabil kolo ali noge?
afna
12. 06. 2019 16.38
+4
Kdo pravi, da jo ne plačam? Imam avto višjega srednjega razreda, pri katerem plačam vse pristojbine. Uporabljam ga, kadar ga nujno potrebujem, za vse ostalo kolo. Kdo ima več pravic na cesti? Ti, ki za vsako malenkost uporabiš avto, čeprav bi lahko uporabil kolo ali noge?
laycan
12. 06. 2019 14.15
+10
Se pravi, pešec ima lahko v riti, 0,5,in je varen udeleženec v prometu, za voznika, pa je 0.52,odvzem vozniškega.
komentator1233
12. 06. 2019 15.18
+24
iwilliwillhacku
12. 06. 2019 20.38
-1
setisfekšn
12. 06. 2019 21.02
+2
Bojo pa tud zrak za dihat boš mogu plačat boš mel kisikomate na ulicah!!!!!!!
setisfekšn
12. 06. 2019 21.03
+1
Razumnež
12. 06. 2019 14.12
+8
Pa valda si lahko malo pod gasom na kolesu.... Samo če še vedno lahko vsaj približno ob kraju voziš... sploh čez vas, kjer ni nekega prometa ob pol enih ponoč...
Razumnež
12. 06. 2019 14.15
+23
Itak je treba po dobrih 200m razjahat bicikl in it odtočit... enga si prižgeš, potem pa ob podpori kolesa počasi proti domu... Samo doma morš pazit, da ne butneš avta pa da se prav pogumno ne pogovarjaš naglas s kompanjonom, ker te vsi sosedje slišijo.
RdecaZvezda
12. 06. 2019 14.08
+16
Od danes naprej bom dal bicikl v prtljažnik,ko me bo ustavila policija,bom avto zaklenil in se kolesom odpeljal novim dogodivščinam nasproti,z 0,5 alkohola v riti.
laycan
12. 06. 2019 14.07
-6
Diskriminacija, pešec, in kolesar, katera se tretira kot enaka pravna udeleženca v prometu, sta lahko smrtno pijana, jaz pa ne smem spit piva, ko vozim s avto.
afna
12. 06. 2019 17.31
+0
Predvidevam da smrtno pijan pešec/kolesar ni smrtno nevaren, tako kot voznik motornega vozila. Sicer pa v nobenem primeru ne zagovarjam alkohola, sploh pa ne, če si udeleženec v prometu.
luckysss
12. 06. 2019 14.04
+16
Vsak udeleženec v prometu, ki je povzročitelj prometne nesreče in napiha preko 0.5 naj gre v zapor za šest mesecev plus ostale kazni po zakonu...Pa ni važno ali je biciklist, pešec ali motorist, itd...Če hodi ob kolesu po pločniku se ne šteje kot udeleženec v prometu...Kazni in postopki naj bodo logični In ne, da mi bo prišel policist še v zidanico s svojo frulico...
0523
12. 06. 2019 14.03
+9
Področje VELOV.00
NEBODIGATREBA0
12. 06. 2019 13.49
+3
zdej pa hitro v gostilno z mopedi ali kolesi, policija ima akcijo vozi pijan za manj €
pepe007
12. 06. 2019 13.48
+12
Vodstvo Policije torej poziva k nezakonitemu ravnanju policistov. Ko pa so policisti med stavko masovno izrekali opozorila po svoji strokovni presoji, kar zakon omogoča, pa vodstvo ni bilo najbolj zadovoljno.
grozjak
12. 06. 2019 13.12
+14
a dobijo oglobljeni denar nazaj???
pankration
12. 06. 2019 13.00
-18
Moj sosed je pijan sedel na kolo brez čelade. Po nekaj ovinkih je zadel v robnik pločnika, padel in z glavo zadel v kamen. Nikjer druge poškodbe, samo udarec v glavo. Bil je na mestu mrtev. Jaz bi dal 0.0 za vse voznike avtomobiliste, kolesarje, motoriste, ...
komarec
12. 06. 2019 13.21
+18
Se strinjam z 0.0. Poznam možakarja, ki je bil policaj, sedaj je v penziji, prej strog, kaznoval vse od kraja, sedaj je vsak dan pijan, takšen tudi vozi, nihče se z njim ne druži.
Krematorij666
12. 06. 2019 13.30
+0
Jaz tudi, in prepovedal uporabo čelad, varnostnih pasov oz. vseh zaščitnih sredstev. Brez alkota bodo glave trše...
Maxx365
12. 06. 2019 14.12
+11
pankration, iz tvojega pisanja izhaja, da je bilo za smrt tvojega soseda v bistvu krivo dejstvo, da ni nosil čelade. Tudi treznim se namreč lahko zgodi, da padejo.
LOS - T
12. 06. 2019 14.26
+12
In zarad tvojga nmerodnega soseda naj bi zdaj imeli vsi čelade takoj ko stopimo skozi vrata?? Jaz sem že slišal za človeka, ki je vstal, se spotaknil in padel z glavo v mizico, na mestu mrtev. Torej bo treba čelade takoj ko vstanemo s kavča? Kake mate eni res...
SenecaLucius
12. 06. 2019 14.45
+4
Samo tisti pijani sosed ni imel manj kot 0,5 promila!