Slovenija

Premraženi obmejni policisti v nevzdržnih razmerah

Fernetiči, 02. 12. 2020 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Gregorc
Komentarji
231

Kljub dejstvu, da kontrole na slovensko-italijanski meji neprekinjeno delujejo že od prvega vala novega koronavirusa, pa je Policija povsem nepripravljena pričakala zimsko sezono. Policisti tako v teh hladnih dneh na snegu in vetru opravljajo svoje dolžnosti pod prilagojenim nadstreškom, ki jih nikakor ne varuje pred vremenskimi vplivi. Razmere na terenu si je želel ogledati tudi generalni direktor policije, a je njegov obisk - ironično - odpadel zaradi slabega vremena.

Močan veter, sneg in temperature tik nad lediščem, takšno je danes stanje na mejnem prehodu Fernetiči in nič kaj drugače nekoliko južno na Krvavem potoku, kjer so beležili tudi močne sunke burje. A čez dan so razmere še razmeroma dobre. Ponoči temperature namreč padejo pod ledišče.

Policisti na mejnih prehodih pa praktično brez zaščite. Na Krvavem potoku je nad njimi zgolj improviziran nadstrešek, na Fernetičih ostanki nekdanjega mejnega prehoda. "Zelo je težko. Kot prvo je burja, ne da se z dokumenti delat, mraz, sneg. Konstantno so z nogami na snegu," je povedal Marko Jakac s Policijskega sindikata Slovenije.

Policisti na meji
Policisti na meji FOTO: POP TV

Ob nadstreških so sicer postavljeni ogrevani zabojniki, a so preprosto preveč oddaljeni od cestišča. V sindikatu na nevzdržne razmere opozarjajo že od marca. Na notranjem ministrstvu pa krivdo, kakor pravi sindikat, prelagajo na ministrstvo za javno upravo. "Verjamem, da je krivo ministrstvo za javno upravo, bi pa mogel notranji minister neposredno na ministra za MJU posredovati, se dogovoriti na sami vladi in vzpostaviti takšno stanje, da bi bilo ustrezno," meni Jakac.

Notranji minister Aleš Hojs ni okleval z obiskom policistov na protestih, premraženih policistov na meji pa še ni obiskal. Jih je pa želel danes obiskati generalni direktor policije Andrej Jurič, a se je zaradi slabih vremenskih razmer obrnil na pol poti. "Pozdravljam njegov trud in skrb, da si je želel ogledati stanje na kontrolnih točkah," je dejal Jakac.

S policije so ob tem sporočili, da pripravljajo nadgradnje kontrolnih točk in s tem povezane prometne signalizacije. Direktorju Koprske policijske uprave pa so naročili, naj skuša policiste v vmesnem času razbremeniti z ustrezno organizacijo dela.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (231)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

supertrobentica
03. 12. 2020 17.10
+3
Včeraj sem bil opozorjen na nenošenje zaščitne maske od policistov ... prav tako sem hodil s prijateljico, ampak ne zivima na istem naslovu (torej nisva iz istega gospodinjstva). Izrečeno nama je bilo opozorilo, ki sva ga nato upoštevala in nisva dobila globe... rekla sta tudi, da je njihov namen opozarjanje, ampak v kolikor kdo ne upošteva opozoril ... si sami zakomplicirajo postopek... so zelo tolerantni, vsaj v mojem primeru. Aja... pa s prijateljico sva se lahko še družila... so dovolili. Tako, da po mojih izkušnjah nimam problemov nikoli s "tamodrimi"... po mojem mnenju si lahko postopek samo sam zakompliciras. Seveda ce bi bil stari znanec policije in bi v postopku se provociral, potem si mislim, da bi bil oglobljen, ne vem, sami presodite.
Jules33
03. 12. 2020 12.45
+4
Niso samo policti bogi, gledam vse gradbene in ostale delavce, ki delajo zunaj v zinskih razmerah. Da bi vsaj njim pustili it v gostilno na malico da vsaj dostojanstevno pomalicajo nekaj toplega na žlico. Ne pa da v kombijih in kamionih žvečijo tiste sendviče. Nihče od njih ne bo umrl zaradi Covida, prej od težkega, vendar POŠTENEGA delavskega življenja.
dol?ela
03. 12. 2020 11.02
+0
saj vam bo hojs štumfe nabavu,pol pa ne serjite več
wolfterier
03. 12. 2020 11.01
+2
A niso vedeli,da bo Decembra zima...ta dolge gate,pa bo !!!
oježeš
03. 12. 2020 10.57
+0
Pomembno je, da se direktorjem v javni upravi poveča osebni dohodek. Ostali pa, kakor se kdo znajde na delovnem mestu. Če še za svoje ne more poskrbeti Hojs in ostale pristojne službe, vlada, kako potem lahko državljani pričakujemo, da bodo skrbeli za nas. Pomembno je le nekaj mesecev pred volitvami, potem je pa tako kot je že nekdo napisal, 'spomin ljudi je kratek, hitro pozabijo, zato pa lahko politiki z lahkoto manipulirajo z državljani'.
nightifly
03. 12. 2020 10.31
+2
Hudica ,ko clovek odpre stran casopisa se ze v naprej pripravi ,da bo prebral nekaj absurdnega . Tu zdaj pise o premrazenih cuvajih meje ,ki cepijo na prostem , ´bogu´ in naravi na ljubo ... in to ,da varujejo drzavljane , vecinoma varno spravljene v toplih sobanah . Saj clovek ne more verjeti . 30 let samostojne Dezele , en kup stvari v drzavi laufa izgleda samo se po inerciji in na podlagi in na racun ze izgrajene infrastrukture iz Jugoslavije . In to zdaj razpada ,jasno .Zob casa dela svoje . Denarja ni izgleda , ker je tam kjer ne bi smel biti . Zdaj sele razmisljam ,kako za vraga je bivsa drzava lahko poskrbela za vse podhranjene republike ,ene vec ene manj , za izgradnjo fabrik ,bolnic ,sol ,cisto vseh ostalih objektov infrastrukture , obenem pa se eno najmocnejsih vojsk vEvropi . Ja vem , nasprotniki ,ki so ziveli v istam sistemu pravijo ,da je bila Yu zadolzena . Res je ,toda koliko ? Verjetno enkrat manj kot mala Slovenija . Zdaj pa pomislite koliko zeleznice ,koliko cest v Yu je bilo treba zgraditi . Pa novih zelezarn , atomsko centralo ,d ne govorim o mega -mostovih ,viaduktih . ...... Kot berem, se pri nacrtovanju enega mostu ali skarpe dvigne kar cela drzava pokonci , projekt pa s tem podrazi za nekajkrat . Korupcija je vklucena pri vsaki pasji zadevi . In to unicuje Slovenijo . Torej sami sebe .Zal . In brez zamere , gasput Jansa , imate direktorja policije, ministra in vlado ,ki je samo za na urad za borzo dela .
nightifly
03. 12. 2020 10.33
+1
........pa da ne bo ocitkov , redke vlade so se v 30 letih izkazale . Izgleda,da je postati politik v Sloveniji dobitek na loteriji . V nekaj letih si prisluzis lagodno bodocnost -sebi in potomcem . Za drzavo pa ---koga briga drzava .
wolfterier
03. 12. 2020 11.04
+1
Dolgove YU še zdaj plačujemo,nightfly !!! Juga je bila tako zapufana,da ni mogla več niti obresti plačevat.Zato je bilo pomanjkanje bencina,kave in drugih uvoznih produktov. Ja,pa z Delom smo si tazadnjo brisali,nje.
nightifly
03. 12. 2020 11.40
+3
wolf....... samo nekaj soi predstavljajte . Zgori vam hisa in vse premozenje ,ki ga imate .Zjutraj ,na novi dan se postavite pred pogorisce ,zavihate rokave in z druzino ,ce jo imate zacnete vse na novo . In taka je bila Juga po 2. svet . vojni .Vec ali manj . Cisto vso strukturo je bilo treba na novo zgraditi ,ali vsaj popraviti tisto ,kar je bilo se uporabljivo . Mislim,da nikomur ni do tega ,da bi se temu smejal ali zasmehoval . Vojna je prizadela cisto vse -leve in desne .take in drugacne . Smrt je smrt ,enaka za vse . Revscina tudi ,lakota tudi . Samo ko smo siti se lahko afnamo -bog je ,boga ni , bog nam pomaga ,bog nam ne more ,ker ga ni . In res , da zgradis hiso , moras biti sposoben in priden - tudi brez boga . Ce bi bog talal dobrote ,bi vsi samo lezali in cakali nanje . .
sinner
03. 12. 2020 12.50
+1
Naj dajo odpoved in pridejo v gospodarstvo delat, tu se cedi med in mleko.
nicor
03. 12. 2020 21.32
+1
Yu je bila zadolžena za 18 milijard dolarjev, Slo jo je v nekaj letih prehitela. Koliko je zdaj, ne vem
zlo?o
03. 12. 2020 10.27
+3
INKASANTI morajo delati da bi dobili plače,terenci na minimumu ritonje na maksimumu
vicom
03. 12. 2020 10.21
+1
Sosed je policaj, ko pride z nočne ga križ boli ker mora v avtu dremat. Je sam povedal.
Hondavfr800f
03. 12. 2020 10.18
+5
A policija nima nobenega terenskega vozila, da bi pripeljala VD GD Policije na Primorski konec? Sramota po Ljubljani pa lahko specialci do zob opremljeni spremljajo ministra Hojsa. Za prevoz Juriča pa ni terenskega vozila, volje ali pa on sam tega ni želel ....
Banion
03. 12. 2020 10.13
+3
Odprt naj bo eden ali dva prehoda, ostale fizično zapreti saj ni dovoljeno prehajanje, policajem pa nabaviti ustrezno zimsko upremo.
Kresho91
03. 12. 2020 10.25
-1
A misliš, da bi se ljudje tega držali?? Še eno stvar ne smeš slovenskemu narodu rečt, da ni užaljen ali pa da se mu kršijo pravice, ti bi pa fizično oviro naredil?
nicor
03. 12. 2020 21.36
Ne bunde itd, kontejnerje naj postavijo na pravo mesto. Ampak, za to rabijo mesece, danes je bilo rečeno, da bo neki sekretarček proučil zadevo. ALELUJA! AVTODVIGALO IN KONTEJERJE, KAMOR SPADAJO!
blazter
03. 12. 2020 10.12
+1
Prijetno ni. Ampak saj imajo službena vozila. Notri je toplo.
Kresho91
03. 12. 2020 10.26
Vseeno moraš ven in not hodit. Te še je skoraj slabše. Kabine jim naj naredijo.
User1563571
03. 12. 2020 10.11
+5
A vojaki pa po kasarnah uživajo ali kako, a naj ne bi oni bili na mejah?
Banion
03. 12. 2020 10.13
+0
Oni bi se samo poleti sprehjali in še to se jim n eljubi preveč je menda kar veselo ko začno določati kdo bo šel na mejo
jamajaka
03. 12. 2020 10.10
+4
mi smo ubogi delat po terenu kdo nas pride pogledat
Bogdan Kranjc
03. 12. 2020 10.09
+0
Nič ne zebe Zlatan doo. denarja v izobilju zakaj se bojijo za obstoj take firme in lepega prihodka brez dela kar kolesarijite in potpirajte pijavke.
pravisprehajalec
03. 12. 2020 10.09
+2
Spet Policiste zebe, pa nimajo primerne obutve. Pa pnevmatik. Kot leta 2013 pod Ivanom janezem. Me zanima kaj so počele 3 Vlade vmes?
Sputnik84
03. 12. 2020 10.06
+3
Toliko o Letu 2020. Meni se policisti smilijo. Tako so najivni pa se kar se ne dajo in delajo zgago tam ko ni treba. Tam ko pa bi blo treba pa je ne...
V SHESHELJ
03. 12. 2020 10.06
+7
Zanimivo da niso pred ministrom pluzili. Se bolj me razburi da on svoje guzare ne more premakniti za delovca kateri pa je primoran od nekje priti na delovno mesto, in to brez opravicila, sicer bi biu ob sluzbo, minister pa pac ni. Itak ocitno v Sloveniji od stolckarjev zadoscajo le OPRAVIČILA (za maske, za druzenja v korona casu in ukrepih,...) mi pa placujemo zaradi rogljicka ki ga jemo, zaradi sprehoda k sta par fant pa punca,... se v Bosni so bolj razumni ceprov so vsaj 20 let zadaj
Diabloss
03. 12. 2020 10.04
+4
Bogi reveži. Vse ji pa naredil da ji lahko položnico za masko napisal
SkokecPokec
03. 12. 2020 10.01
+6
Imam enga tam, ki smo v žlahti. Fajn dečko. Ni tko za v kanto kot marsikateri cajo. Js jim privoščim da jim zrihtajo toplo zatočišče. Kajti več ko bodo na toplem, manj bodo zunaj sitnarili...
waga7
03. 12. 2020 09.59
+3
Nepripravljeni na zimske razmere? A veste on pregovor- velka maša za sukno vpraša, je pa 15. avgusta...