Slovenija

Policisti ukrepali proti vardistom: sedmim osebam zasegli domnevno orožje

Planina v Podbočju / Novo mesto, 23. 11. 2019 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
1274

Na območju Krškega se znova 'usposabljajo' pripadniki samooklicane Štajerske varde. Prebivalci ob južni meji so se varuhom reda že večkrat pritožili, da se ob njihovih aktivnostih počutijo ogrožene, a ima policija zaradi usmeritev tožilstva, ki v tem ne prepozna znakov kaznivih dejanj, bolj ali manj zvezane roke. Kljub temu možje v modrem njihovih aktivnosti tokrat niso le opazovali, pač pa so proti njim ukrepali. Šiško medtem meni, da je bila policijska akcija "neupravičena".

Več videovsebin
  • Izjava policije glede 'usposabljanja' Štajerske varde na meji
    00:55
    Izjava policije glede 'usposabljanja' Štajerske varde na meji
  • Iz 24UR: Usposabljanje Štajerske varde
    05:08
    Iz 24UR: Usposabljanje Štajerske varde

Pri lovski koči v Planini v Podbočju (občina Krško) je potekal 6. tabor samooklicane Štajerske varde. Ta je v vojaških formacijah dajala vtis, da opravlja policijske naloge, a tožilstvo resneje ne ukrepa, policija pa zaradi njihovih usmeritev bolj ali manj ne more nič.

Takšna ravnanja sama po sebi praviloma sicer niso prekršek, ko pa pri posamezniku povzročijo občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu, pa ima takšno ravnanje vse znake prekrška. Posamezna ravnanja takšnih skupin konkretno kažejo na varnostna tveganja za Slovenijo, saj se pod pretvezo samoorganiziranja varnosti združujejo s prikritim namenom izvajanja obrambnih in varnostnih nalog in varovanja državne meje, ki so v izključni pristojnosti za to pristojnih državnih organov, je nadeveno v noveli zakona o nadzoru državne meje in zakona o javnem redu in miru.

Novinarki 24UR Staši Lozar, ki je bila na terenu, je prvi mož varde Andrej Šiško na vprašanje, zakaj potrebujejo 'igračke', kot je sam poimenoval imitacije orožja, dejal: "Mi se usposabljamo na rokovanje z orožjem, ampak z igračko, ker mi orožja sploh nimamo." In zakaj se morajo usposabljati? "Zato, ker ko bo napočil čas, da bomo znali tudi s pravim orožjem ravnati," še pravi Šiško. 

Kot že večkrat poprej so jih tudi tokrat 'obiskali' policisti. Pripadniki varde so dejali, da so na območje, kjer se 'urijo', okoli 8. ure prispele posebne policijske enote. To je za 24ur.com potrdil tudi 'general' samooklicane skupine Ivan Bolfek"Okrog 15 policistov je vdrlo na zasebno zemljišče, brez naloga in zelo brutalno, nasilno postopalo do naših pripadnikov. Način je bil nekorekten, glede na to, da vedo, da se urimo z replikami orožja," trdi Bolfek.

Po odhodu policije pa Šiškom članom varde: "Vsi odgovorni v policiji, do najvišjega, bodo odgovarjali. Jaz jih bom imenoval tako kot si zaslužijo: banditi."

Kot je v izjavi za javnost razložil vodja oddelka za državno mejo in tujce Policijske uprave (PU) Novo mesto Anton Štubljar, so policisti med izvajanjem nalog varovanja državne meje, v okviru katerih so danes opravljali poostren nadzor na območju Planinskega polja, neposredno ob državni meji, opazili skupino oboroženih oseb, oblečenih v maskirna oblačila. "Orožje oziroma predmete podobne orožju smo sedmim osebam zasegli in jih poslali v analizo, kjer bo opravljena kategorizacija. Z vsemi osebami smo opravili identifikacijske postopke in razgovore," je razložil Štubljar. Policisti so v neposredni bližini so našli še en odvržen kos orožja, ki so ga prav tako poslali v analizo. V primeru ugotovljenih kršitev bodo zoper kršitelje uvedli
prekrškovni postopek.

Tožilec v njihovem 'izobraževanju' - kot svojemu početju pravijo v Štajerski vardi - (zaenkrat) ni našel znakov kaznivega dejanja. Si pa pristojni zdaj prizadevajo, da bi tovrstna zborovanja postala kazniva.

Ne glede na to, ali gre za res za imitacije orožja oziroma replike, kot to trdijo v vardi, pa njihovo 'usposabljanje' pri prebivalcih ob južni meji vzbuja najmanj nelagodje, če ne že strah. Zaradi paravojaških enot ob Kolpi se je nekaj domačinov tako že večkrat obrnilo na policijo. Možem v modrem so dejali, da se zaradi aktivnosti maskiranih neznancev počutijo ogrožene. Tudi tokrat je policija po naših informacijah prejela klice občanov, ki so se zaradi izvajanja Šiška in druščine počutili najmanj nelagodno.

To pa bi bilo po osnutku zakonskih rešitev za pregon tovrstnih formacij oziroma samooklicanih skupin po novem lahko tudi sankcionirano. Sporno je predvsem nošenje imitacij orožja in uniform, če posamezniki ali skupine vzbujajo videz, da izvajajo naloge uradnih ali vojaških oseb. Takšna dejanja bi po novem lahko postala tudi kazniva.

Šiško, ki je bil nenazadnje obsojen na osem mesecev zapora zaradi poziva k nasilni spremembi ustavne ureditve, pa meni, da bi morala policija z njimi (najmanj) sodelovati. "Našim sem dejal, naj bodo mirni," pravi. Kljub temu so se s policisti, ko so jih želeli legitimirati, pričeli prerivati. Policija jim je nato odvzela replike orožja.

Enemu vardistu globa zaradi lažne naznanitve prekrška

So pa nato pripadniki varde ob 10.45 policijo še enkrat poklicali sami. Kot pravijo, so na območju, kjer taborijo, namreč opazili okoli 16 oseb, oblečenih v kamuflažna oblačila. "To niso bili naši, ker bi zanje vedeli," pravi Šiško, ki pa dopušča možnost, da gre za kakšne njihove podpornike oziroma simpatizerje.

Kot se je kasneje izkazalo, je bil klic namerno izzivanje, kar je so potrdili tudi na novomeški policijski upravi. "Eni osebi, ki je pripadni samooklicane skupine, smo zaradi lažne naznanitve prekrška izdali na kraju samem izdali globo," je razložil Štubljar. Neuradno smo izvedeti, da naj bi eden od vardistov pred tem namreč na glas dejal: "Zdaj gremo 'zajebavati' policiste."

Policisti si prizadevajo, da bi lahko učinkoviteje preprečevali tovrstne odlklonske pojave

Policisti so o ugotovitvah seznanili pristojno državno tožilko, ki v ravnanju vardistov ni prepoznala elementov kaznivega dejanja, zato bodo na okrožno državno tožilstvo podali poročilo po 148 / 10. členu Zakona o kazenskem postopku, kot so to storili v vseh dosedanjih primerih.

Pri ravnanju različnih (ne)uradnih gibanj, iniciativ in združenj - tako imenovanih vard - so sporni predvsem nošenje enotnih imitacij uniform oziroma enotnih oblačil in imitacij orožja ter gibanje v bližini državne meje, pri čemer javno razglašajo, da varujejo državno mejo.

Policisti so za konec še dodali, da podpirajo spremembe zakonodaje, ki prinašajo večjo učinkovitost policije pri preiskovanju in preprečevanju tovrstnih odklonskih pojavov, ki pomenijo varnostno tveganje in ovirajo policijo pri njenem delu ter ob tem
pri ljudeh povzročajo prestrašenost in zgražanje.

"Predlagane spremembe zakonodaje s področja prekrškov in kaznivih dejanj se zato nanašajo na posamezne izvršitvene oblike v okviru izdajanja za vojaške in uradne osebe. Poudarjamo še, da je Policija edina sila, ki ji ustava in zakoni dovoljuje nadzor državne meje, poleg slovenske vojske," so še poudarili policisti.

Ministrski zbor je ta teden na mizi sicer imel prve konkretne ukrepe, kako omejiti samooklicane varde, a si bodo za njihovo potrditev vzeli še nekaj časa. Konkretne spremembe bodo pri zakonu o varstvu javnega reda in miru, ki govori o uporabi nevarnih predmetov, ter pri zakonu o varovanju državne meje. Opravljanje takšnih in policijskih nalog na lastno pest bi tako bilo prepovedano.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1274)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmickica
03. 04. 2020 16.51
-1
Saj ni cudno, da se pojavljajo razne varde, ce pa vojski ne pustijo opravljati njene osnovne naloge, to je varovanje mej!
uni65
25. 11. 2019 13.36
+0
Aoni so upravičeni bivati na tuji zemlji
Kollerik
24. 11. 2019 21.29
+8
Medtem ko iščejo posamezne pakistanske ubežnike po belokranjskih gizdovih in žgejpo panik iz vseh topov, nam za hrbtom že nekaj časa potihoma zaposlujejo v gospodarstvu na tisoče poceni tujih delavcev. Kdo je zdaj tu nor?
Recenzor
24. 11. 2019 20.44
+0
Edino jugonoastlgiki in paradajzarji se lahko samozadovoljujejo ob tako bednih novicah
Kollerik
24. 11. 2019 21.27
+4
....kar joči, sinko. Boi treba počusi iti delat, saj boste tudi socialci priši na vrsto.
Kollerik
24. 11. 2019 21.28
+2
nostalgik
24. 11. 2019 20.14
+2
Ko prebiram te komentarje v podpori vardi, se sprašujem Slovenci kje je zdaj vaša vest katero ste imeli v času osamosvojitve naše države SLOVENIJE ?
Heretik1
24. 11. 2019 18.49
+5
Člani štajerske bande na Dolenjskem vlamljajo v zidanice in kradejo vino! Kmetje so jih že večkrat zalotili.
korintos23
24. 11. 2019 19.31
+3
Kollerik
24. 11. 2019 19.43
+5
.... če je še kaj šnopsa vmes, lahko pridejo tudi do odličnega antigripina...
razvajen123
24. 11. 2019 18.27
+2
država u državi
Heretik1
24. 11. 2019 18.02
-4
Malopridnežem iz štajerske bande bi morali predpisati delovno trapijo na Golem otoku!
staridida
24. 11. 2019 17.44
-6
Zakaj ne prepovedo titovke z rdečo zvezdo....
srebrnibreg
24. 11. 2019 17.50
+17
Ker jo je tvoj fehtarski idol zelo ponosno nosil na marših v Jajce.
Cervantes Saavedra
24. 11. 2019 18.07
+13
Pa pivo Heineken,grb 1. predsednika ZDA (1797), tudi v zastavi ameriške zvezne države Washington, staro švicarsko zastavo (1628), grb Charlesa Darwina (1808-1882), ameriško trgovsko maloprodajno verigo macy‘s (1858), prekoceansko pomorsko linijo Red Star Line (1871-1935), college Sommerville pri Oxfordu (1879), zastavo ameriške zvezne države Kalifornija (1911), grb nogometne ekipe Slavija iz Prage (1892), nogometni klub Red Star (Pariz, 1897), italijanska mineralna voda San Pellegrino (1899), Texaco (1903)...
piljan
24. 11. 2019 18.09
+10
A ti je pritepeni Turek krsto že odgovoril?
staridida
24. 11. 2019 17.40
-4
A zdaj bojo še otrokom zasegli igračke.....
srebrnibreg
24. 11. 2019 17.52
+6
Tudi jaz tako pravim, da so to otroci kateri se po gozdovih v današnjem času podijo s takšnimi igračami.
korintos23
24. 11. 2019 17.08
+4
Kaj je varda, ste se sprijaznili da bo prepovedana?
Uporabnik113189
24. 11. 2019 16.58
+11
V iskanju RTV RTV slo, da pogledam komentarje, sem nehote opazil na desni strani prejšnji naziv te hiše.. Prejšnji naziv je bil Radiotelevizija Srbija, Ljubljana.. Lahko kar sami preverite, če kdo ne verjame. Bo to koga prebudilo.. Verjetno ne..
korintos23
24. 11. 2019 17.07
+5
Nimate v Vardi čelad, nekaj te je dobro ruknolo v glavo.
Uporabnik113189
24. 11. 2019 17.09
+5
franz1988
24. 11. 2019 15.17
+8
To je največji problem pri nas....To da je pa kavboj napelu g-ovna po perforirani cevi preko pitne vode pa nič???
JApajaDAja
24. 11. 2019 15.27
+7
lj civilne org., nevladniki, prebivalci....molčijo, rešuje jih,če, dz r slo!
?ebula
24. 11. 2019 15.01
+12
Ko spremljam početje te štajerske varde, mi pride na misel - tito pridi nazaj, vse ti bomo oprostili.
KAPIBARA
24. 11. 2019 15.18
-6
Za časa tvojega življenja, mu ne moreš oprotisit.. toliko ima vsega nad sabo..
Apostol1
24. 11. 2019 15.20
-1
Blodnjak ........ Titu ni kaj oprostiti , ker spada med najbolj humanistične politike vseh časov , kljub temu , da je moral v dobro vseh ljudi včasih poseči tudi po sredstvih , ki jih danes imenujejo neupravičene ampak bi bili še kako dobrodošli v primeru nastajanj nedopustnih paravojaških skupin ,ki jih vodijo bivši kriminalci
Bolfenk2
24. 11. 2019 15.46
+11
Dokler je bil Tito so bile meje varne. Nihče ni niti pomislil, da bi šel ilegalno čez mejo. Takrat pa res ni bilo nobene potrebe, da bi Varde branile narod.
?ebula
24. 11. 2019 17.39
+4
Kollerik
24. 11. 2019 17.40
+4
Kollerik
24. 11. 2019 17.40
+5
Heretik1
24. 11. 2019 15.00
-3
Kado pa sploh plačuje te Šiškotove pijance?
Karantanija
24. 11. 2019 16.08
-5
mallonge
24. 11. 2019 14.36
+3
Tile policajčki bodo kmalu napadli še otroški vrtec!!!!!!!!!!
srebrnibreg
24. 11. 2019 14.43
+10
Saj so ga že sedaj.Kaj pa so ti vamparji drugo kot otroški vrtec.
Kollerik
24. 11. 2019 17.41
+1
Lej no, svečkarji v primeru vard tokrat skupaj na fronti z nami, razumnimi... To pa se redko dogaja. Konkurenca?
srebrnibreg
24. 11. 2019 14.36
+3
Štajerci se še v teh letih igrajo vojake. Šmarnica in šlastično orožje sta za takđšno igro odlična kombinacija. Od pravega orožja bi itak polne hlače imeli.
realno1
24. 11. 2019 13.56
+1
Čisto vsak državljan ima možnost da pomaga državi, naprej tako da je vzoren državljan, da ne obremenjuje policije in drugih organov s kriminalom, prekrški, huliganstvom, vandalizmom... In če je tak in če izpolnjuje še psihofizične pogoje se lahko priključi rezervnemu sestavu vojske ali policije ...razpisi so odprti.. in bo potem lahko kazal svojo domoljubnost... se imam za domoljuba vendar nikoli ne bom privolil da mi bo nek Šiško postavljal merila kaj je domoljubnost...
Uporabnik113189
24. 11. 2019 14.20
+9
V tem je ves čar, ni ti potrebno sprejeti njegovih meril, vsak lahko misli s svojo glavo. Očitno pa oblast meni, da bo pridobil mnogo somišljenikov in ga poskuša onemogočiti. Mene osebno izjemno veseli, da se je lotil naše himne, dokazal, da smo za naše državne simbole uporabili verzijo, ki so jo Prešernu vsilili in je znak hlapčevanja.. In če v simbol države to sprejmeš, je to za tebe vrednota? Imamo torej original, Zdravico in po navodilih Dravske banovine, pohrvaščen naslov Zdravljico. ( Slovensko=zdravje, hrvaško=zdravlje) Orignal je spisan v umetniškem navdihu, ponosu, naslednje verzije pa so sad prisile, nadzora in hlapčevanja. Mogoče bi se veljalo o tem pogovoriti , tako kot se v družini spodobi, odpreti oči gospodarju, ki hodi sosedu za hlapca, družina pa trpi. Sicer pa pojdite na FRAN, odtipkajte zdravljica, ne bo zadetka.. Bo pa zadetek pri zdravici. Slovenija bo potreboval mnoga leta da se bo zares osamosvojila, ta boj poteka še vedno, le očem je bolj skrit..
Uporabnik113189
24. 11. 2019 14.28
+10
"Dravska banovina" je bila seveda kasneje, naj bi bila v narekovajih, ker je mišljen vpliv hrvatov ne zgodovinska resnica, v izogib komentarjem, ki bodo iskali luknje..
Apostol1
24. 11. 2019 15.14
-3
realno1 ....... Z veseljem ti dam ➕➕➕, ker ta tvoj komentar spada med tiste pri kateremu se vidi pravilno delujoče možgane , ki niso obremenjeni z nategi populizma.
Kollerik
24. 11. 2019 17.43
+2
realno, bravo, lepo napisano. Danes so lahko domoljubi, jutri že tirani izven okvira države...torej pod zasebno komando in v zasebnem interesu.
?ebula
24. 11. 2019 18.26
-1
realno1- bravo, tvoj komentar verjetno šteje pri vseh Slovencih, ki imajo kaj v glavi. Pristaše anarhije ala Šiško pa je potrebno enostavno ignorirati. Bog jim pomagaj, saj ne vedo kaj delajo!
korintos23
24. 11. 2019 13.47
+2
Komunalci pa bodo za njimi počistili? To res mora biti vse posrano in umazano.
korintos23
24. 11. 2019 13.42
+3
Paravojaških organizacij Slovenija nikoli ni imela in jih ne bo! Kriminalci nam reda delali ne bodo.
Apostol1
24. 11. 2019 15.15
-3