Slovenija

V gorah navidezna idila, ki ni tako varna, kot se zdi na prvi pogled

Kranj, 01. 06. 2021 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V letošnjem letu se je v gorah zgodilo že več smrtnih nesreč. Usodni so bili snežni plazovi, padci in zdrsi. Kranjski policisti opozarjajo, da smo trenutno v obdobju navidezne idile, ki pa ni tako varna, kot se zdi na prvi pogled: "V visokogorju je še vedno veliko snega. Ponekod je ta trd in zbit, posamezna pobočja pa so lahko tudi poledenela. Nevarni so predvsem grebeni, izpostavljena pobočja in brezpotja."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na Brniku dežurna služba
    02:13
    Iz 24UR: Na Brniku dežurna služba
  • Iz SVETA: Reševalne akcije
    03:01
    Iz SVETA: Reševalne akcije

Kot svarijo na PU Kranj, samo ustrezna oprema v trenutnih razmerah ni dovolj. Potrebna je tudi velika previdnost, odločitve znotraj svojih izkušenj in zmožnosti ter neprestano prilagajanje ture razmeram na terenu. To so stvari, ki jih družbena omrežja in splet velikokrat prikažejo drugače, kot so v resničnosti. 

Sneg v gorah
Sneg v gorah FOTO: Matjaž Šerkezi

Kar je lepo, za vsakega ni nujno tudi varno: "Zato obiskovalce gora pozivamo, naj spoštujejo sebe in gore in naj ne podcenjujejo razmer. Pozivajo še, naj se v gore ljudje odpravljajo v družbi z vsaj še eno osebo, doma oziroma prijateljem ali svojcem pa naj pred odhodom tudi javijo, kam gredo (točno turo in dinamiko vzpona in sestopa), s kom gredo in kdaj se nameravajo vrniti. Pomembno je tudi vpisovanje v knjižice v planinskih kočah in na vrhovih, ker se tako ob morebitni nesreči in iskanju oži območje reševanja. Če se pot vmes spremeni, naj obvestijo tistega, ki so se mu o turi zaupali."

Včeraj je Letalska policijska enota posnela situacijo na Grintovcu, kjer je sneg zbit in trd ter kot tak zelo nevaren za zdrse, so še dodali.

Koronavirus pasica nova

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mr.
01. 06. 2021 15.39
Le zakaj se je policist iz helikopterja spustil na trdo in poledenelo podlago brez derez?... in se celo odpel z jeklenice... zanimivo a zanj ne velja vse to na kar opozarjajo prav oni!? No naprej ne bom... ker je bilo tole početje neodgovorno!
mentorhercul
01. 06. 2021 14.50
Kaj vse počnejo, samo da bi ljudi odvrnili od narave. Vsi v hribe, gremo ,gremo, ne se dat ustrahovat, svoboda.
Aligator11
01. 06. 2021 14.02
-2
Ne potrebujemo policijskih svaril. Naj se fantje policaji najprej navadijo skrbet za sebe
metaloh
01. 06. 2021 13.38
Sedaj pa zopet navali v gore in potem polno nesreč...