Slovenija

Na Skuti obsedela utrujena in zaplezana planinca

Kranj, 03. 06. 2022 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Letalska policijska enota je z ekipo za helikoptersko reševanje v gorah v četrtek na Skuti rešila dva zaplezana planinca. Tuja državljana sta bila utrujena in izven poti, so sporočili s PU Kranj in dodali, da so bili aktivirani tudi kamniški gorski reševalci.

V gorah ima Policija sicer že dolga leta posebno vlogo. "Dejstvo je, in to je Policiji z reševalci in ekipami Slovenske vojske skupno, da gre v prvi vrsti za reševanje življenj. To je prioriteta, ampak ta prioriteta nekako ne more popolnoma zaživeti, če zraven ni tudi samoodgovornosti vsakega posameznika, ki odhaja v gore. To dvoje je nezdružljivo povezano," so sporočili kranjski policisti.

Kot so pojasnili, bi se tako kot pri vožnji avtomobila ali kolesa, ko se najprej naučiš pravil in osnov, šele nato začneš z vožnjo, morali tudi pri gorah, ki so lahko celo bolj nevarne kot ostalo, najprej naučiti osnov, večina ljudi pa gore običajno začne osvajati brez vsakršne postopnosti in seznanjanja. "To je enako, kot bi kolo začeli voziti brez krmila ali že prvič plezali brez vrvi. To ne gre. Vsak, ki hodi v gore, mora razumeti kompleksnost hribov in jih ne jemati kot samoumevne," razlagajo.

Reševanje v gorah
Reševanje v gorah FOTO: PU Kranj

Da bi stvari bolje razumeli, so policisti podali primer. Če si na primer oseba na Kriški Gori, ki je nižja in razmeroma hitro dostopna gora, zvije gleženj, zaradi bolečine obsedi in pokliče pomoč. To je pravilno, poudarjajo in dodajajo, da je treba ob poškodbi počakati na kraju, na varnem, če je blizu planinska postojanka in če oseba zmore, pa gre lahko tudi tja in ob klicu na pomoč sporoči lokacijo, da jo reševalcem ni treba iskati in tako izgubljati časa. "Ob klicu se vedno aktivira reševalna ekipa. Če so pogoji za let helikopterja bodisi Policije ali Slovenske vojske, je ekipa lahko zelo hitro na kraju, če ni pogojev, pa se rešuje peš. In to kljub izjemni pripravljenosti in veliki usposobljenosti reševalcev terja določen čas, vmes pa je poškodovanec običajno nemočen," pojasnjujejo na kranjski policijski upravi. 

Četudi je poškodba lažja, je to za posameznika težka situacija, ker smo navajeni, da je vse takoj pri roki, česar pa v gorah ni. "V gorah ni nič pri roki, vse je daleč stran. In dokler ne pride pomoč, si s poškodbo na kraju praktično sam. In samo predstavljamo si lahko, kako je, če gre za težke poškodbe, zlome, hude krvavitve, nezavest, huda bolezenska stanja, in da si v takem položaju," pravijo. A omenjeni primer je bil podan za nižjo goro, višje ko gremo, bolj kompleksne so intervencije. "Svoja zgodba so tudi ferate," razlagajo policisti in zato poudarjajo, da je treba gore spoštovati, se prilagajati in se o njih tudi učiti.

Reševanje v gorah
Reševanje v gorah FOTO: PU Kranj

Že pozimi so doživeli zelo črn uvod v letošnje leto, saj so zabeležili več smrtnih nesreč in običajno glede na zadnja leta tudi ni verjetno, da v prihajajoči poletni sezoni ne bi bili priča novim težjim nesrečam. Obiska bo veliko in ta je sorazmeren tudi s številom nesreč. Največkrat zaradi padcev in zdrsov ter padajočega kamenja in odlomov skal. V večini primerov se nesreče dogajajo pohodnikom, ki v gore zahajajo občasno ali po nekem navdihu in pri tistih, ki se precenjujejo. Dejstvo je, da tudi v segmentu vrhunskega alpinizma prihaja do nesreč, ampak tam ljudje tveganja veliko bolje razumejo in se znajo, seveda, kadar lahko, bolje odzvati, pravijo na PU Kranj. 

"Gore zato niso samo dopust, ampak tudi resna stvar, ki vsakič zahteva določene priprave. Zato prosimo vse, naj to vzamejo v zakup. Gre za njihovo varnost, za njihovo življenje. Zato naj si vsak pred turo vedno zastavi osnovna vprašanja: Kam grem? Ali poznam pot? Kako sem pripravljen? Kakšno opremo imam? Kakšno je vreme? Kakšna je napoved? S kom grem? Če grem sam, kar sicer ni priporočljivo, kdo bo poklical na pomoč, če me do določene ure ne bo nazaj? In tako dalje. To so osnove, ki jih imajo vrhunski športniki ves čas v glavi. In tako naj si stvari, poudarjamo, zaradi lastne varnosti, zastavijo tudi pohodniki," svetujejo.

Reševanje v gorah
Reševanje v gorah FOTO: PU Kranj

Opozarjajo pa tudi na druge nevarnosti, kot je na primer trend fotografiranja v vseh mogočih položajih in na vseh možnih koncih, ki so se tudi že končale s smrtjo. Težava so tudi nepoznavanje poti in posledično zahajanje s poti, precenjevanje zmožnosti, bolezenska stanja, alkohol, tveganje poveča tudi utrujenost, neustrezna oprema in podobno. Zagode pa jo lahko tudi vreme. Tveganj je precej, jih pa z odgovornim pristopom lahko bistveno zmanjšamo, pojasnjujejo. 

Policisti zato prosijo vse, ki bodo letos v gorah, naj se pripravljajo na vzpone, morebiti uporabijo pomoč licenciranih vodnikov in nasploh ravnajo varno. Tuje planince pa naj na vse to opozarjajo ponudniki nastanitev. 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
03. 06. 2022 12.04
+2
V gorah ima Policija sicer že dolga leta posebno vlogo - Aja - Če bi v Nepalu imeli take policiste bi bile največje legende slovenskega in svetovnega alpinizma še žive in zdrave -LOL
taurus111
03. 06. 2022 12.01
+1
Hvala bogu, da ni bilo poškodovanih , bo pa treba uvest kakšne kazni najmanj plačilo stroškov helikopterja in reševalcev ?
oježeš
03. 06. 2022 11.52
+2
Sicer nasveti so dobri, samo kaj ko jih večina ne bere ali se ne želi spoznavati z njimi. Gore jemljejo kot krajši sprehod na kak grič. Potem pa tako vedo že vsi tudi tujci, da se pri nas ne plačuje reševanja.
Komendator
03. 06. 2022 12.01
-1
Dobri nasveti so povsod, tudi v prometu, zdravem prehranjevanju, varnosti pri delu...a naivno bi bilo pričakovati, da jih bodo prav vsi upoštevali. Se pa hitro kaj zgodi tudi najbolj previdnemu!
yokerxdinterfan
03. 06. 2022 11.45
+4
Glede na to za kaj vse rabiš zavarovanje bi lahko to uvedli tudi za hribolazce. Pa saj ne nekaj veliko 5 do 10 evrov na let....če dobi sosed plačilni nalog ko avto parkira sredi svojega polja en opazovalec pa kliče 113 ne vidim razloga zakaj se ne bi reševanje v gorah tudi malo zaračunalo
slo_veter
03. 06. 2022 11.18
+4
še dobro, da sem zaposlen, ker gre 7000 € iz "mojga" davkoplačevskega žepa .. a se motim ? upam da bosta planinca prišla enkrat do mene in rekla, hvala za dnar.
pingvinislo5
03. 06. 2022 11.34
-1
iz tvojega žepa niti 1 cent ne gre. drugače pa plačuješ še kup stvari, ki so bistveno bolj nepotrebne, kot je reševanje v gorah... npr reševanje in pomoč pijanim voznikom, črpanje želodcev raznim pijanduram, zdravljenje kavčanja (beri: prekomerna teža, zamaščene žile, itd - največji potrošnik denarja zzzs), itd itd....
Stane 1
03. 06. 2022 11.45
če so tujci so zavarovani preko njihove PZS tako, da to plača njihova zavarovalnica
oježeš
03. 06. 2022 11.55
-1
pingvin, seveda let s helikopterjem in gorivo plačajo tujci, ki vlagajo v našo javno blagajno za pokrivanje stroškov v takih primeri, ko je treba reševati tujce. Pa ko kašen reševalec umre med reševanjem tudi ne po krivdi tistih, ki jih rešujejo ampak zato ker je pač bila taka situacija. Zanimivo, da si izločil iz naštevanja ravno reševanje v gorah.
rzui
03. 06. 2022 11.10
+3
ZATO KER JE JEDLA SKUTO
avioo
03. 06. 2022 11.14
+2
Danes ne morem vstat ali lahko pride helikopter po mene??
Krneki 00
03. 06. 2022 11.09
+7
tiste ki najdejo v japonkah gor bi mogli dobiti kazen.... razni čehi itd
prider
03. 06. 2022 11.22
+2
Upam, da poslanci sprejmejo ustrezen zakon na tem področju.... A sam nimam pričakovanj, da se kaj spremeni v tej smeri - svoboda v imenu gibanja, kaj bi jim omejevali gibanje oziroma obuvala.
Gorenc45
03. 06. 2022 10.53
-4
V hribe gre letno do milijona Slovencev in več desettisoč tujih turistov. Ni čudno, da se kdaj kdo zapleza. Reševanje stane resda nekaj tisoč €. AMPAK: Zdravljenje kadilcev, kavč debeluhov, narkomanov in alkoholikov pa stane državo 1,5 milijarde letno!! Naj se nihče več ne pritožuje nad zastonj gorskim reševanjem, dokler imamo javno zdravstvo.
Geres
03. 06. 2022 11.51
+0
Ja, se strinjam. Strinjam se pa tudi s tem, da so spremembe nujne. Recimo dodatno zavarovanje za hribe in adrenalinske športe in doplačilo za vse, katerih indeks telesne mase kaže na debelost, zato pa ni odgovorna neka osnovna bolezen, na katero človek nima vpliva (recimo razna enokrilna obolenja ipd). Pač recimo za vse od 45 leta dalje se uvede obvezen pregled enkrat na 2 leti. Si predebel - 10 eur zraven na mesec. imaš sladkorno tipa 2 - nadaljnih 10 eur na mesec. Visok pristik - nadaljnih 10 eur. Tukaj gre pač za bolezni življenjskega sloga, ki zavarovalnico ogromno stanejo, so pa zelo obvladljive z ustrezno spremembo življenjskega sloga. Ampak dokler je vse "zastonj" bomo imeli vsi zanič zdravstvo.
GRoman
03. 06. 2022 12.14
Bi rad, da zavarovalnice dnevno spremljajo tvoje telesno stanje?
glasNI
03. 06. 2022 12.34
Jaz pa predlagam; pdihiatrični pregled na 2 leti, za vse, ki bi radi nadzorovali druge. Za vse , ki jih zanima kaj počnejo drugi in bi radi druge "popravljali in kaznovali" pa hospitalizacijo- (Begunje, Polje in podobni programi). Get a life, moron!
111111112
03. 06. 2022 10.46
+1
Pa me zanima kdo sta ta dva planinca ? Ker včeraj khm...nikjer nikogar..intervencija za prazen nič in obračanje denarja al kako ane ?
Nimasmisla
03. 06. 2022 10.44
+0
Račun sledi ali je to gratis
a-rod
03. 06. 2022 10.35
+2
Kdoj te čehe u onijo spustu ajga!?!
BrainDance
03. 06. 2022 10.25
+3
Za takšne primere bi mora biti zelo visoka kazen!! Eno je da se poškoduješ, v kolikor se pa utrudiš in zato obtišiš si pa popolnoma sam kriv, ne lezi v gore, če nisi prepričan v lastno zmogljivost...
pingvinislo5
03. 06. 2022 10.38
+5
Biker 333
03. 06. 2022 10.21
+5
Malo je pravih planincev v gorah, vse bolj je to turistični hobi, ki se lahko slabo konča.
pingvinislo5
03. 06. 2022 10.37
+2
zame so tudi planinci zgolj neki hobi program. trikrat letno v gorah, pa se že imajo za cele poznavalce in planince.