Slovenija

Vse več sindikatov zahteva dvig plač, gasilci napovedali shod pred vlado

Ljubljana, 13. 01. 2023 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Kaya Kamenarič, U.B., STA
Komentarji
712

Dvig plač zahtevajo tudi v Sindikatu poklicnega gasilstva, kjer od vlade pričakujejo povišanje za osem plačnih razredov. Dogovor z vladno stranjo bi sklenili najpozneje do 27. januarja, sicer bodo prisiljeni stopnjevati sindikalne aktivnosti, so sporočili. Prav tako dvig plač, in sicer za štiri plačne razrede, zahtevajo policisti. Oglasila sta se tudi sindikata Sviz in Glosa, ki prav tako opozarjata na zaostajanje plač zaposlenih. Ministrstvo za javno upravo pravi, da so vsi sporazumi s posameznimi poklicnimi skupinami na področju plač v mandatu te vlade posledica realizacije že sklenjenih dogovorov prejšnjih vlad.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V javnem sektorju zahteve po višjih plačah
    04:39
    Iz 24UR: V javnem sektorju zahteve po višjih plačah
  • Iz SVETA: Zahteve po višjih plačah
    03:37
    Iz SVETA: Zahteve po višjih plačah

 

Po besedah generalnega sekretarja sindikata poklicnega gasilstva Davida Švarca je ob dogajanju v zadnjem času v njihovih enotah zavrelo. Dovolj jim je obljub, sprenevedanja in drugorazrednosti. Kot je povzel, se je zgodil dvig plač v zdravstvu in socialnem varstvu, v delu vzgoje in izobraževanja. Sodniki in ostali funkcionarji v pravosodju so dobili dodatnih 600 evrov s 1. januarjem, brez kakršnih koli pogajanj. Vlada pa je že ob svojem nastopu plače ministrov in državnih sekretarjev dvignila v najvišje možne plačne razrede. 

Takšna odločitev vlade je sicer zakonita, a dejstvo je, da je vlada pač zase poskrbela, ostale pa pustila čakati in jim obljubljala odpravo nesorazmerij skupaj s prenovo plačnega sistema, je dejal.

Gasilci za 16. februarja napovedujejo shod.
Gasilci za 16. februarja napovedujejo shod. FOTO: GZ Žalec

Po navedbah Švarca so se na ta način državnim sekretarjem plače dvignile za 365 evrov, ministrom za 411 evrov mesečno. To pa bi za poklicnega gasilca v 24. plačnem razredu pomenilo osem plačnih razredov. Dvig za 600 evrov, kot bodo dobili sodniki, pa bi zanj pomenil celo 11 plačnih razredov.

Zahtevajo povišanje za osem plačnih razredov: 'Gasilce se je izločilo'

S predstavniki vseh enot so se urgentno sestali v sredo in se dogovorili za poziv vladi, da se vsa delovna mesta v dejavnosti poklicnega gasilstva uvrstijo osem plačnih razredov višje. Če do 27. januarja dogovor z vlado ne bo sklenjen, bodo uporabili vse sindikalne aktivnosti, ki jim bodo na razpolago. Kot prvo možnost napovedujejo shod pred vladnih poslopjem, kjer bi predstavniki vseh poklicnih enot predstavili svoje zahteve.

Kot so pojasnili v sindikatu, ne nasprotujejo uvrstitvam zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva v višje plačne razrede, a so izrazili nestrinjanje, da se je ostale skupine javnih uslužbencev in s tem tudi poklicne gasilce iz teh pogajanj popolnoma izločilo. S tem so bila plačna razmerja, ki izhajajo iz zahtevnosti in odgovornosti delovnih mest, popolnoma porušena, je opozoril Švarc.

Dodal je še, da je z zadnjim dvigom minimalne plače gasilec v 24. plačnem razredu pristal 69 evrov pod minimalno plačo
Dodal je še, da je z zadnjim dvigom minimalne plače gasilec v 24. plačnem razredu pristal 69 evrov pod minimalno plačo FOTO: Bobo

V ilustracijo je navedel primer srednje medicinske sestre v reševalnem vozilu, ki se ji je plačni razred z 22. povišal na 28. plačni razred. Po njegovih besedah gre za delovno mesto, primerljivo z delovnim mestom gasilca v 24. plačnem razredu, ki je tako sedaj uvrščen štiri plačne razrede nižje.

Med zdravstvenim reševalcem, sedaj v 33. plačnem razredu, in primerljivim delovnim mestom gasilca specialista, ki je še vedno v 26. plačnem razredu, pa je razlika sedem plačnih razredov. Toliko je po novem razlika tudi med diplomirano medicinsko sestro v reševalnem vozilu z opravljenim preverjanjem iz nujne medicinske pomoči v 41. plačnem razredu in vodjem gasilske izmene ena, ki je v 34. plačnem razredu, je nanizal Švarc.

Dodal je še, da je z zadnjim dvigom minimalne plače gasilec v 24. plačnem razredu pristal 69 evrov pod minimalno plačo. Po besedah predsednika sindikata Gasilske brigade Ljubljana in vodje gasilske izmene v brigadi Silva Kuntariča je tako sedaj že slaba četrtina plačne lestvice poklicnega gasilstva "potopljena v tem bazenu minimalne plače". Interesa za delo v gasilskih brigadah pa je vse manj.

Obrambno ministrstvo: Gasilci so upravičeni do dviga plač

Na zahtevo poklicnih gasilcev po dvigu njihovih plač so se odzvali na obrambnem ministrstvu. Državni sekretar Rudi Medved je dejal, da dobro poznajo naravo dela gasilcev, napore in tveganja, ki so jim izpostavljeni, ter menijo, da so poklicni gasilci upravičeni do dviga plač. Vendar pa ministrstvo za obrambo ni tisto, ki bi jim lahko v tem trenutku plače dvignilo, za to bo potreben dialog v okviru celotnega javnega sektorja. In ta dialog se sedaj obeta.

Po njegovih besedah je ministrstvo v nenehnem dialogu s sindikatom poklicnega gasilstva in njihove zahteve pozna že kar nekaj časa. O njih so obvestili ministrico za javno upravo, nedavno pa so pripravili tudi sestanek s sindikatom, ki se ga je udeležil tudi državni sekretar z ministrstva za javno upravo, je še povedal Medved.

Policisti: Vlada je problematiko plač v Policiji povsem pregledala

Kot pojasnjujejo v Policijskem sindikatu Slovenije, se je vlada na podlagi preteklih zavez in v skladu z Dogovorom o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023 (Dogovorom) lotila zgolj reševanja problematike v zdravstvu, socialnem varstvu in šolstvu ter nazadnje še razširila na pravosodje, medtem ko je to isto problematiko v policiji povsem spregledala oz. ignorirala, kljub temu, da jo k temu zavezuje isti Dogovor. 

"Ne le, da je policistom pravica do kakršnega koli političnega delovanja z ustavo in zakonom prepovedana - še več, ta (in še mnoge druge) ob dejstvu, da policisti prav zato toliko težje uveljavimo svoje interese, ni bila nikoli ovrednotena. Najlažje je namreč nalagati nove in nove obveznosti, uvajati nove in nove prepovedi in omejitve, pri plačilu pa vse to preprosto spregledati," so razočarani. Odgovor vlade pričakujejo do najkasneje 20. januarja. 

Slovenska policija
Slovenska policija FOTO: Miro Majcen

"Dogovor s sodniki in tožilci o začasnem dvigu plač je dodaten pljunek v obraz"

Poudarili so, da sicer podpirajo dvig plač v zdravstvu, socialnem varstvu, kot tudi v šolstvu (pomočnice vzgojiteljic) in pravosodju, saj so prepričani, da je to nujno potrebno, če želimo obdržati učinkovite javne storitve in sodstvo. "Vendar pa ob tem dodajamo, da je prav Policija največji in nosilni subjekt sistema notranje varnosti, ki z uresničevanjem svojih nalog prispeva k notranji stabilnosti in varnosti v Republiki Sloveniji," pravijo. Spomnili so, da so tudi v policiji ljudje - policisti, uradniki in drugi zaposleni v podpornih službah, ki so prav tako del tega istega javnega servisa. Poudarili so, da za razliko od večine ostalih javnih uslužbencev 24 ur na dan skrbijo za varnost, ki pa po njihovih besedah ni samoumevna.

"Varnost je stanje, v katerem država človeku omogoča življenje; tiste, ki zanjo skrbimo, pa lahko to stane življenja! Te vrednote se zelo dobro zavedajo vsi tisti, ki so kadarkoli v življenju izkusili življenje v okoljih, v katerih sta človekovo življenje in njegova lastnina ves čas ogroženi. Ugotavljamo, da vlada takšnega okolja ni izkusila, saj  vse našteto zanemarja oz. na vse našteto pozablja," so pripomnili.

"Dodaten pljunek v obraz predstavlja dogovor s sodniki in tožilci o začasnem dvigu plač," so pripisali in ponovili, da temu ne nasprotujejo. "Ostro pa nasprotujemo dejstvu, da se je vlada s sodniki in tožilci o dvigu njihovih plač dogovorila, ne da bi pred tem razrešila svoje obveznosti iz Dogovora in preteklih sporazumov," pravijo. 

Zaradi neustreznega vrednotenja delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb s posebnimi pooblastili za te zaposlene zahtevajo še dodaten dvig plač za najmanj 2-3 plačne razrede, za zaposlene v plačni skupini J v policiji in na MNZ, ki ne dosegajo minimalne plače, pa zahtevajo izplačilo nominalnega dodatka.

Ker je vlada, po njihovih besedah, s kršitvijo Dogovora porušila razmerja, ki bi šele morala biti predmet pogajanj, v Policijskem sindikatu Slovenije zahtevajo, da vlada nemudoma pristopi k: 

- dvigu osnovnih plač vseh zaposlenih v policiji in ministrstvu za notranje zadeve (plačna podskupina C3, C2 in plačna skupina J) za najmanj 4 plačne razrede iz naslova nesorazmerij povzročenih s strani Vlade RS;

- dodaten dvig osnovnih plač vseh zaposlenih v plačni podskupini C3 za najmanj 2 do 3 plačne razrede iz naslova Neodvisne strokovne analize ustreznega vrednotenja delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb s posebnimi pooblastili, izdelane v letu 2020;

- takojšnji ureditvi plač na področju podpornih dejavnosti za policijo (plačna skupina J v policiji in MNZ), ki ne dosegajo minimalne plače, z izplačilom nominalnega dodatka.

Poudarili so še, da bodo, če bodo še naprej deležni ignorance vlade, prisiljeni sindikalne aktivnosti drastično zaostriti in na pristojne organe Policijskega sindikata Slovenije uvrstiti razpravo in odločanje o aktivaciji 9. točke Dogovora in 11. točke Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev. "Od Vlade Republike Slovenije zato pričakujemo, da v izogib konfliktu nemudoma pristopi k pogovorom o realizaciji podanih zahtev," so še zapisali v izjavi za medije in dodali, da odgovor pričakujemo najkasneje do petka, 20. januarja.

Ministrstvo za javno upravo: v sodstvu so se realne plače znižale

V zvezi z začasnim dodatkom pravosodnim funkcionarjem v višini 600 evrov bruto na Ministrstvu za javno upravo opozarjajo, da gre za poklicno skupino, ki se ji plače ne samo niso povišale tako kot ostalim poklicnim skupinam v javnem sektorju, pač pa so se jim od leta 2015 do danes celo realno znižale - tožilcem za 11 odstotkov, sodnikom pa za 4,9 odstotka. Javnim uslužbencem pa so se nasprotno zvišale za 12,8 odstotka.

Opozorili so, da zaostajanje plač pravosodnih funkcionarjev zaradi zaostanka za plačami preostalih dveh vej oblasti obravnava tudi ustavno sodišče. "Ob tem velja opozoriti na pomen materialnega položaja in neodvisnosti sodnikov in tožilcev, zato ni bilo moč čakati na ureditev ustreznih razmerij v okviru sistemske zakonodaje, tako kot pri ostalih poklicnih skupinah," so še zapisali na ministrstvu. Gre za začasen ukrep, s katerim vlada uresničuje eno od koalicijskih zavez o spoštovanju pravne države, so poudarili.

Sviz in Glosa za ustreznejše vrednotenje dela v kulturi

Oglasila sta se tudi sindikata Sviz in Glosa, ki prav tako opozarjata na zaostajanje plač zaposlenih v kulturnem sektorju ter posledično vse večje pomanjkanje kadra v javnih kulturnih zavodih. Kot so zapisali, je nujno takoj pristopiti k pogajanjem za odpravo plačnih nesorazmerij. Ministrstvo za kulturo sta pozivala k takojšnjemu dialogu.

Pomanjkanje kadra se po njihovih besedah kaže v močno oteženem delovanju zavodov, kar njihova vodstva skušajo reševati na različne načine, po informacijah s strani članstva zlasti s stalno prekomerno obremenitvijo obstoječega kadra. Spomnili so, da je v aktualni koalicijski pogodbi zapisano zagotovilo, da bo ministrstvo za kulturo ponovno postalo zaščitnik in zaveznik kulture, sogovornik vseh akterjev na področju kulture. A realnost, s katero se soočata oba reprezentativna sindikata na področju kulture, je po njihovih besedah povsem nasprotna.

Ministrici za kulturo Asti Vrečko očitajo, da se na posredovane dogovorjene predloge sprememb in posamezne pozive sindikatov sploh ne odziva. "Njena molk in pasivnost v obdobju številnih pobud in intenzivnih prizadevanj za odpravo plačnih nesorazmerjih med poklici oziroma zaposlenimi v javnem sektorju Svizu in Glosi predstavljata razlog za veliko zaskrbljenost, posledice (ne)ravnanj aktualnega vodstva ministrstva za kulturo pa bodo le še znova in dodatno prizadele kulturne delavke in delavce," so zapisali.

Sviz in Glosa opozarjata na podplačanost zaposlenih tako v umetniškem / strokovnem delu kulture kot pri podpornih poklicih, zato je po njunem mnenju nujno takoj pristopiti k pogajanjem in odpraviti plačna nesorazmerja. "Tudi zaposleni v kulturi se lahko poslužujemo skrajnih sindikalnih ukrepov (denimo stavke), vseeno pa upamo, da to ne bo potrebno in bo možno o nastalih napetostih in neenakostih vzpostaviti takojšen dialog z ministrstvom za kulturo," so sklenili.

Sindikat delavcev prometa in zvez vodstvo Pošte poziva k izrednemu dvigu plač

Sindikat delavcev prometa in zvez je poslovodstvu Pošte Slovenije poslalo zahtevo za začetek pogajanj za redno uskladitev plač skladno s kolektivno pogodbo in za izredno uskladitev plač, s katero bi rešili problematiko zdrsa zaposlenih pod minimalno plačo, so sporočili iz sindikata.

Sindikat k dvigu plač poziva po odločitvi ministrstva za delo, da se višina minimalne plače s 1. januarjem letos določi v višini 1203,36 evra bruto oziroma 878,48 evra neto. Kot navajajo v sindikatu, število zaposlenih, ki bi prejemalo dodatek do minimalne plače, kljub izredni januarski uskladitvi plač za dva odstotka krepko presega število 300. "Še več, ugotavljamo, da bo število zaposlenih, ki bodo tik nad minimalno plačo, precejšnje," so zapisali.

Zato so poslovodstvo Pošte Slovenije z generalnim direktorjem Markom Cegnarjem na čelu pozvali k začetku pogajanja za uskladitev plač. Sindikat od poslovodstva pričakuje hiter pogovor in konstruktivna pogajanja. "Upravičena pričakovanja zaposlenih je namreč treba nasloviti hitro, če želimo ostati za pogajalsko mizo," so navedli.

Sindikat delavcev prometa in zvez se sicer pripravlja tudi na morebitna zaostrovanja socialnega dialoga, če pri pogajanjih ne bodo uspešni.

Sindikat je ob tem spomnil na določila veljavne kolektivne pogodbe Pošte Slovenije glede uskladitve osnovnih plač z inflacijo. Če v času veljavne kolektivne pogodbe v posameznem letu pride do zvišanja minimalne plače, ki bi imela za posledico, da bi število zaposlenih, ki bi pri delodajalcu začelo prejemati dodatek do minimalne plače, povečalo najmanj za 300 v posameznem poslovnem letu, se delodajalec na zahtevo reprezentativnega sindikata pri delodajalcu začne pogajati o izredni uskladitvi osnovnih plač, je še dodal.

Ministrstvo za javno upravo: Sporazum posledica realizacije dogovorov s prejšnjimi vladami

Ministrstvo se je odzvalo na morebitno stopnjevanje sindikalnih aktivnosti, ki jih v posamezni delih javnega sektorja, in sicer zdravstvena nega, policija, poklicni gasilci, vojska, občinski funkcionarji, napovedujejo zaradi sklenjenih dogovorov v zadnjem času.

Vlada se je namreč zavezala, da bo v luči spoštovanja pravne države podpisane dogovore na področju plač uresničila. Nenazadnje to izhaja tudi iz dogovora s sindikati javnega sektorja iz lanskega oktobra, so pojasnili.

Dodali so, da je bil omenjeni dogovor sklenjen tudi s sindikati, ki zdaj napovedujejo stopnjevanje sindikalnih aktivnosti, in da je "nekoliko nenavadno, da svoje napovedi o stopnjevanju sindikalnih aktivnosti utemeljujejo z vladnim uresničevanjem doslej neizpolnjenih, a kljub temu veljavnih dogovorov".

Ob tem na ministrstvu zagotavljajo, da vlada od svojih napovedi in zavez na odstopa in bo v prihodnjih dneh sprejela izhodišča za prenovo plačnega sistema, o kateri se bo pogajala s sindikati javnega sektorja. Vzporedno s temi pogajanji pa bodo tekla tudi pogajanja o odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah v javnem sektorju, ki naj bi se zaključila do 30. junija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (712)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrej Belšek
19. 01. 2023 14.25
+1
Zdej se ktegate pa da majo prevelike plače pa nevem kaj, k vm pa keudr zalije ste pa vsi sladki do njih
Milenkovi?
15. 01. 2023 08.40
+2
Kje ste volilne ovce imele pamet??Kje??V gatah,da ste zvolile tole zadrogirano ,lopovsko nesposobno vlado.VSI PO VRSTI BREZ IZKUŠENJ,BREZ PAMETI,NA BANKROT SE PRIPRAVITE.
jutri_pa_res
14. 01. 2023 15.19
+1
Gasilci, dajmo se dogovoriti za urne postavke. Ko ste v akciji, imejte 30 Eur/uro, ko pa na postaji dežurate in igrate tarok, pa 3 Eur/uro.
jutri_pa_res
14. 01. 2023 15.28
Seveda, še vedno ne boste smeli pasti pod minimalno plačo.
PoorMillionaire
14. 01. 2023 18.24
-1
A mislš da ko na "postaji dežuraš" ni nobenga druzga dela? Recimo servisi RGA, IDA, usposabljanja itd., itd...
Milenkovi?
15. 01. 2023 08.35
+1
ssecnik
18. 01. 2023 12.35
Dej nehaj nabijat,marsikje so prostovoljci bolj obremenjeni.
frogyMan
14. 01. 2023 09.22
+6
Da daš sodnikom in tožilcem kar tako 600 eur. brez, da bi oni karkoli zahtevali si potreben resnega zdravniškega pregleda. Domine nezadržno padajo !
Korintos11
14. 01. 2023 10.14
+5
Kaj pa če mogoče računa da jih bo v kratkem rabil?
natmat
14. 01. 2023 08.41
+2
Znani piroman spet podtika ognje v Sloveniji...vsa možna podtikanja da si poteši svoj ranjeni ego...
Toshiba2010
13. 01. 2023 21.59
+8
Zanimivo bo tole... Pandorina skrinjica se je odprla, vsa svobodno golobčkasta srenja pa 😳😳😳 biti v vladi je simpl, vladati dragi moji.... Je pa druga pesem! In ne gre vam najbolje.... 😂
Ugovor vesti 133.člen
13. 01. 2023 21.57
+10
Moje mnenje glede na dogajanje po nekaj mesecih je bilo, da je to najslabša vlada v zgodovini Slovenije. Zmotil sem se, zato dodajam Z NASKOKOM NAJSLABŠA!
Truth
13. 01. 2023 21.56
+10
Kje bomo jemali? Pri tistih ki garajo? Hvala volivci, da ste izvolili to. Slovenije v enem letu ne bo več.
gongash
13. 01. 2023 21.48
+9
Slovenija grčija 2. Javni sektor pri nas ne more vzdreževati niti norveška. Kaj če ni jih končno malo oklestili.
srecnii
13. 01. 2023 21.47
+6
Sam še dnar bi radi in dnar vse reši danes, pa ga naj dobijo..... še en mi naj blizu o neke solidarnsoti, pa se mu sam smejem
Desertfox
13. 01. 2023 21.37
+11
važno da bo Golob sebi pa ministrom pa Musarci povečal plačo za 100%
Desertfox
13. 01. 2023 21.37
+12
mi navadni delavci bomo pa plesali da nas ne bo zeblo
dante_
13. 01. 2023 21.35
+3
Pustimo ta portal, raje plešimo, a ni lepše
apage
13. 01. 2023 20.57
+25
Samo nekaj bom rekel, Janša slab, desni slabi gor in dol. Ampak pismo, da bi imel rajši Janšo na vladi kot pa tole, tole pa še laik vidi, da ta vlada nima osnovnega pojma kako poskrbeti za državo. Dno od dna. Janša je znal poskrbeti za rajo, tole pa...a je sploh vredno komentirat? Ampak očitno ne bodo oddelal polnega mandata, vsaj močno upam, ker si ne znam predstavljati, kako nizko bomo padli s tole vlado. Če takoj odstopijo bo še najbolš kar so nardil do sedaj!
za naše
13. 01. 2023 20.40
+20
Čupavi si je podredil sodnike s plačo,verjetno bo še policijo tako ,da gasilci pozabite,prej vam bo kaj nakazal Boscaroll,kot pa ta narcis.
fronza
13. 01. 2023 20.39
+10
Da me vodi za nos tale vlada in tak parlament. Hvala! V moji družini vlada prava demokracija. Vera v delo in ljubezen. Za os. zdravnika si pa lahko privoščim kar veterinarja. Kar je dobro za živali, ni slabo za ljudi. Tako je pri nas na kmetih.
ZIPPO
13. 01. 2023 20.32
+2
PODPIRAMO GASILCE!!! NE PODPIRAMO PA POLICISTOV! Javno objavljen seznam vaših plač, pa kako vas ni sram??! Veš čas med corono ste zagovarjali Janšistične PROTIZAKONITE UKREPE!! In s tem kršili ljudem TEMELJNE ČLOVEKOVE PRAVICE IN SVOBOŠČINE! Da o izvajanju ukazov VAŠEGA Hojsa in Olaja ne govorim. In se imate za policiste??? Vse kaj drugega prej...
Hribovito2020
13. 01. 2023 20.37
+5
ZIPPO
13. 01. 2023 20.48
+3
Hribovito,modra uniforma, kapa pa gas, to si ti, hitro se najdete.
Rudolf Maister
13. 01. 2023 20.26
+13
Nobenemu nič,plesalci ,plešite. svoboda je ,ljudje plešejo,pravi frizura. ljudem smo vrnili nasmeh,je rekel sončni kralj. ja samo nasmeh je bolj grenak.
Rdečimesečnik
13. 01. 2023 20.19
+9
Ka jokate plešite
mbtukaj
13. 01. 2023 20.17
-2
Gasilci ja, vojsko pa ukinit.
Hribovito2020
13. 01. 2023 20.34
+0
marre
13. 01. 2023 20.17
+17
Kje ste sedaj svobodni plesalci... Tako uničit in podret sistem plač v javnem sektorju, ni uspelo še nikomur.. Najprej dvigneš minimalno plačo in podreš razmerja komplet, nato enostransko dvigneš določenim skupinam, ala zdravniki, sodniki.. Za ta dvih ne zahtevaš nobenih boljših rezultatov nič in odpreš pandorino skrinjo, ki jo bo zelo drago zapreti... Pač osebno mislim, da bo Golobček in trenutna socialistična vlada obljubila vse vsem, kar bo katastrofalno za javne finance, nato sledi neizogiben padec vlade in bog pomagaj tistemu, ki bo prišel za to vlado, ker stanje financ bo katastrofalno, reforme ne bo izpeljane nobene...
Truth
13. 01. 2023 21.57
+1
Janša bo spet reševal in tako bil najbolj za.... tip na tem planetu. :)