Slovenija

Kriminalisti 10 ur preiskovali Popoviča

Koper, 09. 06. 2010 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
P.J./I.P./Š.Z./J.B./U.Z.
Komentarji
608

Po desetih urah so policisti končali preiskavo na koprski občini, kjer naj bi preiskovali domnevno sporne menjave zemljišč. Opravili so številna zaslišanja in fotokopirali na gore papirjev. Popovič pravi, da je 'politična policija' prišla k tistim, ki 'niso na pravi strani'.

Župan MOK Boris Popovič
Župan MOK Boris Popovič FOTO: POP TV

Policisti so zjutraj vstopili v Mestno občino Koper (MOK), kjer so deset ur opravljali hišno preiskavo in jo malo pred 18. uro končali. Policija o podrobnostih sicer ne govori, a šlo naj bi za štiri leta staro zgodbo o domnevno spornih menjavah koprskih zemljišč za ankaranska, pri čemer naj bi odgovorni občinsko blagajno oškodovali za več sto tisoč evrov, je v oddaji 24UR poročal dopisnik z Obale Iztok Presl.

Več podjetij, ki so sodelovala v menjavah zemljišč, naj bi financiralo volilno kampanjo list Borisa Popoviča. Poleg občine Koper naj bi bila vpletena še gradbena podjetja Primorje, Grafist in IP Obala, podjetje Serming, Probanka ter Istrabenz marina.

Kriminalisti so v mali sejni dvorani občine tako zaslišali najodgovornejše, na čelu z županom Borisom Popovičem, direktorico uprave Sabino Mozetič in celoten oddelek, pristojen za okolje in prostor. Fotokopirali naj bi na kilograme dokumentov, ki se nanašajo na deset domnevno spornih poslov izpred štirih let. Ob tem so največ pozornosti namenili prav menjavi zemljišč na Obali.

Na Generalni policijski upravi so že dopoldne pojasnili, da preiskavo vodijo kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), sodelujejo pa tudi kriminalisti drugih uprav. Preiskujejo sume kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic. Več informacij niso posredovali in bodo zdaj nadaljevali s kriminalistično preiskavo, so dodali.

Popovič: Kampanja s strani boljševikov se je začela

Matoz pravi, da policisti niso zasegli ničesar, česar računsko sodišče ne bi že imelo, zato v kratkem pričakuje, da se bo izkazalo, da so sumi neutemeljeni.
Matoz pravi, da policisti niso zasegli ničesar, česar računsko sodišče ne bi že imelo, zato v kratkem pričakuje, da se bo izkazalo, da so sumi neutemeljeni. FOTO: POP TV

Po Popovičevem mnenju gre za poskus politične diskreditacije pred lokalnimi volitvami, za katero naj bi stala stranka LDS oziroma ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Že med preiskavo je za Žurnal24 sporočil: "Politična policija (FBI) gospe Kresalove ravnokar izvaja hišno preiskavo na naši občini. Vsa dokumentacija, ki jo želijo, je bila že podrobno pregledana s strani računskega sodišča, ki ni ugotovilo nepravilnosti, in vsi omenjeni posli so bili že stokrat prežvečeni s strani vseh mogočih medijev in meni 'bližnjih' levih poslancev ter zelo izčrpno, strokovno in kvalitetno zavrnjena vsa natolcevanja. Kampanja, kot vedno na visoki kulturni ravni s strani boljševikov, se je začela! Pretiravajo in upam, da se bo spremenila v kampanjo za predčasne parlamentarne volitve!"

Gre za menjalne pogodbe za nekatera občinska zemljišča, prodajo zemljišč v obrtni coni na Serminu, rušitev stavbe, v kateri je nekdaj domovala policijska uprava Koper ter dokumentacijo v zvezi z podelitvijo koncesije za gradnjo marine v Kopru,ki naj bi jo gradil Istrabenz. odvetnik Franci Matoz

Na notranjem ministrstvu so se odzvali s sporočilom: "Izjave župana Borisa Popoviča o 'politični policiji gospe Kresalove' so predvidljive in jih osebe, ki se znajdejo v policijskih postopkih – še posebej politiki – pogosto uporabljajo kot svojo obrambo. Spet poudarjamo, da policija preiskave vodi samostojno in neodvisno, ministrica za notranje zadeve pa v operativno delo policije ne posega. Policija je že večkrat javno izpostavila, da vse tovrstne večje preiskave izvaja v sodelovanju z državnim tožilstvom in da ima za posamezna preiskovalna dejanja potrebne sodne odredbe. Tako je tudi v tem primeru."

Popovič je na tiskovni konferenci po končani preiskavi povedal še, da gre po njegovem mnenju za 'eklatantno politično akcijo v predvolilne namene', ker so druga nezakonita dejanja, ki mu jih očitajo na sodišču, že dobila oz. ravno dobivajo epiloge njemu v korist. "Jasno je, da ta policija služi določenemu namenu, tako je bila tudi ustanovljena. Vsi smo opozarjali, da bo to čista politična policija in bo najprej prišla k tistim, ki niso na tako imenovani pravi strani, kar se je danes tudi zgodilo. Pričakovali smo kaj takega, a vseeno smo si mislili, da tega ne bodo storili pred volitvami. Očitno so tempirali dobro – počakali so, da se konča referendum,“ je dejal. Do oktobrskih volitev pričakuje, da se bo v koprski občini zgodilo še več podobnih akcij.

Policisti obiskali tudi Primorje

Ne morem se izogniti občutku, da gre za merila, ki niso enaka v vseh primerih. Franci Matoz za oddajo 24UR ZVEČER

Kot poročajo Finance, je kriminalistična akcija potekala tudi v gradbenem podjetju Primorje, ki ga vodi Dušan Črnigoj in naj bi nastopalo v enem od poslov z občino Koper. Po njegovih besedah so zasegli dokumentacijo v povezavi z nakupom zemljišč v Kopru, kjer je Primorje gradilo stanovanjske bloke. Za katero zemljišče gre, pa ni točno vedel.

Po informacijah generalne policijske uprave so kriminalisti preiskovali tudi na območju Policijske uprave Ljubljana.

Občina naj bi pod ceno zamenjala več zemljišč

Kot so mediji poročali že pred časom, je koprska občina z Istrabenzom leta 2006 zamenjala zemljišče v Hrvatinih za pol manjše v Bertokih, pri čemer naj bi svoje parcele ovrednotila nižje od tržne cene. Šlo je za osem zazidljivih parcel velikih nekaj čez sedem tisoč kvadratnih metrov v Hrvatinih. Istrabenz pa naj bi občini doplačal 32 milijonov takratnih tolarjev.

Preiskava na MOK - 2
Preiskava na MOK - 2 FOTO: POP TV

Iz občine so takrat za časnik Finance dejali, da je občinsko premoženje ovrednotil pooblaščeni ocenjevalec vrednosti nepremičnin, vpisan v register pri Inštitutu za revizijo RS. Njegovega imena pa niso želeli povedati. V Istrabenzu so zatrdili, da policistov pri njih ni, da je vse mirno. Prav tako nimajo podatkov, da bi glede zemljišč policisti v preteklosti preiskovali pri njih.

Na občini je bil tudi odvetnik Franci Matoz
Na občini je bil tudi odvetnik Franci Matoz FOTO: POP TV

Na tak način naj bi MOK zamenjala tudi zemljišča v velikosti osem tisoč kvadratnih metrov v Hrvatinih za dva kletna lokala v dvorani Bonifika. Kot so poročale Finance, je sodni cenilec zemljišče v lasti MOK ocenil na 365.000 evrov ali 46 evrov za kvadratni meter, kar je bilo takrat štirikrat nižje od informativne tržne cene. Lokala pa sta bila ocenjena na okoli 910.000 evrov. Zato je občina lastniku lokalov še doplačala okoli 540 tisoč evrov. Občinski svet je sklep o zamenjavi sprejel na Popovičev predlog.

Primer je obravnavala tudi Komisija za preprečevanje korupcije

Menjave zemljišč je na podlagi prijave SNS preiskovala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Prvi primer je zaključila leta 2006 in dokumentacijo predala Vrhovnemu državnemu tožilstvu in računskemu sodišču. Le-to je ugotovilo, da je bila menjava opravljena mimo javnega razpisa oz. licitacije z menjalno pogodbo in po izredno ugodni ceni za kupca, zato je po reviziji izdalo pozitivno mnenje s pridržkom, a ta se nanaša le na neustrezno metodo, je po končani preiskavi povedal zagovornik mestne občine Franci Matoz, nikakor pa ne na kako oškodovanje. Po ugotovitvah računskega sodišča je v dveh primerih zamenjanim zemljiščem kasneje zrasla cena, v petih primerih pa je občina večja zemljišča zamenjala za manjša.

Za zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do osem let.

Komisija za preprečevanje korupcije je informacije nato še dopolnila, leta 2008 pa je podoben primer predala Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru, so pojasnili.

Na vprašanje, zakaj je policija čakala tako dolgo, je predsednik komisije Drago Kos odgovoril, da v času prejšnje vlade takšnih primerov ni bilo dovoljeno preiskovati, sedaj pa so potrebovali nekaj časa, da so pregledali stvari, ki so se jim v tem času nabrale. Njegovo izjavo je nekdanji prvi mož policije Jože Romšek označil za neumnost. Nekdanji notranji minister Dragutin Mate pa pravi, da mora Kos vedeti, da se na operativno delo ne da vplivati. "Tako da je to skrajno neresna trditev. Seveda bo gospod Kos moral dokazati takšne trditve, in če jih ne bo, lahko računa, da bo kdo sprožil kakšne postopke proti njemu osebno," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (608)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

botjabotja
10. 06. 2010 08.27
Bolut 10.06.2010, 02:51 0 pajtlerblanka: naj ti naštejem koga vse je zamenjal JJ, takoj od prvih dveh mesecev svoje vladavine naprej: Se strinjam ampak bodimo korektni. Ali je kdaj rekel, da ne bo nastavil na takšne položaje ljudi, katerim on zaupa? Velikokrat. Ali je kdaj zanikal politično nastavljanje? Nikoli. Kakšne so bile predvolilne obljube in zaveze aktualne vlade(Borut Pahor): Nikogar ne bomo zamenjali politično, le iz krivdnih razlogov.In to je ponovil velikokrat. Menjal pa je vse(ali pa vsaj večino).
cirenij
10. 06. 2010 07.48
Prav je, da ga pretresajo, vendar se bo na koncu z odvetnikom opral in zahteval odškodnino od države. Pa vseh ostalih naj se za Boga že enkrat lotijo. In po hitrem postopku sprejmejo zakon o odvzemu vsega neupravičeno pridobljenega premoženja njim in vsem sorodnikom. Računica je zelo enostavna: S papirji dokaži kako je pridobljeno, ostalo se zapleni. V kolikor na žalost že marsikje ni bilo prenešeno v davčne oaze. Davkarija naj opusti simple zadeve in svoje inšpektorje usposobi za reševanje tega kriminala. Seveda s temeljito zakonsko podporo.
volek
10. 06. 2010 07.31
vend1, datum kdaj bodo kriminalisti potrkali na vrata župana Jankovića je trdno določen in sicer Ad calendam Grecas ob 5. uri zjutraj.
roman.lovsin@gmail.com
10. 06. 2010 07.11
Bolut pajtlerblanka: daj ne kvasi gluposti: volitve v DZ RS 15.10.2000: LDS- 36,12% SDS-15,81% SD-12,1% SLS SKD- 9,55% NSi- 8,66% DeSUS- 5,17% SNS- 4,39% SMS-4,34% že LDS SD sta imala skupaj 48% glasov v parlamentu... veš v sloveniji imamo proporcionalni volilni sistem, ne večinskega KAKO BO PA NA TEH VOLITVAH?? GLASUJ ZA SD IN LDS PA ZARES IN SE BOSTA CEDILA MED IN MLEKO........TI PA SI SPRAN DO KONCA!!!
EyeCandy
10. 06. 2010 06.57
izvedli akcijo, vejo kdo je kdo in kaj je kdo, zgodi se natančno tole kar se je, torej en report na 24ur. Pol pa v pozabo
vend1
10. 06. 2010 05.49
Gdaj pa pride na vrsto Jankovič, njega bodo verjetno preiskovali 10 mescev, seveda ko bo Kresalova imela na razpolago "več usposobljenega kadra". A imamo novo UDBO.
InterReflectlons
10. 06. 2010 03.06
RADO62 10.06.2010, 03:00 2 mlad2510.06.2010, 02:52 0 ... V gorici nimajo kadra.... To je to... Jana Gerbec je bila politično nastavljena o tem ni nobenga dvoma samo jo je lokalni odbor SDS nastavil in ne Janša..... Potem mu je bilo žal ampak je bilo že prepozno.... Preberi si komentarje v financah iz tistega časa.... Nekaj je pa gotovo, da toliko kot sta Kovačič in Tomažič v HIT-u nakradla ne bo več nihče.... V to si lahko prepirčan, ker ta firma nima več svetle prihodnosti in so žal zaspali na lovorikah... To je to.... heh žal mu je bilo tudi to, da je Šrotu prodal Mercator. ampak beseda "žal" v politiki pomeni "nesposoben sem" ali pa "lopov sem". če nastaviš nesposoben kader, al pa kader, ki krade, si lopov in nesposoben tudi sam. kar pa se tiče HIT-a. prvič: kako je lahko Danilo Kovačič kradel HIt, če ga je ravno on ustvaru??? drugič: v času Tomažiča je HIT bil najmočnejši tretjič: v času NIke Trošta je začel propadat četrtič: Podobnik ga poskuša rešiti, a žal neuspešno!!!
RADO62
10. 06. 2010 03.00
mlad2510.06.2010, 02:52 0 ... V gorici nimajo kadra.... To je to... Jana Gerbec je bila politično nastavljena o tem ni nobenga dvoma samo jo je lokalni odbor SDS nastavil in ne Janša..... Potem mu je bilo žal ampak je bilo že prepozno.... Preberi si komentarje v financah iz tistega časa.... Nekaj je pa gotovo, da toliko kot sta Kovačič in Tomažič v HIT-u nakradla ne bo več nihče.... V to si lahko prepirčan, ker ta firma nima več svetle prihodnosti in so žal zaspali na lovorikah... To je to.... heh
InterReflectlons
10. 06. 2010 02.52
RADO62 10.06.2010, 02:49 1 mlad2510.06.2010, 02:46... Daleč od tega da bom zagovarjal Jano Gerbec, ki je nesposobna do fondamenta samo ne mi prikazovat Kovačiča in Tomažiča kot poštenjaka... Pa še Jankoviča zraven..... Lepo te prosim.... Ljudje v HIT-U so kradli in bodo tudi v prihodnje... Ampak levica je dost bolj izropala ta ambient kot ostali... Tako, da.... heh ko so ble zadnje državnozborske volitve so vprašali JJ:"zakaj ste Jano Grbec kljub temu, da je pokazala slabe rezultate poslali kot predsednico v Casino Ljubljana?" pa je odgovoril:"jaz o tem nič ne vem" pred tem se ja pa hvalil, da nikoli ni politično nastavljal svoje kadre, ampak po sposobnostih!!!!!!
buki_nelu
10. 06. 2010 02.51
pajtlerblanka: naj ti naštejem koga vse je zamenjal JJ, takoj od prvih dveh mesecev svoje vladavine naprej: janševa garnitura spremeni zakon, ki tako po novem dovoljuje tudi nekrivdno razreševanje; generalnega direktorja policije direktorja Arhiva RS generalnega direktorja Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij direktorico vladne službe za zakonodajo direktorja Urada za nadzor proračuna direktorja Urada za varstvo potrošnikov vodstvo Urada za Mladino vodstvo Zavoda za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje vodsto Republiškega stanovanjskega sklada vodstvo Zavoda za zaposlovanje vodstvo Inšpektorata za kulturo in medije Preko SODA in KADA zamenja, uprave in nadzorne svete; Petrol Zavarovalnica Triglav Mercator Luka Koper Telekom Mobitel Pošte Slovenije Holding Slovenskih elektrarne Slovenske železnice upravo časopisnega podjetja DELO Menjajo direktorja Javne televizije Menjajo direktorja Radia Slovenije menjava v Večeru, Primorske novice Alenko Paulin imenuje za direktorja STA-ja in še in še in še...
RADO62
10. 06. 2010 02.49
mlad2510.06.2010, 02:46... Daleč od tega da bom zagovarjal Jano Gerbec, ki je nesposobna do fondamenta samo ne mi prikazovat Kovačiča in Tomažiča kot poštenjaka... Pa še Jankoviča zraven..... Lepo te prosim.... Ljudje v HIT-U so kradli in bodo tudi v prihodnje... Ampak levica je dost bolj izropala ta ambient kot ostali... Tako, da.... heh
InterReflectlons
10. 06. 2010 02.46
RADO62 10.06.2010, 02:42 3 mlad2510.06.2010, 02:38 -3 ... Jo niso hotel poslat v casino LJ... Ampak je tam direktorica tudi bila.... Prav o ničemer se ti niti sanja ne.... Boljš, da utihneš in oddideš ninati tep.če.k mali.... heh Bila je pol leta, pol so jo razrešil in postavili Gorana Miškulina za predsednika uprave, v Marketing pa Slugo. Ona pa sta prek njihovih hčerinskih firem okradla Casino Ljubljana. Imata namreč deleže v Advansysu in Icit-u. Avtomobil sta kupila prek firme za 80000EU. pol sta ga pa odkupla za 20000EU od firme. Torej, Casino Ljubljana je okradel kader, ki ga je postavil SDS, oz. predhodnik Jamnika, ki je predsednik KAd-a. a sem ti sedaj dost povedal????????????
InterReflectlons
10. 06. 2010 02.43
RADO62 10.06.2010, 02:33 3 mlad2510.06.2010, 02:29... E mladiček sedaj si pa resnično dokazal, da nimaš pojma... Delavci v HIT-u prek sindikata zahtevajo revizijo poslovanja pod Tomažičem.... Ravno tega golobičevega agenta sumijo, da je po Kovačiču največ pokradu v HIT-u... Danes je član Zaresa.... Matjaž Nemec - sin Nelide Nemec - partnerice Kovačiča pa je celo Pahorjev piarovec... Torej kdo laže ??... Kovačič ni soustanovitelj HIT-a.... To bi že lak vedu, ker HIT ni privat firma.... Pa se mi ne da več razlgat ker nimaš 50 pik v buči... C.ep.ec si se rodu in tak tud umreš... heh Jst sm Primorc drgač, da ne bo pomote in poznam ljudi iz HIT-a, tko da ne kvasi neumnosti!!! Kovačič je ustanovitelj HIT-a. HIT je ustanovila občina Nova Gorica z Danilom Kovačičem. Ko je država zamenjala Tomažiča za Kovačiča, sta KAD in SOD investirala svoj delež v HIT, s katerim je HIT povečal investicije! Tomažiča sumijo, ker ima željo sprivatizirat slovensko igralništvo. Tomažiča se samo sumi, za Trošta se pa že ve, da je denar odhajal v Istro!!!
RADO62
10. 06. 2010 02.42
mlad2510.06.2010, 02:38 -3 ... Jo niso hotel poslat v casino LJ... Ampak je tam direktorica tudi bila.... Prav o ničemer se ti niti sanja ne.... Boljš, da utihneš in oddideš ninati tep.če.k mali.... heh
RADO62
10. 06. 2010 02.37
Tomažič in Kovačič imata casinoje v Hong Kongu, južni ameriki, miami-ju... itd.... Le od kje denar tem poštenjakom, če njihovi dohodki niso zadostovali nit za eno boljšo hiško vrednosti kakšen miljončček eur..... Nagradno vprašanje: So kradli ???..... Neeeeee.... na pošten način zaslužili in kovačič celo drnovška izsiljeval, da je v zadnjem stadiu bolezni podpisal izpustnico.... Sramota.... heh
Buena Vita
10. 06. 2010 02.35
IN ZATO SLOVENSKO ISTRO PODARJAJO MAFIJI IGRALNIŠTVA IN PREŠUŠTNIKOM
buki_nelu
10. 06. 2010 02.35
in po tvoji računici torej je razdelitev glasov takšna: slovenska desnica 48%, slovenka levica 48%, SMS dobre 4%, kakor tudi SNS, DeSUS skoraj 6% in potem dobimo, da je vsega skupaj bilo razdeljeno 48 48 4 4 6% je 110% glasov... malce čudno, a se ti ne zdi...?
RADO62
10. 06. 2010 02.33
mlad2510.06.2010, 02:29... E mladiček sedaj si pa resnično dokazal, da nimaš pojma... Delavci v HIT-u prek sindikata zahtevajo revizijo poslovanja pod Tomažičem.... Ravno tega golobičevega agenta sumijo, da je po Kovačiču največ pokradu v HIT-u... Danes je član Zaresa.... Matjaž Nemec - sin Nelide Nemec - partnerice Kovačiča pa je celo Pahorjev piarovec... Torej kdo laže ??... Kovačič ni soustanovitelj HIT-a.... To bi že lak vedu, ker HIT ni privat firma.... Pa se mi ne da več razlgat ker nimaš 50 pik v buči...
Buena Vita
10. 06. 2010 02.33
NIČ VEČ IN NIČ MANJ KOT 4 IGRALNICE SO V LASTI VELEUMOV IZ HITA,V TUJINI VSE DELAJO IN TO Z DOBIČKOM
20712
10. 06. 2010 02.31
RADO62 10.06.2010, 02:27 RADO ni član nobene stranke ........ predlagam da klikneš tam na desni pod vicem .... (zaupajte nam svojo šalo) ...... in to objaviš tam .... heheh