Slovenija

Policist z 91.000 evri neplačanih prispevkov? Sindikat prestrašil policiste, MNZ: Vse je plačano

Ljubljana, 11. 02. 2020 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Med policisti je završalo. Nam delodajalec ne plačuje prispevkov, so se spraševali, po odmevni Facebook objavi Sindikata policistov Slovenije. Dokumente, ki naj bi dokazovali, da policisti nimajo plačanih prispevkov, smo prejeli tudi v redakcijo. A na ministrstvu za notranje zadeve zatrjujejo - MNZ skladno z veljavno zakonodajo redno in v celoti plačuje vse davščine.

Izpisi niso potrdilo iz uradnih evidenc, pravijo na Fursu.
Izpisi niso potrdilo iz uradnih evidenc, pravijo na Fursu. FOTO: 24ur.com

"Vsi prispevki za vse zaposlene v policiji in ministrstvu so bili plačani v roku in Ministrstvo za notranje zadeve nima neporavnanih obveznosti do zaposlenih iz naslova rednih plač," zagotavljajo na MNZ, odziv so objavili na svoji spletni strani.

Kot pojasnjujejo, mora plačnik davka davčne obveznosti plačati v petih dneh od izplačila dohodka: "Na dan izplačila dohodkov mora plačnik davka predložiti davčnemu zavezancu tudi podatke iz obračuna davčnih odtegljajev o dohodku, o odtegnjenem in plačanem davčnem odtegljaju in druge podatke, ki vplivajo na višino davčnega odtegljaja, ter davčnemu organu predložiti obračun REK-1."

Pred kratkim so sicer prejeli obvestilo Finančne uprave RS, da je pri predložitvi obrazcev REK-1 in REK-1f zaznana napaka, zato posledično ni bila možna oddaja obrazca REK za januar.

"Danes smo prejeli obvestilo, da je napaka odpravljena in smo že pristopili k oddaji obrazca REK. Po uspešni oddaji se bodo podatki Finančne uprave RS spremenili, pri čemer naj omenimo, da je med dejanskimi plačili in evidentiranjem stroškov vedno določen časovni zamik," so še pojasnili na MNZ.

Policist, ki ima neplačanih 91.000 evrov prispevkov?!

Med policisti je prah dvignil podatek sindikata, da iz podatkov Fursa za enega od policistov izhaja, da "mu s strani delodajalca – MNZ, niso bili vplačani obvezni prispevki za socialno varnost v skupni višini skoraj 91.000 evrov".

Kot torej zatrjujejo na ministrstvu - prispevki so plačani. Pri znesku 91.000 evrov pa gre - tudi če bi imel konkretni delavec hipotetično neplačane prispevke - za napačno interpretacijo v tabeli zapisanih številk, pravijo na Fursu - številka se namreč, pravijo, nanaša na vse prispevke, ki so bili obračunani delavcu v času dela pri delodajalcu.

"Konkretni izpisi stanja o plačanih prispevkih za socialno varnost za konkretnega zavezanca izkazujejo stanje na točno določen datum, in se glede na aktivnosti njegovega delodajalca (plačilo obveznosti, predložitev REK obrazca, popravek REK obraza) lahko dnevno spremenijo. Poudarjamo, da so podatki o obračunanih prispevkih podani v skupnem obračunanem znesku na ravni posameznega delavca za celotni čas trajanja njegove zaposlitve pri tem delodajalcu. Kar pa se tiče podatka o plačilu, pa se ta šteje za neplačanega takrat, ko ima delodajalec evidentiran kakršenkoli dolg, saj se obveznosti za plačilo ne evidentirajo po posameznem prejemniku dohodka. Iz izpisa za konkretnega delavca znesek neplačanih obveznosti tako ni razviden," pravijo na Fursu.

Izpisi niso potrdilo iz uradnih evidenc

Vsem, ki prejmejo informativni izpis - pa naj bodo zaposleni v javnem ali zasebnem sektorju - sicer svetujejo, da se za podrobnosti o svojih prispevkih vedno obrnejo na svojega delodajalca ali pristojni davčni urad, saj "gre pri izpisu za avtomatizirano pripravljen podatek - in da to ni potrdilo iz uradnih evidenc, ampak informacija za zaposlene pri slovenskih delodajalcih. Ta izpis se tudi ne more uporabiti za uveljavljanje pravic - na primer pokojnine, pravice iz javnih sredstev, sodelovanje v postopkih javnega naročanja, ustanovitev ali zapiranje družb oz. podjetij ..."

"Opozarjamo, da se v izpisih odražajo vse aktivnosti delodajalca v smislu predlaganja davčnih obračunov in plačila davčnih obveznosti. Ko denimo delodajalec (davčni zavezanec) predloži popravke REK obrazca za svoje zaposlene za nazaj, je treba izvesti tudi aktivnosti za vzpostavitev pravilnega stanja v davčnih evidencah in to se lahko odraža v izpisu," še pojasnjujejo.

Sindikata pojasnila MNZ ne prepričajo

Na pojasnila MNZ so se na svoji spletni strani odzvali v Sindikatu policistov Slovenije in poudarili, da jih pojasnila ne prepričajo.

Trdijo, da so prejeli "več kot 500 obvestil članic in članov ter drugih zaposlenih, v katerih je iz izpisov Fursa navedeno, da so bila zadnja izplačila prispevkov izvedena do 1.3.2019, nato pa prispevki niso bili vplačani".

Po njihovem mnenju pojasnilo na spletni strani MNZ "nima nobene osnove, glede na to, da prispevki po podatkih Fursa niso bili plačani že skoraj eno leto".

Seznam nepredlagateljev obračunov je javno objavljen

Seznam zavezancev za davek, ki davčnemu organu do 25. dne v mesecu pred mesecem razkritja niso predložili obračuna davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače za predpretekli mesec (REK obrazec), je sicer javno objavljen. Najdete ga TUKAJ. MNZ na seznamu ni. Če bi bili neplačnik, pa naj bi jih sistem zaznal še isti mesec. V zvezi z odzivom sindikata smo sicer na MNZ tudi mi naslovili dodatna vprašanja.

Ažurirani seznam je na spletni strani FURS objavljen enkrat mesečno, najpozneje do 10. v mesecu. Stari seznam se z objavo novega seznama umakne s spletnih strani.

Namen zakonodajalca je, da se z javno objavo zavezancev za davek, ki ne predlagajo obračunov davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače v rokih, krepi davčno kulturo, izboljša plačilno disciplino ter spodbuja k prostovoljnemu, pravilnemu in pravočasnemu obračunavanju in plačevanju davčnih obveznosti - pa pravijo pristojni.

5,8 milijona evrov primanjkljaja

Sindikat, ki ga vodi razvpiti sindikalist Kristjan Mlekuš in je pred kratkim izvedel opozorilno štiriurno stavko, je v zapisu na spletni strani tudi zapisal, da "so prišli do podatka, da je zaradi pomanjkanja proračunskih sredstev na postavki za plače v Policiji, prišlo do negativne bilance v višini 5,8 milijona evrov, zaradi česar mora Policija ta sredstva prerazporediti iz sredstev, namenjenih investicijam. Glede na ta zaskrbljujoč podatek, predvidevamo, da na podlagi podatkov, prikazanih v zgornji tabeli, MNZ ni izvedel plačil obveznih prispevkov za socialno varnost za zaposlene v Policiji in MNZ pri plačah za december 2019 (izplačilo 3.1.2020) in januar (izplačilo 5.2.2020)".

Na to na MNZ pravijo, so podlagi ponovnih izračunov stroškov dela na podlagi določila 6. člena Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2020 in 2021 ugotovili, da bodo načrtovana sredstva za redno delo zadoščala. "Primanjkljaj v okvirni oceni 5,8 milijona evra pa se izkazuje zaradi finančnih posledic, nastalih na podlagi 24. člena Zakona o javnih uslužbencih oziroma odločitve sodišč, ki se nanašajo na primere iz preteklih obdobij, in sicer iz let 2007, 2008, 2010–2013 in 2013 –2015. Glede na določilo ZIPRS je ministrstvo dolžno sredstva zagotoviti znotraj svojega finančnega načrta s prerazporeditvijo pravic porabe, ki pa je možna zgolj iz investicijskih sredstev. Prerazporeditev bo izvedena z zamikom določenih večjih investicij po posameznih investicijskih projektih," so pojasnili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jastreb13
12. 02. 2020 11.21
+12
"Dobrodošli novi kandidati za policaje"...slovenska policija je "eden vodilnih poštenih delodajalcev v državi", ki skrbi za svoje delavce, njihovo dobro vzdušje na delovnem mestu, pošten in korekten odnos do vas tako, da, če še niste imeli opravka z slovenskimi sodišči se kar pripravite, da boste večino svojega časa porabili na sodiščih, ker boste morali se za svoje pravice, ki so v zakonih določene se boriti in delodajalca tožiti. Ob vstopu v ta organ vam bodo kmalu dali vedeti, da kot človek v policiji niste vredni nič ampak, da ste samo številka, ki nima nobene pravice, da niste v službi ljudi, kot se vodstveni kadri radi pohvalijo v javnosti, ampak v službi vodilnih, v večini primerih pokvarjenih in skorumpiranih ljudi povezanih z politiko. Če bi si kdo rad zagrenil ali uničil življenje, je vedno dobrodošel v policijske vrste, ker ne manjka več veliko, ko bo nastopil dan, da policijski generali ne bodo imeli več nikomur komandirat in bodo morali sami na teren.
SDS Kopriva
12. 02. 2020 09.25
+8
Pa kakšni so te članki no, pa kakih 91.000 eur no, kaj mu že od rojstva neplačujejo
proofreader
12. 02. 2020 08.41
+24
Si predstavljate, da bi neko zasebno podjetje pošiljalo napačne ali neresnične podatke? Javni sektor se lahko norčuje, plača je redna in visoka.
123soba
12. 02. 2020 07.58
+40
FURS totalno nesposobni. Nazaj uvest SDK, bo bistveno manj lumparij. Sicer pa Slovenija tone na vsakem koraku, je brez vizij, brez sodelovanja, pravice ni več ker je policija tožilstvo in sodstvo nesposobno in skorumpirano, lopovscina na vsakem koraku, razprodaja in stečaji podjetij. Samo udri po navadnemu državljanu
?rnogled
12. 02. 2020 07.49
+29
91000€,je malo bosa.Če upoštevam,da ima ta policaj plače vsaj 1400€,so prispevki okoli 450€.Po izračunu bi to pomenilo,da mu prispevkov niso plačali vsaj 16 let.Če ima nižjo plačo,pa je teh let še več.Ne verjamem.
kratko in jasno
12. 02. 2020 07.44
+22
v tem prispevku se pa jasno vidijo dvojna merila! Da bi se ta izpis nanašal na katerega koli drugega delodajalca bi FURS trdil, da je ta izpis odraz dejanskega stanja, neplačevanja bla bla. Ko pa se gre za vrano vrani se pa že motovili, opravičuje, išče izgovore! Če so ti izpisi eno samo zavajanje zakaj jih sploh izdajajo ? Za brezvezno kregarijo ali povzročanje nepotrebnih /neobstoječih problemov?
Darko32
12. 02. 2020 07.34
+24
Pa dobro kdo se sedaj dela norca iz ljudi. Če je računalniški program zaznal, da nekdo nima plačanih prispevkov je potrebno nemudoma urediti navedeno zadevo. Tukaj pa več ne gre za pomoto, da v januarju niso mogli pravočasno urediti, ker je to v bistvu samo za januar. Kot vidimo vsi goljufajo od prvega do zadnjega. Določena podjetja plačujejo pavšal in so tako oškodovani delavci. Drugi se naredijo francoze in izsljujejo, ter nič neplačujejo in tretji pa nič ne plačajo in tako se ne smemo čuditi, če gre vse v maloro. Še huje pa je, da to počnejo vodstva POLICAJEV, katera bi prva morala braniti zastavo in ustavo. A zgleda, da jim ni mar za zastavo in ustavo.
Kukulkan
12. 02. 2020 07.30
+1
Lepo odpovedni rok dat pa pojt k kakšnemu privatniku delat ali v tovarno na linijo če misli da bo tam lahko dobil 91.000 evrov
NovodobnoSuženstvo
12. 02. 2020 07.17
+30
Banana republika, ki jo vodijo opice!!!!
Pozabljen
12. 02. 2020 07.11
+44
Kako nehvaležen in hinavski narod smo slovenci postali? Pa kaj je bogi policaj kriv, če samo opravlja svoje delo! Ko pride do kakeršnega koli sranja, kerga najprej kličete, mamo al reševalce in policaje? Res me malo moti to inkasantstvo po cestah, vendar na koncu je to vse komanda iz vrha , ne pa krivda tistega policaja , ki samo opravlja svoje delo! Država nas lupi na vseh področjih, sploh so na udaru mali ljudje od davčne do policajev, totalen nadzor nad vsakim prigaranim evrom, ter bog ne daj da imaš mogoče kje kakih 100 € več , ker potem izgubljaš vse dodatke kjer je le možno! Če mene ustavi radar za 10 prekoračitve sem v totalni krizi, ker kot oče 5ih otrok , ter invalid z 400 evri penzije potem crkujem cel mesec na obroke, vendar za to ni kriv policaj, ampak država z rigoroznimi kaznimi brez kančka posluha do res potrebne socialne politike na pravih mestih! Treba je bit ubogljiva ovčka , upoštevajoč vse predpise in potem lahko brezskrbno životariš iz meseca v mesec! Point, ni kriv ubogi policaj, krivda je v sistemu, državi , ter vseh nas , ki vse tiho požremo , kar nam te leve ali desne vlade kuhajo in molzejo samo navadne ljudi brez posluha ali pomoči res potrebnim!!
Kukulkan
12. 02. 2020 07.32
-12
Darko32
12. 02. 2020 07.36
+21
Poglej prijatu. Jaz pravim, da prvo pometite prd svojim pragom in odpravite goljufanje in sleparstvo, katero se greste. Ne mešati dela in naloge POLICAJA in z tem prirkivati kriminal, katerega počenjajo v vrstah POLICIJE. Jaz pravim, da je to samo slika kako se spoštuje zastava in ustava.
Jana Novak
11. 02. 2020 21.51
-21
Jes, končno, nič ne plačat, sej si ne zaslužijo.
žigolo
12. 02. 2020 07.20
+13
Me zanima, kaj ti delaš in kdo tebe plačuje.
fairplayy
11. 02. 2020 21.50
+12
Policaji so carji politika je zanic
noire
12. 02. 2020 09.11
-3
2fast4
11. 02. 2020 21.46
+6
Policaji ta pošteni, berete spodaj komentarje... Ofce so se uzgale, jih bo potrebno jutri umiriti... Nič upozarjat, samo pisat.....
prolek
11. 02. 2020 21.30
+13
Vprašanje je, če so si policaji na meji od "popoldanskega dela" odvajali prispevke..)
Mirjiam90
11. 02. 2020 21.27
+5
Levičarji kakor koli lajate, se levite, obtožujete Venero, Mars ali Janšo je konec znan..propad, razpad ali scenarij gnila Juga, ali Sovjetska zveza ali DDR ali Romunija...vse povsod totalni razpad države, naroda..in da o gospodarstvu ne govorimo..
Enmajstr
11. 02. 2020 21.24
-16
Policaje na minimalce, več itak niso vredni.
User416781
11. 02. 2020 21.35
+36
...pa bomo na istem kot v Bosni, ko plačaš 10 mark in greš dalje...najbolj smešno pa je, da vsi ki tukaj piz...te čez policaje, ste si sami krivi. Držite se pravil, pa ne bo težav.
Okteon
11. 02. 2020 21.20
+9
Bo dohtar janiz poplačal. Saj je dobil dovolj forintov.
Mirjiam90
11. 02. 2020 21.18
-15
Zakaj so policisti slabo plačani ker imajo 40 et preskrbljeno rit, za nič dela penzijo ? zakaj so Policaji ne zaželjeni, zato ker so najslabši gostilniški inventar, zakaj so vsi v javnem sektorju, ker tam do smrti ni treba delat, razmišljat in uporabljat roke in možgane..
unclub
11. 02. 2020 21.31
+3
Dost neumnosti so natvezla za danes in še cel mesec
User416781
11. 02. 2020 21.37
+8
No, sedaj tukaj piz...te čez javni sektor, ko pa nekdo pride z idejo, da bi recimo zdravstvo delno privatiziral, pa spet skačete v luft. Kaj bi sploh radi...?
Frelance
12. 02. 2020 07.12
+4
Ko človek prebira tvoje minule komentarje se ne more izogniti ugotovitvi, da si potrebna resne psihiatrične obravnave..........in seveda, da ne govorimo o ravni tvoje funkcionalne nepismenosti ter nerazgledanosti. Žal je demokracija tudi to, da te mora sredina v kateri živiš, kljub tvoji disfunkcionalnosti pač prisiljena tolerirati.
Okteon
11. 02. 2020 21.15
-8
Samo janševci to podpirajo. Dohtar janoška kebap alban.
Mirjiam90
11. 02. 2020 21.05
+31
Ko pravosodje, policija in Visoko šolstvo postane jedro kriminala, Kultura Qur*en Ha*s lahko samo rečemo kriminalni javni sektor adijo DRŽAVA ?