Slovenija

Policistov ne bodo odpuščali

Ljubljana, 31. 05. 2011 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
24

Z odpravo treh policijskih uprav bodo prihranili 440.000 evrov. Odpuščanj ne bo, nihče ne bo imel nižje plače, nihče ni izgubil naziva, varnost ne bo slabša, je zatrdil prvi policist Janko Goršek. A sindikalisti imajo malce drugačno zgodbo.

Prav je, da vsak zaposleni v policiji, ki opravlja istovrstne naloge, za enako plačilo opravi tudi enako količino kakovostnega dela, je poudaril generalni direktor policije Janko Goršek.
Prav je, da vsak zaposleni v policiji, ki opravlja istovrstne naloge, za enako plačilo opravi tudi enako količino kakovostnega dela, je poudaril generalni direktor policije Janko Goršek. FOTO: Policija.si
Zavedam se, da se bodo marsikomu, ki so ga doletele organizacijske spremembe, v določeni meri spremenile splošne življenjske okoliščine, saj se bo za nekatere spremenil kraj, kjer bodo opravljali delo, nekateri pa bodo opravljali tudi druge naloge kot do sedaj. A vendarle nihče ne bo izgubil dela. Generalni direktor policije Janko Goršek

S 1. junijem bo namesto 11 samo še osem policijskih uprav v Celju, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici in Novem mestu. Ob pridružitvi policijskih uprav Krško, Postojna in Slovenj Gradec k policijskim upravam Novo mesto, Koper, Ljubljana in Celje po zagotovilih generalnega direktorja policije Janka Gorška nihče ni izgubil službe, nihče nima slabše plače, nihče ni ostal brez naziva. So pa nekdanji vodilni izgubili dodatek za vodenje enot.

Manj bo zaposlenih v pisarnah in več policistov na terenu, zato bodo po njegovih besedah nižji stroški za administracijo. Poudaril je tudi, da državljani reorganizacije ne bodo občutili, saj se varnost ne bo poslabšala. "Policisti, ki jih vsakodnevno srečujete, bodo še naprej ostali v vašem okolju in vam bodo na voljo in v pomoč tudi v prihodnje, pa tudi njihov odzivni čas se ne bo spremenil," je dejal.

440.000 evrov plusa

Ker so upoštevali osebne okoliščine zaposlenih, bodo privarčevali manj, kot so sprva predvideli, se zaveda Goršek. Z zmanjšanjem zneska za položajni dodatek bodo letno prihranili okoli 10.500 evrov. Za 342.000 evrov letno bodo višji potni stroški, saj se bo 147 uslužbencev na delo vozilo v drugi kraj, zaradi selitev na druge lokacije bodo investicijski stroški v znesku 60.000 evrov in materialni stroški v višini 17.000 evrov.

Število delovnih mest v administrativnih enotah novih policijskih uprav se bo skupno zmanjšalo za 136.

Zaradi najema dodatnih poslovnih prostorov za Policijsko upravo Celje bodo nastali stroški v letni višini 60.000 evrov, vendar strošek ni v celoti povezan z reorganizacijo, saj bi bilo treba dodatne prostore najeti v vsakem primeru, je povedal Goršek. Obenem pa ne bodo več potrebovali enega lastnega objekta v vrednosti 155.200 evrov, zato ga bodo prodali. Ker ne bodo več potrebovali treh najetih prostorov, bodo odpovedali tri najemne pogodbe v skupni letni vrednosti 80.272 evrov. Zato se bodo stroški obratovanja na letni ravni znižali za 19.230 evrov.

Z reorganizacijo šestih policijskih uprav v tri so zmanjšali število zaposlenih v administraciji. Ker ne bo odpuščanj, bo več zaposlenih na terenu.
Z reorganizacijo šestih policijskih uprav v tri so zmanjšali število zaposlenih v administraciji. Ker ne bo odpuščanj, bo več zaposlenih na terenu. FOTO: Jani Dolinšek

Stroški  investicij in investicijskega vzdrževanja informacijsko-telekomunikacijskega sistema zaradi selitev bodo 346.000 evrov. Skupno bodo stroški z reorganizacijo približno 825.000 evrov, prihranki pa približno 1,3 milijona evrov. Tako bodo za približno 440.000 evrov v plusu.

Sindikalist Petrovič: Ni bilo individualnih pogovorov. Kako so lahko upoštevali osebne okoliščine?

Že dan pred uveljavitvijo vladnega ukrepa o ukinitvi policijskih uprav v Krškem, Postojni in Slovenj Gradcu je jasno, da bodo privarčevana sredstva manjša, kot so načrtovali, pa tudi število zaposlenih ostane skorajda enako. / … / Ukinitev je torej poseg, ki ne bo prinesel finančnih učinkov, le varnost na teh območjih se lahko v prihodnje bistveno poslabša. Poslanec SDS Miro Petek

Po opozorilih predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča ni res, da nihče ne bo imel slabše plače, "pri čemer k temu nismo šteli tistih, ki so imeli in bodo izgubili dodatek za vodenje, ker po novem pač ne bodo vodili. Gre za premestitev na Policijsko upravo Koper, kjer se je izvedla premestitev na drugo delovno mesto, kjer je policist izgubil tako dodatek za vodenje, hkrati pa je bil uvrščen za en plačni razred nižje".

Računajo, da se bodo dogovorili, če ne, bodo zoper aneks v njegovi pogodbi vložili pravno sredstvo. "Do anomalije je prišlo, ker je na novem delovnem mestu možno imenovanje v treh, na prejšnjem pa v dveh nazivih. Pričakujemo, da se bo uredilo skladno z napovedjo vodstva Generalne policijske uprave po odpravi takšnih posamičnih primerov."

Kljub združitvi bodo kriminalisti, prometniki in vodniki službenih psov delovali v istem okolju.
Kljub združitvi bodo kriminalisti, prometniki in vodniki službenih psov delovali v istem okolju. FOTO: Policija

Glede Gorškove trditve, da so upoštevali osebni položaj zaposlenih, je Petrovič opozoril, da ni bilo individualnih pogovorov, temveč so zaposleni dobili zgolj aneks v podpis. "Iz Policijske uprave Krško pa smo bili obveščeni, da so zaposlene silili k podpisu aneksov in pogodb tako, da so jim dali jasno vedeti, da bodo lahko premeščeni na drugo delovno mesto in da bo vse to vplivalo na njihovo kariero v policiji." Po njegovi oceni niso krivi na Generalni policijski upravi, temveč je šlo za nestrokovnost in odsotnost socialnega čuta posameznih vodstvenih delavcev na lokalnem in regionalnem nivoju.

Po naših informacijah ni bilo individualnih pogovorov, zato ne vemo, na kakšen način se je upošteval osebni položaj zaposlenih v policiji. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič

V sindikatu so sicer največ pripomb dobili zaradi nekorektnih pogovorov, "saj zaposleni vse do tik pred zdajci niso vedeli, ne kako in ne kam". Predvsem pa meni, da bi lahko pri kadrovskih spremembah posameznik uveljavljal tudi tožbo zaradi diskriminacije. "Ni znano, po kakšnem ključu in kriteriju je delodajalec razporejal zaposlene. Pravično se zdi, da so pošteni kriteriji za zasedbo delovnega mesta, kjer sta dva kandidata, strokovnost, izkušnje, marljivost, ne pa velikost policijske uprave. Zato je povsem legitimno vprašanje, ali je komandir večje policijske uprave tudi več vreden, samo zato ker dela na večji policijski upravi. Vendar pa gre pri posegih za individualne pravice vsakega zaposlenega posebej in sindikat policistov na teh delovnih mestih nima članov, ki želijo sprožiti delovnopravni spor," je dodal Petrovič.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

partizan71
01. 06. 2011 11.26
zascitena vrsta !!! boljo pa mal podrazili cenik prekrskov...
legija41
01. 06. 2011 08.59
Velika laž in to pred kamerami
xyzzy
01. 06. 2011 08.45
Zdej pa po podobne zgledu eliminirati oziroma združiti vsaj 10-20% občin in vso nepotrebno nasnago odpustit potem pa se boste lahko prišli hvaliti, kako nam po to priškaralo 5M EUR
kwa.dugaja
01. 06. 2011 06.48
škoda da ni tako kot v ameriki kjer prebivalci nekega kraja sami izvolijo šerifa, ki sam določi svoje uslužbence. bi se po hitrem postopku znebili prepotentnežev ki so postali policisti da lahko jeb**o folk v glavo.
alterego
31. 05. 2011 22.11
trikrat sem prebral številke, pa mi ni jasno kje bojo kaj prišparali. vse kaže, da bojo stroški prej višji...
komarec
31. 05. 2011 20.39
"Varnost ne bo nič slabša"................. Varnosti sploh ni, lovijo kurje tatove , drugega si pa itak ne upajo ali pa ne smejo.
bca
31. 05. 2011 18.27
"Z odpravo treh policijskih uprav bodo prihranili 440.000 evrov. Odpuščanj ne bo, nihče ne bo imel nižje plače, nihče ni izgubil naziva, varnost ne bo slabša" Ta trditev je inovacija leta ali celo čudež... Če hočeš nekaj prihraniti, moraš nekje vzeti, ali ne..
bababu
31. 05. 2011 17.26
Zakaj tako puntanje...Ce je jasno, da imamo v javni upravi prevec zaposlenih (vedno se jih le dozaposluje, nikoli ne odpusca), s previsokimi placami(ki se nikoli ne znizajo), drzavna uprava racionalizira delo z racunalniskimi sistemi(pa se odvecne ljudi vedno le premesca na druga delovna mesta)...ne vem no, ampak vsaka firma bi ze davno propadla....ampak za naso javno upravo je denar v sodu brez dna....
Raztezje
31. 05. 2011 16.59
Kolikor vem, v demokraciji odloča ljudstvo, kdaj bo odpustilo koga iz svojih služb, kaj in kako naj delajo ter kako naj bodo za to nagrajeni, pa tudi kaznovani. Pri nas je to utopija, policija je zadnje čase tudi ves čas prisotna v medijih, kjer nam vsiljuje razna zelo dvomljiva mnenja in stališča, ki pa jih narod vse bolj odločno zavrača. Nasilje in strah sta najslabša učitelja. Odkar preganjajo povsem nedolžne ljudi, brez pravih razlogov vdirajo v domove, se arogantno in samovoljmo obnašajo, žalijo ter jemljejo vozniška dovoljenja celo, kadar nihče ne stori niti prekrška, nimam več besed o naši policiji. Kadar vidim modrosrajčnike, mi postane slabo in sem žalosten, ker vem, da bo spet kdo od nedolžnih nastradal, čeprav bodo mogoče ujeli tudi koga krivega, nikakor pa ne najhujših zločincev in celo veleizdajalcev, ki jih povsod mrgoli. Vse bolj se policija tudi povezuje z neposrednim kaznovanjem, vse manj s preventivo in opozarjanjem, kar je njihova prednostna naloga. Načelno krivijo tožilstvo oziroma sodišča, kar je delno tudi res, saj je stanje tam še slabše, predvsem ker njih pa sploh nihče ne preganja, vendar to ne zmanjšuje njihove neposredne odgovornosti, še posebej v stiku s civilnimi državljani na terenu. Skratka, menim da bi večina rada videla bistveno višjo kontrolo javnosti nad delom policije, takoj jim je teba odpraviti status dejanske nedotakljivosti ter vspostaviti kritičen odnos javnosti do dela posameznih policistov, ki morajo biti takoj odtsranjeni in kaznovani, kadar presežejo pooblastila. Predvsem pa bi jih lahko bilo veliko manj, ne zaslužijo si takih plač ter pogojev dela, sploh pa ne bi smeli imeti takih pooblastil in privilegijev, ki si jih kar sami lastijo. Ni čudno, če stranka z najmanj podpore v javnosti vodi ministrstvo za pravosodje in policijo skupaj, pa še tajne policaje pošilja v Evropo, da nas zastopajo, vodijo razna podjetja, urade in podobno. Koliko je še policije v civilni sferi? Prej kot bomo demontirali policijsko državo, prej bomo bolje živeli v normalni demokraciji, saj ena drugo izključujejo, kar bi moralo končno biti v interesu tudi policistom ter njihovim družinam. Takšno je pač moje mnenje in imam pravico, da ga tudi anonimno izražam. Saj ste še ljudje, mar ne? Ne?
lesnikovsok
31. 05. 2011 16.42
kaj laže? zdj bojo nove kazni od tm bojo prihranili pol miljona se prav iz naših žepov lp
klin24
31. 05. 2011 16.25
jaz nevem vsi nekaj kritizirate! jaz se vozi po omejitvah in opoštevam cestne predpise pa še ene kazni nisem dobil. se pravi da se prvo po svojem zdravju vprašajte če vas kaznujejo in čisto prav da vas če ste.............
Hitri78
31. 05. 2011 16.22
Glede prihranka 440.000 € Poznam delavca PU Postojna ki živi v Postojni in je imel prevoznih stroškov 30€ sedaj pa se mora v službo voziti v Koper in dobi potnih stroškov 300€ se pravi da en delavec Policijo stane 270€ več na mesec ker pa so bili vsi delavci razporejeni po drugih upravah ki so približno tako dalec kot Koper (pa verjetno jih na PU postojna ni bilo zaposlenih samo dest )si lahko izracunamo saj priblizno koliko vec stanejo potni stroški Policijo plus ostale stvari ki se podrazijo z ukinitvijo ene policijske uprave. Tako da o zmanjsanju stroskov SANJA SVINJA KUKURUZ A KUKURUZA NEMA !!!!!"
jastreb13
31. 05. 2011 16.21
Po njegovi oceni niso krivi na Generalni policijski upravi, temveč je šlo za nestrokovnost in odsotnost socialnega čuta posameznih vodstvenih delavcev na lokalnem in regionalnem nivoju...... Oh, kako zanimiv odgovor dragi g. Goršek...nedolgo nazaj smo tukaj brali kako je komandir zahteval od nepokretnega, podrejenega policista takojšnjo dostavo bolniškega lista....takrat so v krški policijski upravi nestrokovnost in odsotnost socialnega čuta komandirja označili za "komunikacijski šum"....zanimiv vodstveni kader v tejle krški upravi....na vodstvenem položaju so ljudje, čeprav dobivajo lep dodatek za vodenje ampak nimajo pojma o vodenju in delu z ljudmi oz. podrejenimi in na takem vodstvenem položaju po vseh pravilih nimajo kaj iskati...
Alexxsaso@yahoo.ca
31. 05. 2011 16.11
@Runkl231.05.2011, 15:58 Ne, res jih ne... Izpolniti morajo normo, ker tudi blagajna notranjega ministrstva je vedno prazna...
beri66
31. 05. 2011 16.00
policija je edini sistem ki še deluje v tej državi.
Pinkman
31. 05. 2011 15.58
Jaz pa mislim, da policisti revežem glob ne pišejo iz lastnega užitka.
Kristijan Ben?ina
31. 05. 2011 15.57
Za vse preveč pametne v šolstvu se na veliko odpušča, sam sem izgubil službo pred letom in pol bil sem redno zaposlen in uspešen a žal ni dijakov v poklicnih šolah! Ves ta čas neuspešno iščem delo v svojem poklicu, ker ga ni na področju športa in me kar zmrazi ko pametnjakoviči pišejo da država ne odpušča!
black2
31. 05. 2011 15.56
ja še več jih bo skakalo ven iz raznoraznih grmov in grmičkov, večje trave, izza dreves z loparčki za namizni tenis....
okinse
31. 05. 2011 15.56
Full se mi smilijo.. ne bojo imeli več službe.. Če hočemo državo rešiti, bomo morali veliko javnih in neprofitnih ustanov zapreti! Ustanovjene so bile le pod predtvezo urejanja in izboljšanja okolja. Vidimo pa sedaj, da so to samo pijavke na gospodarstvo, ki tega ne prenese! Samo to ne bo tako gladko šlo. Prej bodo še iskali razne rešilne ukrepe in nove zakone, s katerimi si kupujejo čas. Policistov, ki se skrivajo po grmih, postavljajo radarje na avtocesto, pijejo med službo kave po barih in parkirajo na avtobusnih postajah, pač RES ne rabimo!!
povrsniste24kur
31. 05. 2011 15.43
ja super ane, jih bo se še več skrivalo za tablami, ki označujejo konec naselja in raznimi grmi, fajn ,ni kaj