Slovenija

Policistova objava: 'To ni niti primerno niti dopustno'

Koper, 07. 11. 2018 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ti.Š. / M.R.
Komentarji
233

Uporabnike Facebooka je razburil zapis koprskega policista, v katerem med drugim na morda nekoliko nenavaden način opozarja na posledice vožnje pod vplivom alkohola. Zapisu je priložil tudi posnetek okrvavljene policijske sobe za pridržanje. Z njegovo objavo so bili sicer zelo hitro seznanjeni tudi na Policijski upravi Koper, kjer so že uvedli notranjevarnostni postopek.

Uporabnike družbenega omrežja Facebook je te dni razburil zapis koprskega policista Iztoka Kusteca, ki je na 'svojevrsten' način, kot pravi, "želel opozoriti na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola".

"Iz oči v oči se bova pogovorila, kot dva odrasla odgovorna individuuma ... Tema najinega pogovora bo vožnja pod vplivom alkohola ... Očitno ti vse tragedije, opozorila, preventivne akcije in vsa mogoča prizadevanja neposrednih in posrednih žrtev alkohola o nesmotrnosti takega početja ne zaležejo, še vedno sedaš za volan nabit ko mamba," je zapisal policist.

"Od današnjega dneva boš imel en razlog več, da se izogneš temu v velikem loku. Mogoče zgleda grdo, ampak življenje ni šola, kjer imaš možnost svoje napake popravit. V življenju te lahko ena napačna odločitev stane le-tega, hkrati pa tudi koga drugega, ki s tvojim egocentricnim odklonskim ravnanjem nima nič skupnega. In daj ti meni povej kdo si ti, da boš jemal pravico do življenja nekoga drugega v svoje roke?" je še zapisal Kustec in nadaljeval: "Zame si nula in kot tak boš tudi tretiran preden nastanejo kake posledice, dokler ne boš dojel, da to kar delaš ni prav. Če še kar ne štekas, pridi enkrat z mano svojcem povedat, da njihovega ljubljenega ni več med nami, zaradi točno takega kot si ti, pa da te vidim kak frajer boš takrat."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kustec je zapisu je priložil posnetek okrvavljene policijske sobe za pridržanje, s tem pa med uporabniki Facebooka sprožil val ogorčenja. Mnogi so zaradi sprva nepojasnjenih okoliščin nastanka posnetka namreč sklepali, da je policist v sobi za pridržanje pretepel pijanega voznika.

Okrvavljen in pijan uničeval inventar

A kot je za 24ur.com pojasnil Kustec, je posnetek nastal ob kršitvi javnega reda in miru, ko je moški sprva v poslovnem objektu povzročil večjo materialno škodo in se pri tem telesno poškodoval. "Za tem je kršil javni red in mir v gostinskem lokalu, kjer je okrvavljen in pod močnim vplivom uničeval inventar in nadlegoval goste. Ob prihodu policistov je kraj želel zapustiti in z vozilom odpeljati s kraja, kar mu je bilo preprečeno in odrejeno mu je bilo pridrzanje," pravi policist.

Po njegovih besedah je v pridržalnih prostorih zaradi poškodb, ki si jih je zadal pri uničevanju inventarja, izgubil nekaj krvi, zato mu je tudi bila nudena zdravniška pomoč. "Na postaji je poskušal napasti zdravnico, kar smo mu preprečili. Iz varnostnih razlogov je zdravniško osebje izdalo zaprosilo za asistenco, nakar je bil odpeljan na urgenco, kjer so mu poškodbe oskrbeli. Ker pa so bile površinske, je bil sposoben za nadaljnje pridržanje," je še pojasnil Kustec.

Z objavo želel doseči, da ne bi alkoholizirani sedli za volan

"Za poziv v takšni obliki sem se odločil, da bi širši javnosti nazorno prikazal, kakšne posledice ima lahko zloraba alkohola in kaj vse to lahko potegne za sabo. Da, čeprav v osnovi nihče nima slabih namenov, lahko vseeno pride do nepopravljive škode in na vsakem posamezniku bi bilo, da skuša vse te dejavnike tveganja minimalizirati," pa odgovarja na vprašanje, zakaj se je odločil za poziv na tovrsten način.

Ker so mnogi ob objavi posumili, da so pridržanemu poškodbe zadali policisti, Kustec odgovarja: "V kolikor obstaja kakršen koli dvom v to, da so mu bile poškodbe zadane s strani policistov, je na kraju bilo več prič dogodka, ki so videle njegove poškodbe, vedenje in znake alkoholiziranosti. Pridržalni prostori so pod kamerami. Policisti kot taki smo pod stalnim večkratnim nadzorom varuha človekovih pravic, zato bi bilo smešno, da bi jaz sam pljuval v svojo skledo in si nakopal nepotrebne težave, v kolikor bi želel kaj prikriti."

S posnetkom naj bi sledil vzoru tujih varnostnih organov, ki da se alkohola in udeležbe v cestnem prometu lotevajo zelo agresivno. V Sloveniji pa je po njegovem to še vedno "neka tabu tema, ki se jo pometa pod preprogo".

"Če bo ta moj način komunikacije z javnostjo vsaj malo pripomogel k ozaveščenosti o problematiki, bom vesel," pravi. Alkohol je po njegovem namreč del slovenske nacionalne identitete in kot tak družbeno sprejemljiv, zato je – kot pravi – seveda tudi pričakoval neko mero družbenega upora. "A to ne pomeni, da problem ne obstaja, ampak mi je dal zgolj motivacijo, da ga poskušam reševat z drugačnim pristopom."

PU Koper: Notranjevarnostni postopek poteka

S policistovo objavo so bili zelo hitro seznanjeni tudi na Policijski upravi (PU) Koper, kjer so uvedli notranjevarnostni postopek, v katerem bodo preverili vse okoliščine glede zapisa in posnetka. "Vsekakor zavzemamo stališče, da tovrstno komentiranje na družbenih omrežjih ni niti primerno niti dopustno," je zapisala predstavnica za odnose z javnostmi PU Koper Anita Leskovec.

Iztok Kustec
Iztok Kustec FOTO: Facebook

Dogodek, o katerem govori Kustec, se sicer navezuje na ponedeljkov dogodek v enem od koprskih lokalov. Policisti so bili ob 21.39 obveščeni, da v enem od lokalov v Kopru obrit, tetoviran in napol gol moški razbija. Policisti so ugotovili, da je 33-letni Koprčan z nogo najprej razbil šipo podjetja, vstopil v notranjost in v celoti poškodoval notranji inventar. Lastnik je prišel na kraj in podal pisno prijavo za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. 33-letnik je nato odšel proti lokalu, kjer je kričal, razgrajal in z glavo udaril v steklo ter se pri tem poškodoval. Nato je odšel v lokal, kjer so ga policisti prijeli. Zanj so uporabili prisilna sredstva in ga privedli v prostore za pridržanje. Zaradi poškodb so obvestili PHE, zdravnik pa je odredil, da se poškovanega Koprčana pelje v Splošno bolnišnico Izola na šivanje in nadaljnjo zdravstveno oskrbo. Ob 2.15 je pridržani zaključil s pregledi v bolnišnici, zdravnik pa je potrdil, da je sposoben za pridržanje. Za kršitve javnega reda in miru so mu izdali plačilni nalog.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (233)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janko Pe?nik
09. 11. 2018 21.56
+0
Še pre malo se opozarje na posledice alkohola in ko nekdo na malo nekonvecionalen način opozarja je slabši od alkoholika.
HOGSLO
08. 11. 2018 17.59
-3
BolecaResnica in Krematorij666, ocitno osebki z zelo nizkimi moralnimi standardi in samopodobo. Bolj kot dejstvo, da je nekdo kršil JRM, razbijal inventar, in predstavljal groznjo v prometu pod vplivom vas zanima v kakšnih majicah in kje se je policist slikal. PATETIČNO ...
BolecaResnica
08. 11. 2018 18.09
+0
Ti kar žali saj s tem kazes svojo podobo in če sodim po tvojem obnasanju si tud ti takšen policist! Drugac pa tudi on s tel v roki enako ogroža varnost ostalih udeležencev prometa. Predvsem pa me moti da takšni delajo sramoto policiji in z svojim vedenjem vzbujajo nezaupanje državljanov v policijo! Skratka on ni bog da za njega ne veljajo zakoni.
Krematorij666
08. 11. 2018 19.11
-3
Dejansko ni ravno tako...obsojam dejanje pijanca kot tudi policista. Se tudi strinjam z mišljenjem policaja vendar ne na takšen samopromotorski način...
BolecaResnica
08. 11. 2018 16.01
+0
Takojšnja izredna odpoved delovnega razmerja bi bila primerna za tega pava! Serijski krsilec cestnoprometnih predpisov bo pridigal o varnosti? Naj si raje šminker pogleda raziskavo katera potrjuje dejstvo da je uporaba tel med vožnjo enako nevarna kot alkohol!
kleinek
08. 11. 2018 17.21
+2
Iz slike ni mogoče ugotovit a li se vozi ali vozilo stoji. Mislim pa da je na sopotnikovem sedežu. Je pa razvidno da je varnostni pas pripet za hrbtom. Ampak spet ne vemo ali je vozilo v premiku. Brihtnež
Krematorij666
08. 11. 2018 17.24
-3
Ti si en brihtnež ki ne prepozna zrcaljene slike...on je za volanom...
Krematorij666
08. 11. 2018 17.35
-3
Je pa res, da ne moreš dokazati ali vozi ali ne. Tu je vprašanje ugleda in kredibilnosti policije in takšne fotke ne pomagajo veliko pri tem...po tej logiki dokazovanja lahko potem sedijo ob polni mizi alkohola in še kakšno črtico poleg ( naj bo sladkor da ni kaznivi) in se delajo kako zbirajo v uniformah...saj ne moreš dokazati da so sploh kaj probali...
Krematorij666
08. 11. 2018 17.36
-5
kleinek
08. 11. 2018 19.37
+6
se pravi policaj ne sme naredit selfie v stoječem vozilu ne pripet ker pri tem trpi ugled in kredibilnost policije? Mislim pa da si pretiraval z primerjavo polna miza aklohola in črtica... :)
kleinek
08. 11. 2018 19.39
+2
glede zrcaljenje slike pa se strinjam ja, sem bil prej prehiter..
iga_biba
08. 11. 2018 19.45
-2
Malek
08. 11. 2018 14.57
+2
Glede na to, da ni bil med voznjo pripasan uporabljal je telefon med voznjo, vozil z eno roko, je to huda krsitev delovnega razmerja. Poglejte si njegove slike na profilu. Kot bi gledal nepismenega nogometasa, poln zeleja, samovsecen, v glavi pa nic. A on misli, da pijanci berejo njegov profil? To, da se je delal frajerja, je menda ze vsem jasno.
Krematorij666
08. 11. 2018 14.13
+3
Kakšen sopotnik nekaj...poglejte sliko, on je za volanom slika pa je zrcaljenja, kar kaže znak policija. Če pa si malo bolj razgledan pa vidiš v odsevu očal roko ob steklu na kateri je ura. Tip ima na levi roki belo uro in če je roka ob steklu lahko sedi le na voznikovi strani. Da nosi uro na levi roki pa je tudi FB slika kjer kaže mišice...
BolecaResnica
08. 11. 2018 15.57
+4
Hvala za popravek. Se pravi se toliko huje ker uporablja tel med vožnjo in se nepripet!
BolecaResnica
08. 11. 2018 13.37
-9
In ta pametnjakovic pridiga o varnosti v prometu? Poglejte odsev v očalih! Pa če ravno je sopotnik v vozecem avtomobilu ne uporablja varnostnega pasa!
BolecaResnica
08. 11. 2018 13.31
-3
Hotel je izpast nek super junak in pred puncami mačo... Prikazal je kot da je on do krvi stolkel pijanega voznika ker drugace ne zaleže! Taksni pavi prenapihnjeni kvarijo slovensko policijo in zaupanje vanjo... Potrebno ga oring sankcionirat da več ne bo blatil slovenske policije katera po vecini upravlja korektno svoje delo!
vomo
08. 11. 2018 12.30
+10
pijanci imajo več pravic kot vsak pošten državljan. prav je storil. zakonodaja je mila s pijanimi vozniki. njihove posledice so enake ali celo hujše kot če z orožjem streljal po soseski pa mu ne zaplenijo vozilo, mislim bilo kjero tudi kolo in njega osebno izločijo iz prometa, ne pa da ima samo prepoved kategorije. po tem je butasto razmišljanje zakonodajalca , da je potrebno izločiti iz prometa vozilo ne pa voznika pijanca kot osebo in prepoved vožnje z vozilom s katerim je storil prekršek..
korintos23
08. 11. 2018 13.03
-2
14% nesreč povzročijo pijanci, ni se s tem za hvaliti, kaj pa ostalih 86% treznih, jih treba nagraditi?
Enmajstr
08. 11. 2018 12.10
+13
V prometu je alkohol samo Eda izmed težav. Največja težava trenutno mislim da so mobilni telefoni, in to ne samo pri voznikih, ampak tudi pri pešcih, ljudje bulijo v telefone, ko prečkajo cesto, brez da pogledajo levo, desno, eni skočijo na prehod, brez da preverijo če je varno, da ne govorim o videnem primeru, kako je mamica zapeljala voziček na cesto ob previdnost zgolj na njen telefon.
Nobody75
08. 11. 2018 14.17
+0
Velik plus. Seveda volan in alkohol ne gresta skupaj. Se pa po cesti žal vozi en kup treznih ljudi, ki počnejo neverjetne neumnosti kot so telefon, objestna hitra vožnja itd. Potem pa človek mogoče spije eno pivo preveč za vožnjo pa se ga obravnava kot največjega kriminalca ali morilca.
Justiceiscoming81
08. 11. 2018 11.46
+35
Jz se strinjam z njim in mu je prav povedal, jaz bi naredil isto... Za vse te ki sedejo za volan pijani ni milosti, sploh pa če med tem koga poškodujejo ali celo ubijejo... Za vse tiste pa ki obsojajo policistovo dejanje, bi vas pa vsakega posebaj peljal družinam, ki so ostali brez članoa/ov zaradi pijanih voznikov....
Justiceiscoming81
08. 11. 2018 11.59
+10
pijančki mi morte pa hitr minuse nametat...
PickaKadicka
08. 11. 2018 11.35
+14
No, priložnostni pijančki, razburjajte se,
KleniSDSar
08. 11. 2018 11.34
+35
Tako se dela, cestitke policistu.
Pikaa1234
08. 11. 2018 11.26
+31
"Vsekakor zavzemamo stališče, da tovrstno komentiranje na družbenih omrežjih ni niti primerno niti dopustno," je zapisala predstavnica za odnose z javnostmi PU Koper Anita Leskovec. KER?? prav je nardil samo pri nas se vse nekam v vato zavija kršitelje, policisti so splošno vedno nekaj najslabšega. Ne bi bila na njegovem mestu, ko mora sporočiti tragične novice svojcem zaradi idiotov. Samo pri nas bo sankcioniran ker to za primitivno slovensko družbo pač ni ok...
janezov uč
08. 11. 2018 11.17
+49
pravilno je naredil, življenje niso samo rožice. pijance na cesti tretirati kot morilce.
BolecaResnica
08. 11. 2018 11.23
-2
Se popolnoma strinjam! Ampak mlečnozobec ne more objavlat krvave sobe kao da mu je on dal lekcijo! Njegovo dejanje je nesprejemljivo!!!
PickaKadicka
08. 11. 2018 11.35
+22
Sej nič drugega ne zaleže. Prijazno opozarjanje, na katerega se vsi požvižgajo, je itak brez veze.
BolecaResnica
08. 11. 2018 11.04
-13
Smrkavcu treba dat lekcijo da se bo prizemlil saj z svojimi dejanji meče slabo luč na vso policijo!
Golobek
08. 11. 2018 10.53
+21
Uh fant si želi kariero (Seveda vsa čas da ima jajca da se je ispostavil in da ima argumen zakaj se stakim idijotami , , pijancami, drogo majsteri spopast.
rajc776
08. 11. 2018 10.52
+5
Fant dela kariero
Apostol1
08. 11. 2018 10.51
-20
Tudi če je hotel narediti nekaj dobrega , je to nesprejemljivo v naši družbi ,morda v šeriatskem pravu v Saudovi Arabiji je , prav gotovo pa ne v Sloveniji. Fant kot sem že rekel je morda v svoji vnemi mislil dobro ampak kaj takega javno objavit pa pomeni ,da nima vse v glavi tako kot mora biti urejeno za policija pa tudi za povsem običajnega člana slovenske države in tule bi moral slediti samo odpust in nikoli več v policijo.Postane pa lahko potem problem ,če se tak fant zaposli kot varnostnik v kakšnem disku klubu in potem svoje znanje pretirano uporabi na kakšnemu modelu potrebnem ali pa tudi ne .
BolecaResnica
08. 11. 2018 10.50
-3
Ta mladenič je slab primer kateri kazi slovensko policijo! Po navadi so naši policisti kljub zasmehajocim plačam vzorni policisti in kapa dol vsem normalnim policistom kateri opravljajo to nehvaležno delo! Ampak takšni prepotentneži kateri bi se radi prek fb igrali neke super junake in prikazovali kakšne lekcije očitajo kršiteljem nimajo v policiji kaj pocet!
Nobody75
08. 11. 2018 11.09
+16
Točno tako kot si napisal. Vsak osebek ki premore nekaj zdrave pameti že v štartu ve kaj gre lahko ven v javnost in kaj ne. Vsak otrok je slišal za izraz poslovna skrivnost. Tudi če pogledaš malo druge foke tega policaja vidiš da išče pozornost.Prepričan sem da je ogromno policajev doživelo mnogo težje stvari pa nobeden to ne objavlja na facebooku. Fanta so zavedla čustva in je krenil na osebni nivo.
Apostol1
08. 11. 2018 11.17
+6
LokSat15
08. 11. 2018 11.52
+5
to je cisto res tale se more malo po zdravju vprasati
HOGSLO
08. 11. 2018 10.36
+73
Zanimivo, da se policista ki je objavil sliko in komentar medijsko pribije na križ in bo verjetno deležen večjih sankcij, kot nekdo ki je kršil JRM, poskušal voziti pod vplivom ... POP, kje je članek z imenom in priimkom osebe odgovorne za razdejanje, fotografijo, morebitnimi posnetki nadzornih kamer, slik lokala ...????? Če je splošno mnenje takšno, da se zanemarja dejanja kršitelja in se bistveno bolj obsoja neposrečeno objavo policista potem vam vsem NI POMOČI !!!!!!
Krematorij666
08. 11. 2018 11.16
+5
Tisti, ki je kršil zakon bo sankcioniran s strani sodišča, ki je ednino pristojno za sodbe. Policaj pogledal preveč filmov na temo The Punisher? Sončna očala, neprebojni jopič, osladne objave in vmešavanje v delo organov, ki presežejo njegov razumevanje (sodišč) je jasen dokaz, da je tip narcisoidni karierist. Če ne gre s pametjo pa poizkusiš s pomočjo medijev...
Krematorij666
08. 11. 2018 11.47
+1
@HOGSLO Z nami od: 08.11.2018...koliko računov danes narejenih za višanje javnega mnenja?
HOGSLO
08. 11. 2018 13.16
-3
Dragi Krematorij666, če tvoj intelekt ni sposoben sprocesirati kaj sem želel povedati ti bom pač razložil tako, kot se to razloži zelo majhnemu otroku. Glede sojenja kršitelju bo vsekakor odločalo sodišče, ki je za to pristojno. Policista, pa se po mojem mnenju zaradi neposrečene objave po nepotrebnem "vlači" po medijih, kar bo vplivalo na njegovo delovno okolje, delo in privat življenje. Menim da njegova objava (ki se jo tretira za večji zločin, kot pa ogrožanje prometa in okolice s strani osebe pod vplivom) predstavlja bistveno manjšo grožnjo okolici, kot nasilen "osebek" pod vplivom in željo po dokazovanju tako v lokalu, kot tudi na cesti. RAZUMEŠ ZDAJ???
Krematorij666
08. 11. 2018 13.52
+3
No pa greva na otroško obrazložitev, da boš še ti razumel.Neposrecena izjava je bila "to mi delaj miška" od g.Pahorja, ta policaj pa je prekleto premišljeval kaj bo napisal. Če pa je to vse kar zmore njegov intelektualcev pa ni moja stvar. Pa da spomnim ni to njegova prva cvetka. V kolikor želi stvari reševati na višji ravni naj pridobi izobrazbo in menja službo, do takrat pa naj dela to za kar je plačan. Da se ga pa vlači po medijih pa je bil itak njegov cilj, le da je odziv državljanov deljen, kar pa ni pričakoval...še majčko policije kjer kaže mišice napopajte gor, da bo samovšečnež dobil še dodatna krila...