Slovenija

Politična preigravanja in dogovori med strankami so že v teku

Ljubljana, 08. 01. 2022 21.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žana Vertačnik
Komentarji
159

Tudi drugi teden novega leta bo, kot kaže, poln političnih preigravanj. Nekatere parlamentarne stranke že zapirajo kandidatne liste, nekateri iščejo zatočišče. Desusov kmetijski minister, Jože Podgoršek, se je denimo zbližal z Novo Slovenijo. Kaj je v izteku mandata prioriteta vladajočih strank? Kako naklonjeni so v Koaliciji ustavnega loka pogovorom z Robertom Golobom?

O privlačnosti stranke NSi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec pojasnjuje:"Kakor reče dober hokejist, da ne bo šel tja, kjer je pak, ampak tja, kjer bo pak. Tako da, danes je delnica Nove Slovenije tista, ki je zagotovo zanimiva." 

Kmetijski minister Podgoršek, ki je na položaju nasledil Aleksandro Pivec, na vprašanje, ali držijo neuradne informacije, da se je zbližal z NSi in kdaj lahko vstop pričakujemo, odgovarja: "Predvsem si želim in tudi iščem predvsem  tisto politično opcijo, s katero si delimo poglede, ki si želi kmetijski resor,"  pravi Podgoršek, ki dodaja, da so že zelo blizu konca dogovora.

"Kljub temu da gre mandat h koncu, verjemite, da bi bilo zelo politikansko in ne državnotvorno, da bi se ukvarjali z volitvami, kot to počne na primer opozicija, ampak se izključno ukvarjamo z vsebino," dodaja Vrtovec pred petkovim koalicijskim vrhom na Brdu, kamor so vabljeni še SNS, DeSUS in poslanca manjšin. 

Parlamentarne volitve bodo po sedanjih načrtih potekale 24. aprila. Predsednik republike Borut Pahor je napovedal, da jih bo uradno razpisal na začetku februarja.
Parlamentarne volitve bodo po sedanjih načrtih potekale 24. aprila. Predsednik republike Borut Pahor je napovedal, da jih bo uradno razpisal na začetku februarja. FOTO: Bobo

Poleg tipanja, katere projekte bo Janši še uspelo spraviti skozi parlamentarno sito, se bodo kmalu izkristalizirali nekateri politični projekti. "Vse okrog vrši, vse skače, vsi so na trnih, ampak kar se tiče znotraj KUL-a, nam so zadeve popolnoma jasne," zatrjuje Marjan Šarec, predsednik stranke LMŠ. 

Prihodnji teden naj bi s predstavniki Koalicije ustavnega loka želel sesti Robert Golob, ki naj bi svoje politično udejstvovanje definiral do sredine januarja. Stanje preverja pri različnih akterjih, govoril je že s predstavniki zelene stranke Vesna, ki bo formalno zaživela februarja. Za končne dogovore je zato prehitro, pravijo."Mi se v resnici dobivamo na polformalni ravni, ker v bistvu stranka Vesna še ne obstaja. To so, recimo temu, spoznavni pogovori," pojasnjuje Urša Zgojznik, bodoča predsednica zelene stranke Vesna in dodaja: "Na volitve gremo samostojno."

"Gospod Golob bo moral najprej ustanoviti stranko, povedati, kaj je njegova politična agenda in potem se bomo lahko pogovarjali naprej," pravi Luka Mesec."Za sestanek smo seveda odprti, ne vidimo razlogov, zakaj se ne bi pogovarjali," nadaljuje koordinator stranke Levica.

"Najboljše bi bilo, da bi se sestali vsi skupaj z njim. Kdo vse se je s kom dogovarjal, tega ne vem. Povem lahko samo za našo stranko, saj nismo še nič dogovorjeni," pravi Šarec. 

In če splošna pripravljenost za pogovore z nekdanjim direktorjem GEN-i obstaja tudi v SAB in SD, je na levi sredini po Šarčevih navedbah manj navdušenja nad sodelovanjem s stranko Igorja Zorčiča. A sporazum je - ob soglasju vseh - odprt tudi za petega igralca.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dr.Svetovalec
09. 01. 2022 20.51
+0
Desni, levi, partizani, domobranci.. v kampu na tujem pa vsi skup pit in se zabavat. Vse skup nas ni za normalno mesto v večji državi.. politika in vse kar spada zraven, ki mnogo preveč zažira državni proračun, pa iz tega dela marketing, igro, za svoj kruh (beri torto). Vsakega od nas nas je lahko sram; le vsak od nas lahko spermni pogled - kaj nam je važno - ali napajat izjurjen in požrešni aparat, ali končno spregledat in posvetit energijo za jutri - vzgoja, razvoj, kultura, okolje,.. sosed dober dan.
nalijmo si čistega vina
11. 01. 2022 09.31
-1
Jožajoža
09. 01. 2022 19.43
+1
ljudje, smo slovenci. smo domoljubi. vsi na voltve,kot smo šli na referendum o vodah.volte vse,kar je levega,slovenskega.fašizmu in hojsizmu zadat dokončen udarec. in tako fašizem ne bo več lomastil po našem gospodarstvu,bankah,zdravstvu,.......
Walter Pravicek
09. 01. 2022 18.49
+4
Tisti upokojenci,ki ne bomo prejeli te dni"podpore"finančne,ker presegamo 700 in nekaj evrof,smo mnenja,da moramo dobiti tiste procente na naše pokojnine,kar se nam dolguje.Ne le šolniki,ki to večno trobijo,tudi drugi to hočemo.Upravičeno.Združitev strank je boj za obstanek,za vstop v Parlament.In mi bomo volili liste strank.Nas niste podkupovali v prid te ali one stranke.Se ne prodajemo.Revnejši bodo dobili in so že dobili evre ,a je njihova odločitev katero listo stranke bodo volili.Vsekakor se pogovarjamo,da strank v katerih mrgoli komunistov nič več.SDS-SD-SNS-Desus-KUL je itak brez vrednosti,tako moralno,kadrovsko,finančno in izobrazbeno. Bo kar velik izbor novejših ,mlajših obrazov.
nalijmo si čistega vina
11. 01. 2022 09.33
-1
Space Voyager
09. 01. 2022 17.44
-3
Lewaki, saj je vseeno, kaj stranka misli početi, a ne? Pa če sploh kaj misli. SAMO DA NI JJ! :D Bolniki izključevalni...
No pasaran
09. 01. 2022 16.54
+6
Izjava tedna; Toninček bi sodeloval z vsemi, le z Levico ne. Kdo pa bi z njim, ni povedal. Očitno mu je polet s supersonkom načel še tisto mal vsebine v glavci.
No pasaran
09. 01. 2022 16.59
+4
Še za IJJ je nujno zlo, glasovalni mini strojček pa je le uporaben. Po uporabi pa ga zavrže.
kawboy
09. 01. 2022 15.56
+8
Ne morem vas razumeti kako ste lahko tako naivni eni drugega prepričujete kdo ima bolj prav in se celo kregate ter delite na ene in druge. To politika želi, da skrega ljudi med seboj, da potem politiki lahko vladajo in še naprej delajo škodo drugim sami sebi in svojim pa dajejo finančne nagrade. Živijo na tuj račun potem pa izvajajo represijo nad ljudmi in drugače mislečim ter kdor se upira in ne sledi njihovim nezakonitim ukrepom. Pregovor pravi in to drži kot pribito prva dva se kregata tretji dobiček ima. Ni ne levih in ni ne desnih to je samo preračunljivost ter taktika vsakokratnih politikov. Na koncu so pa vsi isti kot prejšnji.
kawboy
09. 01. 2022 15.41
+6
Ne hvala takšnim politikom in strankam katere so v zadnjih 30 letih pokazale česa so vse zmožne in česa ne. Eno govorijo drugo delajo. Čas je, da gredo na smetišče zgodovine.
JOCR1255
09. 01. 2022 14.08
+3
ss... nisi izbral naključno te zacetnice, kajne. Kakorkoli izdajalec ostane izdajalec, tako kot potomci. V vojni ni nevtralnih in tisti ki so z napadalci so izdajalci. Racun je bil izstavljen in ostane vam le pluvanje po 70 letih. Pa nic ne pomaga. Zgodivina je kot je in za vedno ostane izdajalec kot nekaj zelo slabega. Izgovori, laži... je edino kar mu ostane.
ssbobo
09. 01. 2022 12.21
-4
Centralni komite Komunistične partije Jugoslavije je na Centralni komite Slovenije naslovil pismo, v katerem mu ukazuje kakšno pot mora ubrati Osvobodilna fronta (OF) in njeni terenski odbori v odzivu na neprijateljske pojave v OF in izven nje in potrebo, da Delo čim bolj redno izhaja,” je mogoče prebrati. Omemba Dela v tem smislu črno na belem dokazuje, da je imel časopis tedaj resnično veliko vlogo v propagandi enoumja. Tradicija pa se pri nekdanjem osrednjem komunističnem glasilu očitno nadaljuje še dandanes.
nalijmo si čistega vina
11. 01. 2022 09.40
Ti Slovenec nisi . Primorci so imeli prepoved jezika , knjig . . od Italijanov . Nato so tvoji botri prišli reševat Slovenski jezik do Save . Nad Savo , kjer je furer nameraval deželo narediti zopet Nemško . V Prekmurju so Ogri tlečili domačo besedo . Tvoji okupatorski hlapci so za plačilo okupatorja morili zavedne Slovence . Pojdi na Madžarsko in tam govori z Ogrskim jezikom . Domobrance je vrnila božja previdnost na kraj zločina . Danes smo leta 2022 ! Ne pozabi 2022
DR. RNR
09. 01. 2022 12.13
+7
Vsi tile bi na polozaje,da maltretitajo rajo. Niti plebiscita ,niti ustave ne spostujejo. Nobeden ni vreden glasa. Ko jim ga das,se tvoja drzavljanska pravica neha. Gdaj boste spregledal te dvolicneze,brez obrazov. Gdo od levakov je bil proti temi neustavnimi ukrepi,ki jih pisejo skrajnezi. Za mal drobiza nas prodajajo...
ssbobo
09. 01. 2022 12.23
-1
Danes se revolucionarna socialistična elita potomcev morilcev lastnega naroda v imenu lastnih interesov zbira v Dražgošah kjer slavijo začetrk genocida nad svojimi
Nimasmisla
09. 01. 2022 11.57
+0
Kul težka bo brez goloba vam ne uspelo
nalijmo si čistega vina
11. 01. 2022 09.41
Gabiula
09. 01. 2022 11.53
+7
Biseri pravijo, da svinje kar naprej iščejo novi obraz. Oni imajo že 30. let isti obraz.Pri biserih ni junaka ki si upal kandidirati proti pacientu.
No pasaran
09. 01. 2022 11.12
+4
Svečke, nedelja je. Pojdite k maši in ne smetite na tem portalu. Imate Noro in tam iztiskajte svoje kakce.
muci007
09. 01. 2022 10.14
+4
Lićina bi bil pravi obraz KULa, a kaj ko ne more iz Avstrije, kjer je do nadaljnega zadržan.
Recenzor
09. 01. 2022 10.22
+6
No pasaran
09. 01. 2022 17.02
+2
Pripravlja zavitke praška za Trstenjakovo.
martin celin
09. 01. 2022 10.12
-5
Je pa zanimivo da leva opcija vsake volitve potrebuje nov obraz da pritegne nazaj izdane volilce? Pol pa rečejo da gre osel le enkrat na led??? No to pri nas ne drži je šel že 4x pa tudi petič bo šel.
Recenzor
09. 01. 2022 10.26
-2
Potrudi se in malo bolj oslovski osli od rdečih oslov. To so sodno izprašani kronirani osli. Ti gredo na led vsakrat ko jih pozoveš, ker nimajo v glavi tiste deske ki ven meče rdečo nesnago.
muci007
09. 01. 2022 10.10
+4
Fašist Bandelli preganja svoje fašiste.
Recenzor
09. 01. 2022 10.27
+1
A bo pol naredu samomor sam ali bo pozval svoje leve fašiste k skupinskemu samomoru. Une ta druge fašiste so baje 45 uničili!
Recenzor
09. 01. 2022 10.53
+3
kiropraktik
09. 01. 2022 11.51
+1
To tisti Bandeli, ki je kradel? Ponosni naslednik rdečih kradljivcev?
nalijmo si čistega vina
09. 01. 2022 10.00
+4
Narcistični politkomisar , ki bodi četo po poteh NOB , ne vidi nobene težave v tem , da postane skrajni verski gorečnež , sovražnik komunizma in borec za belo Evropo , če bo na ta način prišel lažje do moči nad soljudmi . Kolektivni narcizem v sekti vidi tega Mefista kot luč , medtem , ko ostali živimo v temi
trdovrat
09. 01. 2022 09.52
+6
Popolnoma vseeno je kako volimo, da le prekrijemo esesovce s črnim, potem pa lahko tudi žrebamo. Slabše kot je sedaj, ne moremo izžrebati, tudi če se trudimo! SMRT FRAŠIZMU
Recenzor
09. 01. 2022 10.00
-2
No pasaran
09. 01. 2022 17.05
+2
Jožajoža
09. 01. 2022 09.44
+7
Janšisti,fašisti.kaj mislite,koliko mladih slovencev odhaja na tlako danes v tujino,ker ste vi uničili gospodarstvo.vsa parkirišča so polna kombije,ki vozijo te reveže zaradi unićujočega janšizma na tuja delovišča.zato so borze prazne.
martin celin
09. 01. 2022 09.51
+11
Ja v zadnjih tridesetih letih vlade okupatorja Janše je res čudno da je sploh še kdo ostal tukaj.
Recenzor
09. 01. 2022 10.03
-1
A niste pogumni pristaši totlitarnega komunističnega režima vse fašiste 45 pobil, zmetal v jame in pregnal v Argentino. A je vsak pripadnikasocijacije pogumnih borcev iz zasede za vsak slučaj obdržal še po enega fašista v rezevi, da danes lahko lupate o fašistih?
No pasaran
09. 01. 2022 10.44
+2
doslednost je odpovedala. Zato danes potomci kolaborantov dvigajo glave. po 24.4. bodo sklonjene glave trumoma bežale k Hunom.
martin celin
09. 01. 2022 09.43
-4
Ne bo nič z Golobom.Res bi uspela nova stranka s Tejo Jarc,Anisem Ličino, Zlatkom še kakšen Jonas bi pasal zdraven.
martin celin
09. 01. 2022 10.03
-1
Seveda v koaliciji z levico,to bi se 4leta živelo kot v pravljici . Pol pa bi itak bili pod Vućićem.