Slovenija

Politična volja za ustanovitev pokrajin je, a meje bi vsi zarisali drugače

Ljubljana, 04. 11. 2019 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
55

Na posvetu pri predsedniku Borutu Pahorju o ustanovitvi pokrajin se je izkazalo, da politična volja obstaja, pa tudi, da je obstoječi predlog dovolj dobra osnova za nadaljevanje. Seveda je razdelitev izzvala tudi številne pripombe, najbolj nezadovoljni z njim pa so na Koroškem, saj členitev predvideva Koroško-šaleško regijo. Zaključek je bil, da je osnutek dober, Pahor pa je dejal, da niso preslišali pozivov k spremembam.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ustanovitev pokrajin
    02:23
    Iz 24UR: Ustanovitev pokrajin
  • Iz SVETA: Posvet o pokrajinah
    04:38
    Iz SVETA: Posvet o pokrajinah
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski predsednik Borut Pahor je uvodoma poudaril, da je posvet namenjen predvsem odgovoru na dva vprašanja: ali obstaja dovolj politične volje, da bi tokratni – že tretji – predlog ustanavljanja pokrajin v Sloveniji lahko bil uspešen ter ali je obstoječi strokovni predlog teritorialne členitve v osnovi dobra ali slaba podlaga za nadaljnjo obravnavo. "Treba se je zavedati, da je kljub prisotnosti stroke to danes politična razprava, zato bodo tudi mnenja zelo različna," je opozoril Pahor.

Med sodelujočimi na posvetu so bili poleg ključnih članov strokovne skupine, v kateri je sicer sodelovalo 60 strokovnjakov, tudi poslanci vseh parlamentarnih strank, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, predsednik Državnega zbora Dejan Židan, pa tudi župani in županje občin Murska Sobota, Ljutomer, Črna na Koroškem, Novo mesto in Pivka. Slednji, Robert Smrdelj, je tudi predsednik Zveze občin Slovenije.

Obstoječi predlog teritorialne členitve na 10 pokrajin s posebnim statusom MO Maribor in Ljubljana.
Obstoječi predlog teritorialne členitve na 10 pokrajin s posebnim statusom MO Maribor in Ljubljana. FOTO: pokrajine.si

Trenutni predlog predvideva teritorialno členitev na 10 pokrajin – Pomursko, Štajersko, Koroško-šaleško, Savinjsko, Zasavsko-posavsko, Dolenjsko-belokranjsko, Osrednjeslovensko, Gorenjsko, Goriško in Primorsko-notranjsko pokrajino. Poseben status bi pri tej delitvi imeli dve mestni občini, in sicer Maribor ter Ljubljana. Osnovni, temeljni kriterij za samostojno pokrajino, ki so ga upoštevali strokovnjaki pri pripravi predloga, je, da ima ta vsaj 100.000 in ne več kot 300.000 prebivalcev. Pri tem so po besedah izr. prof. dr. Boštjana Brezovnika, vodje strokovne skupine za pripravo pokrajinske zakonodaje, sledili priporočilom Sveta Evrope. Poudaril je, da lahko na pokrajine prenesemo le toliko pristojnosti in nalog, kot jih je zmožna opraviti najmanjša med njimi.

Predsednik DS Kovšca, ki je bil tisti, ki je pravzaprav pozval k ponovnemu poskusu za ustanovitev pokrajin, je v uvodnem nagovoru dejal, da pokrajine imamo in da bi bil po njegovem mnenju čas, da določimo tudi njihove pristojnosti. Dejal je, da je v enem izmed slovenskih časnikov prebral, da je zaskrbljujoče, da ni konsenza glede predloga niti znotraj strokovne skupine, in dejal, da ga je to presenetilo, saj kaj drugega kot konsenz je to, da se pri tako kompleksnem vprašanju strinja več kot dve tretjini od 60 strokovnjakov, ki so pri pripravi predloga sodelovali. "Cilj je, da dosežemo bolj participativno demokracijo in poskrbimo za večjo povezavo med centrom in zaledjem," je poudaril. Predsednik Pahor je na začetku udeležence prosil, da se na tem posvetu res osredotočijo na vprašanje teritorialne členitve, in ne na druga vprašanja, kot so pristojnosti posamezne pokrajine.

Uvodoma se je k besedi prijavil Zmago Jelinčič Plemeniti, predsednik SNS in vodja njihove poslanske skupine. "Zgodovinsko ima Slovenija štiri pokrajine, s Trianonsko mirovno pogodbo smo dobili še Prekmurje, pa Ljubljana bi morala imeti poseben status," je začel Jelinčič, ki je dejal, da je potrebna revitalizacija pokrajin, ne pa "izumljanje novih". Predlog je označil za neumnost, češ, da gre za deljenje Slovenije. "SNS tega ne podpira in se bo proti temu predlogu borila," je dejal in kmalu zatem zapustil dvorano. Pozneje v razpravi je dr. Borut Holcman, ki je znotraj strokovne skupine bil odgovoren za področje zgodovine teritorialnih členitev Slovenije, zbodel Jelinčiča in dejal, da je očitno manjkal pri urah zgodovine, saj je zgodovinsko pokrajina bila tudi Goriška, kar predvideva tudi aktualni predlog.

Posvet je bil kljub prisotnosti strokovne skupine pretežno političen.
Posvet je bil kljub prisotnosti strokovne skupine pretežno političen. FOTO: Daniel Novaković / STA

Besedo je zatem dobil župan Občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, ki je dejal, da se vsi ukvarjamo s členitvijo samo, ne z vsebino predloga. Dejal je, da je naslednje ključno vprašanje, na katerega je treba odgovoriti, to, kakšno bo razpolaganje pokrajin s finančnimi sredstvi. Poudaril je, da je po podatkih vzhodni del Slovenije na 70 odstotkih razvitosti, medtem ko je zahodni del z Ljubljano vred na 102 odstotkih. Sicer je dejal, da se mu zdi obstoječi strokovni predlog dobra predloga za nadaljevanje, a opozoril na to, da je treba ranljivejšim regijam posvetiti potrebno pozornost. Dodal je, da je sam rojen na Koroškem, živi pa v Pomurski regiji – obe veljata za razvojno ogroženi regiji, Pomurska celo najbolj med vsemi.

Gregor Macedoni, predsednik Zveze mestnih občin Slovenije in župan MO Novo mesto, je dejal, da predlaga, da vse mestne občine podajo mnenje o obstoječem predlogu, saj jih je to za zdaj storilo osem od enajstih. "Mestne občine Slovenj Gradec, Velenje in Ptuj se zavzemajo za prvotni predlog," je dejal Macedoni o občinah, ki so že podale svoje mnenje.

Prvotni predlog, ki ga podpirajo MO Slovenj Gradec, Velenje in Ptuj.
Prvotni predlog, ki ga podpirajo MO Slovenj Gradec, Velenje in Ptuj. FOTO: Samo Drobne

Spomnimo, prvotni predlog je predvideval 11 pokrajin, in sicer Dolenjsko, Gorenjsko, Goriško, Južno, Vzhodno in Zahodno Štajersko, Koroško, Ljubljansko, Primorsko-notranjsko, Savinjsko-šaleško in Pomursko pokrajino. Ta predlog je ugajal Korošcem, saj so tako imeli samostojno pokrajino, na Ptuju bi bil sedež Vzhodno Štajerske pokrajine, pa tudi Velenje ne bi bilo združeno v Koroško-šaleško pokrajino. Strokovnjaki sicer ne odstopajo od trenutnega predloga, da je pokrajin največ 10, večina bi jih raje videla celo, da bi jih bilo manj, pa so z desetimi lažje dosegli konsenz. Macedoni je opozoril tudi na to, da MO Koper želi poseben status, kar so zapisali tudi v odzivu na obstoječi osnutek. V občini pričakujejo, da bodo v naslednjih fazah priprave zakonodaje ta status dodelili tudi njim, saj so, "kot prepoznava tudi veljavna zakonodaja, središče nacionalnega, regionalnega in mednarodnega pomena". Macedoni je sicer zaključil, da je ta predlog sicer zagotovo nadgradnja prejšnjega. Tudi Smrdelj, župan Občine Pivka, je poudaril, da je treba pustiti občinam, da povejo svoje in se na tak način oblikuje končna slika, da pa zagotovo obstaja politična volja, da se proces nadaljuje. To, da bi Ljubljana in Maribor dobila poseben status, je pomenljivo označil za "zanimivo stvar".

Romana Lesjak, županja Občine Črna na Koroškem, ki je bila tam kot predstavnica županov 12 županov koroške regije, ki so soglasno sklenili, da podpirajo ustanovitev pokrajin, a ne tega predloga, je dejala, da se boji, da politične volje za ta proces pravzaprav ni. "Bojim se, da gre bolj za interese, ki jih nekateri pri tem imajo," je dejala. Ob tem je, kot skoraj vsi prisotni, poudarila, da je cilj tega decentralizacija, da pa je pri določevanju mej regij treba gledati na to, kaj nas združuje – zgodovina, narečje – ne pa zgolj na število prebivalcev. Županja Občine Ljutomer, Olga Karba, je dejala, da je treba začeti razmišljati o tem, kakšne bodo pristojnosti posameznih regij, pohvalila pa je tudi imenovanje pokrajine Pomurska, in ne Prekmurska kot v prejšnjem predlogu – z nasmehom je opozorila, da je to zmotilo marsikaterega Prleka in podala v razmislek predlog, da bi pokrajino imenovali kar Prleško-Prekmurska.

O tem, kaj za nas označuje dom in kaj nam pomeni regionalna identiteta, smo pisali v luči predloga pokrajinske razdelitve.

Potem ko so svojih pet minut dobili prisotni župani, so na vrsto prišli prisotni člani strokovne skupine. Dr. Ciril Ribičič, ki je bil znotraj skupine zadolžen za področje ustavne ureditve in politične decentralizacije, je dejal, da če nimamo pokrajin, to vodi v nevarnost podrejanja drugim centrom moči. To, da se več kot deset tisoč prebivalcev ranljivih regij dnevno vozi v službo čez mejo v Avstrijo, je problem, ki ga centraliziranost Slovenije le še povečuje.

Dr. Dušan Plut, ki je bil odgovoren za področje teritorialne decentralizacije, je izpostavil, da ne gre za drugi poskus po letu 2009, ampak za tretji poskus ustanovitve pokrajin, z začetkom že leta 1998. Izpostavil je, da je konsenz pri tem predlogu največji do zdaj. "Temeljni cilj je večja usklajenost razvojnega procesa," je poudaril in dejal, da so pri oblikovanju regij poskušali upoštevati regionalne identitete na makro nivoju. "Stroka na koncu ni tista, ki bo odločala o tem, koliko pokrajin bo, ne moremo pa odstopati od temeljnih kriterijev – recimo to, da ima regija najmanj 100.000 prebivalcev," je razlagal njihov proces oblikovanja regij. "Konkretno – zavedamo se močne regionalne identitete na Koroškem, ampak če opustimo kriterij glede števila prebivalcev pri njih, moramo enako narediti tudi pri Posavju, Zasavju in Spodnjem Podravju," je strastno branil predlog. Koroška regija ima sicer okoli 70.550 prebivalcev. Dotaknil se je tudi Kopra, ki zahteva posebni status: "Kaj naj potem rečemo MO Celje in MO Kranj? Zakaj ne bi tudi oni imeli posebnega statusa?" Vztrajal je, da stroka ne sme opustiti osnovnih kriterijev.

Da se sprejme pokrajinsko zakonodajo, je potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev, kar v primeru, da so prisotni vsi poslanci, pomeni 60 glasov.

Besedo so dobili tudi poslanci. V imenu Levice se je sveta udeležil Franc Trček. Dejal je, da imamo v Sloveniji ogromno raznolikih občin, ki morajo imeti različne pristojnosti – manjše občine morajo imeti manj obsežne naloge. Poudaril je, da sta za resno regionalizacijo potrebna dva politična mandata, vsaj pet ali šest let, "če ne želimo le populističnega reševanja stvari". Lidija Divjak Mirnik iz LMŠ je kratko in jedrnato odgovorila na ključni vprašanji posveta: politična volja obstaja, obstoječi strokovni predlog pa je dobra podlaga. "Ključni sta decentralizacija in učinkovitost pokrajin," je poudarila.

Matej Tonin iz NSi je dejal, da v stranki menijo, da osnutek ni optimalen, je pa neka osnova. Izpostavil je nekaj ključnih točk pri ustanavljanju regij, uvodoma pa je poudaril, kako pomembna je pokrajinska identiteta, vključno z narečjem. Dodal je še, da morajo biti regije odgovorne za vodenje lastnega prostorskega razvoja, koriščenje lastnih virov in učinkovito črpanje evropskih sredstev. "Prav tako pa pokrajine ne smejo biti odlagališče kadrov za navzgor ali navzdol. S tem mislim to, da tisti, ki jim ni uspelo na občinski ali državni ravni, ne začnejo delovati na pokrajinski ravni," je zaključil.

Poslanci so izkazali, da politična volja za nadaljevanje s pokrajinsko zakonodajo obstaja.
Poslanci so izkazali, da politična volja za nadaljevanje s pokrajinsko zakonodajo obstaja. FOTO: Kanal A

Franc Jurša iz stranke DeSUS je dejal, da politična volja obstaja, glede delitve pa so mnenja, da je bolje čim manj pokrajin, z besedami "Že 10+2 je veliko". Poudaril je, da ima ključno vlogo DZ, ki mora zbrati 60+1 glas za to pokrajinsko zakonodajo. "Treba nas bo še masirati, da ta zakon spravimo skozi," je dejal in s tem izvabil nasmeške strokovne skupine.

Andrej Rajh iz Stranke Alenke Bratušek je opozoril, da ustanovitev pokrajin pomeni, da "vpeljujemo 12 novih enot med 212 občin in vlado – to s seboj prinaša veliko novih, kompleksnih odnosov". Tudi on je poudaril, da ne smemo ignorirati šibkih pokrajin, kjer ljudje odhajajo na delo čez mejo, saj s tem dajemo moč tujim centrom moči in povečamo centraliziranost države.

’Vlada želi dati podporo procesu, ne pa različnim mnenjem zgolj dodati še enega’

Poslanec Igor Zorčič iz SMC je podal kritiko sodelujočim pri nastajanju predloga, ker parlamentarnih strank niso vključili v proces. Vprašal se je, kakšno je stališče vlade in ali to sploh podpira. Ko je besedo dobil minister za javno upravo Rudi Medved, je dejal, da se vlada do tega trenutka vsebinsko do predloga pokrajin ni opredeljevala, ker želijo dati podporo procesu, ne pa različnim mnenjem zgolj dodati še enega. Dejal je, da je njegovo mnenje, "da bi bilo lažje, če bi sprva opredelili nekaj osnovnih nalog pokrajin, potem pa risali zemljevid". Skozi razpravo je bilo pogosto zaslediti različna mnenja glede tega, kaj bi bilo bolj smiselno storiti prvo – začrtati meje pokrajin ali opredeliti njihove pristojnosti ter funkcije. Vodja strokovne skupine Brezovnik je poudaril, da pokrajini nočejo dati več pristojnosti, kot jih je zmožna prenesti.

Ustava Republike Slovenije v 143. členu določa ustanovitev pokrajin kot samoupravnih lokalnih skupnosti.

Jože Tanko iz SDS je dejal, da je zemljevid neskladen s številnimi obstoječimi organizacijskimi enotami in izpostavil, da bi meje verjetno vsi zarisali drugače. Opozoril je tudi na to, da je osrednjeslovenska pokrajina tista, ki Slovenijo praktično razdeli na dva dela.

Najbolj predlogu nasprotujejo Korošci

Predsednik Državnega zbora Židan je dejal, da bo vlada predlog podprla v primeru, da bo prišel od lokalnih skupnosti navzgor. Opozoril je, da so po pogovoru s predstavniki regij ugotovili, da so najbolj izrazito proti predlogu na Koroškem, številne pripombe pa so tudi na Štajerskem. Korošci namreč želijo samostojno pokrajino, ki jo upravičujejo zgodovinsko in z močno regionalno identiteto, županja Črne na Koroškem pa je dejala, da če bi država pravilno izvajala regionalno politiko, bi Koroška imela tudi več kot 100.000 prebivalcev. Potem je dodala: "Upam, da vremena Korošcem bodo se zjasnila," in tako na obraz prisotnih privabila nasmehe, saj gre za obnovitev verza iz drugega soneta Prešernovega Sonetnega venca.

Ob zaključku posveta je predsednik Pahor rekel, da pri pripravi pokrajin ni treba hiteti, ampak da hkrati ne smemo odlašati. "Po tem, kar sem slišal danes, lahko rečem, da ni zaznati splošnega navdušenja, pa tudi splošnega zavračanja ne, kar je spodbudno," je dejal. Izpostavil je tudi, da nihče ni preslišal poziva Korošcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
05. 11. 2019 15.40
A Šiška pa niso vzeli resno? To pa ni lepo.
Jaka_64
05. 11. 2019 15.18
+7
Slovenija že ima pokrajine: Gorenjsko, Primorsko, Notranjsko, Dolenjsko, Štajersko, Prekmurje in Koroško. Ti analfabeti bodo izumili toplo vodo. Če bi zmešal vse njihove možgane skupaj, bi jih dobil komaj za enega vrabca ali pa organizatorja posveta.
Blond James
05. 11. 2019 13.04
+2
Premišljeno načrtno razdeljevanje.javni sektor se grupira v Grosuplju in po celi sloveniji.prevara stoletja
mzz66
05. 11. 2019 11.40
+5
Sem za pokrajine v kolikor se v zakon jasno napiše, da se JU ne sme povečat niti za 1 - ENEGA zaposlenega. Kar je pa v Sloveniji seveda nemogoče, ker raznorazni kadri strank že čakajo na svoje stolčke.
MiamiNights1984
05. 11. 2019 10.53
+12
Več kot je pokrajin, občin itd., večji dokaz je, da sistem v naši državi ne deluje. Tj. predvsem zaradi naše zapletene (in predvsem dolgotrajne) birokracije, ki onemogoča razvoj in postopke. To pomeni več javnih uslužbencev, ker so trenutni preveč obremenjeni z dolgotrajnimi postopki in/ali preprosto nesposobni. Slovenija ne potrebuje več kot 7 pokrajin. Primorska, Gorenjska, Osrednjeslovenska, Štajerska, Pomurska, Koroška in Dolenjska.
nebel
05. 11. 2019 10.50
+7
Najprej pa, pokrajine samo ob ukinitvi občin. Ker bo denar za njih iz proračuna, ga bodo vzeli penzionistom in ostalim najnižjim slojem, sebi, profesorjem, doktorjem in sindiklacem ga poslanci ne bodo vzeli.
batom@pinkponk.com
05. 11. 2019 10.36
+11
prekleta politika... 10 let čakamo na pokrajine, 16 let čakamo na normalizacijo zdravstvenega zavarovanja, 20 let čakamo na dolgotrajno oskrbo, 30 let čakamo na boljše cajte (švica?) - a ni že krepko čas, da se nas preostalih 1.999.600 normalnih ljudi končno vpraša: A RABIMO MI TE KLJUKCE IN NJIHOVO KLOBASANJE ??? KAJ IMAMO OD NJIH ??? NAM JE KAJ BOLJE ALI NAM JE SAMO SLABŠE ???
zmago56
05. 11. 2019 10.33
+5
Pa kaj onemu Zokiju ni dovolj da je dosmrtni župan? sedaj bi rad že svojo pokrajino imel, še malo pa bo svojo državo zahteval.
Jaka_64
05. 11. 2019 15.21
+1
Kje si pa ti Zokija našel? Te preganja zokifobija ?
Vitruvio
05. 11. 2019 10.13
+10
Verjetno bo Pahor zaposlil kakšnih 12 svetovalcev za regijska vprašanja . Kaj ima Pahor s tovrstnimi vprašanji ?
anakondabox
05. 11. 2019 10.02
+8
Edine dejavnosti, ki jih vidni ljudje naše družbe obvladajo so prepir, status quo in zavlačevanje. Sploh, ko gre za delitev, ki ji sledi prepir. Vsak bi želel pobasati največji kos in si pri tem čim manj umazati prste. In se bodo dogovarjali in dogovarjali ter ustanavljali komisije, da odločitve (še) bolj zavlečejo. Zagotovo bom že pod rušo, ko bodo ustvarili konsenz in se kolikor toliko normalno dogovorili. #nič hudega
starcov
05. 11. 2019 09.59
+11
tega ne potrebujemo pa se obcin je 3x prevec ne more imet 2 milijonska drzava 200.000 javnih usluzbencev.
deratizacija
05. 11. 2019 09.26
+18
Cele Slovenije ni za en Milano, mi pa ustvarjamo sisteme za dvesto milijonsko državo. Očitno še vedno primanjkuje delovnih mest za politične in sorodstvene naveze.
janez Kovač 1
05. 11. 2019 09.04
+16
Ne rabimo pokrajin,ne rabimo toliko občin ,ne moremo rediti vso to birokracijo-obvezen referendum za ali proti pokrajinam-politiki dovolj vas imamo!
Banion
05. 11. 2019 08.58
+10
Politična volja je a vsak bi imel svojo pokrajino ker že naprej računa na službico. Najbolj je smešen oni tip ki je razlagal da je treba najprej ustanoviti pokrajine in se šele potem pogovarjati o nalogah in finansirnaju. Sem radoveden kao bi izgledalo če bi zgradili tovarno jo opremili zaposlili ljudi in začeli razmišljati kaj bi delali in kam prodali. No nekaj takega se je dogajalo spolitičnimi tovarnami v bivšem sisitemu in oni je tudi še iz bivšega časa. Pokrajin toliko kot škofij je popolnoma zadosti in vodej kakor koli se bodo že imenovali se voli ne pa da bo pokrajina hlev za oslužene konje iz politike
medvedJEkriv
05. 11. 2019 08.46
+15
a res nimate kaj drugega za počet......naprimer pospešit gospodarstvo, poskrbet za starejše in mladino, izterjat davčne dolžnike.......
tron3
05. 11. 2019 08.41
+8
Opravilno nesposobnim ste dali pravico odločanja, bravo volivci bolj zaplankani kot ste že ne morate biti!!!!
Pro75
05. 11. 2019 08.33
+10
Koroška je bila, je in bo, ne glede na mnenja nekih strokovnjakov , da nas je premalo prebivalcev.Koroška je ena in edina in ni združljiva z drugo regijo (šaleška).
Tretja Švica
05. 11. 2019 08.34
+3
jesenvoyo
05. 11. 2019 09.35
+4
Kaj pa je združljiva z koroško na drugi strani, kjer ne bi bila tako zapostavljena in odpisana ?
Tretja Švica
05. 11. 2019 08.33
+7
Poglejte zemljevid Osrednjeslovensko. Od Kamnika in Gorenjske pa vse do Kočevja, Bele krajine in Hrvaške meje, lol...
Uporabnik1095190
05. 11. 2019 08.23
+15
Najprej naj ukinejo 3/4 občin,ki so samo same sebi namen in nepotreben strošek. Tisti denar bi se dalo veliko bolje porabiti. Glede pokrajin je pa jasno,da bomo spet gledali in plačevali ene in iste "znance",ki verjetno komaj čakajo na dobro plačo za nobeno delo.
hotchilipoper
05. 11. 2019 08.23
+4
Semaforji,pokrajine,pa kaj so vsi šk šk?