Slovenija

Preiskava pri Počivalšku: Kriminalisti naj bi pri njem našli listek z navodili

Ljubljana, 13. 10. 2021 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Nika Kunaver, Mirko Vorkapić
Komentarji
1678

Kriminalisti naj bi pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku med preiskavo našli listek z navodili, kaj storiti ob morebitni hišni preiskavi. Vodja preiskav na NPU Igor Kekec tega na zaslišanju pred preiskovalno komisijo državnega zbora ni ne potrdil ne ovrgel. Je pa potrdil, da Počivalšek ni želel odkleniti svojega telefona.

Kot prvi je pred poslance preiskovalne komisije državnega zbora stopil nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Muženič. "Od mene so zahtevali, da podpišem odstopno izjavo, ponujali so mi tudi druga delovna mesta," je bil jasen Muženič. Za njim je na sedež za priče sedel pomočnik direktorja NPU David Antolovič, ki je spregovoril o pritiskih na preiskovalce NPU, in še vodja preiskav na NPU, Igor Kekec. Ta je odgovarjal tudi na vprašanja o hišnih preiskavah pri ministru Počivalšku v zadevi ventilatorji, ki jih je država v prvem valu lani spomladi kupila od podjetja GenEplanet. Kot zadnji pa je pričal še nekdanji v. d. direktorja, Uroš Lepoša, ki je vrh NPU zapustil po zgolj dveh mesecih. Tudi on je govoril o pritiskih.

Neuradne informacije predsednika komisije DZ: Pri Počivalšku so kriminalisti našli navodila za ravnanje ob morebitnih hišnih preiskavah

Da, lahko potrdim, da smo medtem, ko smo pri gospodarskem ministru Počivalšku izvajali hišne preiskave, ugotovili, da je bil ta o teh vnaprej obveščen, je pred poslanci jasno povedal nekdanji vodja preiskav na NPU Igor Kekec. "Vendar gre za predkazenski postopek, zato o tem ne morem govoriti, saj bi s tem razkril vse, kar je bilo najdeno oziroma ugotovljeno pri teh hišnih preiskavah," je pojasnil Kekec. Na konkretno vprašanje predsednika preiskovalne komisije Rudija Medveda, ali drži, da so pri Počivalšku našli navodila za ravnanje ob morebitni hišni preiskavi, pa tega ni zanikal. "Verjamem, da če razpolagate s takimi podatki … jaz tega ne morem potrdit," je bil kratek Kekec.   

Je pa potrdil, da so Počivalškov telefon poslali v tujino na odklepanje, ker minister ni želel sam odkleniti svojega telefona. "Pridobljena je bila odredba sodišča, ker oseba ni dala gesla za odklepanje telefona, zato smo stopili v stik s službo, ki opravlja odklepanje. Telefon je bil poslan na odklepanje, telefon je bil odklenjen in kot vem, je tudi prišel nazaj.

Počivalšek je danes zanikal navedbe Kekca. Zavrnil je domneve, da naj bi bil vnaprej obveščen o hišni preiskavi, navedbe preiskovalca, da med preiskavo ni želel odkleniti svojega telefona, pa je označil za laž. 

Po Kekcu je sicer pooblastilo za vodenje tudi te Počivalškove preiskave dobil kriminalist s Policijske uprave Celje, ki so ga pred kratkim zaposlili na NPU. Gre za Mitjo Nerata, katerega nekdanja sodelavka kriminalistka je zdaj zaposlena na ministrstvu za gospodarstvo. Kot pravijo v preiskovalni komisiji, gre za tesno sodelavko ministra Počivalška.

Pa Rok Snežič? Je bil tudi on vnaprej obveščen o hišnih preiskavah?

Ker je bilo več namigov, da so bili tudi osumljenci milijonskih spornih poslov, med katerimi je po naših informacijah tudi Rok Snežič, marca vnaprej obveščeni, da bodo pri njih hišne preiskave, je danes Igor Kekec pojasnjeval tudi to. 

Spomnimo, kot smo razkrili že pred časom, se namreč zdajšnja začasna direktorica NPU-ja Petra Grah Lazar dobro pozna s Snežičem, zaradi česar se je morala na zahtevo Specializiranega državnega tožilstva tudi izločiti iz preiskave. "Dejansko do hišnih preiskav ni bila seznanjena z ničimer v zvezi s to preiskavo, ni bila seznanjena z aktivnostmi, vsebino, osumljenci," je pojasnil Kekec. Vendar pa je Grah Lazarjeva na koncu vseeno vedela, da bodo kriminalisti obiskali Snežiča, o čemer jo je, kot je razkril, obvestil prav Kekec, saj da so morali na NPU zagotoviti spremembe v organizaciji dela, ker so pri preiskavi sodelovali tudi drugi kriminalisti iz Slovenije, prav tako je bila preiskava mednarodna. "Logično je, da je vedela, da gre za to preiskavo, ker samo o tej preiskavi ni vedela ničesar. Kaj je povedala – če je povedala – so moje domneve, špekulacije, ne vem." 

Darko Muženič: Generalni direktor Policije je zahteval, da podpišem odstopno izjavo

Da bodo današnja zaslišanja zelo direktna, je bilo jasno že ob prvem odgovoru prve priče, nekdanjega direktorja Darka Muženiča, ki je na vprašanje, kako mu je nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja Anton Travner sporočil, da je razrešen, odgovoril, da ga je ta poklical in "zahteval, da podpišem odstopno izjavo, s tem se nisem strinjal. Predlagal pa sem razrešitev skladno z zakonodajo." V zameno mu je, tako Muženič, ponudil več služb, ki ne spadajo pod Policijo. "Ponujeno mi je bilo celo mesto na različnih konzularnih predstavništvih Republike Slovenije v tujini. To mi je bilo sicer malo nenavadno, ker ne vem, kako lahko generalni direktor Policije ponuja delovna mesta, za katera je pristojno zunanje ministrstvo. Te ponudbe sem zato vzel za neresne.

Kot je povedal Muženič, je Travnerja, odkar je ta prevzel vodenje Policije, takrat srečal drugič. Ob tem se nikoli nista pogovarjala o delu NPU, pravi, "niti ga ni zanimalo, kako dela NPU. Bilo je samo rečeno, da tako ne moremo delati skupaj."

Kot prvi je pred poslance stopil nekdanji direktor NPU Darko Muženič.
Kot prvi je pred poslance stopil nekdanji direktor NPU Darko Muženič. FOTO: 24ur.com

Po razrešitvi je bil Muženič sicer najprej premeščen na mesto generalnega direktorja policije. "Tam naj bi se ukvarjal z zakonodajo." Nato so ga premestili v Tacen. "Moral sem zapustiti prostore na Litostrojski," pojasnjuje Muženič. In kaj dela zdaj tam? "Veliko je letos kandidatov za policiste, izvaja se precej izobraževanj, dobil sem habilitacijo za višješolskega predavatelja." Zdaj torej bodočim policistom predava kriminalistiko, s  čimer se je, pravi, strinjal. 

Ali v Policiji obstaja črni fond?

Predsednika preiskovalne komisije Rudija Medveda je zanimalo tudi, ali v NPU obstaja črni fond. "Ne! Mislim, da niti v Policiji ne obstaja noben črni fond. To so v bistvu pojmi, ki segajo 30, 40 let nazaj. Mogoče so takrat bili, ampak v moderni slovenski policiji tega pač ni. Posluje se transparentno, vse se evidentira, kar se tiče finančnih sredstev, je Policija zelo natančna in transparentna pri poslovanju," odgovarja Muženič. Priznal je sicer, da ga je njegov naslednik, vršilec dolžnosti direktorja NPU Igor Lambergar, ob primopredaji povprašal o tem črnem fondu, a da je mislil, da se zgolj šali. "S kakšnimi prepričanji on živi in v katerih časih, pa je vprašanje zanj," je zaključil. Ne le, da ni črnega fonda – kot pravi Muženič, ne obstaja niti predal, v katerega bi v Policiji odlagali kakšne zadeve, da bi bile pozabljene: "To sodi v druge čase, in ne v sedanjost."

Antolovič: Pritiski so ohromili delo NPU

Kot drugi je pred poslance stopil pomočnik direktorja NPU David Antolovič. Ta sicer od marca letos namesto na NPU sedi v delovni skupini za reševanje zaostankov na PU Ljubljana. Poleg tega so ga premestili tudi v delovno skupino za migracije. Kot je povedal, še danes ne ve, zakaj sedi v tej skupini, saj da nima nikakršnih izkušenj s tega področja: "Nikoli nisem delal na tem področju, niti nimam nobenega znanja, saj se vso kariero ukvarjam z gospodarsko kriminaliteto in korupcijo." Tudi on je spregovoril o pritiskih, ki so jih čutili v zadnjem letu. Kot pravi, so ti zelo ohromili delovanje NPU-ja: "Veliko smo morali pojasnjevati stare primere, kar pomeni, da nam je veliko energije in časa zmanjkalo za delo, ki smo ga morali opravljati to pa je preiskovanje najhujših kaznivih dejanj." Spregovoril je tudi o številnih nadzorih, ki so bili uvedeni, eden celo na dan, ko so potekale hišne preiskave, ki so bile zajete v nadzor.   

Uroš Lepoša z vrha NPU odstopil po zgolj dveh mesecih

Kot zadnji je pred poslance stopil še Uroš Lepoša, ki je NPU lani začasno vodil zgolj dva meseca. Da je karierni policist, je razlagal Lepoša, zato da je to imenovanje videl kot napredovanje. Ko je prišel na NPU, je videl, da urad dobro funkcionira, potem pa so se, razlaga, v zelo kratkem času začeli številni strokovni nadzori. "Vsi ti nadzori so zelo hromili delo NPU in potem tudi nekatere kadrovske poteze, ki jih je odredil v. d. generalnega direktorja Policije … Jaz nisem več videl cilja, ki sem si ga zastavil, zato sem tudi prosil za premestitev." Lepoša je govoril prav o premestitvi Antoloviča, ki da za delo ni bil moteč – "bil je zelo potreben za NPU. Zakaj je bil premeščen, pa bo treba vprašati tistega, ki se je tako odločil.

Poslanca SDS Tomaža Lisca pa je zanimalo, kdo konkretno je odredil preiskavo v zadevi ventilatorji, torej preiskavo zoper ministra Počivalška. Lepoša je bil jasen: “Policija je za to, da preiskuje kazniva dejanja.”

Takoj na začetku so izločili poslanca SDS Franca Breznika

Predsednik komisije Rudi Medved je sicer takoj na začetku, še preden je k zaslišanju povabil prvo pričo, iz preiskovalne komisije izločil poslanca SDS Franca Breznika. Kot je dejal, zanj namreč obstajajo izločitveni razlogi. "V času, na katerega se nanaša parlamentarna preiskava, je bil namreč državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, katerega dejavnost se v parlamentarni preiskavi tudi preiskuje." Namesto njega bodo v komisijo imenovali novega člana, do takrat pa Breznika nadomešča njegov namestnik.

Medved: Papir obstaja, dokument bomo pridobili

Po zaslišanju je pred kamere stopil predsednik komisije Rudi Medved, ki je povedal, da papir z navodili, ki naj bi ga našli pri Počivalšku, zagotovo obstaja. "Videl ga nisem, dobil pa sem več različnih potrditev, da obstaja. V nadaljevanju bomo s pridobitvijo tega dokumenta to tudi dokazali."

Kot je povedal, so jih uvodni takti utrdili v prepričanju, da so komisijo ustanovili upravičeno. "Domneve, ki smo jih predstavili v predstavitvi, se sedaj predstavljajo v še večji razsežnosti. Človek je zgrožen, ko vidi, kaj se dogaja v Policiji. To je več kot politično kadrovanje. To je degradacija ljudi, ki so dolga leta opravljali delo v sistemu Policije. Ko notranji minister pravi, da se politika ne vpleta v kadrovanje, to ni res," je dejal Medved. "Gre preprosto za to, da je politika v vrhu Policije že postavila ljudi, strankarsko ali drugače lojalne vladajoči politiki. Ti ljudje so tam samo z eno nalogo – odstraniti s položajev vse ljudi, ki ne ustrezajo aktualni oblasti." Zato so ustanovili nekakšne delovne skupine, v katere premeščajo nepriljubljene kadre, je povedal. "Ustvarjen je nek vzorec in človek se zgrozi, ko ugotovi, kaj se tam dela z ljudmi. Kriminalisti na NPU so bili odstranjeni brez kakršnega koli pojasnila. Na vprašanje, zakaj, niso dobili odgovora."

 Medved ocenjuje, da gre za groteskne razmere. "Na mesto vodje preiskave nabave zaščitne medicinske opreme pride kriminalist, ki je v prejšnjih letih delal v skupini s kriminalistko, ki je sedaj zaposlena v kabinetu ministra Počivalška. Tudi danes smo se spraševali, ali je to praksa, da se premestitev takšnega kriminalista na NPU zgodi tako, da napotke o tem daje notranji minister Hojs, ki s kadrovanjem ne bi smel imeti ničesar. Da bi bila ironija še večja, ta kriminalist postane sovodja preiskave o nabavah zaščitne opreme."

Zatrdil je, da bodo v nadaljevanju dokazali še marsikaj. "Vrh Policije je že sedaj spolitiziran, vse skupaj pa vpliva na potek preiskav, ki so za vladajočo politiko moteče, tudi ko gre za preiskovanje Roka Snežiča in financiranje stranke SDS. V obeh preiskavah se nič ne premakne, ko pa sproti umikajo kriminaliste in jih premeščajo v Tacen." 

Medvedova komisija bo skupno zaslišala 30 prič z vrha Policije, politike in stroke

Tako imenovana Medvedova komisija (Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo Policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov) je danes začela zasliševanje prič. "Spisek vabljenih na zaslišanje Preiskovalne komisije o pritiskih politike na Policijo je zajeten, na njem je 30 ljudi. Gre za polovico tistih, ki so izgubili svoja delovna mesta v Policiji in zdaj vegetirajo v Tacnu, gre pa tudi za ljudi, ki zdaj opravljajo odgovorne funkcije v Policiji in bodo morali spregovoriti pred preiskovalno komisijo," je ob sprejemu dokaznega sklepa dejal predsednik preiskovalne komisije Rudi Medved. Na spisku so tudi politiki, med njimi notranji minister Aleš Hojs in predsednik vlade Janez Janša.

Na facebooku je minister za gospodarstvo Zdravko Pocivalsek ponovno obtožil našo medijsko hišo, da smo bili o načrtovanih hišnih preiskavah na njegovem domu obveščeni vnaprej, in da je bil pred njegovo hišo dan pred preiskavami viden tudi nas reportažni avtomobil.
Te neresnične navedbe smo zanikali že takrat. Danes je temu dodal, da ga je o hišnih preiskavah obvestila kar odgovorna urednica POP TV sama. Tudi te navedbe ostro in kategorično zanikamo. Za načrtovane hišne preiskave smo izvedeli na portalu blizu stranki SDS, ki je novico o preiskavah objavil še pred izvedenimi preiskavami, vanjo pa vpletel se lažno zgodbo o tem, da smo bili mi predčasno obveščeni.

 

Uredništvo

Na seznamu vabljenih na zaslišanje so po naših informacijah sicer še Anton Travner, nekdanji v. d. generalnega direktorja (GDP) Policije, Andrej Jurič, nekdanji v. d. generalnega direktorja Policije, dr. Anton Olaj, generalni direktor Policije, Tatjana Bobnar, nekdanja generalna direktorica Policije, Petra Grah Lazar, v. d. direktorice NPU, Igor Lamberger, nekdanji v. d. direktorja NPU, Boštjan Lindav, nekdanji direktor Uprave kriminalistične policije na GPU in  Vesna Drole, nekdanja predstavnica službe za odnose z javnostmi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1678)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
14. 10. 2021 20.01
+3
Samozvani bik :)) ... pa kje je to našel?
ArkaMast
14. 10. 2021 20.00
+3
Samozvani kozjanski bik :)) ... pa kje je to našel?
gogi911
14. 10. 2021 17.20
+1
Naj raje poiščejo vse ukradene miljarde našega denarja, ne pa , da iščejo listke.
Maki3322
14. 10. 2021 15.46
+6
Zaprite čim prej in poberite mu vse premoženje. Lopovi pokvarjeni, lažnivci.
amedeo
14. 10. 2021 15.11
+9
Procentualšek je eden največjih lažnivcev v Sloveniji, v obraz te gleda in ti laže!
Kostorog
14. 10. 2021 15.05
+4
In on se še pohvali da je kozjanski b.k, žalostno a resnično, ne veš ali bi se smejal al bi jokal#a je to# in taki. ebili nam vodijo državo, mora vse v maloro.
pravičnež
14. 10. 2021 14.39
+0
Spet natolcevanje.Potrpeti bo treba do rednih volitev.
WAUKA
14. 10. 2021 12.46
+3
Te svinjarije še šleper ne more vse na enkrat odpeljati.
zorkom
14. 10. 2021 12.32
+0
In kaj je narobe z navodili
Dante69
14. 10. 2021 12.15
+3
Najprej ga poučite s palico kot vlada nas. Potem pa direkt na Dob to sv... požrešno.
Dante69
14. 10. 2021 12.15
+3
Rotter80
14. 10. 2021 12.14
-2
Naj bi nasli...
Ljoljo
14. 10. 2021 12.12
Nakupovalni listek 😂😂👌
Viejo cabron
14. 10. 2021 12.04
+2
To imate že dva dni objavljeno. Je ta Počivalšek res tako pomemben? Za mene je SDS zadnjična muha!
MladInPerspektiven
14. 10. 2021 12.01
+0
Ehhhh zopet neka podtikanja a ne? Jaz ne verjamem ker Počivalsek je pošten kot Jezus. Na splošno NAŠI POLITIKI NE KRADEJO, NE LAŽEJO ...
plavimil
14. 10. 2021 11.57
+1
NAJ BI, NAJ bi,NAJ BI, kurz pa tako raziskovalno novinarstvo.
zdrava.pamet
14. 10. 2021 11.52
-4
NAJ BI NAŠLI....tipično za naše rdeče preiskovalce...
Viktor Rosta
14. 10. 2021 11.55
+4
Adolph
14. 10. 2021 11.46
-1
In kje so tu osnovne pravice,jaz bi moj telefon pravocasno onesposobil,to gre v par sekundah . . . . . . .
lusma00
14. 10. 2021 11.42
-1
Prevaranti in laznivci se pocasi a vstrajno zapletajo v lastno mrezo.... bravo NPU samo tako naprej👏👏👏
resslovenka
14. 10. 2021 11.41
+3
Počivalsek ustanavlja novo stranko, z nekimi novimi imeni. Dvomim, da bo ta stopila čez prag parlamenta. Ne zaradi novih obrazov, ampak zaradi njega samega. Jaz osebno, takim ljudem ne verjamem. Sploh pa ne v politiki, ker take ljudi vedno vlečejo v politiko le osebni interesi. To je že zdavnaj dokazano in se vsak dan bolj potrjuje. Kdor enkrat izgubi zaupanje bazo svojih volilcev, nima perspektive. In predvsem verjamem, da so se že v naprej pripravili in pravočasno poskrbeli zase in za svoje. Štrene so že preveč prepletene. 😎
Jermen
14. 10. 2021 11.39
+2
Lopov v lopovski koaliciji