Slovenija

Politično predavanje za slovenske častnike

Ljubljana, 12. 02. 2021 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
742

Politična predavanja, kot so jih poznali v Jugoslovanski ljudski armadi, so del preteklosti, ki ga nihče ni želel. A kot kaže, so se januarja 2021 vrnila. Vojaki so doživeli politično obarvan govor sekretarja v kabinetu predsednika vlade, v katerem je hvalil predsednika vlade, ki naj bi bil najboljša izbira, sledilo je favoriziranje SDS in tudi to, da morajo prebrati zaključna dela ministra za obrambo. Aleš Hojs pa naj bi pohvalili vojsko, ker je v Ljubljano prepeljala ograjo, saj je "treba varovati vlado".

Kadetnica v Mariboru, kjer je tudi Center vojaških šol.
Kadetnica v Mariboru, kjer je tudi Center vojaških šol. FOTO: Slovenska vojska

Slovenska vojska je bila v preteklosti večkrat deležna političnih iger in ideoloških pogledov; zlasti izvoljeni politiki so igrali na domovinska ali antiimperialistična čustva brez resnih strateških pogledov. Vedno je bila častna in enotna – za vojsko je pomembno, kaj vojak naredi, ne kdo je in kaj razmišlja, niti to, koga ima rad. A državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, Bojan Pograjc, je očitno imel drugačne ideje. Kljub temu da je kot nekdanji poklicni vojak dobro vedel, da mora vojska biti in ostati politično neopredeljena, je po poročanju Mladine njegov govor kazal ravno nasprotno.

Tako je po poročanju revije med drugim dejal, da je trenutni predsednik vlade najboljša izbira v Sloveniji. Prav tako naj bi favoriziral stranko SDS in "nadaljeval s poudarjanjem, da vojak ne sme biti imun na politiko. Ne sme biti ignorance do politike, vojak mora poznati koalicijsko pogodbo vlade republike Slovenije". Pomembno je poudariti, da Bojan Pograjc v kabinetu predsednika vlade pokriva področje vojaških, obrambnih in zunanjih zadev. V preteklosti je že večkrat menjal različne položaje in službe, najpogosteje je šlo za zaposlitev v vojski in politična mesta. 

Iz kabineta predsednika vlade so na naše novinarsko vprašanje odgovorili, da je Pograjc 20. januarja 2021 za slušatelje Višjega štabnega šolanja Poveljniško-štabne šole opravil vojaško strokovno predavanje. "Posamezni citati, ki jih je objavil tednik Mladina in ki jih povzemate tudi v vašem članku, pa so večinoma netočni ali pa iztrgani iz konteksta," so zapisali. 

Kot še pišejo v Mladini, so vojaki slišali tudi, da morajo vsi prebrati diplomsko in magistrsko delo ministra za obrambo Mateja Tonina. Ta je pisal o uspehu in neuspehu Demosove vlade. Ministrstvo za obrambo nam je potrdilo, da je Bojan Pograjc "20. januarja 2021 v tridnevnem sklopu predavanj predaval slušateljem Višjega štabnega šolanja Poveljniško-štabne šole. Na teh predavanjih, ki jih za omenjene slušatelje organizirajo vsako leto, slušatelji spoznavajo podsisteme sistema nacionalne varnosti." Glede same vsebine se v vojski niso opredeljevali, dodali pa so, da predavatelji predstavijo glavne pristojnosti in odgovornosti nosilcev sistema nacionalne varnosti s poudarkom na odnosu do Slovenske vojske. 

Na predavanjih so sicer sodelovali še Borut Pahor, Matej Tonin, namestnik generalnega direktorja Policije Jože Senica, poslanec Andrej Černigoj, direktorji direktoratov na ministrstvu za obrambo in številni drugi. A kot pravijo v Mladini, je ravno Pograjčev govor najbolj razburjal in bil daleč najbolj političen, svoje pa je dodal tudi Aleš Hojs, ki je hvalil delo in pomoč vojske, ker je poleti v Ljubljani na proteste pripeljala varnostne ograje, "saj je treba varovati vlado".

V vojski je sicer zelo jasno določeno, kaj vojak politično sme oziroma česa ne sme početi. Med drugim ne sme biti član politične stranke ali agitirati za katero koli politično opcijo na delovnem mestu. Tudi nam so vojaki povedali, da so politična predavanja, kakršnega je bilo možno slišati, velika redkost in da politični zunanji predavatelji to tudi spoštujejo. A kot kaže, ne vedno. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (742)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GlasResnice
13. 02. 2021 10.17
+3
Ne vem zakaj, ampak spominja me res na sistem bivšega režima in predavanja POiV (političko obrazovanje i vaspitanje), ki je bilo takrat v vojski. Očitno je bilo JJ ( kot bivšemu komunistu), to zelo všeč. Upam pa, da sla po moči ne bo pripeljala do spogledovanja hujše prakse v zgodovini - nastanek SS v Hitlerjevih časih. (SS - politična veja vojske, ki je bila zadolžena za rasna vprašanja ipd)
Imam veliki
12. 02. 2021 21.55
+5
Jebes tako vojsko ki take posluša..
Brdavssar
12. 02. 2021 21.08
+5
Pograjc pripravlja novo oceno vojske...to leto bo sposobna za bojevanje....hahah, ne samo za pometanje ....
Brdavssar
12. 02. 2021 21.07
+7
..ko so prišli v vojsko župniki, razni psihologi, pravniki....in kopica prirepnikov.....je bil začetek konca te vojske....lahko pa, da bo Janševa zasebna garda. POgrajc pa itak dela to kar mu njegov pohodniški kolega Janša naroči....vedno in povsod.....
ijsales
12. 02. 2021 18.48
+1
Dragi komunajzarji, svečkarji, levosučni, desnosučni in kakor se drugače med seboj obkladate. Ne pozabite, da je že Bijelo dugme imelo pesem z verzi Tanka je linija, što spaja i razdvaja.... Med SDS in SD je razlika samo S..... pa še aforizem stanislava leca , (vsaj bistvo sem zadel) NIČ NAM NI BILO PODARJENO, VSE SMO SI MORALI NAKRASTI SAMI PRAVIJO LOPOVI..
tovarišinajuriš
12. 02. 2021 19.04
+7
...vse so nakradli,samo šolo in vozniški izpit so kupili...
mungus
12. 02. 2021 18.17
+9
Samo da jim v kasarne postavijo še oltarje pa v vsako kasarno zaposlijo vsaj 2 fara pa da te naše boge vojačke prisilijo za obisk vsakodnevni maši in je SLO vojska če ne na vadišču pri maši...farom se bodo pa tudi sline cedile ...hm..le zakaj??
anatomija
12. 02. 2021 18.03
+21
Nekateri komunisti so se znebili nekdanjega prepričanja in pričeli z novim , demokratičnem življenju . Janši pa se še vedno toži po komunističnih časih in se noče spremeniti . Ali pa ne zna . Običajno tisti ki ne zna rešiti svojih težav s prstom kaže na druge in želi v napakah drugih skriti svoje napake . To je značilno za PV
JAZsemTI
12. 02. 2021 18.03
+25
Kapo Pahor pa je tiho kot rit medtem, ko mu armado redoktrinirajo...
JAZsemTI
12. 02. 2021 18.00
+23
Ko vladajo zakompleksanci se dogajajo vojne. Vprašajte Nemce...
vicente
12. 02. 2021 17.55
+7
i posle tita tito
tovarišinajuriš
12. 02. 2021 17.56
+11
Uporabnik1725083
12. 02. 2021 17.52
+14
Verjetno ni vojaka, v Slovenski vojski, ki ne bi vedel kdo je Bojan Pograjc. Janša mu je omogočil šolanje z dela in mu dal moč in položaje. Drugo ni pomembno. Vojak ne potrebuje biti član stranke. Lahko je zagrizen simpatizer. Planinski prijatelj. In s tem ne krši zakonodaje. Tudi brigadir ne rabi biti. Lahko je podčastnik. Na listi SDS na volitvah za parlament. Kako gre to kot po maslu, bi znal povedati poslanec Breznik iz vrst SDS. Pravil in zakonov za SDS ni. Ne obstajajo. Smo mi in so oni. Nisi njihov? Spokaj ali pa te bodo (po)teptali. Ni nobena skrivnost. MORS in Slovenska vojska, oboje je v tihem primežu desnih glav. Po drugi strani pa je razumeti tako stanje. Kdo bi si želel imeti L. Meseca in ostalo socialno družino blizu? Oni bi vojsko razpustili v enem letu. Torej ni nujno vse desno slabo. Zagotovo pa tak način pranja možganov ne sodi v 2021. Podobno izvaja RKC na mašah. Nagovarja ljudi za Janeza Janšo. Tudi njih razumem. Janša jim vsak mesec to pošteno plača. Slovenija pa ne premore poštenega in korektnega mandatarja. Z dobro strokovno in nepolitično ekipo, neobremenjeno z izkopi, jamami in vojnimi in povojnimi packarijami desnih in levih oz. partizanov.
Capone42
12. 02. 2021 18.10
+3
Ernest
12. 02. 2021 19.48
-2
A ko se mora Slovenska vojska vsako leto pojavljat na Dražgošah.....to pa ni pranje možganov?
Uporabnik1718834
12. 02. 2021 17.50
+28
I posle Janše Janša.Druže Janša na Terstenjakovi se ti kunejo,da sa tvoga puta ne skrenejo.
vicente
12. 02. 2021 17.55
+7
gggg1
12. 02. 2021 17.50
-14
Če je edini očitek to, da je nekdo rekel naj si preberejo diplomsko delo, potem bodite raje tiho. Vsako diplomsko delo je strokovno, saj ga je nenazadnje potrdila in ocenila skupina ocenjevalcev.
tovarišinajuriš
12. 02. 2021 17.55
+8
tovarišinajuriš
12. 02. 2021 17.42
+20
...joj,kako bi bil danes tov. Dolanc ponosen na Velikega Pohodnika in na to kako ga je Mati Partija oblikovala točno po vseh normativih,zahtevah in pričakovanjih...On je svetel primer pravilnega in načrtnega dela strokovnega partijskega kadra,kar pa so nekateri razumeli narobe in so ga nesrečno izključili iz članstva,sicer bi bili še vedno na oblasti...Gorbačov in Kučan sta bila premehka,zato so nekateri veliki vzorniki Našega Janeza prav žalostno končali...
borjac
12. 02. 2021 17.34
+26
Gospod predsednik Pahor, vrhovni poveljnik Slovenske vojske, ta predavanja Janševega sekretarja in notranjega ministra Hojsa so zelo resna zadeva, precej bolj resna kot je na prvi pogled videti. Če primerjamo z zadnjimi dogodki v ZDA, napadom na Parlament, moramo vedeti, da so štirje generali vodje operativne vojske ZDA, pismeno izjavili, da vojska služi ustavi ZDA in brani ustavo ZDA in da so prisegli ustavi , ne pa posameznikom (mišljeno predsednika Trumpa). Pri predavanjih sekretarja Pograjca in ministra Hojsa , pa se poudarja obramba vlade pod vodstvom Janeza Janše, o zaprisegi ustavi Slovenije in obrambi ustave pa niti besede, kaj ste pa vi predsednik Pahor , vrhovni poveljnik SV počeli , razen da ste dajali legitimnost Pograjcu in Hojsu ??, obrambni minister Tonin pa je verjetno iskal kamionček. Sprejem člena 37a bo omogočil izvedbo državnega udara pod vodstvom PV Janše, on politično nima nič z vojsko, vendar jo vidno prevzema preko svojih ljudi, general Glavaš je zadnjič gostoval na NovaTV, zanimivo gostovanje, torej gospod predsednik Pahor, če se bo to kar pravim zgodilo, kaj boste naredili, posneli eno fotko pred oklepnikom za vašo bedasto zbirko. Pa še kratka primerjava z JNA, ta Jugo armija je bila politično zvesta Partiji, tako kot bi želel Janša, da bi bila ta SV, politično zvesta SDS-u, kako se je stvar končala vemo, iz zgodovine dogodkov po svetu pa tudi vemo to, da so tisti "revolucionarji", ki so rušili stare nedemokratične sisteme, postali ravno takšni voditelji kot so bili tisti , ki so jih zrušili.!!!!
tovarišinajuriš
12. 02. 2021 17.24
+34
...pa mi smo v JLA še dobro šli skozi,za kazen smo dobili kakšne sklece,pa prepreke,mogoče korakanje,ampak da bi pa toninove umotvore morali bratnto pa ne...pa pravijo,da smo živeli v diktaturi...
Ernest
12. 02. 2021 19.45
-5
Večina tistih umotvorov, ki si jih ti branil v JLA je končala v Hagu.
User653082
12. 02. 2021 17.21
-34
Levaki bi radi nazaj svojo JLA. Ne bo vam uspelo. Vojska podpira vlado, ker vlada dela dobro!
Capone42
12. 02. 2021 17.24
+11
Uporabnik1725083
12. 02. 2021 17.53
+10
Vojska obstaja zaradi države in državljanov. In ni namenjena Vladi.
Blokiran Drugi Človek
12. 02. 2021 17.56
+9
Mozak jim pa perejo desni v stilu jna... #zimbabve
ivo105
12. 02. 2021 18.13
+3
Ernest
12. 02. 2021 19.52
-1
Odlično! Smo prišli saj do spoznanja da je namenjena državljanom. Ko je bila levica na oblasti je mislila da vojska ni namenjena nikomur....še nekaj let bi podaljšali in bi vojsko lahko ukinili
User653082
12. 02. 2021 17.21
-32
Vsi kritizirate vlado. Vlada dela dobro. Če ne bi bilo vlade, bi zdaj bilo polovica Slovenije v grobu, ker sta Šarec in Fajon spustila virus v državo in nato vrgla puško v koruzo.
resslovenka
12. 02. 2021 17.51
+11
Ah dej no. Kolk jih je pokopal tvoj idol? In to kljub vsej opremi, ki jo je nabavil Pocivalsek. Razsodnost ni tvoja vrlina, mar ne? Ljubi Bog, kaj vse mora prenašati slovenska zemlja. 😎
ivo105
12. 02. 2021 18.14
+2
iga_biba
12. 02. 2021 17.16
+33
Vsem se je pripeljalo. Stari časi. Še Hojs je našel staro udbo, pa nima strica v ozadju ampak mamico.
User905768
12. 02. 2021 17.13
-28
Ko bojo levičarji na oblasti potem pa bodo poslušali Levičarske poglavarje. Čist logično....ampak desnica je večna💪
Rooky
12. 02. 2021 17.16
+21
piljan
12. 02. 2021 17.20
+24
Desnica ne rečem,vi svečarji pa sigurno ne.
resslovenka
12. 02. 2021 17.53
+6
Marsikaj bo drugače. Pa to ne bo samo levičarska vlada. So ljudje, ki vedo kaj je prav in kaj ni, kaj je dobro in kaj ni. Samo ti ljudje ne prihajajo iz Janševe sekte! 😎