Slovenija

'Politično ravnanje prejšnje in trenutne vlade je kot noč in dan'

Ljubljana , 17. 12. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
429

Gre v sporu Golob-Bobnar za besedo proti besedi? Kdo govori resnico in kdo ne? Kakšno luč na nedavne očitke, da premier politično pritiska na Policijo, meče razkritje, da naj bi bil Golob pod lupo policistov? V soočenju Gibanja Svoboda, SDS, SD in NSi pa tudi o katastrofalnih razmerah v zdravstvu. Zakaj kar 130.000 Slovenk in Slovencev nima osebnega zdravnika, zakaj zdravnikov primanjkuje? Bo zdravstvo preizkušnja tudi za koalicijo?

O vsem tem smo v oddaji 24UR ZVEČER soočili štiri goste: Boruta Sajovica (Gibanje Svoboda), Jelko Godec(SDS), Janija Prednika(SD) in Jožefa Horvata (NSi).

V petek je Mladina razkrila, da naj bi Policija preiskovala Gen-I oz. njenega nekdanjega predsednika uprave Roberta Goloba. Policija sicer potrjuje, da vodi predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki ga usmerja Specializirano državno tožilstvo, a glede konkretnih oseb pojasnil v tej fazi še ne morejo podati. 

Sajovic je na vprašanje o tem, če ga po današnjem odkritju glede domnevne preiskave Roberta Goloba še vedno prepričajo Golobovi argumenti o tem, da ta ni nikoli izvajal političnih pritiskov na Policijo, odgovoril, da "je zdaj vidno, da smo pred zakonom vsi enaki". 

"Zagotovo je to, kar je zdaj v medijih, še en dokaz več, da smo pred zakonom in pred Policijo vsi enaki – od državljana do vrha slovenske politike. Štejejo dejstva, kršitve zakonov in dejanja. Prepričan sem, da bo predsednik vlade, ko bo čas, zadeve pojasnil," se je Sajovic izognil jasnemu odgovoru. 

Medtem je Godčeva mnenja, da so pritiski, ki jih je opisal v. d. direktorja Policije in tudi bivša ministrica, dokaz tega, da koalicija dela politično. "Lahko pa se strinjam s Sajovicem, da mora Policija opraviti svoje delo in da mora biti pri preiskavah neodvisna, ne glede na to, koga preiskuje," je povedala. 

Tudi Prednik je ob tem poudaril na pomembnost neodvisnosti Policije. "Represivni organ, kar Policija je, mora biti neodvisen, tudi zaradi razlogov, ki smo jih slišali takoj na začetku. V tej zgodbi pa lahko rečemo le, da gre za besedo proti besedi. Videli smo le nekatera poročila, ki so bila napisana s strani nekaterih oseb. Tu se Socialni demokrati ne postavljamo na nobeno stran," je pojasnil. 

Horvat pa je dejal, da zadnja dogajanja na političnem prizorišču kažejo na to, da je prišlo "znotraj vlade do velikih razpok". 

"Vse, kar smo slišali in doživljali v zadnjih dneh, kaže na to, da ugotavljamo, da je prišlo znotraj vlade oz. koalicije do velikih razpok. To pa v slovensko vladajočo politiko vnaša nestabilnost. V trenutku, ko se nahajamo v izraziti energetski krizi, to zagotovo ni dobro," je menil poslanec NSi. 

"Z velikim soglasjem smo sprejeli Zakon o pomoči gospodarstvu, ki se nanaša predvsem na ceno energentov. V četrtek smo se ukvarjali z Zakonom o zaščiti in reševanju. Jasno pa je, da politika, ki je bila del prejšnje politike, vleče vzporednico, ki je preprosto ni. Politično ravnanje prejšnje in trenutne vlade je kot noč in dan oz. kot parkelj in Miklavž," se je na očitke odzval Sajovic. 

Točka preloma v konfliktu med Bobnarjevo in Golobom je nastopila pri varovanju

Dalje so se poslanci pogovarjali o tem, ali Golobova odločitev o reorganizaciji varovanja pomeni "zaušnico Policiji". 

"Žalosti me, da je ta zgodba prišla v javnost in da se zadnjih 14 dni ukvarjamo z varovanjem premierja. Najbrž se bo sam odločil, kdo ga bo varoval. Kar se tiče Socialnih demokratov in naših ministrov, ki so bili v preteklih vladah, so naši ministri vedno zaupali Policiji oz. tistemu organu, ki je ministra varovala," je o dogodkih povedal Prednik. 

Godčeva je bila do Golobove odločitve bolj kritična. "Slovenska policija je varovala papeža, ameriške predsednike, ko so bili v Sloveniji. Ne vidim razloga, zakaj predsednik vlade ne bi zaupal Policiji in si namesto tega iskal drugo varovanje, ki ni v skladu z zakonodajo in ustavo. Golob se sklicuje na družino, ampak moram reči, da ko v politične zadeve potegneš svojo družino, je to tisti skrajni rob," meni poslanka SDS. 

Sajovic je pri tem povedal, da so v Gibanju Svoboda večkrat poudarili, da Policiji popolnoma zaupajo. Dodal je, da so se bivši ministrici Tatjani Bobnar večkrat zahvalili za njeno delo. "Zdaj pa je najpomembneje to, da povemo, da je poskrbljeno za varnost vseh, ki vodijo Slovenijo," je dodal in zavrnil trditev, da Miloš Milović varuje premierja. "Varujejo ga slovenski policisti in policistke," je povedal.  

Horvat pa meni, da trenutna koalicija pozablja na "prave prioritete".  "A spet smo pri prioritetah te vlade. Veliko energije zgubljamo glede tega, kdo in kako bo koga varoval. Prioriteta je torej, kdo bo koga varoval, ne pa gospodarstvo in zdravje ljudi," je dejal. 

Vrhovno srečanje zdravstva in koalicije

Poslanci so soočenje končali z razpravo o zdravstvu. Prednik je povedal, da so zaradi perečih težav v zdravstvu predlagali srečanje koalicije in ministrstva za zdravje. "Vemo, da se problemi v zdravstvu nabirajo že več let. Zdravstveni sistem ni bil deležen pravilnih pristopov že vsaj zadnjih 10-15 let. Zato smo sklicali vrh koalicije in zdravstva, saj želimo na agendo dati vse probleme in tudi poiskati njihove rešitve," je pojasnil. 

Na vprašanje o tem, če lahko zaradi različnih pogledov glede zdravstvenih vprašanj med koalicijskimi strankami pride do razhajanj, je Sajovic odvrnil, da so "s koalicijskima partnericama usklajeni" in da "vsi veslajo v isto smer".  Povedal je, da bo leto 2023 namenjeno iskanju rešitev.

Opozicijski stranki sta na te odgovore gledali z zadržki. "Minister Danijel Bešič Loredan je imel že dolgo časa napovedane rešitve. Ko pa je zavzel ministrsko pozicijo, pa teh rešitev ni izpeljal," je dejala Godčeva.

Horvat pa je dejal, da "danes živimo v neustavni situaciji, kakršne v 30-letni zgodovini Slovenije še nismo imeli. Mislim na 51. člen ustave, ki vsem daje pravico do zdravljenja,"  je zaključil predstavnik NSi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (429)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
15. 03. 2024 11.46
Kaj nisi kriv ko pade pravnomočna obsodba? Za nekatere tudi takrat ne, smo že ugotovili.
Maki3322
04. 02. 2024 10.00
Če bi imeli pravo policijo bi bil predsednik SDS- a ne moreš prešteti kolikokrat bi bil ba DOBU.
komarec
17. 12. 2022 21.16
+3
Lahko smo tu pametni, prepričan sem pa, da je ni vlade, ki bi delala maksimalno v korist državljanov. Najprej so na vrsti elite nato navadni smrtniki.
son?ek11
17. 12. 2022 21.10
+5
Godčevko bo razneslo od jeze , ker ji ni uspelo biti županja?????
borjac
17. 12. 2022 19.50
+4
Ko poslušam taka soočenja kot je bilo včeraj, pogrešam prava vprašanja in inteligenco od novinarjev , ki to vodijo, sinoči so vsi štirje predstavniki strank govorili kot, da so štartali iz točke 0, pa ni tako v debati o Policiji in Političnem vplivu ne moreš mimo tega, da so v Janševi vladi zamenjali 110 šefov policije, samo direktorje policiji so zamenjali tri, pa govorita Godčeva in Horvat kot da oni prej sploh niso obstajali, sedaj pred 6 meseci ko je nastopila Golobova vlada, je začela politizacija policije, pa pojdimo na Zdravstvo, vse prisotne stranke SDS, NSi, SD so imele v 30 letih Slovenije Zdravstvene ministre, samo Gibanje Svoboda ni še imelo nikogar, in glej ga vraga sedaj so pa vse oni krivi, pozabljene so PREPLAČANE Operacijske mize, pa žilne opornice, pa kolki, pa kolena , pa preplačana Zdravila za bolnišnične lekarne, pa razna zaščitna oprema za Kovid, predihovalniki, vse zato da so nam reševali življenja, pa ogromni zaslužki Zasebnih klinik na račun Javnega zdravstva, pa ogromni denarci za Zdravnike...............novinar ni izkoristil prilike da bi jim povedal, da so te tri stranke SDS, SD, NSI VLADALE Več kot 30 let, sedaj pa je v 6 mesecih vsega kriv minister Loredan , le zakaj ?? zato ker on podira ustaljene tirnice korupcije v zdravstvu, in strah jih je da bodo izgubili mrežo lopovov, s denarjem katerih futrajo svoje VISOKE podpornike, VISOKE in ne malih volivcev, Prednik iz SD je bil zelo zanimiv, kako se je trudil da bi držal distanco do Sajovica iz GS, kao mi pa mislimo drugače, popolnoma drugače mislijo kot GS in Minister Loredan, stranka SD in njeno vodstvo misli tako kot mislijo SDS, in NSi, kajti oni so v tej skorumpirani mineštri do vratu, le kdo je ukazal predsednici SD Fajonovi da izjavi tako bedasto izjavo da "bo vsak prišel do specialista v 30 dneh", ta je taka kot tista od Erjavca , vsak penzionist bo dobil 1000€ penzije, in pazite sedaj ta štos, SD hoče odgovornost za to da do specialista ne prideš v 30 dneh naprtiti ministru Loredanu, in v oddaji smo dobili Interesno Lopovsko Koalicijo SDS, SD in NSI, ki je tolkla po Gibanju Svoboda in ministru Loredanu, vendar Tovariši iz SD-ja, Zemljarič je vaš, eden najvplivnejših mafijcev iz nabav Zdravstvene opreme, še enkrat kritika novinarju, namesto da bi to soočenje kaj povedalo se je spremenilo v vaško pričkanje med "poštenjaki", Stranke ki so bile prisotne so pač izkoristile priliko kako dosti govoriti in NIČ POVEDATI.
iskriv
17. 12. 2022 20.22
+1
Borjac , moraš nekaj razumeti , sedanja opozicija ( SDS , NSi ) s tem , ko kaže s prstom na sedanjo vlado želi prekriti svoje slabo vladanje , korupcijo , laži , razdvajanje , klientelizem in z diskvalifikacijami in podtikanji očrniti to vlado , ki ima še vedno visoko podporo ljudi ( tako visoko , kot je SDS in NSI skupaj še nista imeli !). Ne morejo pa preboleti tako močnega poraza , ko so ga doživeli ob državotvornih volitvah , ob referendumih in predsedniških volitvah , izgubili so veliko mandatov poslancev v občinskih odborih in suma sumanom porazov je sedanje nerazumno podtikanje in diskvalifikacija in ovadba predsednika vlade Goloba . Že prvič , koso ga obtožili finančnih malverzacij z Romunijo in Turčijo se jim ni izšlo , sedaj so prešli na Črno goro in Bosno . Ta ranjena opozicijska zver je nevarna ne samo za to vlado ampak za državo !
komarec
17. 12. 2022 21.28
+0
borjac lepo napisano enostavno po kmečki logiki. Vendar če maček polemiziramo, novinarji še zdaleč niso več tisto kar naj bi bili in to iz preprostega razloga ker so tudi oni strankarski simpatizerji da ne rečem člani. Politika v demokraciji je tako zastavljena da v bistvu navadni smrtniki ne morejo nič spremenit, ker so postopki tako nastavljeni, da do referenduma zelo težko prideš in če že prideš pa nimaš za sabo politične elite ti ne bo uspelo. Torej demokracija je najslabša verzija diktature.
morituri
19. 12. 2022 17.00
-2
lJUDJE, KI TAKO NEUMNO RAZMIŠLJAJO KOT TI PA SO ZELO NEVARNI ZA CEL NAŠ NAROD SAJ PODPIRAŠ LAŽI IN KRAJO LEVIH OBLASTI, KI SO VLADALI SKORAJ VES TA ČAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jodr
17. 12. 2022 19.24
-3
Na levi pa gre zadnje čase res vse narobe; celo dovčerajšnji zavezniki jih obračajo hrbet. Za Goloba bi bilo najbolje, da v Vatikanu zaprosi za azil. Ni rečeno, da ga ob povratku v SLO ne čaka neprijetno presenečenje.
morituri
19. 12. 2022 17.01
ME ZANIMA KAJ JE GOLOB DOBIL PO SPOVEDI ZA POKORO!!!!
Betuul
17. 12. 2022 17.52
+0
Neko metanje kamnja v drug grmovje!? Dvignit minimalni delavski dohodek!?; primerljiv z eu delavci!? In zrihtat zdravnike!? v roku do 1.1. Tega leta!? Veliko zdravstvenih domov smo gradili v yu delavci za boljši jutri! Od tega imamo slabe penzije ; ker takrat nazaj nismo meli zaradi solidarnosti takih plač!? Kako bi bilo;če bi bile generacije nazaj tako brezobrazne?!
Rudolf Maister
17. 12. 2022 16.11
+3
Sajovic ,se spakuje kot da je trapast.si verjetnomisli,Milovič mamuti,kje si pomagaj.Hahahahahahahahaha
Resnica v obraz
17. 12. 2022 15.07
+3
Sajovic, ha ha ha ha.. ka vse gre v politiko
pekoči paradižnik
17. 12. 2022 14.28
-1
Najprej,... reakcija janševcev je premo sorazmerna s ogroženostjo njihovih interesov, v tem primeru v policiji. Strinjam se z Golobom, ko pravi, da je največji problem spremenjenega varovanja to, da policisti, ki ga varujejo po novem načinu, niso del informacijskega sistema policije, da se ne ve kje so in kdaj! Rjovenje janševcev to samo potrjuje. Čakam, da se bo kdo javno vprašal od kod mah-niču podatki o organizaciji osebnega varovanja PV.... najbrž bom še dolgo čakal, kljub profesionalnim novinarjem..... Žalostno.
Korintos11
17. 12. 2022 16.12
-3
A praviš da Mahnič od nekoga na policiji podatke dobiva? Potem je to res, ni si tega izmislil.
pekoči paradižnik
17. 12. 2022 16.42
+6
Korintos,... ti si čisto preveč pameten za dve noge, ti bi potreboval vsaj še dve, da bi bilo ravnotežje.
Recenzor
17. 12. 2022 19.02
+0
ti nimaš ppojma kaj je to premo sorazmernost- najprej poglej statističi priročnik potem ba bluzi. Če sploh znaš brati
Betuul
17. 12. 2022 14.08
-4
To je to! 👏ko sds vlada 10.-20let!! 👏kaj bomo jedli danes:🍆palitiđan in menem🍅🧅
mungus
17. 12. 2022 13.59
+3
te babe še za gledati ni !
brezvode
17. 12. 2022 13.41
+8
Gpdec je bila na ministrstvu za številko, popušila na zupanskih volitvah naj gre domov kuhat bo več efekta
PIERREBRICE
17. 12. 2022 13.43
+9
Korintos11
17. 12. 2022 13.47
+4
Ni ona učiteljica? S Sajovicem pomete kot keks, je huda in močna teta.
PIERREBRICE
17. 12. 2022 13.22
+3
Večina desnakarjev se začne oglašati šele proti večeru, tako da zdaj lahko malo počivam.
Rafael Kramar
17. 12. 2022 13.48
-4
Desnakarji čez dan delamo, da nam ni pol treba štrajkat pa fehtat, če se kaj podraži.
Betuul
17. 12. 2022 14.24
-1
He he he🧝🏽‍♀️! Iz istega plemena !he he he!🤢dixi imajo na levo!😡 He he houk
iskriv
17. 12. 2022 13.01
+9
Diskreditacije Goloba so v SDS pričeli že v predvolilnem času , ko so uvideli , da jim je najmočnejši rival , vendar niti ena njihova ovadba se ni izkazala za resnično , vse so plod laži in želje , kako škoditi Golobu in njegovemu gibanju Svoboda . Tudi tokrat ni nič drugače , Goloba preiskujejo na osnovi nekih ovadb , kar je prav , da se preveri resničnost ovadb , vendar je po tem , če so ovadbe izkazane kot neresnične trditve kazensko preganjat ovaditelje zaradi krive ovadbe in ne , da jih odnesejo nekaznovani in zato mislijo , da lahko počno vse in so nedotakljivi . Po katastrofalni izgubi volitev in velikanski podpori tej vladi , opozicija ne ve več kako naj tej vladi še škoduje , da bi izgubila podporo in ustvarila notranje razhajanje , zato nagaja in obrekuje na vse možne načine in podtika .
pojtrarara
17. 12. 2022 13.09
+9
tako je - redosled dogodkov potrjuje točno to - najprej so začeli s temi napadi že pred volitvami, misleč, da jim bo uspelo... jim ni... so začeli z referendumi, misleč, da jim bo uspelo... jim ni, in zdaj so udarili s tem še enkrat... in zdaj se na enem drugem mediju že oglaša janšev pudelj logar, da Golobu ne bo uspelo... to vse samo potrjuje, da so oni za tem, in da komaj čakajo to, da jim je to cilj in da očitno ne izbirajo sredstev... kar poteka sedaj je predkazenski postopek, ... oni imajo sami pa obsojenega predsednika stranke, ki je še vedno poslanec, bil tudi pv, imajo koruptivnega in dokazano odgovornega takratnega ministra za gospodarstvo, ki tudi ni nikamor odšel,. čeprav je bil kriv vsega... tako,da ob vsej tej dvoličnosti je mogoče čas da spoznajo - da volitev ne bodo dobivali z napadi na nasprotnike, ampak tako,da bodo sebe spremenili in nehali s sovraštvom in neiskrenostjo do ljudi... hkrati pa njihovi izvajalci oblasti na rtv podpirajo ljudi, ki spolno nadlegujejo osebe - a to je pa ok... no pod to novico se pa ne sme nič komentirati - toliko tudi o dvoličnosti tega medija. Ogabna stranka sds - sinonim za dvoličnost in nespoštovanje demokracije in človekovih pravic.
PIERREBRICE
17. 12. 2022 13.16
+8
Iskriv, pojtrarara! Oba komentarja zaslužita pohvalo!
Korintos11
17. 12. 2022 13.21
-5
Levo usmerjeni se pa kregajo med sabo in nova vlad bo spet sama padla Janši v roke, semo eden se mora prodati, oz. ena stranka.
pojtrarara
17. 12. 2022 13.26
+4
in še nekaj je - to, kar je zdaj začela preiskovati kao policija - je sds privlekel nha plano že aprila - takrat je s.iol pisal, da je golob zaradi tega v mednarodni finančni preiskavi - čudno da niso nič našli v tej mednarodni preiskavi in še če pogledam datume stvari, na katere sds meče očitke zdaj od aprila naprej - gredo v leto 2019 - zakaj za vraga so se sdsovci šele leta 22 pred volitvami spomnili teh kao domnevno spornih poslov in kje je policija in kaj dela,da to preiskuje šele zdaj, če je kaj narobe in če je policija strokovna in natančna bi morali to preiskovati takrat - pa niso... zakaj ne, če so tako strokovni in super natančni in zanesljivi in zakaj to preiskujejo to šele zdaj - ker so očitno pod marioneto sds... ker če ne bi bili ne bi redosledno sodelovali z njimi ampak bi preiskovali dejanja ko se pojavijo, če so zares sporna, in ne takrat ko si to neka stranka izmisli in privleče na plano... če bi bilo kaj na tem bi morala menda že aprilska mednarodna finančna preiskava kaj ugotroviti -vsaj siol je trdil da je potekala že aprila... in očitno ni nič od teh ugotovitev... to nam tudi dosti pove.
PIERREBRICE
17. 12. 2022 13.44
+6
iglaigla
17. 12. 2022 14.05
-6
Saj se leva stran tudi spomne pred volitvami
Rudolf Maister
17. 12. 2022 16.15
+1
Zakaj potem nervoza.Znani desničarski časopisi: Večer,Mladina,Dnevnik itd pravijoda je perjad kradla ne kot golob ampak kot sraka. hahahahahhahahahahaahah.gotof je
Recenzor
17. 12. 2022 19.04
+0
Felixt
17. 12. 2022 12.41
-3
Kakšen blefer je ta Sajovic.
PIERREBRICE
17. 12. 2022 13.17
+6
Slava b
17. 12. 2022 12.32
+8
Ravno tako izgleda da je pri nas min. za zdravje od 24.4.22.Podedovani problemi so se iz let vseh ministrov za zdravje.
Korintos11
17. 12. 2022 12.38
+2
Se pa slabša, napovedi so bile drugačne.
iskriv
17. 12. 2022 12.56
+4
Najslabša med ministri za zdravje je bila ministrica v Janševi vladi ( teta Urške ), ki se je raje gugala na gugalnici , kot reševala probleme v zdravstvu , sicer pa noben dosedanji minister ni storil nič , ker so se bali moči FIDESA ,raje so odstopili .
crestor
17. 12. 2022 12.31
-5
Zaradi levaških opranoglavcev je Slovenija obsojena na kriminal, laži, sprevračanje resnice, sramoto v tujini in splošno nazadovanje države. Ave!!
Blokiran Drugi Človek
17. 12. 2022 12.51
+5
Dobr da usega tega nočeš vidt tej vaši sekti... Aja sej res vi ste tut levaki😂
Korintos11
17. 12. 2022 12.24
-5
PIER..., do desete vlečeš?
PIERREBRICE
17. 12. 2022 13.17
+4
Stoenka
17. 12. 2022 12.22
+0
Za nas,ki smo navijači Bandelija zadovoljstvo in občutek sreče