Slovenija

Politico: 'Maršal Tvito' piše pismo. Odzivi se vrstijo tudi v tujini

Ljubljana / Bruselj, 18. 11. 2020 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Tina Švajger, STA
Komentarji
1127

Zaradi pisma slovenskega predsednika vlade Janeza Janše predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu je završalo v evropskih diplomatskih in političnih krogih. Bruseljsko uredništvo portala Politico v članku z naslovom "Maršal Tvito piše pismo" izpostavlja Janševo zavzemanje za sprejemanje madžarskega stališča in napoved, da bi lahko EU zapustila še katera od držav članic. V Evropski komisiji vsebine pisma ne komentirajo, tudi v Evropskem parlamentu so glede tega zadržani. "Popustiti pri načelu vladavine prava ter nagraditi politike Madžarske in Poljske bi bilo zame res fatalno znamenje," pa meni analitičarka Stefani Weiss.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odzivi Evrope na Janševo pismo
    03:16
    Iz 24UR: Odzivi Evrope na Janševo pismo
  • Iz SVETA: Ostri odzivi na Janševo pismo
    04:29
    Iz SVETA: Ostri odzivi na Janševo pismo
V Evropski komisiji so potrdili, da je predsednica Ursula von der Leyen prejela pismo slovenskega premierja Janeza Janše o vladavini prava in pogajanjih o svežnju za spoprijem Evrope s pandemijo novega koronavirusa, ter pojasnili, da bo nanj odgovorila. Vsebine pa niso želeli komentirati.
V Evropski komisiji so potrdili, da je predsednica Ursula von der Leyen prejela pismo slovenskega premierja Janeza Janše o vladavini prava in pogajanjih o svežnju za spoprijem Evrope s pandemijo novega koronavirusa, ter pojasnili, da bo nanj odgovorila. Vsebine pa niso želeli komentirati. FOTO: AP

V pismu, ki ga je Janez Janša naslovil na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, slovenski premier omenja domnevno ukradene volitve leta 2014, napada nekatere medije in nasprotnike, zagovarja stališče Madžarske glede nasprotovanja pogojevanju pomoči z vladavino prava ter piše o grožnjah islama in novih odhodih iz EU.

Ko Janez Janša govori o "ukradenih volitvah" govori verjetno o orožarski aferi Patria, zaradi katere je pristal v zaporu. Afera je delni sodni epilog v Sloveniji dobila nekaj mesecev pred volitvami leta 2014, ko je moral Janez Janša po pravnomočni sodbi na Dob. Kasneje je Ustavno sodišče Janšo izpustilo iz zapora in primer poslalo v ponovno odločanje, primer prejemanja podkupnine pa je zastaral in ni dobil sodnega epiloga. Se je pa orožarska afera zaradi dajanja podkupnine v Avstriji in na Finskem končala z obsodilnimi sodbami.

Kot piše Politico.eu, je Janševo pismo polno metafor in poetike, s katerimi želi druge evropske voditelje prepričati, naj sprejmejo madžarsko interpretacijo julijskega dogovora, pozval pa je tudi k "neupoštevanju s pogodbami uveljavljenih postopkov odločanja o zakonodaji v EU". "In kaj, če drugi voditelji ne sledijo neprecenljivemu nasvetu?" sprašujejo pri Politicu. "V nasprotnem primeru lahko samo pričakujemo, da bo naslednja ladja zapustila konvoj," v pismu napoveduje Janša.

"Dobro jutro. Slovenija bo v drugi polovici 2021 predsedovala Svetu EU," se še konča članek portala.

"Nimamo komentarja glede vsebine," je sporočil glavni govorec Evropske komisije Mamer. Ob tem je spomnil, da je predsednica Ursula von der Leyen glede vprašanj pogojevanja z vladavino prava v tesnem stiku z nemškim predsedstvom in predsednikom Evropskega sveta.

Evropska komisija: seznanjena s pismom, a (še) brez komentarja

V Evropski komisiji so s pismom seznanjeni, so nam potrdili iz Bruslja. "Lahko potrdim, da je predsednica prejela pismo Janeza Janša, nanj bo odgovorila pravočasno," je za 24ur.com sporočil glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer

Zaenkrat pa njegove vsebine še ne komentirajo. "Predsednica je v tesnem stiku z rotirajočim predsedstvom Sveta EU in predsednikom Evropskega sveta glede vprašanja pogojevanja večletnega finančnega okvira oziroma proračuna in sklada za okrevanje z vladavino prava, kot smo povedali že na včerajšnjem opoldanskem 'brifingu'," so še dodali.

Dombrovskis v odzivu na Janševo pismo: Slovenija ni blokirala dogovora

Izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za gospodarske zadeve, je danes v odzivu na pismo slovenskega premierja poudaril, da Slovenije ni bilo med državami, ki so blokirale dogovor, temveč je ena od držav, ki so dogovor podprle.

Janša je pismo naslovil na predsednico komisije Ursulo von der Leyen, je spomnil Dombrovskis in pojasnil, da tako vsebine tega precej dolgega pisma ne more podrobno komentirati.

"Na splošno povedano, vemo, da Slovenije ni bilo med državami, ki so blokirale dogovor, temveč je bila dejansko ena od držav, ki so dogovor podprle," je odgovoril Dombrovskis na vprašanje, kakšen je njegov odziv na pismo, ki je bilo zastavljeno v okviru intervjuja s skupino bruseljskih medijev.

Janša je v pismu, naslovljenem na voditelje držav in institucij EU, podprl stališča Madžarske in Poljske ter se zavzel za vrnitev k julijskem dogovoru o svežnju, s čimer bi povsem zaobšli vlogo Evropskega parlamenta v evropskem procesu odločanja.

Dogovor o dveh bistvenih delih svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo - uredbi o večletnem proračunu in sklepu o lastnih virih - sta v ponedeljek na zasedanju veleposlanikov članic pri EU blokirali Madžarska in Poljska.

Ob tem je izvršni podpredsednik poudaril, da je v tem kontekstu pomembno čim prej deblokirati nastali položaj. Lahko imamo različne poglede o različnih vprašanjih, a pomembna je zmožnost skupnega odzivanja in ukrepanja, ko je to potrebno.

V komisiji se po njegovih besedah sedaj v sodelovanju z nemškim predsedstvom in s predsednikom Evropskega sveta osredotočajo na to, kako najti rešitev za nastali položaj.

V Evropskem parlamentu glede Janševega pisma zadržani

Tudi v Evropskem parlamentu so do pisma zadržani. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pisma za zdaj ni komentiral, prav tako ga ni komentiralo vodstvo politične skupine EPP.

"Čeprav se jim Slovenija v ponedeljek ni pridružila pri vlaganju veta, je Janša poudaril, da ni primerno, če politična telesa, kot sta na primer Evropski svet in parlament, presojajo o pravni državi," pa o pismu slovenskega premierja Janeza Janše evropskim voditeljem o vladavini prava poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mehanizem vladavine prava ni grožnja in ni usmerjen proti katerikoli članici, pa je poudarila vodja politične skupine socialistov in demokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez. Pri tem je zavrnila, da bi Evropski parlament spodkopal julijski dogovor Evropskega sveta: "Nasprotno, mehanizem o vladavini prava je bil dogovorjen v pogajanjih s Svetom EU in je skupni dosežek in tudi skupna odgovornost, da ga uresničimo."

"Vsi moramo živeti v skladu z načeli in vrednotami, navedenimi v pogodbah EU - v tem primeru z 2. členom - in tako kot se od vseh držav zahteva, da spoštujejo pravno državo, bi morali vsi še naprej spoštovati ta načela, dokler smo člani EU," je poudarila. Kot je še dodala, Evropski parlament zastopa vse evropske državljane in v korist vseh državljanov EU želi zagotoviti, da se pravila pravne države spoštujejo v vseh državah.

V politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP), ki ji pripada tudi SDS Janeza Janše, pisma danes niso komentirali. Čeprav pismo odmeva tudi med poslanci EPP, pa naj bi se po neuradnih informacijah v kabinetu vodje te politične skupine Manfreda Webra odločili, da bodo počakali, da se zadeva razplete na četrtkovem vrhu voditeljev unije.

Kljub temu je Weber sporočil, da so na današnjem sestanku politične skupine znova potrdili polno in soglasno podporo mehanizmu vladavine prava in večletnemu proračunu EU, kot sta ga izpogajala Evropski parlament in Svet EU. Pravna država ni sovražnik, sovražnik je koronavirus in njegov vpliv na naša gospodarstva, je zapisal Weber.

O pismu Janše kritično tudi nekateri slovenski evroposlanci

Na torkovo pismo premierja Janše evropskim voditeljem, v katerem se zavzema za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o svežnju za spopad z epidemijo, so se kritično odzvali tudi nekateri evropski poslanci iz Slovenije.

"Le kam bo premier umestil Slovenijo s svojim pismom," se sprašuje Klemen Grošelj (Renew/LMŠ). Po njegovem se namreč lahko zgodi, da "naša ladja" zaradi tega pisma ne bo med 25 v meddržavnem dogovoru. Po neuradni novici o novem najvišjem številu okužb z novim koronavirusom v Sloveniji je Grošelj nato še sporočil: "No, zdaj smo spoznali še notranjepolitični vzrok za pismo v EU. Odvračanje pozornosti od epidemije, ki ne pojenja." "Dajmo vsi, navkljub vladi in izpadom premierja, narediti vse potrebno, da ustavimo epidemijo," je pozval.

Irena Joveva (Renew/LMŠ) pa je odgovorila na sporočilo Lucasa Guttenberga z inštituta Jacquesa Delorsa v Berlinu, ki je Janševo sporočilo označil za vajo v razkrivanju preferenc, ko je podpora prijateljem pomembnejša od dodatnih evropskih sredstev sredi pandemije. "Žal res /.../ Hkrati pa sodelovati pri zavlačevanju nujno potrebnih sredstev za vso EU," se je strinjala Joveva. Dodala je, da mehanizem vladavine prava skuša zaščititi vrednote in sredstva vseh Evropejcev, tisti proti pa lastne, koruptivne prakse, vključno s spodkopavanjem demokracije.

Odzval se je tudi Milan Brglez (S&D/SD). "Ob navtičnem patetičnem zmazku predsednika vlade, poslanem v Bruselj, se človek vpraša, kdaj bodo SMC, NSi in Desus končno zapustile vladno Costo Concordio," je sporočil.

Popoldne pa so nam na vprašanje ali je nemška kanclerka Merklova prejela pismo slovenskega predsednika vlade glede vezave evropskega 'antikorona' finančnega mehanizma na spoštovanje vladavine prava, odgovorili tudi z nemškega veleposlaništva. "Zvezna kanclerka je dopis prejela. Dopis je bil naslovljen na zvezno kanclerko kot trenutno predsedujočo Svetu. V zvezi s podrobnostim ne moremo zavzeti stališča. Pričakujemo, da bi se lahko priložnost za pogovor o tem ponudila jutri ob robu evropskega Sveta. Na temo 'Recovery Fund' (sklad za okrevanje -op.p.) potekajo intenzivni pogovori," so sporočili.

Merklova prejela Janševo pismo, a ga ne komentira

Nemška vlada je potrdila, da je kanclerka Angela Merkel prejela torkovo pismo slovenskega premierja v zvezi s svežnjem za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19. Tudi v nemški vladi vsebine ne želijo komentirati, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi nemškega predsedstva Svetu EU. "Pismo je prišlo, namenjeno je bilo kanclerki kot trenutno predsedujoči Svetu EU. O posameznih delih ne morem zavzeti stališč, vendar bomo to pismo zagotovo pogledali," je na današnji novinarski konferenci povedala namestnica predstavnika za odnose z javnostmi nemške vlade Ulrike Demmer. Dodala je, da bo morda priložnost za pogovor o pismu ob robu četrtkovega vrha EU.

Na vprašanje, ali bi se Nemčija strinjala s tem, da bi sklad za okrevanje vzpostavili kot medvladni dogovor, če bi Madžarska in Poljska vztrajali pri vetu na sveženj, pa je Demmerjeva odgovorila, da ne more predvidevati izida pogajanj. "O tej temi bodo potekali intenzivni pogovori," je poudarila, so še sporočili z nemškega predsedstva.

Na Janševo pismo so se sicer odzvali tudi številni domači politiki in predsedniki strank:

Analitičarka: Kopiranje Poljske in Madžarske nevarno, edina rešitev proti vetu medvladni sporazumi

Kopiranje praks Madžarske in Poljske bi pomenilo nevaren razvoj dogodkov v EU, pa je ocenila analitičarka nemške fundacije Bertelsmann Stefani Weiss v odzivu na nedavne poteze slovenskega premierja. Edini način, da se zaobide veto, je po njenih besedah vzpostavitev medvladne strukture po vzoru reševalnega mehanizma ESM v evrski krizi.

Poljski namestnik državnega sekretarja Pavel Jablonski je medtem zapisal, da je bil Janša v pismu zelo jasen glede "samovoljne uredbe" o pogojevanju pomoči z vladavino prava. "Če bo stopila v veljavo, bo to konec Evropske unije," meni predstavnik poljske vlade.

Kopiranje praks Madžarske in Poljske, ignoriranje pravil, sprejetih v skladu s pogodbo EU, in blokiranje pomembnih odločitev z vetom, bi pomenilo nevaren razvoj dogodkov v EU, je ocenila Weissova v odgovoru na vprašanje, kako ocenjuje nedavne poteze slovenskega premierja Janše v širšem kontekstu razvoja EU in v luči prihajajočega slovenskega predsedovanja.

Madžarski in poljski veto večletnega proračuna EU in sklada za okrevanje je sicer po besedah analitičarke "žal povsem v skladu s pogodbo, saj je soglasje nujno, kot na primer na področju zunanje in varnostne politike".

Ob tem je spomnila na nedavni primer, ko je Ciper preprečil hiter odziv EU s sankcijami na volilno goljufijo in zatiralno politiko beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka, ker je v zameno za svojo podporo zahteval podobne sankcije proti Turčiji, na kar druge članice niso želele pristati. "Učinek je bil ta, da je bila EU videti šibka," je poudarila.

Temeljne spremembe pogodbe, ki bi spremenila volilne postopke v Svetu iz soglasja v obratno kvalificirano večino ali kvalificirano večino, ni na dosegu, saj tudi sama odločitev za spremembo pogodbe terja soglasje. "Stališče Poljske in Madžarske je precej močno in ga ne moremo podcenjevati," je še izpostavila.

Vse nas najbolj zanima, kaj pravijo naslovniki pisma, torej Charles Michel, Angela Merkel in Ursula von der Leyen, a so vsi trije zadržani. Prejem pisma so potrdili, a ga niso želeli komentirati, češ da se bodo voditelji o tem pogovorili na jutrišnjem vrhu. Naj bi pa Janši von der Leyenova na pismo tudi odgovorila. Je pa zadrega zagotovo velika, po informacijah oddaje Svet na Kanalu A so bili v kabinetu šefa Evropske ljudske stranke Donalda Tuska, ko so to brali, zgroženi, na najbolj znanem bruseljskem mediju Politico, pa so Janšo poimenovali kar Maršal Twito.

Edini način, da se v tem trenutku zaobide nacionalni veto, je po njenih besedah vzpostavitev sklada za okrevanje izven pogodbe EU in večletnega proračuna kot medvladnega dogovora po vzoru vzpostavitve evropskega reševalnega mehanizma ESM v času evrske krize in njegova ločitev od večletnega proračuna.

Medvladni sporazumi med voljnimi, ki jih je pozneje mogoče vključiti v pogodbo EU, so morda tudi edini način za to, da se prepriča države, kot sta Poljska in Madžarska, naj spet sodelujejo, ter da se od podobnih ravnanj odvrne nove sledilce, kar je, kot se zdi, sedaj primer Slovenije, je ocenila.

Zanašanje na medvladne sporazume za razvoj evropske integracije izven pogodbe EU v prvi vrsti sicer ne komunicira enotnosti in moči zunanjemu svetu, je pa zagotovo to pritisk na članice, ki želijo voditi politiko obstrukcije, meni Weissova.

"Popustiti pri načelu vladavine prava ter nagraditi politike Madžarske in Poljske bi bilo zame res fatalno znamenje," je sklenila analitičarka.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
19. 11. 2020 16.48
+0
Če hočeš dobiti realno sliko o stanju v državi , moraš priklopiti na kanal 24 ur. Vse ti bo jasno in lepo razloženo, kako deluje naša politika , koga je treba spoštovati in kdo je oblast . Gre ti na bruhanje , na štajerskem temu pravimo kozlanje .
apodgra
19. 11. 2020 16.30
+3
Pa kaj, se gre ta človek. Tako samozavesten , da kipi od svoje napihnjenosti in se postavlja nad vsemi v Evropi. On bo Evropi govoril o vladavini in spoštovanja prava . Imam občutek da vse to počenja namerno in premišljeno in samo testira koalicijo ,kako bo odreagirala .Sodeč po sedanjih odzivih, se ni zgodilo še nič , to je odločitev predsednika vlade in ni naša odločitev in še naprej dovoljujejo ,da počne to, kar si želi. Tega človeka je treba zdraviti in ga poslati v ustrezno ustanovo, dokler je še to možno. Kako je znal Hitler manipulirati z Nemci , na koncu , pa so vsi odgovorni branili in opravičevali svojo sokrivdo ,da so izvrševali samo ukaze. Če bi Tito imel tako zvest-slepe , poslušne in podrejene borce , bi sam premagal Nemce. Upam ,da se zgodovina ne ponavlja.
Sputnik8
19. 11. 2020 12.56
-2
Vsakdo gleda s svojimi očmi. Če je slika lepe gole ženske je za nekoga lepa slika. Za drugega pa nagnusno golo žensko telo razuzdanke. Kakršen si po srcu tako sliko vidiš.
riss
19. 11. 2020 11.13
+1
V TEM PRIMERU IMAJO PRAV DOMOLJUBI, NE PA PODPIRALCI IN POLNILCI LASTNIH ŽEPOV, KI SO V BRUSLJU ALLA FAJON. Če je veljavna sodna odločba o arbitraži in se ne more implementirati, a je to res v redu, to je PRAVNA zadeva in EU to začuda ne briga, država v tem primeru Hrvaška pa bo dobila pomoč. Lepo vas prosim! Če pa bodo na primer nekatere države zaprle meje za migrante, jim pa bo EU presodila POLITIČNO in te države pa ne bodo dobile pomoči. SEM BIL RAZUMLJIV ZA TISTE, KI NITI NE BERETE, KAKO BOSTE POTEM RAZUMELI, SEM POSKUŠAL OBJASNITI NA ENSOTAVEN PRIMITIVEN NAČIN. Bo zdaj šlo, kaj je hotel JJ povedati? Minusi bodo dokaz, da še ne gre. Naslednjič narišem ograjo, migrante, države v katere migranti ne morejo čez in drugi primer, ko jih npr. na meji v Beli Krajini pričakamo s pogačo, na Dolenjskem s cvajčkom, na štajerskem s takratkim, v Istri s Hrvaškim teranom (še en dokaz o pravni EU). Zaenkrat lahko še izbiramo, ko bo zavladal fajonizem bo konec s tem. Izbira je naša!
sinner
19. 11. 2020 11.24
-4
Zelo lepo pojasnjeno, se strinjam z napisanim.
Amasakul
19. 11. 2020 10.12
+5
Vmes ko se vsi ukvarjajo s tem pismom na komplet krogli, gre ponavadi mimo velik vlak eurov na zasebne račune.
rockon
19. 11. 2020 10.02
-5
Vsi ki so prejeli pismo, ga ne komentirajo, ker je to normalna politična etika. Samo našim levičarjem ne zmanjka in ne zmanjka... pa smo spet dokazali tisto, da Slovenec v peklu ne rabi hudiča, da ga straži, je dost če ima še enga Slovenca zdraven.
real_estate
19. 11. 2020 10.00
-7
Bravo Janez Janša, podpiram sposobne in neustrašne politike. Ne nacionaliste ampak patriote.
Aljo7
19. 11. 2020 10.18
+11
Res me zanima kaj je v izdaji naroda in orbanoritolizništvu patriotskega? Res hočeš it po Madžarski in Poljski poti? Niste Janševiki veseli da je Juga crknila, ker vam baje ni bilo fino tam, ker niste mogli s svojo glalvo mislit, zdaj pa podpirate tranzicijo Slovenije v enak režim, ki ga vodijo kljukci ki v Jugi niso prišli dovolj blizu korita? Dajte glavo iz ritke in najdite LEPO PROSIM nekega normalnega desničarja, Janšo pa pošljite na zasluženo zdravljenje.
dostje2020
19. 11. 2020 10.00
+12
Dajte ga spravt nazaj na Dob
ina5785
19. 11. 2020 09.53
+4
NISEM MOGLA verjeti, ko je tomčeva iz SDS včeraj ČISTO OBRNILA vsebino ivanovega članka. Opisovala ga je kot ovčko, ki želi "SPRAVITI" EU in kakor da je NAJmiroljubnejši politik na svetu. Na POPu se je še nekako obvladala, na SLO 1 pa se ji je glas že tako lomil, da sem mislila da se bo zjokala. Menda se je zgubila in mislila, da NASTOPA v gledališču, tako se je VŽIVELA v vlogo NEresnice!!!!
apodgra
19. 11. 2020 16.37
+3
Ina5785 To je partijska poslušnost in vdanost. Ve se kdo je njihov vodja in koga morajo spoštovati in braniti ,tudi s svojim življenjem . Taka osebo je vredna vsega pomilovanje in taki nas prestavljajo v evropskem parlamentu Res se je za razjokati.
Jonagold
19. 11. 2020 09.52
+12
Maršal tvito ne sega niti do kolen maršalu Titu.
Bogdan Kranjc
19. 11. 2020 09.55
-9
jonagold,,,,tisi zelo mlad bodi tiho in netrosi neumnosti.
TEDO84bv0MEDO
19. 11. 2020 09.51
+7
Vsi vemo, da je Janša diktator. Z volitvami se ga ne bomo rešili, tako kot se v Rusiji ne bodo rešili Putina, čeprav je Putin zame kar dober, ker se upira Ameriki. Diktatorja se lahko rešimo samo na en način.
Prima
19. 11. 2020 09.48
+8
Twitko twita brez prestanka, zgleda da mu zgoraj nekaj manjka !
TEDO84bv0MEDO
19. 11. 2020 10.14
+3
Govoriti več ne zna, možgani so mu skisani od zlobe. Smo videli, ko je Šarec dal odpoved in je Janša imel govor pri menjavi vlade. Govoril je kot 100 let star, videlo se je, da ga je strah, ker ni vedel, kaj naj govori.
yanay
19. 11. 2020 09.47
+6
Zanimivo je, da se je orožarska afera zaradi dajanja podkupnine v Avstriji in na Finskem končala z obsodilnimi sodbami. Pri nas pa se dokazi, ki so obveljali v Avstriji in na Finskem, niso prijeli. Še zdaj mi ni jasno, kateri kriteriji so znižali verodostojnost teh dokazov. Poleg tega pa so zavlačevali tako dolgo, da je zadeva zastarala. Spet je zanimivo, da v nekaterih državah, korupcijska dejanja ne zastarajo. Potem se pa Janša razburja, da sodstvo ne deluje dobro. V njegovem primeru je delalo 'zelo dobro'!
ms1966
19. 11. 2020 10.18
+1
Orožarska afera pri nas nikoli ne bo razrešena, ker so takrat kradli vsi, ki so bili pri koritu, in na levi in na desni. Priče na Hrvaškem in v Bosni so bile pripravljene kadarkoli pričati na slovenskih sodiščih, toda ni bilo interesa na slovenski strani. Torej, če bi obsodili Janšo in še koga od njegovih sodelavcev, bi morali obsoditi še marsikaterega "tovariša" iz tranzicijske levice. Problem je tudi, da ta denar ni končal v proračunu države, ampak je končal na zasebnih računih. O tem so bile napisane knjige, v katerih so kopije dokumentov. T.i. tranzicijska levica dejansko potrebuje Janšo, ker je antijanšizem njen edini program. Trenutna vlada je formalno desno-sredinska, toda izvaja precej levo ali socialistično politiko. Pri nas je razlika med levico in desnico samo v interpretaciji polpretekle zgodovine, vsebinsko pa so vsi bolj ali manj levi. Povprečni slovenski volilec je pač potrošniški bebec in voli podobno, kot glasujejo gledalci reality-showov.
apodgra
19. 11. 2020 16.43
+2
Yanay V Avstriji in na Finskem "ni" demokracije in zato sodišča sodijo pošteno na osnovi argumentov. Pri nas ,pa imamo "demokracijo in poštene " sodnike , pa moč avstrijskih in finskih argumentov , pač ne šteje,
peresni
19. 11. 2020 09.26
+15
ne morem verjeti...kako smo lahko v dobre leta padli že skoraj na pot Severne Koreje???
RdecaZvezda
19. 11. 2020 09.58
+2
Šli so se državo,vodit jo niso znali,kar še tudi dandanes ne znajo.Preveč se prepirajo enotnost jim je tuja za tako malo državico je uvoženih preveč tujcev,tujci v parlamentu zgrešeno do amena,tisti,ki misli da bo bolje se prekleto moti,gotovi smo,res je da se moramo prešteti,da vidimo ali smo še gospodarji ali smo že manjšina.
expost
19. 11. 2020 09.22
+5
A v tej državi ni človeka, ki bi bil dejansko sposoben državniške drže in voditi državo mimo ideološke obremenjenosti? Razumem politološko ozadje, a javno dobro in javne politike ne smejo biti predmet ideologije.
borut_p
19. 11. 2020 09.27
+5
deli in vladaj. to jih naucijo zelo zgodaj. skregan in neinformiran (nepoucen) narod je zelo enostavno voditi
mačo123
19. 11. 2020 09.12
-5
Da bo bolj zanimivo,raje pišite o vašemu Pribcu,kako je otipaval svoje študentke.To o vladi ni več zanimivo.
ina5785
19. 11. 2020 09.55
+4
Jože Zorec - Opažam da v VSAKEM ČLANKU, neglede za kaj gre, pišeš to isto laž! Vidiš, to je vaš domet, zato se vas izogibamo. Ne čudim se nekaterim, ki pod vašimi komentarji zapišejo "zagotovo nimaš končane niti OŠ"
janez horvat
19. 11. 2020 09.07
-10
"Popustiti pri načelu vladavine prava..." . Je kdo, ki je prebral Janševo pismo, vsaj kje v podtonu prebral kaj takega? Spet nabijajo naši anti janša partnerji, ki so tokrat, proti svoji navadi in pravilom, ki si jih v demokraciji prisvajajo, na cesti. Peš ali s kolesi!
Bogdan Kranjc
19. 11. 2020 09.05
+0
Počasi Twit g.Štiha pove marsikaj o naši novinarski srenji preberite potem nakladajte.
Vklopirazum
19. 11. 2020 09.05
-5
Zanimivo da levi pol PV naslavlja z maršal twito? Morda mislite da mu je zelo podoben? In glede na to kako imate radi titotove čase očitno v podzavesti obožujete PV.
expost
19. 11. 2020 09.25
+6
Ne gre za to. Namesto da bi se kregal z ljudmi preko twitterja, bi bilo boljše, če bi iskal pot, ki bi ustrezala večini. Razumem ukrepe covid-19, a ljudi je treba mirit, ne delit.
yanay
19. 11. 2020 09.51
+3
Janez se itak prepira z vsakim, ki ga opozori na njegovo nespametno delovanje. Njegovo obnašanje ne premore niti trohice državniške drže. Obnaša se kot petleten razvajen otročaj.
ina5785
19. 11. 2020 09.57
+3
vklpirazum - PROSIM, daj tudi TI vklopit SVOJ razum. Več kot jasno je ZAKAJ MARŠAL! Zato, ker si je VEDNO ŽELEL POSTATI TITO, Bog NE daj, da ga častimo kot TITA!!! Tito NE bi hotel niti, da mu ivan očisti čevlje!!!!
rockon
19. 11. 2020 10.10
Dejansko je res da se naš PM krega z vsemi okrog sebe. Je pa tudi res, da imamo v Sloveniji samo dva pola, un ki je z janšo in un ki je proti njemu. Težko potem, da nisi kar naprej pod kritiko in se z nekom kregaš.
Tik Tak
19. 11. 2020 08.35
-5
Imamo vsaj PV, ki se upa izpostavit in povedat svoje stališče, tisti siromak od Šarca se še v Bruselj ni upal