Slovenija

Zaradi Janševih izjav glede Tajvana zahteva za izredno sejo OZP

Ljubljana, 19. 01. 2022 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vesna Lambergar, STA, A.K., Maja Kosi
Komentarji
1869

Zaradi izjav premiera Janeza Janše glede odnosa Slovenije do Tajvana opozicija pripravlja zahtevo za sklic izredne seje odbora za zunanjo politiko, nam je potrdil Matjaž Nemec (SD), član odbora za zunanjo politiko. Kitajsko zunanje ministrstvo se je že ostro odzvalo Janševe izjave, da s Tajvanom potekajo pogovori o "izmenjavi predstavništev". Janševe izjave so označili za "nevarne". Da gre za potezo, ki bo le še pripomogla k zaostritvi razmer v sporu med Litvo in Kitajsko, pa piše Politico.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mednarodni konflikt Janeza Janše
    02:35
    Iz 24UR: Mednarodni konflikt Janeza Janše
  • Iz SVETA: Janez Janša o Tajvanu
    03:21
    Iz SVETA: Janez Janša o Tajvanu

Kot nam je pojasnil Matjaž Nemec, je zahteva za sklic izredne seje odbora za zunanjo politiko še v fazi priprave, z opozicijo še komunicirajo, verjetno bodo jutri podali uradno izjavo. Seja bo zaprta za javnost. V tem primeru gre za osebno stališče Janeza Janše, ne Republike Slovenije, meni Nemec. Njegove izjave pa bi lahko škodovale interesom Slovenije, saj imajo tovrstna ravnanja vpliv na gospodarsko sodelovanje, je še dodal Nemec.

 Janša se je  na to odzval: "CK KP Kitajske preko svojih izpostav v #KUL @strankaSD zahteva izredno sejo. Ker da Slovenija ne bi smela gospodarsko sodelovati s Tajvanom, čeprav to počne že dolgo in čeprav ima večina EU in OECD tam že predstavništva," je zapisal.

Janša se je danes že odzval  tudi na kritiko evropskega poslanca Milana Brgleza (S&D/SD), ki je v torek zapisal, da gre pri premierjevih izjavah za "nesramno in noro privatizacijo zunanje politike". "Predsednik vlade se požvižga na zakon o zunanjih zadevah in državni zbor, medtem ko nas bo sprl z najmanj dvema velesilama," je zapisal Brglez.

Janša je v današnjem odzivu zapisal, da ima velika večina držav članic EU gospodarska predstavništva na Tajvanu in obratno. "Le ponosni nasledniki diktature v stranki SD lahko nasprotujejo enakopravni in suvereni evropski politiki Slovenije in pristajajo na drugorazrednost. Ker so na Kitajskem na oblasti njihovi vzorniki."

Poslanec Nik Prebil (LMŠ) je v izjavi za medije izrazil ogorčenje nad tovrstnimi izjavami premierja, ki da mečejo slabo luč na Slovenijo in zaostrujejo odnose s Kitajsko.

Glede možnih posledic je v luči podjetji, povezanih s Kitajsko, omenil tako gospodarske kot politične in izpostavil oster odziv Kitajske. "S tem predsednik vlade kaže samo, da je provokator, populist in vse prej kot državnik," je dejal.

Kot nevaren precedens je označil to, da je Janša obšel državni zbor, kjer da se je doslej usklajevala vsa zunanja politika. "Potreben bo ustrezen pogovor na ravni državnega zbora in pojasnila s strani vlade," je še dejal.

Počivalšek o Janševih izjavah glede Tajvana: Osebna stališča morajo upoštevati gospodarsko realnost

Na nedavne izjave premierja Janeza Janše glede Tajvana se je danes odzval gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek. Kitajska je eden največjih slovenskih gospodarskih partnerjev zunaj EU, je zapisal in dodal, da morajo "osebna stališča, tudi če so dana z najboljšimi nameni, upoštevati gospodarsko realnost". 

"Slovenija je močna, samo kolikor je gospodarsko uspešna. Kljub pandemiji smo okrepili gospodarstvo, še posebej izvoz, kar kaže na naš pravilen pristop. Kitajska je eden največjih slovenskih gospodarskih partnerjev izven EU. Kot sva ugotovila s predsednikom Xi Jinpingom na srečanju Pobude 17+1, se to sodelovanje še krepi," je sklenil. 

Naša zunanja politika mora imeti po njegovem prepričanju zato pred očmi v prvi vrsti slovenske gospodarske interese. "Osebna stališča, tudi če so dana z najboljšimi nameni, morajo upoštevati gospodarsko realnost," je  dodal. 

Oster odziv uradnega Pekinga

Po tem, ko je tajvansko zunanje ministrstvo Janši včeraj na Twitterju izrazilo hvaležnost za "odločno podporo", je kitajsko zunanje ministrstvo danes v odzivu sporočilo, da ostro nasprotuje napovedim slovenskega premierja o "izmenjavi predstavništev" s Tajvanom. 

Janša v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan.
Janša v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan. FOTO:

Janševe izjave o Tajvanu so označili za "nevarne". "Tajvan je nedeljiv del kitajskega ozemlja. Vlada Ljudske republike Kitajske je edina legitimna vlada, ki predstavlja celotno Kitajsko. Načelo ene Kitajske je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov in univerzalen konsenz mednarodne skupnosti," je na današnji novinarski konferenci v Pekingu povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžjan.

"To je tudi politični temelj odnosov med Kitajsko in Slovenijo ter Kitajsko in Evropo," je dodal po poročanju kitajskega spletnega portala v angleškem jeziku CGTN.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O Janševih izjavah piše tudi Politico. "Gre za potezo, ki bo še dodatno zaostrila napetosti v sporu med Litvo in Kitajsko glede tajvanskega predstavništva," so zapisali v članku, ki nosi naslov "Slovenija bo okrepila trgovinske vezi s Tajvanom in se 'prepirala' s Kitajsko".

Ob tem so v članku spomnili na Janševe izjave v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan, v katerem je razkril, da "si prizadevamo za izmenjavo predstavništev", hkrati pa zatrdil, da "to ne bo na ravni veleposlaništev". "To bo na ravni predstavništev, kakršna ima že veliko držav članic EU," je sporočil Janša.

Dejal je, da bo Slovenija podprla vsako suvereno odločitev Tajvancev, ne glede na to, ali bodo želeli živeti neodvisno ali pa se bodo "svobodno, brez prisile, vojaškega posredovanja, izsiljevanja ali strateškega goljufanja, kot se trenutno dogaja v Hongkongu, odločili, da bi bili radi del Kitajske".

Kitajsko je ostro kritiziral zaradi odziva na napoved Litve o odprtju litovskega predstavništva na Tajvanu in tajvanskega v Litvi. 

"Uradno je EU podprla Litvo in mislim, da nadaljnji pritisk na Litvo in nekatere druge države v Evropi kitajski vladi ne bo koristil. Dobri trgovinski odnosi so v skupnem interesu. Če skuša ena stran tem odnosom škodovati, bi morda lahko imela kratkoročno korist, dolgoročno pa smo vsi poraženci," je dejal. 

Med drugim je opozoril na odgovornost za izbruh pandemije covida-19, o čemer da "se bo treba še pogovoriti", in zatrdil, da "bi kitajske oblasti morale odgovarjati", ker da sveta niso pravočasno obveščale o grožnji novega koronavirusa.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1869)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nostalgik
28. 01. 2022 09.08
BUTALCI NA VLADI V BUTALAH- SLOVENCI NAREDIMO KONEC TEMU BREZVLADJU!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kostorog
20. 01. 2022 11.49
+3
,,, Lahko je s tujim onetom po koprivah mlatit,,, star pregovor ki drži, sploh v primeru rushitija brezmadežnega.
Kr en tam dol
20. 01. 2022 11.37
+7
Puklavc čist zbluzu
son?ek11
20. 01. 2022 11.31
+6
Pa kaj ga na Tajvanu jemljejo resno? Saj niso resni!!!
jangsi
20. 01. 2022 11.30
+4
Ojoj Gargamel, kaj nas pa briga Tajvan 🤦‍♂️
Jožajoža
20. 01. 2022 11.30
+6
A veste,kako je začel hanez sluzit denar.v arhivih je " kradel" tajne dokumente, in jih mastno prodajal zaradi tega je bil zaprt,rešile so ga demonstracije,zrežirane od prejemnikov dokumentov.in še danes počne preko svojih nastavljenih ljudi isto.
son?ek11
20. 01. 2022 11.13
+2
Ni ta tip bo pa razživciral Ruse in Kitajce. A bi se on rad tepel???
za naše
20. 01. 2022 10.49
-14
Edini predsednik,ki upa povedat svoje stališče ,kaj vas boli levaki ,da nimate takšnega
nalijmo si čistega vina
20. 01. 2022 11.03
+7
Sramota , ki nam jo dela po svetu !!!!! Letimo v isti koš z vami 15% plevela !!!
ivcekivcek
20. 01. 2022 11.14
+7
Veliki Vodja, pukljasti Ivan Janez Kranjski ogrski hlapec.
resslovenka
20. 01. 2022 10.44
+9
Po Trumpovih stopinjah gre JJ. Samo on ni Trump. Doletela ga bo pa enaka usoda. Nikoli več ne bo predsednik česarkoli, razen položaja ki ga je nastavil zase. No, pa za svoje, ki jih hiti nastavljati na vse, za državo pomembne položaje. Večina njegovega kadra, je tako ali drugače kompromitirana, ne strokovna in nebi smela biti niti blizu državnega upravljanja. Predsednik Pahor? Nikoli se na dogajanje tej vlade ni odzval odločno in pokončno, kot smo pričakovali. Torej ni predsednik vseh državljanov. Tole Janševo jezikanje v zvezi s Kitajsko, nas bo prav gotovo zelo veliko stalo. JJ bi moral do danes že vsaj 10x odstopiti s položaja predsednika vlade. Če bi imel vsaj malo politične morale in osebne integritete. No, nima je! 😎
Paskakvali
20. 01. 2022 10.21
+10
Definitivno je Janez naredil ogromno za razpoznavnost Slovenije in Slovencev........zdaj cel svet misli da smo vsi taki Pavlihe kot on......
za naše
20. 01. 2022 10.52
-5
Glede pavlih , nas je bratuškova bolje predstavila!
cool1
20. 01. 2022 10.21
+9
Janša resno misli da je Trump in da je Slovenija USA....ne pa samo Slovenija. Dolgo me že ni bilo tolikokrat sram zaradi premierja , ki ga imamo , pa nisem edini , polno je takih !
nalijmo si čistega vina
20. 01. 2022 10.29
+7
Tudi sramoto od predsednika je vpijoča . .
apodgra
20. 01. 2022 10.00
+10
Sedaj že azijske TV hiše poznajo našega brihtneža- Preko njega lahko pridejo do zanimivih interpretacij, saj je šest mesecev opravljal vlogo evropskega šerifa . Evropska unija si je oddahnila , ko se je zaključilo slovenska predsedovanje. Edino , v čem smo se izkazali, smo bili v term času samo dobri gostitelji in zapravljali veliko denarja , 200 milijonov , zakaj že.
provni
20. 01. 2022 09.55
+7
Napoved za volitve 2022: sds, nsi, desus , sns in smc bodo glasove izgubili. SAB, LMŠ in Levica si bodo glasove komaj priborili. SD bo močno povečal glasove volivcev, ker je edina trdna stalna stranka na levi. Novo ustanovljene stranke glasov ne bodo dobile. Pa srečno Slovenija.
Kostorog
20. 01. 2022 09.54
+9
Očitno obstaja plaketa za najbolj osovraženega politika, pa se puklasti pacient boji da mu jo bo kdo prevzel, zato meša drek.
RdecaZvezda
20. 01. 2022 10.28
+1
Govori o množini,Slovenija bo,nič ne bo Slovenija,dost te imamo tebe in tvojih nespametnih potez v politiki,ki ji nisi kos in spravljaš svetovni mir v težave,opraviči se Kitajski vladi,če še ni prepozno.Takoj razpisat izredne volitve in ga odstranit s položaja.
Kukulkan
20. 01. 2022 09.46
-2
In kaj zdaj? Smo odvisni od kitajske ali od EU? Lepo v Kitajsko in Rusijo, tam itak noben ne gre. Vsi rinejo v gnili zahod
apodgra
20. 01. 2022 09.43
+11
To je tako, če jezik prehiteva možgane . Skregan s celim svetom in povsod se dela pametnega in edino on ima vedno vse prav. S Kitajci se ne gre šaliti. Kitajska ni Slovenija in stranka SDS . Morda pa je v tem intervjuju za indijsko TV hišo malo obnovil brez plačno svojo skromno angleščino . Res je če nebi imeli pokupljene poslance, bi se tega mafijskega voditelje že zdavnaj znebili.
User300173
20. 01. 2022 09.29
+9
Najhujše dejanje je izdaja lastne domovine okupatorju. Po izdaji sledijo represalije, umori, talci ...Za izdajo ni upravičila ne opravičila. Enkrat izdaš, vedno boš izdajal. Otroci niso krivi za dejanja staršev, kar pa ne velja, ko že odrasli nadaljujejo njihovo izdajstvo. Takrat se enačijo. Krivdo za tako stanje nosijo razni Simonoviči, Periči, Počivalški, Žonte, Horvati...itn. Vsi imajo imena, katera se bodo pojavljala na volilnih lističih aprila. Na mojem listku ta imena ne bodo z ničimer označena, ne stranke katere jih bodo imele na listi.
nalijmo si čistega vina
20. 01. 2022 09.50
+10
User300173
20. 01. 2022 09.20
+13
Janševa družina že izdala državo okupatorskim tujcem...sedaj samo nadaljuje družinsko tradicijo izdajanja.
bandit1
20. 01. 2022 09.28
+8
Mogoče je pa pokraden denar od 1991 preusmeril na Tajvan in jih sedaj podpira.
nalijmo si čistega vina
20. 01. 2022 09.29
+9
Janša je izdal še svojo družino . . Fotra . . . 1.družino . . . Če bo treba z lahkoto tudi drugo . . . . Očitno ima pogum samo za štirimi stenami ! Pismonoša je že grožnja !
mungus
20. 01. 2022 09.01
+11
se vidi kak psihosiromak je ta-puklasti....ker si kej takega ne more privoščiti v razvitem demokratičnem delu sveta saj so že vsi malo bolj poštimani politiki spregledali kakšen propadlež je pukl se je pa ta iztirjenec spravil mal na BIH sedaj Tajvan sam upamo lahko da se mu stanje ne poslabša tako da bi začel tisti svoj dolgi nos rinati v Ukrajino....ker Putin ga pa ne mara niti videti niti slišati !!!
apodgra
20. 01. 2022 09.51
+5
Zame je potreben hitre zdravniške pomoči , posebnih specialistov. Če bo še dolgo na oblasti , se nam grdo piše. Ulica bo morala napraviti svoje in od tistih poslancev , ki tega bolnika držijo umetno pri življenju , vprašati za njihovo zdravje. Če bodo ti ljudje na novih volitvah ponovno izvoljeni , potem nekaj ni v redu z nami Slovenci. O svoji usodi odločamo sami -
puspan
20. 01. 2022 08.49
-10
Ne vem, zakaj vedno takšno razburjanje na levi strani. PV je samo povedal svoje in evropsko mnenje glede Tajvana in Kitajske. Tajpeh nikoli ni bil v sklopu države LR Kitajske, čeprav je nekoč, pred nedemokratično komunistično zavlado Mao Ze Donga spadal k Kitajski državi. Naj se med seboj sami zmenijo, kaj in kako. Svet bo akceptiral vsak demokratičen dogovor, ki ga bodo sklenili. Ali je nasilna aneksija Nepala, s strani kitajske pravilna? Samo vprašam naše leve dovoličneže, ki so jih v EP polna usta človekovih pravic. Vse kaže, da je strah in nervoza pred volitvami aprila vedno hujša. Kaj se sekirat, saj boste zmagali, ko pa imate iz dneva v dan več novih obrazov, ki se ponujajo na vodilna mesta v vodstvu države. Samo eno vprašanje bi postavil naši levi strani in prosim za kratek in jedrnat odgovor. Kaj boste storili, če vseeno izgubite volitve? Kako naprej, če bo vlada JJ, ali koga drugega na desnici dobila nov mandat? Upam, da ne storite kolektivnega samomora, kajti Slovenija potrebuje odlično opozicijo, kakršni ste vi. No, vsaj pravite tako.
Maxx365
20. 01. 2022 08.52
+10
mungus
20. 01. 2022 08.55
+10
naj te vzame za osebnega svetovalca saj nuca take kot si ti ....sam škoda je v tem da po aprilu ne bi imel več kaj za delati....ker bo ta-puklasti še samo spomin v obliki nočne more ...a ne?
hex1
20. 01. 2022 08.58
+8
ni najlažje vprašanje, katerega se diplomatsko izogneš, saj izogibanje odgovornosti in zanikanje nepojasnjenih stvari je pa res največja in verjetno edina prvina našega predsednika vlade