Slovenija

Politika o sodstvu

Ljubljana, 08. 11. 2005 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stranki SLS in DeSUS sta proti poskusni dobi sodnikov, NSi in SDS pa sta pogojno za.

Je trajni sodniški mandat res kriv za sodne zaostanke?
Je trajni sodniški mandat res kriv za sodne zaostanke? FOTO: POP TV
Predlog za začetek postopka za spremembo ustave sicer lahko vloži dvajset poslancev, vlada ali najmanj 30.000 volivcev. O predlogu odloči Državni zbor z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev.

Poslanski skupini SLS in DeSUS ne podpirata predloga SNS za ustavno spremembo, po kateri bi uvedli petletni sodniški mandat z možnostjo izvolitve sodnika v trajni mandat po preteku poskusne dobe. Ostali dve koalicijski stranki, SDS in NSi, pa ob podpori poskusni dobi nasprotujeta drugemu dela predloga opozicijske SNS - da bi sodnike na predlog sodnega sveta imenoval predsednik republike in ne več Državni zbor.

Kljub temu bo del poslancev SDS in NSi prispeval podpise pod pobudo SNS, sta povedala predstavnika SDS in NSi. Vodja poslancev NSi Alojz Sok je pojasnil, da bo večina poslancev NSi predlog podprla, kasneje pa se bodo v razpravi zavzeli za rešitev, po kateri bi Državni zbor ohranil pristojnost imenovanja sodnikov.

Nekateri poslanci LDS naj bi podpirali uvedbo poskusne dobe sodnikov.

Vodja poslanske skupine slovenskih demokratov Jože Tanko je dejal, da so že doslej podpirali rešitev s poskusno dobo, pričakuje pa, da bo pobudo SNS podprlo od osem do deset poslancev največje vladne stranke. Stanje v sodstvu pa je po njegovih besedah mogoče izboljšati tudi z drugačno organizacijo dela in s spremembami zakonodaje.

Za SNS ključna poskusna doba

V poslanski skupini SNS pa so pripravljeni umakniti del predloga ustavnih sprememb glede uvedbe petletne poskusne dobe sodnikov, ki predvideva, da bi sodnike na predlog sodnega sveta imenoval predsednik republike in ne več Državni zbor. Poslanec SNS Sašo Peče je povedal, da je za nacionalno stranko bistveno, da se z uvedbo poskusne dobe reši najpomembnejši problem sodstva - sodni zaostanki.

Drugi del predloga za spremembo ustave so pripravili predvsem zato, da se ne bi pojavljali očitki o politizaciji, če bi obdržali sedanji sistem imenovanja sodnikov v Državnem zboru (na predlog sodnega sveta). Če bi stranke, na primer SDS in NSi, pogojevale podporo uvedbi poskusne dobe z ohranitvijo sedanjega sistema imenovanja sodnikov, je SNS pripravljena umakniti del predloga, ki predvideva vlogo predsednika republike pri imenovanjih.

SD ni za podpis predloga za spremembo ustave

Potrč: Razlogi SNS so premalo tehtni
Potrč: Razlogi SNS so premalo tehtni FOTO: POP TV
Posebni odbor Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov odkrivanja in preprečevanja pranja denarja ter financiranja terorizma (Moneyval) ugotavlja, da je pravni sistem na področju boja proti pranju denarja v Sloveniji v veliki meri usklajen, vendar pa zaradi preveč pasivnega delovanja policije ter počasnosti in neučinkovitosti tožilskih in pravosodnih organov ne daje pričakovanih rezultatov. S poročilom se je seznanila tudi vlada.

V poslanski skupini SD so se odločili, da brez predhodne ocene pravne stroke, pravosodja in pristojnega ministrstva ne bodo sopodpisali predloga za spremembo 129. in 130. člena ustave, ki se nanašata na trajnost sodniške funkcije in izvolitev sodnikov, je v sporočilu za javnost zapisal vodja poslancev SD Miran Potrč. Kot še navaja, razlogi predlagateljev sprememb, to je poslanske skupine SNS, ki jih navajajo, sledijo njihovi dosedanji argumentaciji za ukinitev trajnega sodniškega mandata in so mnogo premalo tehtni in domišljeni, da bi na njihovi podlagi lahko pripravili spremembe ustave na tako pomembnem področju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni