Slovenija

SMC se mora odločiti med dvema slabima možnostima

Ljubljana, 12. 02. 2020 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anže Božič / 24UR ZVEČER
Komentarji
1816

Po odpovedi sestanka med Janšo, Počivalškom, Toninom in Pivčevo se je oglasil predsednik vlade v odstopu Šarec, ki je SMC opozoril, da zaradi pogajanj z SDS izgubljajo potrpljenje v LMŠ, ter kot ključni pogoj postavil, da v primeru skupnega nastopa na volitvah za oboje odpade tudi povolilna desna koalicija. Šarčevo izključevanje celotne desnice pa je že malce na meji dostojnosti v politiki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Odpoved sestanka
    05:00
    Iz 24UR ZVEČER: Odpoved sestanka
  • Iz 24UR ZVEČER: Rok Čakš o političnem kupčkanju
    03:38
    Iz 24UR ZVEČER: Rok Čakš o političnem kupčkanju
  • Iz SVETA: Vse več vsebinskih razhajanj
    02:09
    Iz SVETA: Vse več vsebinskih razhajanj

"Najprej se moramo dogovoriti, da se vsi skupaj strinjamo, da ne bomo sodelovali v desni vladi. Ker si ne moremo privoščiti, da se sčasoma po volitvah polovica te združene celote odloči, da bo šla na pogajanja za desno vlado. Z vsakim sedenjem za mizo s SDS se seveda zaupanje naših ljudi zmanjšuje, ampak to seveda ne pomeni, da so zadeve že pokopane," je povedal predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec.

'Šarčevo izključevanje je že malo v neskladju s principi dostojnosti v demokraciji'

Politični analitik Rok Čakš ocenjuje, da Šarec z javnim pritiskom, ki ga izvaja, ne more bistveno vplivati na Zdravka Počivalška, ki je pokazal, da se na tak način na njega ne da vplivati, je pa mogoče drugače z nekaterimi poslanci, njegove stranke, ki bi jih morda premamila kakšna ponudba z izvoljivim okrajem ali kakšno službo v primeru neizvolitve.

Počivalšek ima na mizi dve neugodni možnosti: ali poteptati svojo politično zgodovino in iti v vlado z Janšo, s čimer tvega dokončen razkol v stranki, ali pa požreti ponos in na predčasne volitve s Šarcem, ki jih stiska v kot s težko sprejemljivimi pogoji sodelovanja.
Počivalšek ima na mizi dve neugodni možnosti: ali poteptati svojo politično zgodovino in iti v vlado z Janšo, s čimer tvega dokončen razkol v stranki, ali pa požreti ponos in na predčasne volitve s Šarcem, ki jih stiska v kot s težko sprejemljivimi pogoji sodelovanja. FOTO: Bobo

"To izključevanje, ki ga je izrekel Šarec, – ni govoril samo o izključevanju Janše, temveč desne vladi – pa je mogoče že malo v neskladju s principi dostojnosti v parlamentarni demokraciji," pravi Čakš.

Odpoved torkovega sestanka razume kot potezo potencialnega predsednika vlade, da najprej nekoliko razbremeni ta silovit javni pritisk, ki se zadnje dni vrši na njegove potencialne koalicijske partnerje.

Čakš: Na koncu bo odločitev na Janezu Janši

"Obenem pa jim daje nekaj dodatnega časa, da se vsebinsko poenotijo in preštejejo ter mu sporočijo, koliko glasov mu lahko zanesljivo ponudijo, ker na koncu bo odločitev še vedno na Janezu Janši, ali se bo zadovoljil z neko negotovo večino, ki bi mu jo lahko prinesla tudi poslanca manjšin pa še kakšen odpadni poslanec od drugod, ali pa se na premiersko mesto podal s trdno vlado, ki bo lahko 'zvozila' mandat," dodaja.

"Če bi se SMC odločil za vstop v koalicijo, se govori o dveh ali treh vprašljivih poslancih, ki bi se lahko odločili za prestop. Mislim pa, da je še kakšen glas na rezervi in zato je to odločitev Janše. Menim, da ne bo po vsej sili rinil v sestavljanje vlade in če bo ocenil, da mu bo koalicijska kombinatorika delala preveč težav v prihodnjem letu, dveh, se bo raje podal na volitve in iskal višjo podporo med volivci," je zaključil Čakš.

SMC je ključna ali za predčasne volitve ali novo vlado

In zakaj takšno vztrajanje Šarca proti Janševi koaliciji? Dejstvo je, da lahko s pomočjo SMC sploh pride do želenih predčasnih volitev. Te so za LMŠ ključne, če želijo ujeti trenutni val relativno visoke javnomnenjske podpore in si s pričakovanim solidnim rezultatom na volitvah utrditi položaj na domačem političnem parketu.

Zagotovo pa gre tudi že za predvolilno retoriko, saj distanciranje od Janše za leve stranke prinaša glasove. Nenazadnje to pomeni tudi discipliniranje in stiskanje v kot SMC na račun krepitve lastne politične blagovne znamke.

Šarčevo izključevanje desne vlade je po mnenju analitika Čakša že malce v neskladju s principi parlamentarne demokracije.
Šarčevo izključevanje desne vlade je po mnenju analitika Čakša že malce v neskladju s principi parlamentarne demokracije. FOTO: Miro Majcen

Ob tem se je Nacionalni preiskovalni urad lotil še preiskave spornega madžarskega financiranja s SDS povezanih medijev, kar bo gotovo postal tudi eden od političnih argumentov Šarca, ki se tako skuša utrditi kot najmočnejši politični antipol Janši, čeprav, ironično, njegovi dosedanji koalicijski partnerji povedo, da njune metode dela v skupni koaliciji menda niti niso tako zelo različne.   

Polnar upa, da bo SMC vstopil v Janševo vlado

Razkol v SMC, ki je ključna ali za predčasne volitve ali novo vlado, pa ne pojenja. Počivalšek je v torek v Postojni končal posvete s strankinimi lokalnimi odbori po Sloveniji, na katerih je ugotavljal vzdušje članstva stranke. Na mizi ima pravzaprav za stranko dve neugodni možnosti. Ali poteptati svojo politično zgodovino in v vlado z Janšo, s čimer tvegajo dokončen razkol med članstvom, ali pa požreti ponos in na predčasne volitve s Šarcem, ki jih stiska v kot s težko sprejemljivimi pogoji sodelovanja.

Tako se svarila eminenc SMC v teh dneh kar vrstijo. V ponedeljek najprej ustanovitelj Miro Cerar in protestni izstop podpredsednice Ksenije Klampfer, v torek pa še pomenljivo opozorilo nekdanje ministrice Milojke Kolar Celarc, ki je dejala, da bo, če bo ugotovila, da imata SMC in SDS preveč različne poglede na zdravstvo, kar je bilo do zdaj več kot očitno, tudi sama pospravila kovčke. Čeprav si je javnost ne bo zapomnila kot najbolj učinkovito ministrico za zdravje, pa ima njena teža kot ena od ustanoviteljic SMC menda še vedno znatno težo.

Poslanci stranke so te dni zaviti v molk, zaradi pritiska javnosti kar bežijo od kamer, so se pa na dogajanje v stranki odzvali v drugih strankah. Matjaž Han, vodja poslancev SD je dejal: "Poglejte, tako bom rekel. Če so zadeve zjutraj jasne, so popoldne oblačne."

Robert Polnar, poslanec Desusa, pa je izrazil upanje, da bodo zmogli stopiti naprej in omogočiti oblikovanje Janševe vlade: "Glede na to, da imajo zelo solidno poslansko skupino, imajo tudi določeno stopnjo trdnosti, upam, da bodo zmogli na koncu ta korak, ki bi pomenil prelom s tistim dosedanjim penastim vztrajanjem na barikadah, ki so si jih ljudje v glavah zamislili."

Šarec pa nasprotno meni: "Gospod Cerar je pokazal svoje dostojanstvo. Pokazal je, da je konsistenten. In da tisto, kar je govoril leta 2018, še danes drži. Zato mu lahko zaradi tega izrazim veliko spoštovanje."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1816)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carpediem32
13. 02. 2020 20.07
+5
Prva slaba možnost je sodelovanje z Janšo, še slabša pa volitve, ker bodo izpadli. Volivci ne pozabijo. Ali pač?
Uporabnik463696
13. 02. 2020 16.56
tempo, tempo, tempooooo
felix58
13. 02. 2020 16.25
+1
Če se bote še dolgo vkup spravljali kak lačen srat, potem bo najboljše, da ukinemo državo...ker vlada v odstopu je premalo, da bi lahko funkcionirali
mmickica
13. 02. 2020 16.12
+2
Kaj bi zdaj ta Šarko rad? Sam je odstopil, drugim pa tudi ne pusti sestaviti vlade? Se je malce zakalkuliral z odstopom, se mi zdi...brihta ena.
Uporabnik463696
13. 02. 2020 16.56
-3
FAUSTOS1
13. 02. 2020 15.25
+9
Počivalšek prvo po tvitu sds kleči na koruzi pred pisarno jj nato pa lepo prosi da ga vzamejo v desno koalicinjo-brezhrbteničar.
Smešno
13. 02. 2020 15.19
+5
Počivalšek. Pa da je vsaj Nepočivalšek..
Smešno
13. 02. 2020 15.15
+3
Naše “poštene” pijavke.
Smešno
13. 02. 2020 15.11
+3
Država funkcionira tudi brez vlade. Državni aparat v bistvu “deluje” na pogon podsekretarjev in njim nižjih uradnikov, državnih uslužbenk in uslužbencev.. ti so v bistvu Država. Vsi kar so višje so samo politične “pijavke”, da ne uporabim hujšega izraza.. taisti pa so za zagotavljanje pogona - političnim strankam.
mosqito
13. 02. 2020 14.08
-1
Ej Levnuhi.... pa kva vam še zdej ni jasno, da je JJ 300% presegel svoj cilj in namen. JANŠA dobro ve, da z Leve opcije, ni noben partner zanesljiv in sposoben... povsod, SMC, Desus, LMŠ imajo 3/4 članstva iz koritnikov in levih privlegirancev. Ogromno prebežnikov iz LDS, ZARES, JANKOVIČA,.... Janši je s temi razgovori uspelo razkrit, pokazat javnosti vso vašo nedržavotvornost..obenem je pa povzročil razkole v dveh stranka in v Šmarskem društvu. Levaki,, JANŠA JE STRUP ZA VAS PRVORAZREDNE, zato se ga tako bojite.
drago štubljar
13. 02. 2020 13.26
-1
hahahahahh vrt sunit pivcevu in zdravka
Bofur
13. 02. 2020 10.32
+4
Vlade se menda morajo menjati, ampak predsednik članov kulta SđS je pa večen in nezamenljiv :))) Janša je Iva Hvalico takoj izključil, ker je samo predlagal, da bi mogoče lahko stranko vodila Romana Tomc. Romano Tomc pa je Janša kar poniknil. Kje pa je Romana Tomc ? A sploh še obstaja ?
najvsivedo
13. 02. 2020 10.42
+1
se vidi ,da si ostareli mislec ,ki ti počasi razum zahaja.
Bofur
13. 02. 2020 10.48
+0
:))) Ja. Vem, o čem govorim/pišem. Janša je sam sebi lažna novica. Dejansko ni to, kar se predstavlja, da je. Ločenec (bil je v dolgoletni zvezi s prejšnjo partnerko), ateist, želi ustvarjati vtis konservativnega politika, čeprav to ni in tudi nikoli ni bil. Se je pa dejansko oblikoval SđS kult osebnosti, podoben tistemu, ki je vladal v bivši skupni državi, ko se je malikovalo Tita.
brat od pepetovga brata
13. 02. 2020 10.31
+0
cungalunga. Neumnosti pises. Kakasne stranke levice? Smc in desus pac nista levica. Ob tem pa gre se za stranki, ki pod novim vodstvom se nista dobili mandata na volitvah.
Paskakvali
13. 02. 2020 09.20
+5
Kdaj se bo torej pokadl iz Trstenjakove če sploh?Vlada pa to....bo?
foxterier
13. 02. 2020 10.22
-1
Uporabnik1152447
13. 02. 2020 07.25
-6
Sem ga dolgo podpiral (lahko preverite moje starejše komentarje, da sem pisal lepo o Šarcu), ampak tole je pa poden. Živimo v demokraciji in pravično bi bilo, da bi imeli tudi desno usmerjeni ljudje svoje predstavnike. Po eni strani imamo pomanjkanje kvalitetne desnice, po drugi strani pa ta kloven in njemu podobni onemogočajo vlado, v kateri bi sodelovale stranke tako levice, kot tudi desnice. Česa se bojijo? Včasih je diktatura res boljša, kot demokracija.
provni
13. 02. 2020 08.59
+11
Ne govori neumnosti. V obdobju Šarčeve Vlade ni bilo slabo. Le poslancev je bilo malo. Kadar pa pride do JJ vladavine je pa katastrofa. In nobeden si ne želi ponovno JJ-jeve Trojke, kjer bi bili vsi Slovenci reveži.
Bofur
13. 02. 2020 10.51
+4
No, diktatura proleteriata :)))) To je meni jasno kot beli dan, da ste v SđS najbolj jugo-nostalgični in se vam najbolj kolca po bivšem enopartijskem sistemu. Saj ste si stranko uredili po vzoru Komunistične partije Jugoslavije. Vključno s tem, da je Janša večni in dosmrtni predsednik.
kure bedne
12. 02. 2020 21.41
+12
Pa dobro, kaj vam ni jasno folk? Pa če bomo letos imeli še pet volitev bomo še vedno gledali ene in iste frise in stranke. Nč nebo drugač. Že 30 let eno in isto sranje. Ne sanjajte več in dajte se že zbudit. Lp.
pravica5
13. 02. 2020 08.08
+3
zanimivo razmišljanje, je potrebno mal bolj dorečt katerega in čigavega sranja smo gledali več??
kaktusar1
13. 02. 2020 09.43
+6
al raj čigavo sranje nas je največ stalo.....
srebrnibreg
12. 02. 2020 21.40
+5
Obstaja še tretja najslabša možnost. Ta pa je, da v naslednjih volitvah SMC več ne pride v parlament po lastni krivdi in krivdi Počivavška.
pravica5
13. 02. 2020 08.06
-1
pravica5
13. 02. 2020 08.06
-1
marker1
13. 02. 2020 08.48
+0
SMC in LMŠ sta enomandatni stranki z novimi obrazi.
brat od pepetovga brata
13. 02. 2020 10.35
+3
sds je stranka kontinuitete z enim in edinim vecnim predsednikov. Kaj je blizje demokraciji?
drago štubljar
13. 02. 2020 13.27
srebrnibreg
12. 02. 2020 21.38
+1
Spet lažete in zavajate, da je Šarec izključil celotno desnico edino, če je za vas desnica samo SDS. V času sestavljanja vlade je Šarec povabil tudi NSi tako, da ni res, da je vse izključil. Zakaj Tonin ni pristal v vladi pa obračunajte s Toninom ne s Šarcem.
pravica5
13. 02. 2020 08.05
-5
marker1
13. 02. 2020 08.52
+4
Tudi Tonin je imel svoje želje pri Šarcu. Če mu jih niso izpolnili, mu ni bilo treba vstopiti v vlado. Sicer pa je to brezpredmetno, ker je Šarec skočil v prazen bazen na glavo.
Smartbtm
12. 02. 2020 21.23
+7
Toti starci, ki vodijo vse skupaj, so pozabili nastavit kakšen nov obraz, nova stranka, nova smer, "pošteni" za dobro Slovenije in bla bla. To bi zdaj bil uspeh.
marker1
13. 02. 2020 08.53
+1
Novih obrazov ni več. So lahko samo nova imena enodnevnih strank.
iga_biba
12. 02. 2020 20.37
+7
Samo za izplen se jim gre. Ne gre za dve slabi izbiri. Pričakujejo zelo veliko, spljoh pa, da ostanejo v parlamentu, zato se boji novih volitev.. če handlaš na dveh straneh, ponadavi pri obeh zgubiš argumente.
Balki30
12. 02. 2020 19.10
-5
Kua zdj?.....a bo 2jurja padl al ne?....jurja je blo ze pred poldnevom....cel popoldan ste zabusaval....jao jao....pa to