Slovenija

Opozicija obupala nad konstruktivno nezaupnico? 'Čas za spremembe še ni dozorel. A pride.'

Ljubljana, 17. 07. 2021 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
1865

Zadnji teden pred dopustom je bil za parlamentarce napet in politično pregret. Opozicija, ki opozarja, "da Janševa vlada doživlja poraz za porazom", je v tem zaznala novo priložnost za ponovno vložitev konstruktivne nezaupnice. A kot je razbrati iz odzivov na glasovanje o ministru za digitalno preobrazbo, na DeSUS pri konstruktivni nezaupnici ne računajo več. "Kdor je do sedaj živel v tej iluziji, se mu je razblinila," je zapisal Marjan Šarec. Po ocenah koalicijskih partnerjev pa je imenovanje ministra pokazalo, da ima vlada v DZ dovolj glasov za nadaljnje delo in gredo lahko mirneje na oddih.

Zavrelo je po porazu vlade na referendumu minulo nedeljo, ko so volivci prepričljivo zavrnili vladno novelo zakona o vodah. DZ je pri ponovnem odločanju, ki ga je zahteval DS, tudi z nasprotovanjem koalicije zavrnil kritizirano novelo zakona o nalezljivih boleznih. Na predlog koalicije je DZ odložil tudi odločanje o zakonu o Nacionalnem demografskem skladu, ki mu grozi referendum.

Predsednica SD Tanja Fajon je pred nekaj dnevi tako napovedala, da bodo ponovno vložili konstruktivno nezaupnico, če bodo imeli 46 poslanskih podpisov. Opozorila je na ključna glasovanja v minulem tednu ter upe položila v poslance DeSUS, ki imajo odločilne glasove. A se ni izteklo v tej smeri.

"V nedeljo zvečer sem ocenila, da je čas za premislek opozicije o novi konstruktivni nezaupnici. Ne zato, da pridemo do nove vlade, ampak zato, da pridemo čimprej do predčasnih volitev. Žal pa se je do konca tedna pokazalo, da opozicija kljub velikim političnim pretresom še vedno nima 46 glasov. In da jih v tej sestavi parlamenta tudi ne bo imela, ker so v njem prevladale osebne koristi nad splošnim dobrim. Poslanci Desus bodo očitno še naprej podpirali vlado in s tem prevzeli v celoti tudi odgovornost za njeno dosedanje in prihodnje ravnanje. Čas za spremembe še torej ni dozorel. Ampak pride. Če ne prej, na volitvah," je Fajonova ocenila v današnji izjavi za javnost. 

Opozicija.
Opozicija. FOTO: Bobo

Fajonova: 'Spremembe prihajajo' 

"Janez Janša je ta teden doživljal poraz za porazom. Poraz za porazom, ki bi moral biti kronan v četrtek z verjetno zavrnitvijo dveh vladnih zakonov, ki sta doživela ostro nasprotovanje stroke, civilne družbe, sindikatov in ljudi, " je danes zapisala predsednica SD Tanja Fajon.  

"Zato ne preseneča, da je v četrtek Janša naredil potezo in se odločil, da se izogne absolutnemu porazu v parlamentu. Izognil se je priznanju, da njegova vlada nima večine za sprejemanje odločitev in da je nesposobna upravljati državo v še vedno zaostrenih razmerah," ocenjujejo v SD.  

Pri tem so poudarili še, da je ob tem sprejel še odločitev, da se vlada umika iz aktivnega upravljanja epidemije: "Potem, ko je vlada leto in pol delala napake po tekočem traku – od nabave zaščitne opreme, protiustavnega zapiranja ljudi, kaznovanja in popolne zmede pri sprejemanju ukrepov, ko je popolnoma zatajila s pripravami na drugi val in z (ne)strategijo cepljenja, nam sedaj sporoča, da je vlada naredila, kar je lahko. Konflikt je preselila med ljudi: v prepir med cepljenimi in necepljenimi. V pridiganje o odgovornosti, ko je celotna bilanca te vlade ena sama neodgovornost. Krivi so vsi drugi. Le vlada ne. Krivi so vsi drugi. Le Janša ne." 

Medtem veliko podjetij, gostincev in obrtnikov vrača pomoč, ki so je bili deležni. To se dogaja zaradi na pamet postavljenih administrativnih meril, ki nimajo nič skupnega ne s prizadetostjo gospodarstva in ne s stiskami podjetnikov ter njihovih zaposlenih, je še opozorila.  

V zreli demokraciji bi takšna vlada že zdavnaj odstopila, je dodala: "Ampak ta vlada sama od sebe ne bo odšla. Ima jasno agendo: spreminjanje značaja slovenske družbe s podrejanjem institucij, gospodarske moči in medijev. Na to agendo stavijo vse. Zato bodo vztrajali na oblasti za vsako ceno."

Opozicija obupala nad podporo DeSUS  

Najpomembnejše je bilo petkovo imenovanje Marka Borisa Andrijaniča za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo. Podprlo ga je 45 poslancev – poleg koalicijskih tudi poslanci SNS, narodnih manjšin in dva poslanca DeSUS. 44 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP ter poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar so glasovali proti.

V večjem delu opozicije so včeraj opozorili na šibkost vladne koalicije v DZ. Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da izvolitev ministra vidi kot poskus ustvarjanja videza trdnosti koalicije.

Največ kritik pa je del opozicije usmeril v odločitve poslancev DeSUS. Po oceni predsednice SD Tanje Fajon se je pokazalo, da bo DeSUS še naprej podpiral vlado. Da se je pokazal kot del koalicije, menijo tudi v LMŠ in SAB.

"Pokazalo se je tisto, kar sam govorim ves čas, da na DeSUS pri morebitni konstruktivni nezaupnici ne gre računati, posledično pa ne na 46 glasov za mandatarja. Kdor je do sedaj živel v tej iluziji, se mu je razblinila," je danes zapisal prvak LMŠ Marjan Šarec.  

"Včeraj je bilo glasovanje o kandidatu v DZ. Rezultat je bil 45 ZA in 44 PROTI. Odločilni glas je prispeval Franc Jurša iz stranke DeSUS, podprl pa ga je tudi Branko Simonovič iz iste stranke. Franc Jurša je ob tem tudi povedal, da doživlja strašne pritiske z obeh strani, a ker da so pritiski iz opozicije nevzdržni, bo zanalašč glasoval za ministra. S tem je jasno pokazal, da so poslanci DeSUS na strani koalicije. Ko vlada izvaja pritiske na STA, tožilce, medije in vse drugo, ga ne moti. Ko ga pa nekdo samo javno pozove, naj se izjasni, ali to podpira ali ne, je to zanj pritisk. "

Je pa tudi vprašanje, če je vredno vlagati napore in prepričevati nekoga, ki bi rad samo svoj mir in čim manj trenutkov odločitve, da bi v miru prekrmaril do konca mandata, je še zapisal Šarec in dodal, da mu bo LMŠ odslej dal mir.  

Po ocenah koalicijskih partnerjev je imenovanje ministra pokazalo, da ima vlada v DZ dovolj glasov za nadaljnje delo in gredo lahko mirneje na oddih.
Po ocenah koalicijskih partnerjev je imenovanje ministra pokazalo, da ima vlada v DZ dovolj glasov za nadaljnje delo in gredo lahko mirneje na oddih. FOTO: POP TV

Koalicijski partnerji menijo, da lahko gredo mirneje na oddih

Po ocenah koalicijskih partnerjev je imenovanje ministra pokazalo, da ima vlada v DZ dovolj glasov za nadaljnje delo in gredo lahko mirneje na oddih. Spomnili so tudi na sprejetje nekaj drugih vladnih ali koalicijskih predlogov v zadnjem tednu. Pomembna je bila potrditev novele zakona glede financiranja zasebnih šol. Nazadnje, na petkovi izredni seji, so poslanci prepričljivo potrdili tudi novelo zakona o pravilih cestnega prometa ter novelo zakona o orožju. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je v izjavi po seji DZ spomnil, da je glasovanje v demokraciji pač glavni pokazatelj tega, kaj se lahko stori in kaj ne.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1865)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kana-1
25. 07. 2021 11.07
+1
Šarko ti si že zdavnaj pobegnu iz skupne sobe. Zbogom Šarec
Luka64
20. 07. 2021 18.22
+3
No šarko pa zopet utaplja sam sebe s skokom v prazen baze." Kdor je živel v tej iluziji se mu je razblinila". Ja šarko pa ravno ti pa tvoja KUL opozicija ste bli za rušenje vlade, kar si končno priznal, da je bla iluzija. No pa še to si priznal, da se ti je razblinla. Ja pa tvoj profoks je imel čist prev. Gl-up kot, saj veš kaj.
dante
19. 07. 2021 21.43
-3
Ja Janša dobro maže in to z evropskim denarjem, katerega bomo vračali majhni z obrestmi vred
jodr
19. 07. 2021 09.14
+5
vsem levakom želim prijetne počitnice, pa malo se skulirajte.
marker1
19. 07. 2021 08.16
+5
Štirje jezdeci apokalipse so poklapano odpeketali na nezaslužen dopust.
SLObunkeljn
19. 07. 2021 08.34
-1
A to JJ, Tonček, Počepovalšek in pa pošteni Jurša? 😅 😂 🤣
poneumljanje
18. 07. 2021 21.59
-3
poneumljanje 18.07.2021, 21:59:24 Kopriva se pripravlja na zadnje socialistično vzklikanje, Vlada dela dobro , AVE Janšari .. Običajno uporabi nick Labi ! -
poneumljanje
18. 07. 2021 21.59
-2
Kopriva se pripravlja na zadnje socialistično vzklikanje, Vlada dela dobro , AVE Janšari .. Običajno uporabi nick Labi !
Rudolf Maister
18. 07. 2021 21.55
-2
Poneumljanje ,to,boriš se kot lev.Pa kje so vsi naši stari tovariši,menda niso že vsi prestopili k Macerlu in Niki Kovač. Sami izdajalci. Fajonova in Češko for ever
marker1
18. 07. 2021 21.36
+5
Nasmeh burek koalicije pred odhodom na dopust je bolj grenak. Fajonovi pa bi morali za vedno onemogočiti politično pot zaradi blatenja države in predsednika vlade v Bruslju. Enako tudi za vse tri leve evropske poslance. Kaj takega ni storil še nihče. To je izdaja.
poneumljanje
18. 07. 2021 21.40
-4
Kopriva 300 nicna marela, zakaj si tako hitro menjal nick, a ti Legenda... ni bil všeč ? A če v Bruslju poveš resnico je za vas sektaše to blatenje. Sedanji PV je glede na obnašanje in Twitanje vreden še hujšega obmatavanja !
+4
Pogledam navadne zgube na zgornji prvi sliki pa skoraj crknem od smeha kako poklapano se držijo,ker vedo,da so popolna propast sami za sebe in kokodakajo iz greznice dreka. Hahahahahahahahahaaaaaa.
poneumljanje
18. 07. 2021 21.31
-5
Kopriva 300 nicna marela, zanimiv komentar. A to ; popolna propast sami za sebe " in ta " greznica " prihaja iz tvojega materinega jezikoslovja ?
poneumljanje
18. 07. 2021 21.33
-3
Kljub temu, da Slovenci z državljanstvom zagovarjate svojega idola bi morali znati Slovensko !
Rudolf Maister
18. 07. 2021 20.43
+0
Poneumljanje ,povej nam starim komunistom ali so celice na Povšetovi prenovljene,saj vse kaže da bodo svečkarji še kar nekaj časa na oblasti tako,da se bo treba navadit na aretacije če pijan razgrajaš. ja v dobrih starih časih tega ni bilo ,a ne?
poneumljanje
18. 07. 2021 20.51
-4
Kopriva marela, za vas sektaše imajo vse pripravljeno na Dobu !
rambojanša
18. 07. 2021 20.26
+4
Pa ti nesposobni kulovci so več za mikrofoni kot v parlamentu....Še kar nastopajte saj z svojim nerazumnim IN OPRANOGLAVIM NAKLADANJEM pljuvate SEBI v glavo.
poneumljanje
18. 07. 2021 20.36
-5
Kopriva, nick menjaš, drugega pa ne moreš !
Rudolf Maister
18. 07. 2021 20.26
+4
Poneumljanje tovariš stari ,tako je le popravljaj napake , sedaj ko ni Fajonove sta ostala ti in Jefim ,da nas vodita . Upam ,da si si opomogel od aretacije pred parlamentom. Mimogrede opomni prosim še enega borca za komunizem( srebrni) da se začetek stavka začne z veliko začetnico. Fajonova in Češko za vedno
poneumljanje
18. 07. 2021 20.37
-4
patogen
18. 07. 2021 20.15
+4
Drugo leto bo zanimivo, saj biciklisti ne bodo dajali glasu Zastopnikom kapitala, Kulovcem, ki bi radi le presedli stolčke. Brezpravni maoisti, anarhisti, antifovci, neokomunisti in biciklisti, ne bodo zadovoljni s tem, da so švicali in biciklirali za nekega Komedijanta ali pa najbogatejšega Slovenca Češka in pa bogatuna Čeferina. Da se je levica borila za kapital in njegove interese? In kolesarila v dežju in soncu? Ne bo šlo, čas je za revolucijo in Ciprasa. Levičarji recite ne svojim salonskim predstavnikom, kli si vas lastijo, siti in rejeni ter nesramno bogati. Pošljite jih na odpad zgodovine.
poneumljanje
18. 07. 2021 20.38
-3
Kopriva 300 nicna marela, menjaj listek, to si danes 16 x prepisal !
Šac81
18. 07. 2021 19.43
+4
Nisem nek fen od te vlade,a kaj ko se mi zdi da je ta opozicija še v večjem dre...ku.
ElChe
18. 07. 2021 19.54
+5
poneumljanje
18. 07. 2021 20.39
-4
ElChe, kopriva, zakaj na svoj komentar odgovarjaš ?
ElChe
18. 07. 2021 20.56
+3
poneumljanje
18. 07. 2021 21.53
-3
Ja zdravniki so rekli, da ti ne morejo pomagati, prepozno je !
ElChe
19. 07. 2021 10.53
+1
brezcasni
18. 07. 2021 19.27
+4
a ste zato v top službah da delate al se že par let ukvarjate kako bi zrušil Janeza....dajte pogledat kajste obljubljal kot osebe in kot stranke in to delajte,al pa pejte vsi v Bruselj pa se sankajte.....
poneumljanje
18. 07. 2021 19.30
-4
Kopriva, nick lahko menjaš ne moreš pa iz svoje kože !
Rudolf Maister
18. 07. 2021 18.58
+2
že prav tovariš prašek,dober poskus ,vendar so te svečkarji preko IT številke izsledili. Pišeš iz Fužin. Svečkarji so pravi vohuni ,pazi se jih
poneumljanje
18. 07. 2021 19.00
-3
Kopriva 300 nicna marela, spet z nickom delaš sramoto zaslužnemu Slovencu, ker pišeš neumnosti !
poneumljanje
18. 07. 2021 19.01
-1
srebrnibreg
18. 07. 2021 19.11
-5
pon- IT pomeni Iranski Talibani prijatlji svečkarjev po novem, ker jih drugi ne marajo.
poneumljanje
18. 07. 2021 19.13
-2
To si pa dobro naštudiral ,to je kopriva verjetno mislil .
dr. Spidi Gonzales
18. 07. 2021 19.58
+4
srebrnibreg: To niti slučajno ne bo držalo. Veliki prijatelji Irancev so ravno slovenski levićarji.
prašek
18. 07. 2021 18.42
-3
Ah , grem jaz kar počasi v hotel na večerjo, potem pa še malo plavat .........
prašek
18. 07. 2021 18.43
-2
poneumljanje
18. 07. 2021 18.44
-1
prašek
18. 07. 2021 18.37
-1
» patogen 18.07.2021, 17:33:14 -5 Nikakor naj biciklisti dobijo nagrado,« ............. Slovenščina patogene marele ☺☺☺
prašek
18. 07. 2021 18.31
-1
Spoštovani tovariši, spoštovane tovarišice, želim vam dober dan !
prašek
18. 07. 2021 18.32
+0
Vidim da so kletne Koprive zopet zbrane v obrambo Velikega Kriminalca !
poneumljanje
18. 07. 2021 18.33
+0
Dober dan tudi tebi tovariš.verjetno si že opazil, da nekateri na portalu redno menjujejo svoj spol !
prašek
18. 07. 2021 18.35
-1
Pozdravljen. Seveda sem opazil, sploh je k temu nagnjen @marela.☺
poneumljanje
18. 07. 2021 18.37
-1
Trenutno je na delu Jagoda, Jodr,bovin, patogen...!
prašek
18. 07. 2021 18.38
-3
In kje je treba dati vejico, to se mu niti sanja ne.☺☺☺☺
poneumljanje
18. 07. 2021 18.42
-1
Razumeti je treba tudi , da ne živi dolgo časa v Sloveniji !
prašek
18. 07. 2021 18.44
+0
poneumljanje
18. 07. 2021 18.46
+0
Velika verjetnost, ker ga tako hvali in zagovarja.