Slovenija

Nas čaka vroča politična jesen?

Ljubljana, 01. 09. 2021 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER, Tadeja Voščun
Komentarji
543

Intenziven dan za slovensko politiko, ki se vse bolj pripravlja na volitve in povolilne koalicije. Na sestanku so sedeli prvaki KUL, Tanja Fajon, Alenka Bratušek, Marjan Šarec in Luka Mesec, ter vodje poslanskih skupin koalicije, SDS-ov Danijel Krivec, NSi-jev Jožef Horvat in SMC-jev Gregor Perič. Kaj so sklenili v napetem političnem vzdušju, ko se še niso polegli dogodki na Kredarici in petkovo obiskovanje strank protestnikov?

Danijel Krivec, Jožef Horvat, Brane Golubovič in Matjaž Han so v 24UR ZVEČER govorili tudi o tem, kako vidijo zahtevo Janeza Janše, da SDS ne bo šla v koalicijo s strankami, ki ne bodo jasno obsodile vseh totalitarizmov, se pravi tudi komunističnega, kako bo opozicija vlagala interpelacije in kaj bodo prioritete vladajočih do volitev. 

Krivec je dejal, da so v koaliciji enotni in da imajo v parlamentu pred začetkom jeseni zadostno število glasov. "V koaliciji vemo, da imamo zadostno število glasov. Interpelacije tudi niso nobeno presenečenje, tako da težko trdimo, da bo neka vroča politična jesen. Kajti aktivnosti, ki jih koalicija KUL počne, so predvidljive in pričakovane, tako da ni presenečenj in nas to ne obremenjuje. Dejstvo pa je, da nobena interpelacija še ni vložena, saj gre zaenkrat za napovedi. Ko bodo enkrat vložene, jih bomo tudi preučili in se na osnovi tega pripravili tudi na obrambo ministrov in ministrice." 

Golubovič je odgovoril, da lahko govorimo "o dobrem letu kaosa, kaotičnosti, neke hektičnosti, ne samo o vroči politični jeseni". Odgovornost za to je pripisal aktualni vladi in njenim ravnanjem, ideologiji in politiki, ki jo izvaja. "Poleg tega pa jih bremenijo sumi korupcije, klientelizem, nepotizem in nastavki avtokratskih režimov. Zato je izgubila zaupanje ljudi, kar se je izkazalo tudi na zadnjem referendumu, ko so ljudje plebiscitarno rekli ne zakonu in tudi vladi. In ko vlada izgubi zaupanje ljudi, izgubi tudi legitimnost pri ljudeh. In ko ljudje ne zaupajo vladi, se ne identificirajo z ukrepi te vlade, so hkrati tudi srž neuspešnega spopadanja vlade z epidemijo," je bil oster. 

Brane Golubovič
Brane Golubovič FOTO: 24UR ZVEČER

Krivec pa težko pristane na to, da imamo kaos v državi. "V državi, v kateri imamo 16-odstotno gospodarsko rast, kjer predsedujemo EU, kjer na blejski forum pride praktično celotna politika iz evropskega prostora in kjer gospodarski sistemi funkcionirajo. Kjer turizem cveti, kjer so vsi praktično zaposleni, kjer podjetja iščejo dodatne zaposlitve in možnosti, kako pridobiti dodatne delavce. V takem trenutku govoriti o kaosu je zame res nesprejemljivo in ne vem, od kod koaliciji KUL ti podatki oz. ta dejstva."

Golubovič je dejal, da ga veseli, da je gospodarska rast dobra. "Je pa treba bolj natančno povedati, da je bil v lanskem letu v primerljivem obdobju 13-odstotni padec, in se sedaj na tisto oceno dviguje. Pozabite pa vedno povedati, da je v prvih sedmih mesecih ta država naredila 2,2 milijarde evrov primanjkljaja. Da imamo osemodstotni primanjkljaj BDP v lanskem letu, enako pa se pričakuje tudi v letošnjem letu. To je skupaj osem milijard evrov. Ne gre samo za ta del in nas veseli, da je gospodarstvo blizu tistega, kar je bilo pred krizo, a to ni vse." 

Kako trden koalicijski partner bo Nova Slovenija v naslednjih mesecih?

Na NSi predvsem iz ust predsednice SD Tanje Fajon letijo kritike, da ni sodelovanja in pogovorov z Novo Slovenijo, ki podpira Janeza Janšo. Horvat je dejal, da Nova Slovenija tudi v tej jeseni in do konca mandata ostaja zvesta svojemu programu in krščansko-demokratičnim vrednotam. "Vso svojo energijo usmerjamo v čim uspešnejši spopad z epidemijo, okrevanju gospodarstva in zagotavljanju zdravstvenih storitev vsem. Poglejte operativnost te vlade, poglejte operativnost ministrov Nove Slovenije. Tonina, Vrtovca, Ciglerja Kralja, Andrijaniča. Mi bomo to operativnost naših ministrov še intenzivirali do konca mandata in sledili viziji, da Slovenijo postavimo med pet najrazvitejših držav Evropske unije. Nova Slovenija je element stabilnosti te koalicije in vsakokratne naslednje koalicije," je zatrdil. 

Han je ob tem dejal, da se ta trenutek ne ukvarja z NSi. "Prej je gospod Krivec rekel, da smo mi malo zbegani in predvidljivi. Mesec in pol pred začetkom počitnic je ta ista koalicija, ki da je zdaj najboljša in najlepša, na nek način začela umikati vse reformne zakone iz delovnih teles, iz državnega zbora, ker enostavno niso imeli dovolj glasov. Toliko o tej predvidljivosti." Dejal je, da je naloga opozicije, da na te napake opozarja. Prav tako je zadovoljen z dobro gospodarsko rastjo in delovnimi mesti. "Ne smemo pa pozabiti, da smo se za ta delovna mesta in to gospodarsko rast zadolžili in da bodo kredite in dolgove plačevali še moji vnuki. In drugo, na kar je treba opozoriti. Jaz sem bil šokiran, ko sem našel en podatek. V Sloveniji smo v zadnjem letu in pol, odkar se je začela epidemija, dali 300 milijonov za cepiva, testiranja in zdravljenje vseh covidnih bolnikov. Porabili pa smo 780 milijonov evrov za dodatke v javnem sektorju. Potem vidite, kje smo danes. Porabili smo denar tam, kjer ga ne bi smeli, in ga dali absolutno premalo tam, kjer je bilo potrebno. In na to bomo v SD opozarjali." 

Danijel Krivec
Danijel Krivec FOTO: 24UR ZVEČER

V SDS ne delijo tega očitka. "Absolutno ne," odgovarja Krivec. "Mislim, da v naši državi v nobenem primeru denar ni šel v prazno, kot nekdo zdaj želi to prikazati. S temi ukrepi, ki so bili sprejeti zaradi covida, smo ohranili tako delovna mesta kot tudi zagotovili veliko gospodarsko rast. Zato se lahko v prihodnosti generira tudi model, da se to vse, za kar smo se zadolžili, tudi povrne. In vsi ukrepi in vse, kar je bilo namenjeno, je bilo namenjeno državljanom. V nobenem primeru, kot na primer v preteklosti, bankam, ki so v bistvu dobile bistveno večje vsote, za katere smo davkoplačevalci tudi plačali in od tega nimamo nič."

KUL ni naklonjen sodelovanju z NSi

Predsednik vlade Janša je izjavil, da je po volitvah pripravljen sodelovati s strankami, ki se zavzemajo za javno skupno dobro in so proti migracijskim potem v Evropo ter obsojajo vse totalitarizme, kar pomeni tudi komunizem. "Mi smo že večkrat povedali, da se v naslednji vladi ne vidimo s strankami, ki sestavljajo to vlado. Zato ne vidim niti potrebe odgovoriti na ta poziv," na premierjev poziv odgovarja Golubovič. "Bil sem prepričan, da smo pred 30 leti zaključili s totalitarnimi režimi in debatami o preteklosti do nastopa te vlade, ko sta se z njo začela dvigovati dva totalitarna režima neonacizem in pa fašizem. Tudi ta vlada ima s svojimi ravnanji in dejanji nastavke nekih totalitarnih režimov, kar mene napeljuje na to, da sami sebe izključujejo iz naslednje vlade." 

Krivec na to odgovarja, da oni na prvo mesto postavljajo državljane ter spoštovanje vseh resolucij EU, ki obsojajo vse tri totalitarizme.

Han je ob tem dejal, da v SD nimajo nobenih težav z obsojanjem totalitarnih sistemov. "Že v začetku devetdesetih let smo na kongresu v Slovenj Gradcu obsodili povojne poboje. Kar se tega tiče, smo SD zelo jasno povedali, kaj si mislimo o zgodovini. Ne smemo pa si dovoliti, da se v tem času v naši Sloveniji in Evropi dvigujeta fašizem in nacizem." Ob tem je dejal, da aktualna vlada to celo podpira s financiranjem nekaterih društev. Pozval je k obsodbi skupin, ki poveličujejo nacifašistično ideologijo. 

Horvat pa je omenil tako levi kot desni ekstremizem. "Moramo krepiti sredino, kar tudi NSi je krščansko-demokratična sredina. Smo garancija za stabilnost te in vseh naslednjih vlad. V NSi ostajamo zvesti vrednotam EU. Smo edina država, ki še ni jasno artikulirala oziroma izrazila podpore resoluciji o totalitarizmih." 

Četverček KUL se dogovarja o podpisu skupne izjave. Ali bo ta šla v smer, kjer se bodo stranke ogradile od koalicijskega dogovarjanja samo z Janšo ali z vsemi strankami, ki podpirajo Janševo vlado, kar pomeni, da ne bo povolilnega sodelovanja niti z Novo Slovenijo? Golubovič pravi, da je vlada podelila status društvu, katerega predsednik podpira Hitlerja in Breivika. "Ta vlada je s stečajev vrgla državo in je del problema in ne rešitve. NSi to omogoča s tem, ko je konstruktivni partner te vlade. V LMŠ se ne vidimo v vladi, v kateri bodo sedele te tri stranke. Današnji sestanek je bil konstruktiven, določili smo ekipo, ki bo pripravila dogovor. Verjamem, da bo do konca septembra tudi podpisan." 

Horvat obžaluje, da del slovenske politike izključuje drugi del politike. "Vprašanja o tem, s kom bo kdo šel in s kom ne, so iracionalna. Prava vprašanja so, kako se dogovoriti v ponedeljek po volitvah. Kako čimprej za naše ljudi sprejeti odločitve v državnem zboru, da bodo lažje in boljše živeli. Pogovarjamo se le o izključevanju, ne pa o vsebini."

Koalicija štirih strank bo naredila predvolilni program in šla skupaj na volitve, je dejal Han. "Ljudje pa nam bodo dali rdečo ali zeleno luč. Rezultat po volitvah pa bo povedal to, kar bo." Da bo vse jasno šele po volitvah, se strinja tudi Krivec. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (543)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
09. 09. 2021 19.38
Smo v EU z največ smrti in okužb zaradi kovida, najdlje zaprte šole.... oni so nam pa dali skret maske, neuporabne ventilatorje, ..... v ključnem trenutku smo bili brez cepiva.. .. hvala za tako gospodarsko rast. S črm se hvalijo?!... Tega ne kupimo.
crazymoto
02. 09. 2021 09.57
Dokler bo ta zapornik na sceni... Bo vroče!!! LOPOV!!!
ssbobo
01. 09. 2021 17.42
-2
Ma kakšna vroča politična jesen.... .. smo imeli par let sušo z prejšnimi kwazi koalicijskimi komunisti na čelu.......
yanay
01. 09. 2021 17.03
+1
Jože Horvat zna leporečiti. Toda, dejstvo je, da NSi ni zaupanja vredna stranka, ki se reklamira, da so za sodelovanje in za ljudi. To sploh ne more biti res, saj podpirajo neoliberalne vrednote, ki pa dobiček a priori postavljajo pred ljudi. Zato je vse leporečenje o sodelovanju, čisto navadno metanje peska v oči volilcem!
prašek
01. 09. 2021 17.25
+1
yanay
01. 09. 2021 16.48
+1
Jože Horvat pravi, da spoštujejo in delujejo v duhu krščanskih vrednot. Pa ga sprašujem, če je neoliberalizem, krščanska vrednota?
GavinM
01. 09. 2021 16.37
+0
Levičarji..pravi fanatiki..
Kornfleks
01. 09. 2021 16.32
+2
Eno vprašanje in prosim, če mi odgovarjate samo Janezovi volivci: Ko vi Janeza volite in podpirate in vzklikate njegovo ime, nato pa vas on podriska po obrazu in posuje z meto ter vam reče, da ste v cvetličnem raju, kako se počutite? Vam je udobno v cvetličnem raju? Ali se kdaj pa kdaj tudi vrpašate, zakaj ima ta meta tako čuden vonj in priokus še po nečim drugim? Ali vas misel na to, da cvetlični raj ni to, kar se zdi, plaši ali dela nervozne? ALi menite, da je onstran cvetličnega raja res neko komunistično brezno ali dopuščate možnost, da je onkraj cvetličnega raja le še en svet, in to precej bolj normalen od mete s čudnim priokusom? Prosim, samo SDS-ovci, če lahko komentirate. Ostali tako vemo, kaj je onkraj cvetličnega raja.
ssbobo
01. 09. 2021 17.44
+1
Si priklopljen na državno dojko....... al so te odstavl tanovi palitiki....... da take klanfaš......... je kriza ko vzporedna država zgublja primat nad primati???
prašek
01. 09. 2021 16.16
+0
Spoštovani tovariši, spoštovane tovarišice, želim vam nadvse dober dan !
prašek
01. 09. 2021 16.16
+0
prašek
01. 09. 2021 16.16
+2
rdeča petokraka
01. 09. 2021 16.35
+0
Tudi tebi želim Prešek , kot vsem tovaršem in tovarišicam prav lep dan !
yanay
01. 09. 2021 16.44
-1
Škoda, da Primož ne more voziti 24 ur na dan!
rdeča petokraka
01. 09. 2021 16.11
+1
"Nas čaka vroča politična jesen?" --- Vročina je že leto in pol !!!
prašek
01. 09. 2021 16.17
+2
revolucijakorupcijafasizem
01. 09. 2021 15.38
+0
Krivec pravi da na blejski forum pride evropska politika čisto mimo replika hahahahahahaha kaj ima to z ljudmi
zibertmi
01. 09. 2021 15.32
+8
kletarji globoko dihajte,da ne bo kaj narobe.janeza ne podpira niti 15%,vlade pa niti 25%.kovčke nafilat pa gasa iz parlamenta čim prej
prašek
01. 09. 2021 15.34
+9
Sem nekaj slišal, da ima še skoraj 11% !!!!!!!!!!!!!!
EEgon
01. 09. 2021 15.26
-9
Vse bo kot po starem. Politkolesarji bodo videli bele miši, KUL se bo kregak kdo je prvi, Fajonka bo pljuvala v Bruslju po SLO, Šarac bo pisal nebuloze, Nemecu SD se bo smekala cela SLO ob njegovih nesmislih. Vse po starem, volilcem levih strank mora biti kar slabo kakšne zgube predstavljajo njihov glas.
zoran pušenjak
01. 09. 2021 15.24
-8
Pa ima ta KUL opozicija sploh kakega sposobnega za bilo kaj narediti. Zelo težko bi se ga našlo ali pa sploh ne
dr. Spidi Gonzales
01. 09. 2021 14.43
-10
Han pravi, da nimajo težav z obsodbo totalitarizmov, ker kot pravi je SD v devetdesetih obsodila povojne poboje. Ampak zdajšnja dejanja SD kažejo nasprotno, to se kaže s tem, da se Fajonka klanja Kidriču, ki je bil morilec. Če obsojajo povojne poboje, se Kidriču nikakor ne bi smeli priklanjati. Prav tako člani stranke SD paradirajo po partizanskih proslavah in tam nosijo titovke. To je neposredno poveličevanje komunizma.
prašek
01. 09. 2021 15.23
+8
Koga pa je ta "morilec Kidrič" umoril ??????
EEgon
01. 09. 2021 15.28
-1
Prašek koga pa je umoril Hitler ali Himmler??? Mislim da tudi noben poveljnik konc.taborišča ni nikogar ubil??? Full čudno vprašanje si postavil.
jastreb3
01. 09. 2021 14.22
-10
Seveda nas čaka vroče, priviligiranci hočejo nazaj po svoje na račun države, krast in po vezah delit posle, zaposlovat svoje kadre. Še Jenullu bodo našli delo v njegovi borbi za upor naroda.
Berenika
01. 09. 2021 14.32
+1
slo_veter
01. 09. 2021 14.19
+12
seveda bo vroče, zato pa Janša koplje rov.
sinhron
01. 09. 2021 14.10
+11
Krivec govori o tem , da so v Sloveniji vsi zaposleni in da zaradi pomanjkanja delovne sile iščejo to od drugje , tipično SDS - ovsko zavajanje . Zaradi uničenja gostinskih storitev v prvem valu epidemije korone 19 so najboljši odšli , zato pomanjkanje , medicinske sestre odhajajo zaradi prenizkih plač v tujino , nadomestil ni , večina delavcev , ki so bili pri nas vpisani na borzi dela se je zaposlilo v tujini , ker pri nas so plače prenizke in ni dodelana politika in delovanje služb za zaposlovanje . Najboljši kadri so odšli v tujino , nekaj takih , ki se zadovoljijo s socialno podporo in delom na črno ostaja na borzi dela . Vse to skrbno zamolčijo , ker tega ne znajo in ne morejo rešiti . Da je v vladni koaliciji dovolj glasov in da vlada soglasje , bi moral Krivec malo premisliti , preden take izusti . Hrovatov nastop pa je prikaz močne odvisnosti od SDS , zato jih mirno imenujemo SDS2 in ne več NSI .
dule100
01. 09. 2021 14.06
+4
Za ene je bila že pomlad vroča! 🏳😜🥊🆘
1999slovenček
01. 09. 2021 14.04
-12
🇸🇮🇸🇮 Janša, Janša, Janša ole olee olleole olee oleee oleoleoleole ollee ole Janša!!! Ti si zmagovalec... 🇸🇮🇸🇮
slo_veter
01. 09. 2021 14.18
+13
saj kaj drugega kot hodit na Brezje pa ta obramboslovc res ne zna.
bovin
01. 09. 2021 13.41
-8
Za levatorje bo bolj hladno , če ne bo za kurjavo se bodo pač v petek malo stisnili.