Slovenija

Poljska Slovenijo vabi k odstopu od istanbulske konvencije

Ljubljana, 02. 09. 2020 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro je Sloveniji poslal pismo, v katerem preverja, ali bi se pridružila Poljski pri odstopu od istanbulske konvencije. Poljska Sloveniji predlaga, da bi pripravili besedilo nove konvencije, ki bi jo posredovali v podpis in ratifikacijo skupini naslovnikov na mednarodnem parketu. Za SMC bi bil odstop od istanbulske konvencije nesprejemljiv.

Zbigniew Ziobro
Zbigniew Ziobro FOTO: AP

Poljska po pisanju današnjega Dela pri tem omenja več možnih elementov nove konvencije. Med njimi sta zaščita pred moralno korupcijo otrok ter definicija otroka, skladna s konvencijo ZN iz leta 1989, a tako, da se njegovo starost začne šteti od spočetja. Omenjala bi tudi definicijo družine, po kateri so to le oče, mama ter otrok oz. otroci, ter možnost poroke le med moškim in žensko.

Ziobro je v minulih tednih istanbulsko konvencijo javno označil za feminističen izum, ki hoče upravičiti homoseksualno ideologijo. Namero o začetku postopka za formalni umik Poljske iz konvencije je napovedal konec julija in s tem sprožil nasprotovanje tako na Poljskem kot v tujini. Več tisoč Poljakov se je zbralo na protestih po državi, EU in Svet Evrope pa sta izrazila obžalovanje.

Po podpisu konvencije prepovedano telesno kaznovanje otrok

Istanbulska konvencija je prvi mednarodno zavezujoči instrument za preprečevanje in boj proti nasilju nad ženskami, vse od posilstva v zakonski zvezi do pohabljanja ženskih spolovil. Pripravil jo je Svet Evrope, najstarejša organizacija za človekove pravice v Evropi, evropsko sodišče za človekove pravice pa jo v relevantnih primerih citira kot pomemben pravni vir.

Slovenija je istanbulsko konvencijo podpisala leta 2011, ratificirala pa leta 2015. Istega leta je konvencijo ratificirala tudi Poljska. V Sloveniji je ratifikacijo na glasovanju konec leta 2014 podprlo 80 tedanjih poslancev. EU je konvencijo podpisala junija 2017, sedaj pa skupaj z državami članicami sodeluje pri pospešitvi procesa za zaključek pristopa h konvenciji.

V Sloveniji so po podpisu konvencije med drugim dopolnili zakon o preprečevanju nasilja v družini, eksplicitno je bilo prepovedano tudi telesno kaznovanje otrok.

Kakšno je stališče sedanje vlade glede istanbulske konvencije, ni znano. Odgovore pristojnih ministrstev na to vprašanje še čaka. Je pa poslanec vladajoče SDS Branko Grims, ki je po pisanju Dela leta 2014 podprl ratifikacijo, ob julijski napovedi Poljske tvitnil, da bi tudi Slovenija morala odstopiti od te konvencije.

Za SMC bi bil odstop od istanbulske konvencije nesprejemljiv

Janja Sluga je poudarila, da je osnovni cilj istanbulske konvencije Evropa brez nasilja nad ženskami in otroki. "To je dokument, ki ščiti dostojanstvo in enakost vseh državljank in državljanov, zato je tovrstna pobuda poljskega ministra za nas popolnoma nesprejemljiva," je dejala.

Janja Sluga
Janja Sluga FOTO: POP TV

Usmeritve, ki jih predlaga Poljska in bi bile podlaga za nek nov dokument, po njenem mnenju ogrožajo slovensko ustavno in pravno ureditev. "Po našem mnenju bi nas vrnile v mračno preteklost, ko so bile zlorabe žensk in otrok nekaj normalnega," je opozorila.

"Istanbulska konvencija je velik civilizacijski dosežek in predstavlja velik korak naprej v obravnavi nasilja. Ravno zaradi tega je odstop od te konvencije in usmeritev na neka nova področja z ideološko obarvanimi pogledi za nas nesprejemljiva," je poudarila vodja poslanske skupine SMC.

Na vprašanje, ali po njenem mnenju vlada lahko sama odstopi od konvencije glede na to, da jo je ratificiral državni zbor, je odgovorila, da je to vprašanje za parlament. "Vsekakor pa Slovenija kot država o tem sploh ne bi smela razmišljati," je zatrdila.

Ministrstvo za pravosodje ne vidi razlogov za odstop od istanbulske konvencije

Na ministrstvu za pravosodje so potrdili, da so prejšnji teden prejeli dopis Poljske s pobudo za pripravo nove konvencije o družinskih zadevah, zaščiti otrok in boj proti nasilju v družini, kar ureja že istanbulska konvencija. Poudarili so, da ne vidijo razlogov za spremembo te ureditve, kar so zapisali tudi v odgovoru poljskemu ministrstvu.

V odgovoru na dopis poljskega ministrstva za pravosodje, ki so ga prejeli 25. avgusta, so zapisali, da je istanbulska konvencija pomemben mednarodni pravni akt na področju preprečevanja in boja proti nasilju nad ženskami in v družini. "Menimo namreč, da konvencija postavlja dobre temelje za soočanje z izzivi v naši družbi in utira pot naproti vrednotam, kot so enakost in dostojanstvo za vse državljane," so pojasnili. Dodali so, da po njihovi oceni mednarodno pravo, pravo EU in slovenska zakonodaja zagotavljajo ustrezne pravne okvire na tem področju.

"Zato za drugačno ureditev, kot jo ureja istanbulska konvencija, ne vidimo razlogov," so poudarili. Poleg tega bi predlagane spremembe po njihovem terjale tudi spremembo veljavne slovenske zakonodaje in celo ustave, so pojasnili. Navedli so še, da so pismo poljskega ministrstva posredovali tudi ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj gre za področje, ki vsebinsko sodi tudi v pristojnost tega ministrstva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (332)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakala28
03. 09. 2020 10.25
+7
Sami izbranci na kupu: orban, jajo, vučić, plenko, poljski inkvizitor, čehi... EU ima čemu ploskati. Ker smo kreditno nesposobni, se nam fučka za bruseljske kredite in nepovratna sredstva s soudeležbo. Zato pa kradovlada lahka sklepa pakte s političnimi izme.čki EU. Logično: isti ptiči skupaj letajo. In broči je na Bledu pogruntal, da bi bilo pametno biti skupaj z jedrom EU. Jajotov forum je bil naravnost fantastična poteza k temu cilju. Bravo borči in jajo! Dobro vama gre na poti na smetišče zgodovine. Slava tudi zdravku in alexandri.
resslovenka
03. 09. 2020 09.41
+12
Sej sem že davno tega povedala, da gremo z vlado JJ nazaj za 300 let, pa mi niste verjeli. Zdej naj še s Poljsko idejo sklene pakt, pa smo tam. Volitve dragi moji so naša edina rešitev. Je pa vprašanje slovenske pameti, vedno bilo. Kajti že 30 let ene in iste face. Slovenska pamet se jih nikdar ne naveličaš, ne vidiš kam nas vse to pelje? Kmalu nas ne bo več, če bo šlo naprej v tej smeri. 😎
SLObunkeljn
03. 09. 2020 08.02
+17
Nova vlada nas bi očitno rada "demokratično" popeljala v "novi srednji vek" in "novi Varšavski pakt" ... do sežiganja čarovnic na grmadah je potem le še korak ... vse skupaj spominja že na futuristično srhljivko
borjac
02. 09. 2020 21.28
+18
Poglejte obraz tega Poljaka, to je obraz cerkvenega slinastega lažnivca, ki bi rad poslal Slovenijo nazaj v srednji vek, s pomočjo SDS in NSi, SMC in DeSUS , pa tudi SNS naj dobro premislijo koga podpirajo, lovca na čarovnice Janeza Janšo.
Alexxsaso@yahoo.ca
02. 09. 2020 20.46
+17
Zakaj neki bi, po kakršnikoli logiki, kdajkoli mene sploh zanimalo, brigalo in bil moj problem koga ima sosed v postelji, s kom je v družini in kakšne spolne navade ima. Ma kakšna deklaracija je potrebna za to? To je tako privatna stvar, da nič ni bolj osebnega kot to. Da se ne uporablja nasilja pa bi v moderni družbi moralo biti normalno. Ne fizičnega nasilja nad ženskami in otroci kot ne psihičnega nasilja s strani žensk nad moškimi. Če si vsaj delno inteligenten, je to samo po sebi umevno.
Lev07
03. 09. 2020 09.20
+3
Me zanima kdo so te trije, ki se ne strinjajo z zapisomŽ?
Pepe Bol?ev
02. 09. 2020 20.44
+14
Ha ha ha ha ha ha ha vsak dan nova demokraticna ideja tele fasisticne vlade
Krevasi
02. 09. 2020 19.40
-20
Končno en pameten predlog
Anti SdS
02. 09. 2020 19.21
+12
Se morda gradi novi Varšavski pakt v katerega naj spada tudi Slovenija? Res napredujemo pod to vlado proti džungli ne sodobnemu svetu.
lustracija
02. 09. 2020 19.24
-9
Borut za kazen boš moral zglancat kidričev kip.
KladivoSi
02. 09. 2020 19.56
+1
Vprašabje je kaj bomo od tega imeli mi, kot Nemški satelit smo imeli izvoz in stem delo. Kaj bomo imeli od Višjegrajcem, mogoče občutek ,da nekaj veljamo. Denar bo pa bolj v strankah opazen.
neobremenjen
02. 09. 2020 19.11
-8
Zdaj mi pa razloži, prosim, v čem se ti prilagajaš in podrejaš 0,01 % prebivalstva? Lepo prosim, to me pa res zanima.
neobremenjen
02. 09. 2020 19.08
+15
Čaki, tale evolucija v obratni smeri minje pa mal nazadnjaška. Danes to, jutri bomo pa čarovnice zažigali?
Uporabnik1095190
02. 09. 2020 19.02
-26
Glede na to kaj vse zajema ta "Istanbulska" deklaracija,je njeno poimenovanje ironično,da bolj ne bi moglo biti. Na dolgi rok bo bolje,če se začnemo pri takšnih vprašanjih zgledovati po bratskih,Slovanskih deželah namesto,kar se moralnih vrednot tiče,zafuranega zahoda,ki se raje prilagaja nekim zblojenim manjšinam,ki nas bodo še z dodatno hitrostjo pahnile v propad.
trst1
02. 09. 2020 19.07
+15
Uporabnik1095190
02. 09. 2020 19.15
-14
Neumno boste gledali takšni kot si ti,ko bo prepozno,da bi se še karkoli dalo rešiti,ker boste vse zafurali kar se še da.
area51
02. 09. 2020 18.59
-18
pred 80 leti se je cel svet bal nemcev, ...danes se nemci bojijo vskega, ki pride mimo, ali ga prinese k njim z daljnega juga ali daljnega vzhoda, ponujajo mu svoj denar, ponujajo mu svoje ženske....hvala lepa za takšne nemce....Danes so v Evropi NEMCI Višegrajci, Madžari, Poljaki, Čehi....tkja mora Slovenija stremeti......
trst1
02. 09. 2020 19.07
+17
Uporabnik1095190
02. 09. 2020 19.25
-5
trst1: Važno,da si ti cvet inteligence. Če bi v preteklosti o naši usodi odločali takšni kot si ti,bi ti zdajle brbljal v nekem arabskem jeziku. No,pa saj vam uspeva zadnje čase uničevati vse kar so naši predniki branili.
lakala28
03. 09. 2020 10.55
+7
In hvalabogu niso niti jajovski domobranci odločali o naši usodi, ker bi potem že zdavnaj bili skurjeni v krematorijih ali pa trohneli na Sv. Urhu. In temu eni ploskate? Sram vas bodi!
Winston 1984
02. 09. 2020 18.45
+5
Sicer pa je članek spet samo navadno bezanje v to vlado, saj jih verjetno veliko ne ve, da je SDS to zadevo soglasno podprl. Toliko o ekstremno desničarski stranki.
foxterier
03. 09. 2020 09.07
+5
ja seveda. Soglasno! poglej twite Grimsa in ti bo soglasnost malce drugačno zvenela
Forum 21
02. 09. 2020 18.41
-8
Poljaki, čehi, madžari,slovaki stemi bi morali Slovenci držati.To je pristen narod, podoben nam. Vem iz lastnih izkušenj. vedno smo dobrodošli pri njih. pa še razumeš jih če lapajo po svoje,svoj jezik😁
big_foot
02. 09. 2020 18.46
+28
Podobni Madžarom? Še poljakom ne preveč. Ajde smo pa dokaj čehom pa slovakom
sinhron
02. 09. 2020 18.56
+30
Naštetim so najbolj podobni Hrvatje , tudi po verskem fanatizmu !
lakala28
03. 09. 2020 10.57
+3
Vsi našteti (politiki, jasno) so bolj ali manj enaki zgolj po korupciji in kriminalu. Jaz se v tej družbi ne vidim niti malo.
Winston 1984
02. 09. 2020 18.39
+6
multi kulti islam na eni strani kjer ženske posiljuje in jim ne dovolijo ničesar razen da rojevajo otroke, na drugi strani lgtb kjer se moramo podrejati 0,01% prebivalstva. tale nova doba nas bo pripeljala do konca cloveštva v 100 letih. nekaj kar tudi cerkvi ni uspelo narediti v 500ih. levaki pa o novem svetu...vam se je vsem totalno zmešalo...
JohannDoe
02. 09. 2020 18.45
-1
Hecno, ne? Kako lahko levaki združijo nezdružljivo in naredijo krivo ravno črto. Razumem desnake, ki se jim gre samo za profit.
big_foot
02. 09. 2020 18.34
+27
Ampak kako lepo drvimo v mračni srednji vek. Še malo pa bomo imeli inkvizicijo pa grmade za čarovice. Janez Janša pa se bo preimenoval v Tomás de Torquemado, da bo bolj pristno
oježeš
02. 09. 2020 19.49
+8
Enak kot moda in še nekatere stvari se vračajo v preteklost. Le s tem, da nekateri jemljejo preteklost do tam kjer njim ustreza, za naprej pa ne upajo niti razmišljati. Mogoče bi samo istanbulsko konvencijo dopolnili glede na dandanašnje razmere pa bi bilo čisto vse OK. Tako pa nas nekateri, ki bi morali sprejeti novitete v bodočnosti in jih oblikovati v prid vseh ljudi, raje vračajo v preteklost, kjer ljudje nimajo nobenih pravic in morajo pohlevno služiti vodilnim. Je to namen dandanašnjih voditeljev, ki želijo biti pomembneži, katerim nihče ne sme ugovarjati?
Ka pa mislis
02. 09. 2020 18.33
+35
kjer se vera meša v politiko se nikoli ne konca dobro, v razvoju pa nazadujes.
MaksiLopez
02. 09. 2020 18.33
-12
Ze da se nekaj imenuje istanbulska deklaracija pove vse
bic
02. 09. 2020 18.29
-14
Ženska z moškim enakopravna-ja, ko bojo po cestah delale, v rudnikih, vodovod napelavale, zidarle, holcale... Sam po ministrskih in direktorskih stolčki se lahk enakopravnost zganja, ne vem..
JohannDoe
02. 09. 2020 18.33
+3
Ne bojo, ne bojo. Ne skrbi, lahko mirno spiš. Bojo prjatli prnesli kulturo.
yanay
02. 09. 2020 19.49
+8
bic
02. 09. 2020 18.28
+0
Pa deci enakopravni-ne vem rodit Glih naumo mogli, tak da enakopravnost...