Slovenija

Pomanjkanje splošnih in družinskih zdravnikov vseevropski problem

Ljubljana, 04. 11. 2022 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljani poteka generalna skupščina Evropskega združenja splošnih in družinskih zdravnikov (UEMO), na kateri zdravniki splošne medicine iz Slovenije, Srbije, Portugalske in Velike Britanije primerjajo različne prakse v Evropi in kot največji problem izpostavljajo pomanjkanje kadrov v javnem zdravstvenem sistemu.

Med Evropskimi državami se pojavljajo številne vzporednice na področju problematike splošnih in družinskih zdravnikov, saj se celoten kontinent bori s staranjem populacije in s problemom, kako privabiti več mladih zdravnikov v družinsko medicino, je v izjavi za medije poudarila zdravnica družinske medicine Vesna Pekarovič Džakulin. Kot državo, po kateri bi se morali zgledovati, je izpostavila Nizozemsko, kjer že leta z izjemno podporo medijev in politike intenzivno vlagajo v ugled družinske medicine, zdravniki družinske medicine pa so tudi bolje plačani kot drugod po Evropi.

Pomanjkanje splošnih in družinskih zdravnikov je vseevropski problem.
Pomanjkanje splošnih in družinskih zdravnikov je vseevropski problem. FOTO: Shutterstock

Zdravniki iz različnih evropskih držav so izpostavili tudi posamezne najbolj pereče problematike na področju splošne medicine v različnih državah. V Združenem Kraljestvu se soočajo predvsem s pomanjkanjem kadrov, zato so zdravniki pogosto preobremenjeni. Zdravnica splošne medicine Mary McCarthy je dejala, da sama na dan obravnava okoli 50 pacientov, kar je bistveno več od idealnega števila, ki je okoli 25 pacientov na dan. "V splošni medicini obravnavamo 90 odstotkov vseh prvih zdravniških stikov in se ukvarjamo z 80 odstotki vseh zdravstvenih težav, vendar v Združenem kraljestvu ne veljamo za specialiste. Naše usposabljanje je nepriznano in zavrnjeno, vlada Združenega kraljestva pa splošni praksi ne namenja dovolj sredstev," je dodala McCarthy. Poudarila je, da vlada, javnost in mediji zelo slabo cenijo poklic, kar še dodatno prispeva k pomanjkanju kadrov.

S podobno problematiko se soočajo tudi na Portugalskem, kjer v javnem zdravstvenem sistemu močno primanjkuje splošnih zdravnikov, čeprav je splošna medicina postala priljubljena specializacija v državi. "Pritegnemo zelo veliko število pripravnikov in imamo zelo dobro usposabljanje, vendar jih ne moremo zadržati v javnem zdravstvenem sistemu. Odhajajo delat v zasebni sektor, kjer imajo pogosto boljše delovne pogoje in plače," je dejal zdravnik splošne medicine s Portugalske Tiago Villanueva. Veliko portugalskih zdravnikov odhaja na delo tudi v druge Evropske države, problem, s katerim se soočajo tudi v Srbiji. 

Pekarovič Džakulin je kot glavno rešitev, ki jo podpirajo udeleženci generalne skupščine, izpostavila digitalizacijo zdravstvenega sistema, ki predstavlja pomoč pri administrativnih rešitvah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dober-man
04. 11. 2022 19.37
+2
dolgo že niste grozili in izsiljevali! počasi bo spet čas, da začnete.🤣
yanay
04. 11. 2022 19.29
+0
Zdravnik splošne prakse ali pa družinski zdravnik, kakor hočete, je precej podcenjen tip zdravnika, pa čeprav je pri res dobrih zdravnikih nivo znanja zelo visok. Dobro mora biti seznanjen celim spektrom bolezni, da lahko poda pravo diagnozo za svojega pacienta in ga nato ustrezno zdravi ali pa ga napoti k ustreznemu specialistu. Specialisti pa imajo veliko znanje za posamezna področja, ki jih pokrivajo. Žalotno je, da so ti, tako imenovani specialisti, bolje ovrednoteni na strokovni lestvici. Fides bi moral spremeniti svoj način delovanja, saj se na koncu izkaže, da so po posredovanju zdravniškega sindikata, na dobičku tisti zdravniki, ki so že zdaj na prehranjevalni lestvici zelo visoko!
METKA102
04. 11. 2022 17.42
+5
Zdravnik odide. Četudi ga nisi videl že nekaj let, saj z njim si lahko komuniciral le po mailu ali telefonu. Nihče te ne obvesti, da si ostal brez njega, kam se naj obrneš. Lahko greš k privatniku, samoplačniško. Od plače pa še vedno trgajo za zdravstvo, tudi za dodatno zavarovanje ne pozabijo.
Toshiba2010
04. 11. 2022 13.59
+0
Seveda - sedaj! Pred pol leta je bila kriva vlada RS.... 🤮
Blue Dream
04. 11. 2022 13.56
+6
Ampak pravica do izbire lastnega zdravnika je pa še vedno v zakonu, pa čeprav je samo črka na pairju. Daj brište potem to ven če nismo sposobni tega zagotoviti.
Blue Dream
04. 11. 2022 13.53
+5
Problem navadnih državljanov. Tisti premožni nimajo teh problemov.